Manchester City replaces Nike with Puma in kit deal
6 March 2019- Premier League champions Manchester City have signed a long-term kit deal with Germany's Puma, replacing their current agreement with Nike.
The size of the deal was not disclosed, but media reports suggest it could be worth up to £65m a year for 10 years.
It will come into effect in July and also covers sister clubs in Australia, Spain, Uruguay and China.
Puma chief executive Bjorn Gulden said it was the biggest deal his firm had ever done.
He said Puma wanted to "maximise on-field performance as well as football culture, in areas such as music, gaming and fashion, to connect and inspire the fanbase of each team".
Mr Gulden said the deal with City included a fixed retainer, a bonus based on sporting achievements and a royalty element.
Ferran Soriano, boss of the club's holding company City Football Group (CFG), said: "It is a historic day for us. What we are doing has not been done before. It is an unprecedented partnership."
Mr Sorriano said the sponsorship agreement would "reset the model for sports partnerships on a truly global scale".
Sports sponsorship expert Nigel Currie told the BBC that the deal reflected the changing nature of sports sponsorship and the increasingly global nature of the Premier League's appeal.
He added: "Merchandising is vital. It's not pure sponsorship, it's a commercial deal. It will be all about replica kit sales and creating a range of merchandise for the fashion world."
The other clubs covered by the deal are Melbourne City, Girona, Club Atletico Torque and Sichuan Jiunjiu.
The deal covers men's, women's and youth teams at every club.
Other big sponsorship deals in English football include Manchester United's tie-up with Adidas, which is reportedly worth £75m a year, and Nike's agreement with Chelsea.
Puma already has deals with a number of top European clubs, including Borussia Dortmund, AC Milan and Marseille.
www. Futbolekonomi.com’un vizyon ve misyonu temel olarak Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.
Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.
Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.
Yirmiüçüncüsü yayınlanan 2020 Deloitte Para Ligi Raporu’na göre Barcelona 840.8 Milyon Euro’luk geliriyle ilk sırada. Tamamı Merkez Lig kulüplerinden oluşan Lig’in Raporunu okumak için tıklayın.
Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,