Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Diğer Yazarlar Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri

Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri

9 15332 

Emir Nezir Ülgen- 30 Kasım 2020 Koronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünyada sosyal ve ekonomik etkisini göstermeyi ve insanlığı tehdit etmeyi sürdürüyor. Devletler, salgınının ortaya çıktığı Aralık 2019’dan itibaren toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşan riskleri yönetebilmek adına tedbirleri elden bırakmıyor. 

Dünya genelinde aşı çalışmalarında ortaya çıkan umut verici gelişmelere rağmen salgın, sağlık sistemlerini tüm hızlıyla etkilemeye devam ederken, enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlara ilişkin veriler kaygı veriyor. Salgına karşı geliştirilen ve %90’dan fazla etkisi olan bazı aşıların çalışmalarında sona yaklaşılsa bile Aralık 2020 itibarıyla dünya genelinde 60 milyondan fazla insanın enfekte olduğu ve 1,5 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği görülüyor. [1] 2. dalga etkilerinin kendisini gösterdiği salgınla mücadele sürecinde, aşıların hayatı normale döndürecek ölçekte nüfusa uygulanabileceği zamana ilişkin tahminler ise farklılık gösteriyor.  

Bütün bu gelişmeler ışığında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa Kıtası’nda her 17 saniyede bir insanın koronavirüse bağlı olarak hayatını kaybettiğini açıkladı. [2] Bu açıklamadan hareketle, Avrupa ülkelerinde kamusal yaşamın kısıtlanmasına yönelik Mart-Haziran 2020 döneminde uygulanan tedbirlerin kademeli olarak yeniden hayata geçirilebileceğini söyleyebiliriz.  

 

Konumuza gelecek olursak; koronavirüs salgını sosyal ve ekonomik pek çok alanda olduğu gibi futbol endüstrisini de doğrudan etkiliyor. Futbol müsabakaları, toplulukları bir araya getiren diğer etkinlikler gibi salgının bulaş riskinin en yoğun olduğu yerler arasında kabul ediliyor. Bu nedenle salgının ortaya çıkmasından itibaren ulusal ve bölgesel turnuvaların iptali, müsabakaların ertelenmesi veya seyircisiz oynanması ve sporcuların karantina altına alınması gibi futbol endüstrisini etkileyen bir dizi karar alındı ve hayata geçirildi. Kluge’nin açıklamasına göre; yeni sezona seyircisiz olarak başlatılan ve hali hazırda seyircisiz bir şekilde devam eden futbol müsabakalarına Avrupa’da yeniden ara verilmesi gündeme gelebilir. Böyle bir karar dünya genelinde futbol lig/turnuvalarından yaratılan gelirin yarısından fazlasının (yaklaşık €30 milyar) [3] Avrupa liglerinden yaratıldığı dikkate alındığında, futbolun finansal tarafında ciddi bir etkiye yol açabileceğini söyleyebiliriz. 

 

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA) bünyesinde kurulan Koronavirüs Komitesi Başkanı Olli Rehn de geçtiğimiz günlerde koronavirüs salgınının dünya futboluna yaklaşık $ 14 milyar, bir başka deyişle tahmini değerinin üçte birine mal olacağını söyledi. [4] Henüz üstesinden gelinemeyen salgının futbol ekonomisine tahribatını hesap edebilmek mümkün olmamakla birlikte, Rehn’in açıklamasından hareketle futbol ekonomisinde kabaca %30’luk bir daralmanın beklendiğini söyleyebiliriz.  

 

Peki, gelinen bu belirsiz ve karmaşık nokta futbol endüstrisi açısından tam olarak nasıl okunabilir? Salgının etkileri ne zamana kadar sürer ve futbolun paydaşları ne şekilde etkilenir? Bittiği zaman sektörün iş yapış biçimlerinde ne gibi bir değişim ortaya çıkar? 

 

Bu soruların cevabı için SPSG Consulting’in salgının endüstride yaratacağı etkilere ilişkin olarak Dünya Futbol Zirvesi (World Football Summit) için hazırladığı “Covid-19’un Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri” başlıklı ve Ağustos 2020 tarihli raporu incelemekte yarar var. [5] Raporda futbolun farklı gelir akışları üzerindeki etkileri, bu etkilerin ne zamana kadar sürebileceği, hangi coğrafyada daha fazla hissedildiği ve her kriz gibi bu krizin de ne gibi fırsatlar ortaya çıkarabileceği araştırılmış. [6] 

 
 

Grafik 1- Covid-19’un Futbol Endüstrisinin Gelir Akışları Üzerindeki Etkisi 

    Emir1

 

Futbol kulüpleri paydaşlarıyla geliştirdiği iş modelleri ile ticari gelirler, medya hakları, lig ve turnuva ödülleri, futbolcu transfer gelirleri, tesisler, kulüp üyelerinden elde edilen gelirler, yatırımlar gibi farklı gelir akışları yaratıyor.   Otoritelerin futbol etkinlikleri ile ilgili uygulamaya koyduğu çeşitli tedbirler, futbol kulüplerinin söz konusu gelir akışları üzerinde önemli bir çalkantıya neden oldu.

Katılımcılara göre;

 - Diğer gelir akışlarına göre kulüplerin tesis gelirleri noktasında büyük bir darbe aldığı, 

- Futbol müsabakalarının seyircisiz oynanması ile birlikte lisanslı ürünlerin satışları ile sağlanan ticari gelirlerin istikrarlı bir şekilde düşeceği, 

- Liglerin ve turnuvaların muhtemelen erken sonuçlandırılmasının da kulüplerin lig/turnuvaya dayalı gelirlerinde azalmaya yol açacağı,

- Kulüplerin gelir kaybına bağlı olarak yıllar itibarıyla istikrarlı bir artış gösteren transfer piyasasının da etkileneceği ve dünya genelinde transfer sayısında ve bu transferler için ödenen tutarlarda bir düşüş yaşanacağı, 

- Kulüplerin firmalarla genellikle performansa dayalı olarak imza altına aldıkları sponsorluk anlaşmalarında firmalara taahhüt edilen sportif başarıların bir kısmını sağlayamayacağı, bu nedenle sponsorluk gelirlerinde bir düşüş yaşanacağı söylenebilir. 

 

Grafik 2-  Covid-19’un Futbol Endüstrisinin Paydaşları Üzerindeki Etkisi

  • 2Emir2
    • Günümüzde futbol, bu çalışma ile etkileri değerlendirenler dâhil olmak üzere yüzlerce paydaşın ve bu paydaşlarla ilişkili aktörlerin de yer aldığı dev bir ekosistemdir.
    • Çalışma ile etkileri değerlendirilen paydaşlar şöyle sıralanabilir: Futbol etkinlikleri, mekânlar, kulüpler, ligler/turnuvalar, ev sahibi şehirler/organizatörler, MICE*etkinlikleri, sponsorluk ajansları, sponsorlar, yatırımcılar, fitness etkinlikleri, yayıncılar, danışmanlar, futbolcular, idari birimler, spor giyim firmaları, spor ekipmanları, medya, antrenör ve teknik kadro, spor teknoloji firmaları, spor besinleri, sosyal platformlar, spor hukukçuları, spor sağlıkçıları. 
    • Henüz bir tedavisi bulunmayan koronavirüs salgınının etkilerinin bir süre daha devam etmesi, bu nedenle futbol etkinlikleri sırasındaki bütün paydaşların bu durumdan en fazla etkilenmesi bekleniyor.
    • Risk maruziyetlerini en aza indiren sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekliliği nedeniyle operasyonel modellerini güncellemeleri gerekecek olan mekânlar (stadyumlar) katılımcılara göre en fazla ikinci derecede etkilenen paydaştır. Mekânların yönetiminde oturma kapasitelerini ve ayakta duran yoğunluğu sınırlandırmaları ve görevlilerin sağlık parametrelerini kontrol etmelerini sağlayan donanım edinmeleri gerekecektir. Tam kapasite ile hizmet verememek gibi yeni uygulamalar yaratılan geliri azaltacakken gerekli donanımın satın alınması ve sporcu ve personelin tekrarlayan sağlık kontrollerinin yapılacak olması operasyonel maliyetleri artıracaktır. 
    • Futbol kulüpleri farklı gelir akışlarına bağlılıklarına göre farklı derecelerde etkilendi. Örneğin maç günü gelirleri veya oyuncu transferlerine daha bağımlı olan kulüpler, medya haklarından daha fazla gelir elde edenlere göre daha çok etkilenmiştir.
    • Katılımcılara göre iptal olan ve ertelenen büyük etkinliklere ev sahipliği yapacak olan şehirler ile bu etkinliklerin organizatörleri de salgın sürecinin etkilenen paydaşlarından.
    • Virüsün hızla yayılması, 2020 futbol liglerinin ve müsabakalarının yanı sıra futbol endüstrisi ile ilgili çeşitli toplantılar, etkinlikler, konferanslar ve fuarların da ertelenmesine, hatta iptaline neden oldu. İptaller bu etkinliğin organizasyonunda yer alan bütün paydaşları da etkiledi.
    • Stadyumların doldurulamadığı ve seyirci kaybının yaşandığı bir dönemde, sponsorluk anlaşmaları da şirketler için cazip olmayacaktır. Futbol ekonomisinin önemli paydaşlarından sponsorların salgın süresince karşılaşabileceği diğer finansal zorluklar neticesinde pazarlama bütçelerinde yeni bir ayarlama yapması, sponsorluk yatırımlarını kesmesi ve anlaşmaları sonlandırması da muhtemel.
    • Futbolun durduğu ve belirsizliğin arttığı böyle bir ortamda yatırımcıların ve danışmanların faaliyetleri de etki altında olacaktır. Ancak bu paydaşlar için salgın sonrası süreç futbol ekosisteminin iyileştirilmesine katkıda bulunmak adına yeni fırsatlar da getirebilir. 
  •  Grafik 3-  Covid-19’un Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkilerine İlişkin Zaman Tahmini 

  • 3Emir3
  • Futbol kulüpleri küresel salgının ortaya çıktığı 2020 yılının başından itibaren müsabakalara ara verme, sonrasında ise seyircisiz oynama tedbirlerinin doğal sonucu olarak önemli finansal ve operasyonel zorluklarla karşı karşıya kaldı. 
  • Kulüplerin finansal performansı açısından karşı karşıya olduğu temel zorluk, salgının kontrol altına alınabilmesi için uygulamaya konan tedbirlere bağlı belirsizliktir. 
  • Futbol kulüpleri, seyircisiz de oynansa müsabakaların devamı ile gelirlerinin düşmesini, virüsün mutasyonu veya bir aşının bulunamaması gibi sezonun askıya alınmasını zorlayan kötü senaryolara tercih edecektir. 
  • Katılımcılar, koronavirüs salgınının futbol endüstrisi üzerindeki finansal etkisinin 2020 yılının geri kalanından 2024 yılı sonuna kadar azalan bir eğilim ile devam edeceğini düşünüyor. 
  • Özellikle salgın ile mücadelede ve aşı noktasında ciddi aşama kaydedilecek yıl olarak görülen 2021 ile futbol endüstrisi için hâlâ bir geçiş dönemi olacağı düşünülen 2022 yılları boyunca futbol kulüplerinin salgının negatif etkileri ile başa çıkmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor. 
  • Çalışmaya göre negatif etkilerin yarı yarıya düşmesi beklenen 2023 ve 2024 yıllarında ise ekonomik toparlanma için futbol kulüpleri gelir kaynaklarında artış sağlayabilecek yaratıcı girişimlere ve daha fazla taraftar sadakatine ihtiyaç duyacaktır. 
  •  
  • Grafik 4- Covid-19’un Futbol Endüstrisine Coğrafi Etkileri 
  • 4Emir4
  • Bilindiği gibi, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında futbol müsabakaları 2020 başından itibaren ertelendi veya askıya alındı. Haziran ayı itibarıyla ertelenen ligler ve turnuvalar seyircisiz olarak tamamlandı ve dünya genelinde futbol otoritelerince yeni sezonun da seyircisiz olarak başlatılmasına ve salgının seyrine göre değişiklik yapılmasına karar verildi. 
  • Uzmanlar salgının futbol endüstrisi üzerindeki genel etkisinin Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’da daha fazla, Pasifik ve Orta Doğu’da ise daha kontrollü olmasını bekliyor.
  • Virüsün ortaya çıktığı Çin’in de aralarında bulunduğu birçok Asya ülkesinde uygulanan katı karantina ve sosyal kısıtlama tedbirleri salgının yönetimine ve bulaş eğrisini düzleştirilmesine yardımcı olurken, virüsün Avrupa, Latin ve Kuzey Amerika ülkelerinde ise sürekli yayıldığı görülüyor. 
  • Özellikle sonbahar mevsiminde yeniden başlayan futbol müsabakalarını erteleme tehdidi yaratabilecek potansiyel bir ikinci dalganın ayak sesleri güçlü şekilde duyuluyor. 
  •  
  • Grafik 5 - Covid-19 Sonrasında Futbol Endüstrisinde Ortaya Çıkabilecek Yeni Fırsatlar 
  • 5Emir4
  • Futbol endüstrisi tamamen normalleşene kadar kulüplerin sportif açıdan toparlanmasının yanı sıra ekonomik olarak özellikle ortaklarına değer yaratmak için yeni yollar ve varlıklar keşfetmesi gerekmekte. Bu bağlamda, koronavirüs salgınının insanlığın içinde bulunduğu dijital çağa kazandıracağı ivmeyi de göz ardı etmemek gerekir.. 
  • Dijital Aktiviteler, Güvenli Stadyumların Artırılması, E-Sporun Artırılması, Canlı Olmayan İçerikler, Nakitsiz Stadyumların Artırılması, Geleneksel Olmayan Gelir Akışları ile ilgili alanları katılımcıların %50’sinden fazlası koronavirüs sonrasında futbol endüstrisi için fırsat olarak görmektedir. 

 

SONUÇ   

Koronavirüs salgınının futbol endüstrisi üzerindeki finansal etkilerinin hesaplanabilmesi tam olarak normalleşmenin sağlanmış olması ile doğrudan ilişkilidir. Bu makale ile incelenen ve 2020 Dünya Futbol Zirvesi için hazırlanan “Covid-19’un Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri” başlıklı rapor ise salgının sektör üzerindeki etkilerini ölçen nitel bir araştırma neticesinde oluşmuştur. Raporun içerdiği başlıklar dâhilinde sonuç olarak;

- Yaşanan küresel salgının yalnızca spor kulüplerinde değil futbol ekosistemi içerisinde yer alan bütün paydaşların gelirinde bir azalmaya yol açacağı ve futbol endüstrisinin yarattığı hâsılatta yaklaşık %30 daralmanın beklendiği,

- Gelir akışlarındaki azalma neticesinde ortaya çıkması muhtemel finansal etkinin ve belki de sektörde oluşabilecek finansal bir krizin üstesinden gelmek için paydaşlar arasında mutlak bir iş birliği gerektiği,

- Dünya futboluna yön veren en önemli otoriteler olan FIFA ve UEFA’nın da paydaşlar arası iş birliğine yönelik güçlü bir sinerji oluşturulmasında etkin rol oynamasının yerinde olacağı,[7]

- Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’da daha fazla, Pasifik ve Orta Doğu’da ise daha kontrollü geçmesi beklenen salgın sonrası futbol etkinliklerinde normalleşmenin ancak 2022-2023 sezonu itibarıyla gerçekleşebileceği,

- Salgından sonra kulüplerin finansal veya yönetsel faaliyetlerinde (Bütçe yönetimleri, transfer politikaları, kısa ve uzun vadeli yol haritaları ve yatırımcı ilişkileri gibi) değişiklik yaşanmasının beklendiği, [8] ve 

- Sosyal ve ekonomik hayatı ciddi anlamda dijitalleşmeye mecbur bırakan salgın döneminin futbol ekosisteminde yer alan bütün paydaşlar için de dijital dönüşüm fırsatı olarak değerlendirilebileceği, söylenebilir.

   

KAYNAKÇA   

[1]  https://www.worldometers.info/coronavirus/    

[2] Deloitte UK, “Annual Review of Football Finance 2020”  https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/annual-review-of-football-finance.html    

[3] “One death from Covid every 17 seconds in Europe, WHO says?”  https://www.theguardian.com/world/2020/nov/19/covid-who-one-death-17-seconds-europe-hans-kluge   

[4] “COVID-19 pandemic to cost football $ 14 billion this year, says FIFA”  https://www.theguardian.pe.ca/sports/covid-19-pandemic-to-cost-football-14-billion-this-year-says-fifa-497716/    

[5] World Footbal Summit, “COVID-19 Implıcatıons On The Football Industry”  https://worldfootballsummit.com/wfs-special-report-covid-19-implications-on-the-football-industry/    

[6] SPSG Consulting, Dünya Futbol Zirvesi (World Football Summit) için, Danışma Kurulu üyeleri ve sektördeki diğer önemli paydaşlarına konu hakkında sorular sorarak tamamladığı anket ile koronavirüsün futbol endüstrisi üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçladı. Covid-19’un Futbol Endüstrisinin Gelir Akışları Üzerindeki Etkisi (Grafik 1), Covid-19’un Futbol Endüstrisinin Paydaşları Üzerindeki Etkisi (Grafik 2), Covid-19’un Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkilerine İlişkin Zaman Tahmini (Grafik 3) ve Covid-19’un Futbol Endüstrisine Coğrafi Etkileri (Grafik 4) ile ilgili sorulara katılımcıların verdiği 1 ila 7 arasındaki etki derecesinin ortalaması alınarak ölçüm yapılmıştır. Covid-19 Sonrasında Futbol Endüstrisinde Ortaya Çıkabilecek Yeni Fırsatlar (Grafik 5) ile ilgili sorulara ise katılımcıların söz konusu alanları fırsat olarak görme oranı %’si dikkate alınarak ölçülmüştür.   

[7] Tuğrul AKŞAR, Finansal Futbol, Literatür Yay., 1. Basım, Eylül 2020, İstanbul.   

[8] Aktif Bank , Ekolig Raporları, “Covid-19 Pandemisinin Futbol Ekonomisine Etkileri”,  https://www.aktifbank.com.tr/Documents/aktif-bank-ekolig-covid-19.pdf   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1750  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43289361

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.