The Swiss federal authorities will investigate FIFA over the cash-for-World-Cup-votes scandal, with the inquiry possibly leading to criminal charges.
Six senior FIFA officials, including an executive-committee member and vice-president, were earlier this month suspended from all football activities for a total of 16 years after they were found guilty of corruption offences under the FIFA code of ethics. The director of Switzerland's Federal Office for Sport, Matthias Remund, wants to ensure that no Swiss laws have been broken, reports The Guardian. Remund said the case would be analysed to determine "to what extent we have applicable law in Switzerland, in order to be able to pursue offences which are relevant from a criminal justice point of view or which offend competition law". The case is complicated since under Swiss law, not-for-profit bodies cannot be pursued through anti-corruption laws, which apply only to commercial organisations. Remund explained: "Private corruption in that [legal] sense does not exist in Switzerland. And in particular sporting associations and clubs without economic/commercial purpose are excluded from that purpose." Switzerland's sports minister, Uli Maurer, believes that in light of the most recent corruption case at FIFA House, it is time to tighten that loophole and end its immunity from prosecution. He added: "It's clear that Switzerland is obliged to do something to fight corruption as we have lots of international federations with headquarters in Switzerland and we want to set an example in solving this problem." Maurer has also tasked Remund's office with conducting a review of the anti-corruption laws to analyse whether these should also apply to sports organisations.{jcomments on}
www. Futbolekonomi.com’un vizyon ve misyonu temel olarak Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.
Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.
Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.
“ Yirmiikincisi yayınlanan 2019 Deloitte Para Ligi Raporu’na göre Real Madrid 750 Milyon Euro’luk geliriyle zirvedeki yerini korudu. Tek Türk takımı Beşiktaş 167 Milyon Euro ile 26. Sırada bu ligde kendisine yer buldu. Raporu okumak için Tıklayınız
“Türk futbolunun gelirlerini ve ekonomik görünümünü mercek altına aldığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in üçüncü sayısını yayınladı. Süper Lig’in 2016-2017 sezonunda 2,3 milyar TL olan gelirleri, 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL'ye ulaştı. Bkz.”
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,