Futbol kulüpleri hayata döndürülmeye çalışılıyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa IN ENGLISH General Issues Futbol kulüpleri hayata döndürülmeye çalışılıyor!

Futbol kulüpleri hayata döndürülmeye çalışılıyor!

Reuters- 2 Şubat 2016 Finansal açıdan duvara toslayan futbol kulüpleri için hem mali disiplin hem de gelirlerin büyütülmesine yönelik çalışma başlatıldı.

Şike davaları nedeniyle son yıllarda uluslararası kredibilitesi zarar gören Türk futbolu, şimdi de finansal açıdan duvara toslamış görünüyor.

 

Dünya'da yer alan habere göre, toplam borçları 4.2 milyar liraya ulaşan Süper Lig'teki 18 kulüpten Avrupa'da mücadele edecek olanlar finansal fair play kriterlerini karşılayamamaları nedeniyle UEFA'dan ceza alma riskiyle karşı karşıya bulunurken; Türk futbolunun Avrupa'daki vitrini konumundaki Galatasaray'ın kupalardan ihraç riskinin gündeme gelmesi sonrasında kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları hız kazanmış görünüyor.

 

Süper Lig'de mücadele eden 18 kulüp Gençlik ve Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı'nın ortak çalışması ile Süper Lig A.Ş altında şirketleşmeye hazırlanırken; Mayıs sonunda yasalaşması beklenen kanunla mevcut borçları yeniden yapılandırılacak kulüpler, gelir ve giderlerini kontrol altında tutmak için önemli bir taahhüdün de altına girecek.

 

Spor kulüplerinin mali yılları Mayıs sonu itibariyle tamamlanıyor. 1 Haziran 2014-31 Mayıs 2015 dönemi mali tablolarına göre, borsada işlem görün dört spor kulübünden Galatasaray'ın 87.5 milyon lira, Fenerbahçe'nin 181.2 milyon lira, Beşiktaş'ın 140.5 milyon lira, Trabzonspor'un da 104 milyon lira zararı bulunurken; dördünün de özkaynakları ekside.

 

Mayıs sonu itibariyle Galatasaray'ın kısa vadeli yükümlülükleri 527 milyon lira, Fenerbahçe'nin 478 milyon lira, Beşiktaş'ın 338 milyon lira, Trabzonspor'un ise 220 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

 

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın verdiği bilgiye göre, Süper Lig'deki 18 kulübün 4.2 milyar liralık toplam borcunun 2.3 milyar lirası bankalara.

 

"Özellikle bazı kulüplerin gelirleri çok büyük. Ama bir mali disiplinsizlik olduğunu da görüyoruz" diyen Gümüşdağ, "Bununla ilgili bir yapılandırma oluşturup gerek fonlarla, gerek özel ve devlet bankalarının yapılandırmalarıyla Türk futbolunu ayağa kaldırmak zorundayız. Hem mali disiplin hem de gelirlerin büyütülmesine yönelik çalışma içindeyiz" dedi.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu belirtmiş ve bunu düzeltmek için yasal altyapı çalışmalarına başladıklarını söylemişti.

 

Ancak Deloitte raporuna göre gelirleri bakımından dünyanın en büyük 21. kulübü olan Galatasaray'ın yeni yasayı bekleyecek kadar vakti görünmüyor.

 

UEFA'nın finansal kriterlerini karşılayamadığı için Avrupa kupalarından ihraç riski bulunan Galatasaray, durumunu düzeltmek için hazırladığı aksiyon planını bir hafta içinde açıklamaya hazırlanıyor.

 

Alacağı tedbirler konusunda UEFA'yı ikna edememesi halinde ise, Galatasaray Avrupa kupalarından 1+1 yıl men, transfer yasağı, gelirlerine el koyma ve para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabilecek. UEFA kararını Şubat sonunda açıklayacak.

 

GALATASARAY AKSİYON PLANINI BİR HAFTA İÇİNDE AÇIKLAYACAK

Reuters'a yaptığı değerlendirmede, UEFA'dan ceza almamak için aylardır konu üzerinde çalıştıklarını belirten Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, "UEFA 2012'den başlayıp 2015'te biten üç sezonda maksimum 30 milyon euro zarar öngörürken, bizdeki zarar 164 milyon euro idi. Yani 130 milyon euro çerçevesinde bir aşım var" dedi ve ekledi: "Yıllık zararı bu sene, UEFA'nın kabul edeceği 10 milyon euro seviyesine çekme çabasındayız. Bunun için de bir aksiyon planımız var. Onu da bir hafta içinde açıklayacağız.

 

Üzerinde çalıştıkları konuların başında mağazacılık gelirlerinin artırılması olduğunu ifade eden Özbek, Galatasaray'ın finansal durumunda düzelme yaratacak bir diğer unsurun da Mecidiyeköy'de devam eden otel projesi olduğunu söyledi.

 

"Rakamlara bakınca Avrupa kulüpleri ile sıkletlerimiz aynı değil. Premier League'den bir kulüp ile aynı gruba düştüğümde biri ağır sıklet diğeri tüy sıklet sporcunun mücadelesi gibi duruyor" diyen Özbek, Galatasaray'da biriken borç ve zararın müsebbibinin, paranın kullanım şekli olduğunu kabul etmekle birlikte; Türkiye ve Avrupa'daki kulüplerin gelirleri arasındaki uçurumu da gözardı etmiyor.

 

BAŞKANLARIN ŞAHSİ EGOLARI DA KULÜPLERİN BU DURUMUNDA ETKİLİ

 

Kulüp temsilcilerine göre, kulüplerin içine düştüğü durumda, gelir yaratmada yaşanan sıkıntılar, elde edilen gelirlerin doğru harcanamaması ve Avrupa ortalamasının çok üzerindeki futbolcu ücretlerinin yanı sıra kulüp başkanlarının şahsi egoları da belirleyici oluyor.

 

"Kulüplerimizin yüzde 90'ı dernek. Başkanlar olarak belirli bir süre için geliyoruz ve bu kulüplerin sahipleri değiliz. Bir süre sonra yapılan hareketler, şahsi egolar, şahsi popülariteler kulüplere zarar vermeye başlıyor. Kulüplerin çoğu da bu noktadan buralara geldi" diyen Beşiktaş Kulübü'nün Başkanı Fikret Orman, farklı bir noktaya dikkat çekiyor. Beşiktaş'ın daha önce finansal fair play kriterleri nedeniyle bir sene Avrupa kupalarına gidemediğini hatırlatan Orman, kulüp olarak şu anda en fazla uğraş verdikleri noktanın para bulmaktan ziyade, parayı doğru yere harcamak olduğunu söyledi.

 

Spor Ekonomisti ve DÜNYA gazetesi yazarı Tuğrul Akşar ise Süper Lig'deki kulüplerin ağırlıklı olarak döviz cinsi borçlandıklarına; kurlardaki yükselişin de finansman maliyetlerini artırdığına işaret ediyor.

 

Avrupa'nın en borçlu beşinci ligi konumundaki Süper Lig'de kulüplerin kendi imkanları ile bu borç sarmalından çıkma imkanı olmadığına dikkat çeken Akşar, "Bunları mali disipline sevkedecek bir yapının kurulması lazım. Devlet geçiş dönemi içinde kulüplerin bazı varlıklarına rehin koyarak kısa vadeli borçları yapılandırabilir" dedi ve ekledi: "Bu olmazsa orta ve uzun vadede kulüplerin sportif olarak da rekabet güçleri giderek zayıflayacak."

 

PREMIER LEAGUE VE BUNDESLIGA ÖRNEKLERİ MODEL ALINACAK

Kulüpler Birliği Başkanı Gümüşdağ'ın verdiği bilgiye göre, Süper Lig A.Ş, Süper Lig'deki 18 kulübün eşit hissedar olacağı anonim bir şirket olarak kurulacak. Mayıs ayında Meclis'e yasalaşması beklenen kanun sonrasında, daha önce Futbol Federasyonu'nda olan yayın hakları ihalesi artık bu şirket vasıtasıyla kulüpler tarafından gerçekleştirilecek. Türkiye Ligi'nin yayın hakları Avrupa'da da pazarlanacak. Yayın gelirleri kulüpler arasında adil şekilde paylaştırılacak.

 

Gümüşdağ'ın verdiği bilgiye göre, gelirlerin kulüpler arasında paylaştırılması başta olmak üzere, yeni modelde Premier League ve Bundesliga örnekleri model alınacak.

Süper Lig A.Ş'nin gelirlerin artırılmasının yanı sıra, kulüplerin mali disiplinin sağlanmasında da önemli rol oynayacağını belirten Gümüşdağ, "2017'de yapılacak yayın hakları ihalesinde, bu yeni yapılanma ile minimum 600 milyon dolarlık gelir bekliyoruz. Mevcut durumda bu tutar 450 milyon dolar" dedi.

 

Yeni yapılanmada önemli olanın elde edilecek gelirin İstanbul kulüpleri ile Anadolu kulüpleri arasında adil şekilde paylaştırılması olduğunu vurgulayan Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan ise, kulüplerin gelmiş olduğu noktayı "büyük bir hızla giderken ve beton duvara çarpmış gibiyiz" şeklinde tanımlıyor.

 

Eskişehirspor'un da borç yükü altındaki kulüplere bir örnek olduğunu söyleyen Hoşcan Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Gelirlerimizle karşılaştırdığımızda ciddi borç sorunumuz var. Yaklaşık 100 milyon lira borcumuza karşın yıllık gelirlerimiz 40-45 milyon lira, masrafımız ise 60 milyon lira" dedi ve ekledi: "Anadolu kulüpleri olarak İstanbul'dakiler gibi güçlü sponsorlar bulma imkanımız yok. Diğer yandan bu borçları yapılandırma imkanımız da yok. Anadolu takımları olarak küme düşme ihtimalimiz yüksek olduğu için bir yıldan uzun vadeli kredi almamız mümkün olmuyor. Yani bu borcu ödememiz de mümkün görünmüyor."{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  18384  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43182007

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.