Türk Futbol Ekonomisi Nereye gidiyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

Türk Futbol Ekonomisi Nereye gidiyor?

Hüseyin Özkök- 16 Temmuz 2013 Almanya’da iki ayda bir yayınlanan ekonomi politik dergisi Zenith, Temmuz-Ağustos sayısında özellikle İstanbul’un 3 büyüklerinin harcamalarından yola çıkarak Türk futbol ekonomisinin adeta fotoğrafını çeken bir yazı yayınladı.

Türkiye’nin büyük kulüplerinin tasarruf ve UEFA’nın Finansal Fair Play yaptırımları ile pek ilgilenmediklerini anlatan yazıda, kulüplerin banka kredileri ile pahalı transferler yaptıklarını yazdı.

Beklentiler boşa çıktı

Türk futbolunun 2011 yılındaki şike skandalı ve sonrasında açılan davaların ardından ilk olarak mütevazılıkla futbolseverlerin ve yatırımcıların güvenini kazanmayı deneyeceğini düşünenlerin çok geçmeden yanıldığını belirten dergi, Galatasaray’ın Wesley Sneijder transferinin mali yükümlülüklerini örnekleyerek eski takımı Inter’in ekonomik kriz ve Finansal Fair Play kıstaslarını yerine getirebilmek amacı ile oyuncunun maaşını düşürmek istediğini ancak buna razı olmayan Sneijder’in takımdan ayrıldığını belirtti.

Galatasaray Arena'ya taşınıyor

Yazıda, Avrupa’daki ekonomik krize karşın Türkiye’nin İstanbul’a ikinci bir Boğaz ve dünyanın en büyük hava alanını inşa etmeyi planladığını Türk takımlarının ise pahalı transfer turlarına çıktığı anlatıldı. Galatasaray’ın yaptığı transferlerle en büyük rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş’a karşı üstünlük sağlamaya çalışmasının yanında Avrupa’da da büyük hedefleri olduğunu ifade eden yazıda, Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’ndan stadın bulunduğu arazinin aşırı değerlenmesi nedeniyle kamunun yarattığı fon ile şehrin biraz dışında Stuttgartlı bir mimarlık bürosunun projesini hazırlayıp devlete ait TOKİ şirketinin inşa ettiği yepyeni bir stadyuma taşındığını ve eski stat arazisinin 1,25 milyar Lira’ya bir holdinge verildiği de anlatıldı. Yeni stada Türk Telekom’un 7,5 milyon Euro yıllık ücretle sponsor olduğunu, Pegasus ve Ülker firmalarının da toplam 6 milyon vererek tribünlere isimlerini verdikleri de belirtildi.

Haksız rekabet tartışması

Galatasaray’ın bu şekilde stat sahibi olmasının en büyük rakibi Fenerbahçe tarafından hoş karşılanmadığını ve sarı-lacivertli kulübün kendi stadını kendi cebinden finanse ettiğini belirterek itiraz ettiğini, İstanbul’un en iyi konumunda bulunan Beşiktaş İnönü Stadı’nın da şu anda yeniden yapılmak üzere yıkıldığı, ancak yeni stadın finansmanının nasıl sağlanacağının henüz belli olmadığının büyük borçları bulunan Beşiktaş’ın bir kulüp yetkilisi tarafından Zenith dergisine söylendiği belirtilen yazıda, Galatasaray’ın yeni stadının bu bağlamda haksız rekabet yarattığı için eleştiri konusu olduğunu ve Sneijder gibi oyuncuları transfer etmenin bu sayede mümkün olduğu aktarıldı.

Burak varken Drogba!

Haberi hazırlayan muhabirler, gazetelerde çıkan transfer haberlerinin de futbol çılgını Türkiye gibi bir ülkede beklentileri üst düzeye çıkardığını, Türk kulüplerinin Çin ve Arap kulüpleri ile aynı çizgide davranarak kariyerinin son noktasına gelmiş futbolcuların büyük paralar kazandıklarını da anlattıkları yazılarında elinde Burak Yılmaz gibi bir golcü bulunan Galatasaray’ın pahalı transferlerinin kulübün yakın çevrelerde sorgulandığını anlatırken, Burak’ın hücum partneri olan 35 yaşındaki Didier Drogba’nın kulübe maliyetinin çok yüksek boyutta olduğunu ayrıntılı rakamlarla belirtiyorlar.

Her masraf ödeniyor

Çok yüksek ücretlerle transfer edilen oyuncuların ayrıca benzin, ev kirası, hizmetçi ücretleri, tercüman ve çocuklarının okul masrafları dahil, her türlü masrafının da karşılandığı anlatılırken, kulüplerin yabancı oyuncuları İstanbul’un kültür, eğlence ve gece yaşamındaki cazibesini de kullanarak etkiledikleri yazıda yine belirtilen unsurlar arasında...

Petrol, doğal gaz yok ama...

''Peki bunlar nasıl finanse ediliyor'' diye sorulan yazıda, imza paralarının ödenmesinin yanında transferi daha da cazip kılmak adına oyuncuların ayrıca gelir vergilerinin de kulüpler tarafından ödendiği bildirilirken, Türkiye’de milli gelirin artmış olmasına karşın Türk kulüplerinin Rus ve Arap kulüpleri gibi petrol ve doğal gaz rezervlerinin üzerinde oturmadığını ve boş zamanlarında kendi parasıyla kulübü dizayn eden milyarderlerin ülkede bulunmadığı anlatılıyor.

Toplam borç 723 milyon Euro!

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın ''Wesley Sneijder ve Didier Drogba bizim bütçemize uygun'' sözlerine de yer veren dergi, 273 milyon Euro borcu olan bir kulüp için bunun inandırıcı olmadığını ve Türkiye’nin 4 büyük kulübü Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un toplam borcunun 723 milyon Euro gibi inanılması zor bir rakama ulaştığını, bununla birlikte bu borcun elde ettikleri gelirlerin 5 katı olduğunu yazıyor

Buna rağmen kulüplerin gerçeklerle yüzleşmeye yanaşmadıkları ve kendi gerçeklerini yarattıklarını ifade eden Zenith dergisi, bu iş tarzının Türkiye’nin en eski kulübü Beşiktaş’ı batma noktasına getirdiğini ve kulübün taraftarları resmi kulüp ürünlerini almak için ricalarda bulunduklarını ve bunun kulübün geleceği için çok önemli olduğunu vurguladıklarını belirtiyor.

Beşiktaş'ın hikayesi

''Bir kulübü batırmak kariyer yapmaya engel değil...'' Bu ara başlık derginin Beşiktaş eski başkanı Yıldırım Demirören’e atıfta bulunduğu bir cümle…

Başlığın hemen altında yazının devamında Beşiktaş’ın Guti ve Quaresma transferlerinin anlatıldığı bölümde ise iki oyucunun transfer hikayeleri ve Türkiye maceralarına yer verilirken, kulübün geçen yıl batma noktasına gelmesinden dolayı oyuncu maaşlarının düşürüldüğü kabul etmeyenlerin gittiği bunların içinde Quaresma’nın da yer aldığı belirtilirken, bu noktaya gelinmesinin baş sorumlusu olan Yıldırım Demirören’in şimdi federasyon başkanı olduğunu ve bir kulübü batırmanın kariyer için bir engel teşkil etmediğinin gözüktüğü anlatılıyor.

Fenerbahçe... Türkiye'nin Bayern Münih'i

Yazının son bölümünde Fenerbahçe’ye de yer verilirken, sarı-lacivertli kulübün Türkiye’nin Bayern Münih versiyonu olduğu ve etrafa para saçtığı belirtiliyor. Dirk Kuyt’ın transfer harcamalarına yer verilen yazıda, Fenerbahçe’nin Daniel Guiza transferi de rakamlarla örnekleniyor. İspanyol oyuncunun büyük maliyetine karşın bedava olarak Getafe’ye gittiğini anlatan Zenith, 5 milyona 3 yıl için transfer olan Roberto Carlos’un da sözleşmesi bitmeden ayrıldığını yazıyor.

Enflasyon yeniden geri gelirse...

Bu borçlanma politikasının,''Acaba kulüpler kurtulduğu düşünülen enflasyon belası geri gelsin diye spekülasyon mu yapıyorlar?'' düşüncesi yarattığını ve ülkedeki bazı ekonomistlerin ülkedeki borçlanma ile enflasyonun yeniden geri geleceğini belirttiklerini anlatan yazının son cümlelerinde ayrıca kulüplerin borsaya açık oldukları ve piyasa değerlerinin miktarları belirtilirken, sportif anlamda iyi gitmeyen kulüplerin kağıtlarının kayıplar yaşadığı, hisse sahiplerinin de zararın çıkartılması için hareket bekledikleri ifade ediliyor.{jcomments on}

Spiegel'den Çeviri: Hüseyin Özkök

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  17184  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Cumartesi, 30 Kasım 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43636978

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.