Galatasaray ve Football Business Academy İşbirliği
21 Haziran 2019- Galatasaray Spor Kulübü ve İsviçre merkezli eğitim kurumu Football Businnes Academy (FBA) arasında eğitim konusunda kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzalandı.
Bu işbirliği sayesinde Galatasaray Spor Kulübü çalışanları; FBA’nın Futbol İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı'na kayıt olma şansını yakalayacak ve küresel anlamda futbol endüstrisindeki deneyimlerini artırma konusunda yetki sahibi olacak. İki kuruluş ayrıca, staj fırsatlarını ve stratejik konuları belirlemek için de bir işbirliği içerisinde olacaklar. Bu program, FBA adaylarının sektörü deneyimlemeleri için özel olarak kurgulanırken ayrıca bu anlaşma sayesinde nitelikli ve uluslararası yeteneklere de ulaşılabilecek.
FBA nedir?
Amacı; futbol endüstrisinin yönetimini profesyonelleştirmek, nitelikli profesyonellerin ve gelecekteki liderlerin oyuna dahil edilmesini kolaylaştırmak olan İsviçre merkezli üst düzey uluslararası eğitim kurumudur. Football Business Academy'deki (FBA) üst düzey eğitim programları, dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası futbol endüstrisi uzmanları ile birlikte bir amaç etrafında geliştirildi. FBA'nın partnerleri arasında Soccerex ve streetfootballworld yanısıra Benfica, Olimpik Lyon, Girona FC, gibi önemli futbol kulüpleri de yer alıyor.
FutbolEkonomi, 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.
Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz. Apple Podcasts
Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.
UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024
UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız
Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız
UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.
Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.
The European Club Footballing Landscape 2022
UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,