Futbolun Yapısal Gelişimi ve Değişimi: Finansal Futbol
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa

Futbolun Yapısal Gelişimi ve Değişimi: Finansal Futbol

1FinanSal Futbol 

Tuğrul Akşar- 16 Eylül 2020 Avrupa futbolu UEFA eliyle yaklaşık yirmi yıldır farklı bir mecraya doğru sürükleniyor.

 

 

Oyunun, daha doğrusu futbolun çok da hayrına sayılamayacak bir değişimden söz ediyoruz.

  

Her şeyin değiştiği bir ortamda futbolun durağan kalmasını bekleyemeyiz doğal olarak. Ne var ki, sürekli bir değişim ve dönüşüm içindeki futbolda yaşanılan gelişmeler, bugüne kadar bizim de içinde bulunduğumuz Çevre Ligler’e çok ferahlık ve refah getirmedi. Aksine, bizim gibi ülke ligleri bu dönüşüm ve değişim sürecinde sürekli ekonomik, mali ve yönetsel sorunlarla boğuşur duruma geldiler.

  

Kısacası, Avrupa futbol ikliminde yaşanan bu değişim ve Çevre Ligler aleyhine olumsuz gelişmeler, her geçen gün bu liglerdeki sorunları daha da ağırlaştırıyor ve sportif kuraklığı artırıyor.

  

Tam da böylesi bir ortamda Avrupa futbolunda ekonomik, finansal ve yönetsel olarak nelerin olup bittiğini irdeleyen bir kitabı, Finansal Futbol’u kaleme aldım.

  

Yaklaşık sekiz yıldır yazmaya ve veri toplamaya çalıştığım bu kitap ile Avrupa futbol örgütlenmesine ilişkin son derece çarpıcı sonuçlara ulaştım.

  

Bu araştırmamda belirlemiş olduğum olumsuzlukların Avrupa’nın Çevre Ligleri ile Türk futboluna getireceği sıkıntılı durumlar hakkında, bu liglere ve Türk futbol yapılanmasına, “Bakın Avrupa’da farklı şeyler oluyor…Bunlara sessiz kalmayın. Aleyhinize kurgulanan yeni futbol yapılanması, sizlerin ölümü anlamına geliyor. Bu yapılanmanın müsebbibi UEFA’ya karşı ayağa kalkın, güç birliği yapın. Kaybedeceğiniz bir şey yok ama kazanacağınız çok önemli şeyler var!” demek istedim.

  

Yani, bu kitabımla Avrupa ve Dünya futbolundaki bazı paradigmaların değişmesi gerekliliğini ortaya koymaya çalıştım. Bizim gibi ülkeler aleyhine UEFA eliyle oluşturulan bu haksız ve dengesiz rekabet ortamı için “Bu durum kaderimiz olamaz” diye düşündüm

  

Saptamalarıma göre UEFA, Avrupa futbolunu son yirmi yıldır yeniden yapılandırarak farklı bir aşamaya getirdi. Bunu gerçekleştirirken de, Şampiyonlar Ligi'ni bu dönüşümün   manevilası olarak kullandı.

  

UEFA, FIFA ve CAS'ı da yedeğine alarak, Avrupa futbolunda Beş Büyük Lig'in içinde bulunduğu Merkez Ligler ile Türkiye'nin de içinde olduğu, 50 ülkeden oluşan bir Çevre Lig yapılanması oluşturdu. Aslında, bu süreçte UEFA Merkez Ligler ile Çevre Ligler arasında rekabeti yeniden düzenledi. Avrupa'da futbolun UEFA tarafından yeniden tasarımlanması, Merkez Lig'lerde aşırı gelir artışları yaratıp servet birikimlerini hızlandırdı. Bu sayede ekonomik ve finansal rekabet üstünlüklerini daha da artıran Merkez Ligler muazzam kadro büyüklüklerine ulaştılar. UEFA Finansal Fair Play Kuralları onlar için bu süreçte daha farklı çalıştı. Olağan rekabeti bozan sıra dışı koşullar süreç içinde, UEFA tarafından Finansal Fair Play kurallarıyla adım adımhayata geçirildi.

  

Çevre Ligler'e nefes aldırtmayan bu yeni futbol örgütlenmesi, Merkez Ligler'in sportif performanstaki üstünlüklerini başat hale getirdi. Nitekim, son onbeş yılda Şampiyonlar Ligi'nde Merkez Lig kulüplerinden başka final oynayan ya da kupa kazanan bir Çevre Lig takımı çıkmadı. Avrupa’nın iki numaralı kupası olan Avrupa Ligi’nde ise son dokuz sezondur sadece Merkez Lig kulüpleri final oynar hale geldi.

  

Yeni süreçte her ne kadar, Çevre Liglerin Avrupa futbol pastasından aldıkları pay görece artarken, lig başına gelir artışı sınırlı kaldı. Bu durum doğal olarak, Çevre Ligler'in Merkez Ligler karşısında rekabette gerilemesine neden oldu. Merkez Ligler ile Çevre Ligler arasındaki var olan haksız rekabet, bu hamleler serisiyle daha da dengesiz bir hale dönüştürülürken, Avrupa futbolunda Merkez Ligler lehine eşitsizlikçi bir ekonomi temelinde, Beş Büyük Lig karteli  UEFA eliyle yaratılmış oldu.  Merkez Ligler lehine çalışan bu eşitsiz gelişim ve değişim döngüsü, bu liglerin daha da zenginleşip pastadan daha fazla pay almalarını beraberinde getirirken, Çevre Liglerin payına da gelir yetersizliği, ekonomik ve mali krizler ile yoksulluk düştü. 

  

Yani, bu haksız ve dengesiz dönüşüm sürecinde Çevre Ligler, Merkez Ligler'in payandasına dönüştürüldü.  Aslında, uzun vadede futbolun ölümü haline gelebilecek bu sürdürülemez durum, Merkez Lig'lerin lehine haksız rekabetin pekiştirilip kalıcılaşmasına olanak sağladı.

  

İşte Finansal Futbol, Merkez Ligler'de artan servet birikiminin futbolu ekonomik ve mali olarak nasıl etkilediğini, kendi yönetsel yapılanmasını nasıl tamamladığını ve tüm bu değişimlerin, yeşil sahalara nasıl yansıdığının analizini yapıyor. 

  

Zengin ligler lehine yeniden düzenlenen Avrupa futbol yapılanmasıyla, Merkez Ligler sportif alanda tüm kupalara ambargo koyarken, yönetsel bakımdan futbolu  da finansal aşamaya taşıdılar. 

  

Bu kapsamda Finansal Futbol aşaması, futbolu gelir maksimizasyonundan, değerler maksimizasyonuna taşıyan finansal ve yönetsel bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu haliyle Finansal Futbol Avrupa endüstriyel futbolunun en üst aşamasını oluşturuyor.

   

Özetle, futbol günümüzde farklı bir boyuta evrildi. Artık sadece ekonomik gelir temelli ve ticari karakterli futbolun yerini, finansal anlamda kulübün takım değerini/marka değerini/piyasa değerini maksimize etmeyi öncelikleyen bir futbol yapısı aldı.

  

Endüstriyel futbolun en üst aşamasını ifade eden Finansal Futbol, UEFA’nın patronluğunda merkez ligler ve çevre ligler yapılanmasını oluşturarak, kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabeti artırırken, merkez liglerde aşırı gelir artışı sağladı ve bu liglerde servet birikimini hızlandırdı. Diğer taraftan da, kalıcı sportif başarılar için günümüzde kulüpleri sağlıklı ve sürdürülebilir bir mali yapıya zorlayan bir misyona sahip.

  

Bu bağlamda, finansal futbol günümüzde daha fazla servete ve rekabet üstünlüğüne ulaşmış bir futbol örgütlenmesi…

  

Bu yapı içinde olabilmenin yolu ise, Finansal Futbol’un gereklerini yerine getirmekten geçiyor. İşte elinizde tuttuğunuz bu kitap, öz olarak bir finansal futbol eleştirisi yapmakla birlikte, rekabette geride kalmamak için de tüm kulüplere yön göstermeye çalışıyor. Bu amaçla bu kitap futbolun tarihsel, ekonomik ve finansal değişim ve dönüşüm yolculuğunu sizlere anlatıyor.

  

’Tuğrul Akşar’ın Finansal Futbol’ isimli yeni kitabı, UEFA’nın eşitliksiz yönetim anlayışına dikkat çekiyor. Avrupa’nın tüm çevre liglerini birleşmeye davet ederek, beş büyük lig olan merkez liglerin haksız rekabetine son vermeye çağırıyor.’’ Lale Orta

  

‘’Akşar’ın elinizdeki kitabı, futbolun geçtiğimiz yüzyıl içerisinde nasıl bir dönüşüm geçirdiğini ortaya koyduktan sonra, finansal futbol evresinin ortaya çıkmasındaki dinamikleri, sadece rakamlar üzerinden analiz etmiyor aynı zamanda bu yeni dönemin yaratabileceği olası etkilere de vurguda bulunuyor.’’
Ahmet Talimciler

  

‘’Tuğrul Akşar, yeni kitabında Futbolun Finansal özelliklerini, problemlerini ve çözüm önerilerini sunarak futbol dünyasına önemli bir eser daha kazandırmıştır.’’ Sebahattin Devecioğlu

   

İçindekiler

 

Finansal Futbolun Strüktürel Gelişimi 

 

Finansal Futbolda Merkez ve Çevre Ligler Yapılanması 

 

Finansal Futbolun Kulüp ve Lig Yapılanmasına Etkileri 

 

UEFA ve FIFA’nın Finansallaşmasının Futbola Etkileri 

 

Finansallaşan Avrupa Futbolunun Ekonomik Görünümü 

 

Finansal Futbolun Yarattığı Eşitsizlik Ekonomisi 

 

Finansal Futbol Oyunun Kurallarını (Şampiyonlar Ligi’ni) Değiştirirken 

 

Türkiye Finansal Futbolun Neresinde? 

 

Finansal Futbolda Rekabetin Finansmanı 

 

Finansal Futbolun İdeal Örneği Premier Lig 

 

Finansal Futbol Haksız Rekabeti ve Servet Birikimini Artırdı

 

Finansal Futbolda Kulüplere Akan Sermaye ve Yatırım Harcamaları 

 

Finansal Futbolda Statlar Bir Gelir Maksimizasyonu Aracı 

 

Finansal Futbol Değer Maksimizasyonunu Öncelikler 

 

Merkez ile Çevre Ligler Arasındaki Rekabetin Ekonomi Politiği 

 

Finansal Futbolda Yozlaşma 

 

Sonsöz ya da Finansal Futbolla Nereye? 

 Finansal Futbolun Covid-19 ile Sınavı 

 

Kitabı satın almak için tıklayın

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12454  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39680479

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.