Kötü Yönetim Şiddettir
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Kötü Yönetim Şiddettir

Kötü Yönetim Şiddettir

1702411676468-aa-20231211-33160585-33160568-mke-ankaragucu-kulubu-baskani-faruk-kocadan-hakeme-saldiri

Ahmet Talimciler- 13 Aralık 2023 Bir ülkede vasatlaşma yaşanmaya başlanmışsa istediğiniz kadar aksini iddia edin bu durum bütün alanlara mutlak surette yansıyacaktır. Kulüp yönetimleri de bundan bağımsız değildir.

 

Ankaragücü ile Rizespor maçının bitiminde yaşananlar konusunda "kara gece" nitelemesi yapıldı. Halil Umut Meler’in Ankaragücü başkanı tarafından yumrukla yere düşürülmesi ile başlayan ve ardından yerde tekmelenmesi ile süren dakikalar, ülke gündemini derinden sarstı. Şimdi bu meselenin bir gecede birdenbire olmadığını ve bu yaşananların ortaya çıkmasında etkili olan unsurların neler olduğunu birer birer konuşmamız gerekiyor. Eskilerin deyişiyle "görünen köyün kılavuz istemediğini" veyahut "perşembenin gelişinin çarşambadan belli olduğunu" birtakım hususlar üzerinden ortaya koymalıyız.

 2004 yılında yürürlüğe giren şiddet yasasının hazırlığı sırasında yer alan isimlerden olan sevgili dostum Haluk Çetin’in yasal düzenleme ile ilgili sözlerini aktarmakla başlayacağım. 

 "Yasada provokatif söylemlere karşı resen dava açılmasına ilişkin hüküm hiç işletilmedi. Kulüp başkan ve yöneticileri, yorumcular! Sürekli kışkırtma yaptılar ve hala yapıyorlar, bu madde zamanında maksadına uygun biçimde objektif uygulansa, Faal Hakemler Derneği başkanlığına aktif bir siyasiyi getirmeyip, ciddi biçimde meslek örgütlenmelerini başarıp, gerektiğinde yasal yollara başvurabilse, hakemlerin haklarını savunabilse bu günlere gelmezdik… 2004’te yürürlüğe giren yasa maddelerini işletmeyip bu yasa yetersiz diyerek 2011 yılında yenisini çıkarttılar, sonuçta ona da uymadılar, sonuç bu işte."

 Pazartesi gecesi sahaya giren hakem ve yöneticiler değil de taraftarlar olsaydı, holiganlık üzerinden söylenilmedik söz kalmayacak ve cezai işlemlerle sorunun çözülebileceği düşüncesi, topluma empoze edilecekti. Oysa sahaya girenler taraftarlar değildi! Bugüne kadar kendilerine bir türlü uygulanamayan 6222 sayılı yasa ile başka türlü davranmayı adet haline getirmiş olan başkan ve yöneticilerden birileriydi. Hakem, yönettiği karşılaşmanın bitiminde daha ne olduğunu bile anlamadan yumruklu, tekmeli bir saldırıya maruz kalmıştı. Tabii bu arada bu olay başlamadan hemen önce saha kenarında Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut’un Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu’nu sakinleştirme girişimleri de kameralardan kaçmıyordu. İlginç bir biçimde her iki teknik direktör de maç sonunda yaşanan olayla ilgili konuşmadılar! 

 Filmi biraz daha geriye saralım ve 29 Ekim 2015 tarihinde Trabzon’da oynanan Trabzonspor-Gaziantepspor maçı sonrasında kulüp başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, hakem Çağatay Şahan ve yardımcılarının 4,5 saat boyunca hakem odasında kilitli tutulmasını sağladığını hatırlayalım. Ardından da "saygı duyduğum ve gönül bağım olan, onun için ölmeye hazır olduğum" dediği kişinin araması üzerine salıverilmelerine müsaade etti. Bu olay üzerine açılan dava 25 Ocak 2021 tarihinde sonuçlandı ve olaya karışan başkan ve 11 kişi hakkında toplamda 47 bin 500 lira manevi tazminata hükmedildi, yöneticiler 8 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırıldılar ve cezaları ertelendi. Bu olayın gerçekleşmesinin hemen ardından hakemler maçlara 5 dakika geç çıkma kararı aldılar ancak bu kararı uygulamadılar. Çünkü Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Kuddusi Müftüğolu, "ortam gergin protesto gereksiz" açıklaması ile işi başlamadan yokuşa sürdü. 

 Her geçen yıl katlanarak devam eden hakem konuşma adetimizin sonuçlarını yaşamaktayız ve bu sonucun oluşmasına katkıda bulunan eski hakemlerden bir tanesi olay gecesi çıktığı programda olayı gerçekleştirenlerin "ters kelepçe" ile götürülmeleri gerektiğini söyleyebiliyordu. Adım adım geldiğimiz noktada eski hakemler kendi meslektaşlarının yaşadıklarının oluşmasında en fazla katkıyı verenler olarak görünüyorlar. Onların önünde ise hiç kuşkusuz kulüp başkanları ve yöneticileri yer alıyor. Özellikle içinden geçmekte olduğumuz bu sezon içerisinde hakemlerin eleştirilmesinin dozajı her karşılaşma sonrası daha da artırıldı. Bunun karşısında ise Türkiye Futbol Federasyonu kendi bünyesindeki hakemlerin yanında yer almak yerine susmayı ve yaşananların sürmesini izlemeyi seçti. Bir kulüp başkanı tarafından omurgasız olarak nitelendirilen Merkez Hakem Komitesi başkanının mahkemeye gitmesi sonrasında durum daha da içinden çıkılmaz bir hale bürünmüş oldu. Öyle ilginç bir süreç işliyor ki her hafta bir önceki haftadan daha fazla hakemleri ve hakemlerin almış olduğu kararları konuşuyoruz. Ardından ise yeni hatalar peş peşe gelmeyi sürdürüyor. Futbol sahalarında yaşanan bütün hataların müsebbibi olarak hakemleri göstermek ve hakemler üzerinden yönetimlerin kendilerini temize çekmeleri işin en kolay yanı olarak dikkat çekiyor. 

 Hakemin yumruklanması sonrasında yapılan paylaşımlarda en çok öne çıkan Beşiktaş’ın eski futbolcusu Josef De Souza’nın geçen yıl yine aynı stadyumda yaşanan gelişmeler sonrasında cezai işlemlere maruz bırakılması ile ilgili açıklaması oldu. “Bir oyuncuyu öldürdükleri veya en sevdiği şeyi yapmasını engelleyerek sakat bıraktıkları gün ya da daha ciddi bir şekilde bir hakeme saldırdıkları gün beni hatırlayacaksınız.” De Souza sahaya maçın bitiminde atlayıp arkadaşlarına vurmaya çalışan taraftarı engellemiş ve bu hareketinden ötürü de cezaya çarptırılmıştı. Aradan bir yıl geçti ve bu kez yine aynı stadyumda olayın içerisindeki kişiler taraftarlar değil, başkan ve yöneticiler oldu. Peki şu soruyu sormamız gerekmiyor mu? İstediğiniz kadar kendi stadyumunuz olsun, sahaya başkan ve yöneticiler bu kadar kolaylıkla nasıl dalabiliyorlar? Buradaki güvenlik zafiyeti konusunda futbol federasyonu nasıl bir önlem almayı düşünüyor? Sahaya bu kadar kolaylıkla giren bu kişiler ya yanlarında kesici/delici aletler taşıyor olsalar ve kullansalardı? O zaman bu durumun hesabını kim verebilecekti? Ve nasıl bir ortamın içerisine çekildiğimizi anlayabilecek miydik?

Futbol denilen alanın gündelik hayattan bağımsız olmadığını ve ülkenin içinde yaşanılan bütün gelişmelerin yansıdığı bir yer olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu vesile ile toplumsal anlamda yaşanan büyük kutuplaşmaların ve ekonomik sıkıntıların içinde yaşanılan gündelik hayatın bütün alanlarının olduğu gibi futbol dediğiniz alanı da istila ettiğini aklımızdan çıkartmamalıyız. Bir ülkede vasatlaşma yaşanmaya başlanmışsa istediğiniz kadar aksini iddia edin bu durum bütün alanlara mutlak surette yansıyacaktır. Kulüp yönetimleri de bundan bağımsız değildir. Her fırsatta marka değeri safsatasını ağzından düşürmeyen futbol yönetiminin yaşananları çözebilme konusunda bir yetkinliği olduğunu ise hiç ama hiç sanmıyorum. Ekranlara çıkarak "Artık yeter demek istiyoruz"söylemi ile bu işin içerisinden çıkamazsınız! Türkiye Futbol Federasyonu'nun futbol alanında toplumsal karşılığı bulunmamaktadır. Kulüpler Birliği denilen organizasyon ise uzun bir süredir ortalarda yoktur. İki ezeli rakip arasındaki süper kupa mücadelesinin bile Suudi Arabistan’da oynanacak olması dahi ülke federasyonunun, futbola ve taraftarlara ne kadar uzaktan baktığının net bir örneğidir. Bu konuda maç tarihi yaklaştığında ayrıntılı şekilde bir yazıyı sizlerle paylaşacağım. Fakat şu kadarını söylemeliyim, alınan karar taraftarların sınıfsal, statü düzeyleri boyutunda bölünmesine karşılık gelmektedir. Parası olanların gidebileceği seyahatler ile futbol bu ülkenin birleştirici değil, böleni haline dönüştürülmektedir. Buna en fazla özen göstermesi gerekenlerin tam aksini yapıyor olmaları ise oldukça manidardır.

Maçın ertesi geçmiş olsun dileklerini sunan kulüpler, kişiler ve kurumlar bir taraftan olayın çözülmesi hususunda omuz verirlerken bir diğer açıdan ise yaşanan sürecin çözümsüzlüğünü de istemeden de olsa desteklemişlerdir. Çelişki gibi gelebilir ancak futbolun aktörlerinin, özellikle de kulüplerin yaşadıkları başarısızlıklar karşısında, hakemler üzerinden kendilerini temize çekiyor olmaları gerçeğini es geçmemeliyiz. Sahadaki en kıymetli forma olan hakem formasının, sürekli olarak itilip kakılan haline dönüştürülmesi ve hakemlerin adeta şamar oğlanı şeklinde yansıtılmalarının arka planında başta yönetimler ve bunun oluşmasına büyük katkı koyan medyanın rolünün olduğunu unutmamalıyız. 6222 sayılı yasayı sahaya atlayan kulüp başkanları hakkında işletemeyen federasyonu nereye oturtacağız? Benzer şekilde Ankaragücü başkanını geçen yıl fair play ödülüne layık gören, daha önce de "Elimde silah olsaydı çeker vururdum’" diyen eski Rizespor başkanına aynı ödülü veren federasyon için neler diyeceğiz? Yaşananlar sonrasında toplumsal kutuplaşmanın tavan yaptığı bir ülkede siz istediğiniz kadar olan bitenle ilgili "Rezalet, kara gece, ülkeye vurulan yumruk veyahut Avrupa’ya rezil olduk"ifadelerini kullanın. Buna karşı tam aksi yönde düşünen ve içinde bulunduğumuz ortamda medyada baskın olan bakış açısının aksini savunan bir kesimin de var olduğunu görmekteyiz. Ankaragücü taraftarlarının olayın hemen ardından yaptıkları açıklamayı bir de bu şekilde tekrar okuyun. Başkanlarının ve yapılanların ardında olduklarına vurgularını göreceksiniz. Bunun yanında pek çok taraftar grubunun da yüksek sesle söylememekle birlikte içlerinden "Ne kadar da güzel oldu" söylemini geçirmekte olduklarını da hatırlatmak isterim. {jcomments on}

 

Peki bu sorun çözülebilir mi? Açıkçası futbolun bütün paydaşları topu birbirine atarken ve verilmesi gereken cezalar gelip geçiştirilirken çözülemez! Siz bakmayın öyle Ankaragücü küme düşürülsün, tüm sezon boyunca seyircisiz oynasınlar söylemine. Kişiler ile kurumları birbirinden ayırmayı ve yapılan hataları cezalandırmayı öne çıkartmak durumundayız. Burada sahanın içerisinde olup bitenleri aklımızla dalga geçer gibi açıklamalarla geçiştirmeye kalkanların alacakları cezaların ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Bununla birlikte sporda şiddeti gerçekten azaltıp en alt seviyeye indirmeyi istiyor muyuz? Yoksa bu durum birilerinin işine gelmeyi sürdürüyor mu? İzleyip göreceğiz. "Kötü yönetim şiddettir"mottosunu her vesile ile bir kez daha yüksek sesle haykırmanın tam zamanıdır.

 

Yaşadıklarımız, yaşayacaklarımıza umarım ışık olur da aynı hataları göz göre göre tekrarlamada inat etmeyiz. Son bir yılda aynı stadyumda iki kez gerçekleşenler ve geldiğimiz nokta işimizin pek de kolay olmadığını gözler önüne seriyor.

 

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  169  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39806114

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.