Bu Finansal Yapılarla Sportif Performans Zor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Tuğrul AKŞAR Bu Finansal Yapılarla Sportif Performans Zor!

Bu Finansal Yapılarla Sportif Performans Zor!

futbol-kulupleri-para-basiyor-4274845 o

Tuğrul Akşar/1 Şubat 2016 Geçen hafta Spor Toto Süper Lig'in finansal yapısı çokça tartışıldı. Hatta bir de zirve düzenlendi. Bu hafta Süper Lig kulüplerinin ve dört büyük kulübün genel finansal yapısıyla ilgili paylaşım ve genel değerlendirmede bulunacağım.

 

 Süper Lig’in Borçları Gelirlerin İki Katına Ulaştı

 

Borsaya kote dört kulübün Özkaynak açıkları 1.4 Mia TL'na, Zararları 250 Mio TL'na ulaşmış durumda. Faaliyet gelirleri 800 Milyon  TL'na yaklaşan 4 kulübün Piyasa değerleri ise 1.6 Mia TL civarında...

 

Bu tabloda dikkatimizi çekmesi gereken en önemli nokta: kulüplerin mevcut öz kaynak açıklarının neredeyse piyasa  değerlerine yaklaşmış durumda olduğu gerçeğidir. Özkaynak açığını gidermek, UEFA Finansal Fair Play kuralları içerisinde ‘’Başa Baş Noktasını’’ yakalamak açısından da son derece yaşamsal öneme sahiptir. Bu nedenle kulüpler, finansal arayışlarını (finansal mühendisliklerini) devam ettirmek zorundadırlar.

 

Diğer bir önemli konuysa: Kulüplerin öz kaynak açıklarının, kulüplerin esas faaliyet gelirlerinin  iki katına ulaşmış olmasıdır.

 

Tablo: BİST’te İşlem Gören Kulüplerin Makro Finansal Göstergeleri[1]

Sportif AŞ.'lerin Finansal Değerleri (Milyon TL)

 

Özkaynak

Esas Faaliyet

 

Piyasa Değeri

Finansalların

Kulüpler

Geliri

Kar

29.Oca.16

Tarihi

Beşiktaş

-529

204

-24

480

30.11.2015

Fenerbahçe

-483

255

-62

780

30.6.2015

Galatasaray

-155

231

-52

246

30.11.2015

Trabzonspor

-151

47

-95

84

30.6.2015

Toplam

-1318

737

-233

1.590

 

Kaynak:  Kulüplerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) göndermiş oldukları bilgilerden derlenmiştir.

 

Bu rasyoyu Süper Lig kulüplerinin toplam gelirleri ve borçları bakımından da aynı düzeyde gözlemliyoruz. Süper Lig kulüplerinin toplam gelirleri 2 Milyar TL seviyesindeyken, borçları 4 Milyar TL’na ulaşmıştır. [2]

 

Gelir ve Gider Durumu

Takımların giderlerinin geçtiğimiz 3 yılda düzenli bir biçimde arttığını;buna karşın gelirlerin aynı oranda artmadığını görüyoruz. Bu dönemde kulüplerin giderlerinde gözle görülür bir artış yaşanmasına karşın, gelirlerinde düzenli bir büyüme kaydedemedikleri gözlenmiştir.

 

2015 yılında gelirleri ve giderleri en yüksek olan takım olarak karşımıza Galatasaray çıkıyor. İkinci en yüksek gidere sahip takım ise Fenerbahçe görünüyor... 2015 yılında Beşiktaş, %46 ile gelirlerini en yüksek oranda arttıran takım olurken, Galatasaray %16 ile onu takip ediyor. Fenerbahçe'nin son 3 yılda gelirlerinin negatif yönde büyüdüğünü görüyoruz. Diğer 3 takımla kıyaslandığında Fenerbahçe'nin gelirlerinde yıllara göre büyümeden ziyade küçülme mevcuttur. Bununla beraber giderleri 2015 yılında bir önceki yıla göre %9 oranında büyümüştür. Beşiktaş'ın son 3 yılda gelir ve giderlerinin ortalama büyümesine baktığımızda gelirlerinin diğer takımlara kıyasla giderlerine oranla daha yüksek oranda büyüdüğünü görüyoruz.  [3]

 

4 Büyük takımın 2015 yılı Ekim itibariyle gelirleri 1.158 Mio TL'ne ulaşırken, giderleri aynı dönemde 1.668 Mio TL'na ulaşmıştır.

 

Finansal Borçlar

 

Son üç yılda 4 kulübün finansal borçları ortalama %37.8 oranında bir artış kaydetmiş durumda. Bu dönemde Galatasaray'ın son 3 yılda mali borçlarının ortalama yıllık büyümesi %50 iken,  Galatasaray bu oranla son 3 yılda mali borçları en hızlı büyüyen Süper Lig kulübü olarak görünüyor.  Son 3 yılda Borçlanmada en fazla artış kaydeden ikinci kulüp ise Beşiktaş. Beşiktaş'ın finansal borçları bu dönemde%47 artış kaydederken,  Fenerbahçe %36 ile üçüncü ve Trabzonspor da %18'le dördüncü sırada bulunuyor.  Bu sıralamaya göre Trabzonspor %18  ile ortalama yıllık borcu en az büyüyen Süper Lig takımı olarak görülüyor.

 

UEFA'nın Kulüp Futboluna ilişkin son tarihli çalışmasına göre Süper Lig'de takım başına ortalama borç. Tutarı yaklaşık 30 mio Euro civarında olup Toplam borçların varlıklara oranı %80 civarında...

 

Özkaynak Açıkları

 

Süper Ligimiz aslında net borçlu bir lig ve bu nedenle şiddetle finansmana ihtiyaç duyuyor. Kulüplerimizin en önemli gider kalemlerini transfer harcamaları ve oyuncu/teknik adamlara ödenen ücret giderleri oluşturuyor. Bu bağlamda bakıldığında Süper Lig Avrupa’daki diğer liglere göre 5.1 kat daha fazla ücret, maaş ve transfer gideri yapan bir lig olarak görünüyor ve bu giderler toplam gelirlerin %87’sine karşılık geliyor.[4]

 

Borsa İstanbul’da işlem gören 4 kulübün Kasım 2015 itibariyle özkaynak açıkları ise 1.387 Milyon TL’na ulaşmış durunda.  

 

Zararlar

 

4 Kulübün kümüle zararları Ocak 2016 itibariyle  233 milyon TL'na yükselmiştir. Zarar genel olarak: 1)Yüksek  tutarlı transfer harcamaları ve buna bağlı artan takım maliyetlerinden 2) Döviz bazlı kullanılan kredilerin kur farklarından  3) Operasyonel giderlerdeki artışlardan 4) Tüm bunlara karşın 2014-15 sezonunda tribünde azalan seyirci ortalamasının etkisiyle düşen maç günü gelirlerinden kaynaklanmaktadır.

 

Piyasa Değerleri

4 Kulübün son 3 yılda piyasa değerleri ortalama %5.75'lik bir artış göstermiştir.[5] Borsa İstanbul’da işlem gören 4 Kulübün Ocak 29, 2016 itibariyle piyasa değeri 1.590 Milyon TL.... Bununla birlikte, burada şunu da vurgulamakta yarar görüyorum: Piyasa değeri 1.6 Milyar TL’na yaklaşan kulüplerimizin, özkaynak açıklarıysa 1.4 Milyar TL’na ulaşmış durumda.

 

Finansal Borçların Piyasa Değerlerine Oranı

 

Galatasaray'ın son 3 yılda mali borçlarının ortalama yıllık büyümesi %50'ye ulaşırken, Beşiktaş, %47 ile ikinci sırada, %36 ile Fenerbahçe üçüncü ve %18 ile Trabzonspor dördüncü sırada yer alıyor. Bu duruma göre, Galatasaray %50’lik oranla son 3 yılda mali borçları en hızlı büyüyen Süper Lig takımı olarak karşımıza çıkıyor.

 

Net Finansman Giderlerinin Gelirler İçindeki Payı

Takımların finansman giderleri büyük ölçüde  faiz giderlerinden oluşuyor. Bu açıdan bakıldığında Fenerbahçe'nin 2015 yılı faiz gideri, gelirinin %31'sine karşılık geliyor. Fenerbahçe bu oranla diğer takımlar arasında faiz gideri, gelirine oranla en yüksek takım olarak görünüyor. Beşiktaş ise gelirlerinin %26'sı kadar finansman gideri ile ikinci sırada yer alırken, sıralama Galatasaray ve Trabzonspor diye devam ediyor.  Beşiktaş ve Fenerbahçe için son 3 yılda artan bu oran, Galatasaray için sabit kalmış, Trabzonspor için ise azalmıştır. Trabzonspor'un 2015 yılı net finansman gideri, gelirinin sadece %4'üne eşittir. [6]

 

Net finansman giderinin gelirler içindeki payının yükseliği bize iki şeyi anlatıyor: 1) Sözkonusu kulübün finansman ihtiyacının diğer kulüplere göre daha fazla olduğunu ve/veya  2) Bu kulüplerin rakiplerine göre daha yüksek maliyetle borçlandığını gösteriyor.

 

Sonuç

 

Süper Lig’deki 18 kulübün borçları toplamı 4 Milyar TL'na ulaşmış vaziyette. 18 Kulübün geliri de 2 Mia TL seviyelerinde. Yani gelirin 2 katı borcu olan, net olarak varlıkları borçlarını karşılayamayan,  1.7 Mia TL düzeyinde öz kaynak açığı bulunan, yaklaşık 500 Mio TL zarar eden bir lig ekonomisinden bahsediyoruz.

 

Yani, gelirlerinden fazla gider yapan, bunun için de yoğun olarak borçlanmaya yönelen, katlandıkları finansman maliyetleri, kur farkları ve genel takım giderleri nedeniyle zarara dönen bir yapı söz konusu.  

 

Tüm bunların üzerine seyirci sayısı düşen, maç günü gelirleri azalan, sponsorluk gelirleri bitmek üzere olan sadece naklen yayın gelirlerine dayalı bir Süper Lig konuşuyoruz.

 

Bu finansal yapı ne yazık ki, Süper Lig’in orta ve uzun vadede sportif rekabet yeteneğini sınırlayabilecek ve rekabette geride kalmasına neden olabilecek bir yapıyı bize gösteriyor. Günümüz futbolunda finansman sorununu çözümleyemeyen liglerin veya kulüplerin sportif rekabette, rakiplerine üstünlük sağlamaları çok mümkün görünmüyor. Doç.Dr.Kutlu Merih’in ifadesiyle, ‘’günümüzde futbolun, sadece futbol olmadığını, biraz da finans işi olduğunu’’ net olarak bir kez daha deneyimlemiş oluyoruz.  {jcomments on}


Dipnotlar


[1] Bu bilgiler kulüplerin Borsa İstanbul’a ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdikleri Finansal Tablolarından derlenerek oluşturulmuştur.

[2] Hüsnü Güreli, ‘’Süper Lig Kulüplerinin Borcu 3 Milyar 469 Milyon TL’’, Habertürk 16 Eylül 2015.

[3] Spor Kulüplerinin Finansal Başarı Karşılaştırması 2013-15, BESFİN, 2015, sh. 2.

[4] The European Club Footballing Landscape, Club Licensing Benchmarking Report Financial Year 2104, sh.62

[5] BESFİN, 2015.

[6] BESFİN, 2015.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10782  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39675988

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.