Amigo Başkanlıktan Mızıkçılığa…
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tayfun ÖNEŞ Amigo Başkanlıktan Mızıkçılığa…

Amigo Başkanlıktan Mızıkçılığa…

super-kupa-macinin-dunya-basinindaki-yankilari-icardi-golu-atti-fenerbahce-sahadan-cekildi-fcmf

Tayfun Öneş-9 Nisan 2024 Şanlı Fenerbahçe’nin tarihinde görev alan kulüp başkanlarına baktım.

 

1907 yılında seçilen merhum Ziya Songülen’den bugünkü başkana kadar geçen ve 117 yıla yayılan toplam 38 dönemde (bazıları bir dönemden fazla seçildiği için) 32 farklı kişi kulüp başkanlığı görevinde bulunmuş. Ben 1963 doğumluyum; yaşım gereği ancak 70’li yıllardan sonraki başkanları hatırlıyorum. Yani Faruk Ilgaz döneminden sonrasını… Bu da, benim bile Fenerbahçe tarihindeki başkanların üçte birine yani 11 farklı başkana şahit olduğum anlamına geliyor.

 

1970’den öncesini bilemem ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim: 11 başkan içinde en kötüsü maalesef şimdiki başkan.

 

Oysa göreve geldiğinde, almış olduğu eğitim, sahip olduğunu varsaydığım vizyon ve inkâr edilemez nüfuzu sayesinde yapacaklarından çok ümitliydim. Birkaç istisna hariç bütün başkanlarda gördüğüm genel bir zaafiyet olan her şeyin üzerinde tutulan kulüpçülüğü onda biraz daha az görür, büyük Fenerbahçe camiasının da desteğiyle Türk futboluna top yekûn seviye ve kalite atlatabilir diye umuyordum. Oysa bırakın kulüpçülüğü, kendisi son zamanlarda işi mızıkçılığa kadar götürdü.

 

Kavga etmek için tribünden aşağıya atlayışını ya da havaalanında megafonu kapıp amigoluk yapışını falan nispeten genç oluşuna, başkanlıktaki deneyimsizliğine ve içindeki büyük Fenerbahçe aşkına, duygusal coşkunluğuna bağlamıştım.

 

Amigo başkan futbolun dışında kalan bir dolu branşda zirvede olunsa dahi camianın bu başarılardan tatmin olamayacağını, illa ki futbolda şampiyonluk istendiğini çok iyi biliyor. Ona çırpınıyor. Emeğini, aklını ve parasını bu hedefe kanalize etmiş durumda. İşi sıkı tutmak ve futbolda şampiyon olmak için bu kez sezon başından bu yana farklı bir algı da oluşturmaya çabalıyor. O yüzden bizim de onun icraatlerine salt futbol çerçevesinden bakmamız ve eleştirmemiz gayet normal.

 

Amigo başkanın dikkatimi çeken icraatlerinden bazılarını hatırlayalım: 2018’in Haziran ayında seçilmişti. Göreve geldikten bu yana 5 sezon tamamlandı. Yanlış saymadıysam, İsmail Kartal bu dönemde takımı emanet ettiği 10. teknik direktör. Ortalamada yılda iki teknik direktör yani.

 

Yarattığı algıya dönelim: Galatasaray’ın sürekli kayırıldığını iddia ediyor ve bunu yine Fenerbahçe başkanı gibi değil de ateşli bir amigo üslubuyla yapıyor. Hatta onları rakip değil adeta düşman ilan ederek... İyi de(!) o, göreve geldikten sonraki 5 sezonda Galatasaray sadece 2019 ve 2023 yıllarında şampiyon oldu. 2020-21 ve 22’de sırasıyla Başakşehir, Beşiktaş ve Trabzonspor şampiyondu. Sezon sonlarında oluşan puan durumlarına da baktım. 5 sezonda ipi göğüsleyenlerden toplam 57 puan geride kalınmış. Ortalamada sezon başına en az 11 puan şampiyonların gerisinde kalınmış yani.   

 

Gelelim hakem hatalarına : Doğru! Rezalet kararlara şahit olduk; gerçekten rezalet! Fakat hakem hatalarının (özellikle ortamı iyice gerdiği bu sezonda) hep Fenerbahçe aleyhine olduğunu, lehine hiç hatalı karar verilmediğini söyleyebilir mi(yiz)?

Henüz 6 yılı dolmamış olan amigo başkan “takımı ligden çekerim” söylemini/blöfünü başkanlığı süresince (yine yanlış hatırlamıyorsam) 3 farklı zamanda söyledi. Ortalama 2 yılda bir yani… Bu, Fenerbahçe gibi büyük bir camianın başkanına yakışıyor mu? Ben yakıştıramıyorum.

 

Evet! Yıllardır futbola bulaşmış olan siyaset bu dönem zirve yaptı. Evet! Liyakat (diğer tüm alanlarda olduğu gibi) yerlerde sürünüyor. Hep birlikte buna itiraz edelim. Ama hedef kim net olalım? Aziz Yıldırım’ın da dediği gibi varsa bir düşman(!) ya da mücadele edilecek cephe, o hangisi onu ortaya koyalım. Fenerbahçe’nin düşmanı(!) Galatasaray mı? Trabzonspor mu? TFF mi? MHK mı? Kim, kim? Herkes mi? Fenerbahçe’ye herkes rakip olamaz sözü doğru da, herkes düşman olabilir mi?

 

Süper Kupa finali için çok değil birkaç ay önce A takımı ta Suudi Arabistan’a götüren de kendisi değil mi? İki takım sahaya istediği formayla veya mesajla çıkabilseydi o maç oynanmayacak mıydı? Federasyon aynı federasyon, rakip aynı rakip, şampiyonluk iddası aynı şekilde devam etmiyor mu? Şimdi n’oldu da Urfa’da U19’la çıkıldı sahaya? Protestoya, adaletsizliğe baş kaldırıya saygı duyarım. Ama protestoyu bile zaytung haberi gibi yapmak niye? Hiç çıkmamak yerine en az cezayla atlatacak şekilde çıkmak ya da çıkıyor gibi yapmak da neyin nesi? Haybeye bir kupa hediye edildi ezeli düşmana(!). Bu mu yakıştı şanlı Fenerbahçe’ye? Kime “fair competition” dersi verildi ben anlamış değilim.

 

Rakiplerin aklına ister istemez şöyle bir soru da geliyor: Geçen sene (tıpkı 2020’de olduğu gibi) Başakşehir şampiyon olsaydı yani 100. Yıl Süper Kupa finali bu seneki Başakşehir’le oynanıyor olsaydı amigo başkan yine U19’lu çocukları mı çıkaracaktı sahaya?

 

Futbolun siyasetten arınmasını, (federasyon başkanını atayan cumhurbaşkanı Fenerbahçe Kongre üyesi de olsa arınmasını) hakemlerin her maç benzer pozisyonlara benzer kararları vermesini, VAR’ın soru işareti ve şaibe doğurma merkezi değil, hakemin saliseler içinde göremediği pozisyonları, anlık hataları düzeltme merkezi olmasını, birkaç hafta önce oynanan Trabzon karşılaşması gibi karşılaşmaları mesela hakemlerin olaylar sırasında tatil etme dirayetini göstermesini veya yıllar önce kurşunlanan otobüsün adeta bir “faili meçhul” vakasına dönüşmemesini, faillerin bulunmasını aklı selim ve vicdanlı hangi futbolsever istemez. Ama amigo başkan hedef şaşırtıyor ve gerçek fener sevgisiyle beklentisi yüksek taraftarın duygularını manuple ediyor gibi geliyor.

 

Son söz de duruş meselesine dair. Amigo başkan dik durmakla kibirli durmak arasındaki farkı da karıştırıyor sanki. Rakiplere öyle baksın tamam da, kendi yönetim kurulu üyeleri, yaşlı delegeler dahil herkese tepeden bakan, biri bir şey derse mecburiyetten dinliyormuş gibi bir edası var. Oysa o koltuğa sevdiği Fenerbahçe’yle istediği gibi oynamak için atanmadığını, şanlı Fenerbahçe’ye hizmet etmek için seçildiğini unutmamalı.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  440  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tayfun Öneş Perşembe, 11 Ocak 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41644653

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.