Futbolda Uzay Teknolojileri
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Futbolda Uzay Teknolojileri

Futbolda Uzay Teknolojileri

 1685120967975

Sebahattin Devecioğlu- 31 Ekim 2023 Yenilikçi hizmetler sağlamak için her türlü sektör uzaya yapılan yatırımlardan yararlanıyor ve spor da bu gelişmeden payını alan bir sektör.

Aslında spor modern toplumda önemli bir ekonomik sektördür.

 

 

Yakın zamanda “Spor için uydular” serisinin lansmanı ile Space 4 Spor Girişimi tam teşekküllü bir tematik alan haline geldi. Seri, spor sektörüne yönelik uydu uygulamalarını tanıtmayı amaçlıyor

Amaç, hizmet sağlayıcılar, spor kulüpleri ve spor federasyonları gibi farklı paydaşları bir araya getirerek, hem profesyonel hem de amatör düzeyde çeşitli spor dalları için uydu tabanlı verilerin çok yönlülüğünü sergilemek ve artırmaktır. Bu ortam, uydu teknolojisinin spor sektöründe nasıl ve neden kullanıldığının, uydu teknolojisinin benimsenmesini engelleyen engellerin belirlenmesinden, uzay ve spor sektörlerindeki ilgili karar vericiler ve düzenleyiciler için seçeneklerin tartışılmasına kadar daha iyi anlaşılmasına yol açmalıdır.

Girişim, 2016 yılında Doğa Sporları Eurisy Konferansında şekillendi. Konferansın amacı, özellikle bu pazarı hedef alan uydu uygulamaları aracılığıyla, açık hava sporları için alanın yaratabileceği inovasyon potansiyelini belirlemekti.

Son yıllarda spor, bir endüstri olarak teknoloji ve analitikteki yeni gelişmelere özellikle açık hale geldi. Giyilebilir teknolojiler hem profesyonel spor bilimi düzeyinde hem de tüketici fitness pazarında çeşitlenirken, yayıncıların da yeni trendlere ve halkın spora artan ilgisine ayak uydurması gerekiyor. İster aktif katılım olsun, ister spor etkinliklerinin izleyicisi olarak pasif olarak takip etmek olsun, spor, Avrupa ekonomisinde ve toplumunda büyüyen bir faktör haline geldi!

Avrupa'nın Galileo takımyıldızı gibi Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS), Dünya gözlem verileri ve uydu iletişimlerinin yanı sıra, spor faaliyetleri için önemli miktarda uygulamaya sahiptir. Spor için Uydular serisinin farklı bölümleri, hem profesyonel hem de taban düzeyinde çeşitli spor dalları için uydu tabanlı verilerin çok yönlülüğünü ve büyük potansiyelini sergiliyor.

Uydu görüntüleri, spor aktiviteleri ve sporcuların performansının yanı sıra spor tesislerinin planlanması, işletilmesi ve duruma dayalı bakımıyla ilgili coğrafi (örneğin yükseklik, rota koşulları, deniz durumu) ve çevresel (örneğin hava durumu, hava kalitesi, sıcaklık) bilgiler sağlar. ve ekipman (örneğin golf sahaları, kayak pistleri, sanal platformlar).

Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS), giyilebilir cihazlar veya entegre sensörlerle birlikte güvenilir performans verileri sunar. Bu sistemler bireylerin, ekipmanların, araçların ve hayvanların aktivitelerini takip etmenin yanı sıra etkinlik ve tesislerin coğrafi konumunu ve yönlendirmelerini desteklemeye de olanak tanır.

Uydu iletişimi, örneğin spor etkinliklerinin ve uzak ve seyrek yerleşim yerlerinin içinde veya bu yerler ile iletişimin canlı olarak iletilmesine olanak sağlayarak, sporcuların güvenliğini her zaman güvence altına alarak bağlantı sağlanmasına olanak sağlar.

Teknoloji ve uydu tabanlı veriler, halk kulüplerinden elit profesyonel sporculara kadar her düzeyde ayak basıyor. Teknoloji hala gelişiyor ve potansiyeli gelecekte daha da artacak.

Eurisy, spora yönelik uydu tabanlı yenilikleri daha da teşvik etmeyi amaçlıyor. Dernek, uzay ve spor toplulukları arasında sinerji yaratacak potansiyel ortaklıklar ve projeler için hazır olmaya devam ediyor (1).

Ayrı bir gelişme; Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Tematik Teklif Çağrısı, AO/1-10494 standart teklif çağrısı çerçevesinde spor sektörünün dijital dönüşümü ve sürdürülebilirliği için, özellikle Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının organizasyonu, yönetimi ve daha fazla kullanılması konularında yeni uzay tabanlı hizmetleri desteklemeyi amaçlıyor. Öncelikle Avrupa'daki bir sonraki Oyunları - Paris 2024 ve Milano Cortina 2026 - gelecekteki Oyunlar için de hizmet sağlama ve sürdürülebilirlik modelinin sürekliliğini sağlama hırsıyla hedefliyor. 

Hem Paris 2024 hem de Milano Cortina 2026, toplulukların güçlü katılımıyla net sıfır etkinlikler sunmayı taahhüt etti ve bu yeni zorluklar, alanın hem dakik hem de uzun vadeli bir destek için her yerde hazır bilgi ve bağlantı sunabileceği inovasyona yatırım yapılmasını gerektiriyor. perspektif. Kritik altyapıların en verimli şekilde kullanılması, taraftarların güvenli ve eğlenceli katılımı ve etkinliklerin çevresel sürdürülebilirliği için Oyunlar öncesi hazırlık aşamasında, etkinlik sırasında ve etkinlik sonrası aşamada yeni hizmetlere ihtiyaç duyulmaktadır. .

Aşağıdaki kapsam bölümünde, oyunların belirli bir sürümüne odaklanan veya gelecekteki tüm sürümler için ortak olduğu düşünülen olası kullanımlarına örnekler verilmiştir.

İlgi duyulan konular, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sektörün kilit paydaşlarıyla yapılan çeşitli etkileşimlerden sonra elde edilmiştir:

  • Olimpiyat komiteleri (örneğin Paris 2024, Infrastrutture per Milano Cortina 2026, Fondazione Milano Cortina 2026);
  • diğer spor Federasyonları (örneğin İtalya Tekvando Federasyonu);
  • Olimpiyat Oyunlarının ortakları (örneğin Atos ve Omega);
  • spor endüstrisinde teknoloji alımının hızlandırılmasına yönelik inovasyon merkezleri: Avrupa Spor Yenilik Platformu EPSI, Küresel Spor Yenilik Merkezi GSIC)

Kapsam

Olimpiyat Oyunlarının son derece görünürlüğü ve ilgililiği göz önüne alındığında, önerilen uygulamaların sağlamlık ve güvenilirlik göstermesi gerekmektedir. Önerilen uygulamanın hızlı ve kısa vadeli olarak hayata geçirilmesi, hizmetin olgunluğunun ve bütünlüğünün kanıtlanmış olmasına bağlıdır.

Hizmetin nihai dağıtımını desteklemek için potansiyel olarak daha fazla etkinlik ve Oyun sürümlerini içeren mantıklı bir plan üzerine daha uzun bir geliştirme ve doğrulama süreci inşa edilmelidir; Oyunların bir sürümünün veya büyük bir spor etkinliğinin, operasyonel hale getirilmeden önce test ortamı olarak kullanılabileceği yer hizmetin dağıtımı.

Önerilen hizmetin sonraki Oyunlar boyunca sürekli olarak kullanılması ve bir sürümden diğerine sürekli öğrenme yaklaşımının uygulanması teşvik edilmektedir.

İhtiyaçların bir kısmı, özellikle yarışma etkinlikleriyle ilgili olarak tüm spor endüstrisi tarafından paylaşılmaktadır. Önerilen hizmetin farklı büyük spor etkinliklerine uygulanabilirliği teşvik edilmektedir ve dikkate alınmalıdır.

Önerilen her hizmet, hizmet sağlayıcı açısından ekonomik uygulanabilirliğini ve potansiyel müşterilerin (örneğin Olimpiyat Komiteleri) maliyet-fayda analizini değerlendirmelidir.

Sürdürülebilirlik:

  • Sürdürülebilir altyapı
  • İnşaat sahaları çevresindeki hizmetler
  • Akıllı ve yeşil (Olimpiyat) şehirler

Etkinliğin akıllı yönetimi:

  • Kalabalık yönetimi, acil durum olaylarına ilk müdahale ve yönetim, kamu güvenliği 
  • Olay yönetimi

Hayranlarla etkileşim

Performans: Sporcuların hazırlanması ve antrenmanı (2).

 

UEFA, Avrupa Uzay Ajansı ile Mutabakat Zaptı imzaladı

 

Bu konuda önemli bir gelişmede, Yeni ortaklık, UEFA'nın Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ekosistemi tarafından Avrupa futbolunda geliştirilen uzay teknolojilerinden yararlanma fırsatını değerlendirmesine olanak tanıyacak.

UEFA uzayın araştırılmasına adanmış organizasyon ile bir spor organizasyonu arasında ilk kez Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu ortaklık, UEFA'nın ESA'nın ağından ve uzmanlığından yararlanarak temel zorlukların üstesinden gelmesine ve yenilikçi çözümler aracılığıyla futbolda yeni fırsatlar yaratmasına olanak tanıyacak.

Bu anlaşma, UEFA İnovasyon Merkezi'nin, sürekli değişen alışkanlıklara ve futbol için giderek daha zorlu hale gelen bir ortama yanıt olarak inovasyon ekosisteminden çok çeşitli paydaşlarla sektörler arası işbirliklerini teşvik etme misyonunun bir parçası olarak imzalandı.

UEFA'nın finansal sürdürülebilirlik ve araştırma direktörü Andrea Traverso:

"ESA ile olan bu ortaklığın UEFA'ya inanılmaz değer katacağından eminiz. Bu, bizim için ESA gibi yenilikçi bir öncünün uzmanlığından, ağından ve kaynaklarından yararlanarak Avrupa futbolunun temel stratejik zorluklarından bazılarını ele almanın ve ortak işbirliklerini keşfetmenin bir yoludur. ilgili ve somut çözümler yaratmak. Bu ortaklık aynı zamanda UEFA'nın mevcut ve gelecekteki zorluklara yanıt olarak kendimizi daha da hızlı bir şekilde adapte etmek için yeni işbirliklerini geliştirme konusundaki tutkusunun da altını çiziyor."

1975 yılında kurulan ve merkezi Paris, Fransa'da bulunan Avrupa Uzay Ajansı, uzayın barışçıl şekilde keşfedilmesine ve herkesin yararına kullanılmasına adanmış 22 üye devletten oluşan hükümetlerarası bir kuruluştur. ESA, uzay sektörünün her alanında faaliyet gösteriyor ve faydalarını hem günlük yaşamdaki insanlara hem de işletmelere sunuyor.

ESA telekomünikasyon ve entegre uygulamalardan sorumlu direktör vekili Javier Benedicto:

"Profesyonel futbol müsabakalarına uzay temelli inovasyon getiren UEFA'yı desteklemekten gurur duyuyoruz. ESA, Avrupa'da inovasyonu ve rekabetçiliği teşvik etme konusunda güçlü bir geçmişe sahip ve bu yeni ortaklık, profesyonel futbol kulüplerinin ESA'nın kapsamlı uzmanlık ağından faydalanmasına olanak tanıyacak." "

Bu ortaklığın merkezinde inovasyon ve teknoloji yer alıyor. Bu nedenle UEFA ve ESA öncelikli olarak aşağıdaki konuları ele alacaktır:

Saha Haritalama Aracı:

ESA, zaman içinde geliştikçe aracı geliştirecek bilgileri (örn. ekonomik veriler, hava durumu verileri, sağlık verileri vb.). Bu gelişmiş araç, UEFA'nın Avrupa genelindeki 55 üye ulusal federasyonunun futbol sahalarının varlığı ile yerel topluluklar üzerindeki olumlu etkileri arasında çapraz referans oluşturmasını desteklemesine yardımcı olacak.

Kalabalık Yönetimi Çözümleri:

UEFA ile işbirliği içinde ESA, kalabalık yönetimi çözümlerine yönelik teknolojiler için açık bir çağrı yapacak. Amaç, ESA ağındaki teknoloji sağlayıcılarının UEFA'ya stadyumlar etrafındaki kalabalık hareketi hakkında daha doğru veriler sunmasına ve UEFA'nın belirli sahalardaki geçmiş seyirci verilerine erişmesine olanak tanımaktır.

Sürdürülebilirlik:

ESA, bu teknolojilerin Avrupa futbolunda sosyal ve çevresel çözümleri ilerletme potansiyelini keşfetmek için uzay endüstrisindeki teknoloji sağlayıcılarıyla sürdürülebilirlik konusunda yürüttükleri araştırmalardan yararlanmayı öneriyor.

UEFA ile ESA arasındaki ortaklık 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek (3).{jcomments on}

Kaynaklar:

(1).https://www.eurisy.eu/about/thematic-areas/space-4-sports/

(2).https://business.esa.int/funding/invitation-to-tender/space-for-olympic-games (3).https://www.uefa.com/returntoplay/news/0281-17f65a7c8889-836ffd501c03-1000--uefa-signs-memorandum-of-understanding-with-european-space-a/

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  322  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

26/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.915,62

+2,05

 bjk BJKAS

58,70

-9,97

 fb FENER

91,95

+2,99

 gs GSRAY

9,55

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.875,33

-2,51

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39811048

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.