Who is Tuğrul AKŞAR?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Manşet Who is Tuğrul AKŞAR?

Who is Tuğrul AKŞAR?

Tuğrul AkşarWho is Tuğrul Akşar?

 

He was born in 1962. He has been interested in Turkey specializing in the football economy since 2000. He has graduated from Ankara University’s Political Science Faculty, where he also conducted his postgraduate studies at Ankara University in 1992.

 

He has been working in the financial sector as a manager since 1989 in Turkey. He has also been researching the economic, financial, administrative, and social dimensions of football since 2000. He is well a known football economist and has five published books in Turkish and many academic articles about similar issues on the web and in the newspapers. 

 

At the same time, he writes weekly articles for Dunya, Turkey’s Daily financial newspaper which is about the soccer economy, finance, and management. He also continues to write about the same issues for T24 which is Turkey's most visited news portal readable and on www.t24.com.tr. You can find most of Tuğrul Akşar's articles on these topics on the internet. 

 

At the same time, he writes weekly articles for Dunya, Turkey’s Daily financial newspaper...So many articles about soccer economy, finance, and management by Tuğrul Aksar can be found on the web. His first book, “Industrial Football,” was published in 2005. Football Economy was published in 2006. The management of Football was published in 2008. Both of them were written by him and Dr. Kutlu Merih. His fourth book “The Economic Policy of Football,” was published in 2010. His fifth book “Football in the Crisis”, was published in 2012. And his sixth and last book ''Financial Football'', which brings an important perspective to European football and contains very important analyzes, was published in 2020. He also gave a presentation to the Turkish Parliament in 2010 about all Turkish Football Clubs' financial and administrative problems and solutions. This report was published on futbolekonomi.com (  http://www.futbolekonomi.com/Raporlar/futbol-ekonomisi.pdf )

 

He continues to research and writes on the football sector not only Turkish football but also European football, and its problems. He still tries to find some solutions to its problems. He produces articles on sports economics and its finance and management on  www.futbolekonomy.com and he also continues to give lectures about similar issues at the universities.

You can communicate and contact him via    Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir  and can be followed on  twitter.com/futbolekonomi 

 

Tuğrul AKŞAR Kimdir?

 

1962 Niğde doğumlu olan Tuğrul Akşar  1988'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu ve aynı fakültenin İşletme Anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. 

 

1989'dan beri bankacılık sektöründe yönetici olarak çalışmakta olan Akşar, evli olup 2 çoçuğu bulunmaktadır. 

 

2000 Yılından bu yana futbolun görünmeyen yüzü ekonomisi, finansı, yönetimi ve felsefesi üzerine çalışmalar yapan Akşar, bu konulara ilişkin makaleler kaleme alıyor, kitaplar yayınlıyor, Üniversitelerde Spor Yönetimi ve Ekonomisi üzerine dersler veriyor, yurt genelinde konuya ilişkin konferans ve seminerlere katılıyor, radyo ve televizyon programlarına konuk oluyor. Futbolun genel ekonomik, finansal ve yönetsel sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini içeren video içeriklerini web de okurları ve izleyicileriyle paylaşıyor. 

 

Konusunda bir ilk ve referans olan, futbolun sosyo-ekonomik literatürüne orijinal katkılar sağlayan ilk kitabı Endüstriyel Futbol'u 2005 Yılında  yayınlayan Akşar, arkasından Futbolun ekonomisine ilişkin Doç.Dr.Kutlu Merih ile birlikte 2006'da Futbol Ekonomisi ve 2008 yılında  da Futbol Yönetimi isimli ortak çalışmalarını  yayınladı. 2010'da Futbolun Ekonomi Politiği'ni kaleme alan Akşar, 2013 yılında da Krizdeki Futbol isimli kitabını yayınladı. 2020'de yayınladığı son kitabı ''Finansal Futbol'' ise Avrupa futboluna ilişkin önemli analizler içeriyor. Akşar, bu kitabında Avrupa futbol yapılanmasına ilişkin çok önemli tezler ortaya koyuyor ve yeni bir vizyon getiriyor.  

 

Doç. Dr. Kutlu Merih ile birlikte 2005 yılında Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’ni kuran Akşar, gerek  bu platform, gerekse futbolekonomi.com aracılığıyla bir çok araştırmaya katıldı. Bu kapsamda 2005 yılında Meclis Araştırma Komisyonu tarafından düzenlenen Sporda Düzensizliğin ve Şiddetin Araştırilması Raporu'nun 25  sayfalık  kısmı Akşar'ın Endüstriyel Futbol isimli kitabından alındı. Yine, Akşar 2011yılında  TBMM Araştırma Komisyonu'nun daveti üzerine komisyon üyelerine "Türk Futbol Kulüplerinin Finansal Yeniden Yapılanması ve Yönetişimsel Sorunlarına Çözüm Önerileri" konusunda bir brifing vererek, bunu daha sonra rapora dönüştürüp Meclis Komisyonu'na sundu. Bunun yanısıra, özellikle 2011 Nisan'ında  Teşvik ve Şikeyi Önleme Yasası'nın çıkmasında önemli katkılar sağladi. Bu kapsamda kulüplerin finansal yeniden yapılandırılmasında raporunda sunduğu çoğu öneri yeni yasada yeraldı. Yine, 3 Temmuz 2011'de açılan soruşturma ile başlayan şike skandalına yönelik davanın gerekçeli kararının yazımında Mahkeme,  Akşar'ın çalışmalarına atıfta bulundu. 

 

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin (TKYD) 2010 yılında, Türk futbol endüstrisinde uluslararası yönetim standartlarının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla başlattıgı bir projeyle oluşturulan  Kurumsal Yönetim ve Futbol Endüstrisi Çalışma Grubu'nda da yer alan Akşar, futbol kulüplerinde kurumsal yönetim ilkelerinin benimsetilip uygulanmasına, bu yolla gerek kulüplere gerekse spor dünyası ve futbol endüstrisine ve bu endüstrinin paydaşlarına katkı sağlamak misyonuyla 2010 yılında yayınlanan "Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi"nin iki bölümünü kaleme aldı. Söz konusu çalışmanın yine Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ile birlikte, Arsenal Kulübü ve Londra Birbeck Sport Business Center daveti üzerine, 7 Haziran 2010 tarihinde İngiltere medyası ve İngiliz spor kulübü yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği Londra'daki tanıtımına katıldı. 

 

Futbolun görünmeyen yüzü olan iktisadi, mali, hukuksal ve yönetsel kısımlarına ilişkin yayınlandığı beş adet kitabının yanısıra 200'ün üzerinde makaleyi kaleme aldı. Tüm çalışmalarını    www.fesam.org ve www.futbolekonomi.com'da yayınlayan Akşar'ın Futbol Ekonomisi ve Futbol Yönetimi kitaplari bazı üniversitelerde seçmeli derslerde ana kaynak olarak okutulmaktadır. 

 

Türk futbolunun sorunlarına çözüm olabilecek araştırmaların yayınlanabileceği, araştırmacılara referans olabilecek, futbolun entelektüel yönüne katkıda bulunabilmek amacıyla www. futbolekonomi.com sitesini hayata geçiren Akşar inceleme, araştırma ve makalelerini bu platformda izleyicileri ve spor kamuoyu ile paylaşıyor. 

 

Futbolun ekonomisi, maliyesi, yönetimi, felsefesi, hukuku üzerine çalışmalarına devam eden Akşar, çalışmalarını www.futbolekonomi.com platformunda kamuoyu ile paylaşıyor. Bir süre Radikal ve Cumhuriyet spor eklerinde ve Tamsaha'da yazan Akşar halen Dünya Gazetesi'nde haftalık olarak "Ekospor" isimli köşesinde ve Türkiye'nin en çok okunulan ve ziyaret edilen haber portalı www.t24.com.tr'de yazılarına devam ediyor.  

 

Okan ÜniversitesiHaliç Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde Spor Ekonomisi ve Yönetimi dersleri veren Akşar, aynı zamanda spor kulüplerinin etkin yönetimi ve yönlendirimi konularında da seminerlere katılıyor, futbolun ekonomisi, yönetimi ve mali yönlerine ilişkin düzenlenen televizyon ve radyo programlarına katılarak, görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla, twitter.com/futbolekonomi adresinden de düşüncelerini ve makalelerini sosyal medyada izleyicileriyle paylaşıyor.

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  18428  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Güvener Çarşamba, 16 Ocak 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

28/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.079,97

+3,10

 bjk BJKAS

52.70

+1,35

 fb FENER

82,10

-0,85

 gs GSRAY

6,59

+0,30

 trabzon TSPOR

1,41

-0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.904,42

+0,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39283946

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.