2024 Avrupa Şampiyonası’nın Kadro Değer Analizi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tolga Genç 2024 Avrupa Şampiyonası’nın Kadro Değer Analizi

2024 Avrupa Şampiyonası’nın Kadro Değer Analizi

2024-r-115228-20231118

Tolga Genç- 4 Temmuz 2024 Bir önceki yazımızda 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yer alan 622 oyuncunun 2023-24 sezonu itibariyle kariyerlerine devam ettikleri kulüplerin yer aldıkları federasyon ve liglerin analizi yer alıyordu.

Özellikle İngiltere ve İtalya başta olmak beş büyük futbol ülkesinin liglerinde, kaleden hücuma her pozisyonda en iyi oyuncuları bünyesinde buldurdukları görülüyordu. Turnuvaya kulüplerinden oyuncu gönderen diğer 30 ülke federasyonunun pozisyon ağırlığı dağılımında farklılıklar gösterdiği ve ihtiyaçlarına göre belli pozisyonlara odaklanmaları söz konusuydu. Önce beş büyük futbol ülkesi ve sonra da batıdaki bazı diğer ülkeler (Belçika, Hollanda, Portekiz) ile Suudi Arabistan pozisyon ihtiyaçlarına göre Avrupa’dan her yerden oyuncuları transfer edebilirken doğudaki ligler ya da ABD neredeyse sadece Doğu Avrupa’dan oyuncular transfer edebiliyor. Bunda oyuncuların mevcut kariyer planlamalarının ya da atlama yapma ihtimaline karşılık kariyer planlamalarının yanı sıra coğrafi ve tarihi yakınlıkların da etkili olduğu net bir şekilde görülüyordu.

Bu yazımızda ise Avrupa Şampiyonası’nda yer alan oyuncuların piyasa değerleri, yaş ortalamalarını 2023-24 sezonu itibariyle istihdam edildikleri kulüpler ve bu kulüplerin bağlı oldukları federasyonlar bazında inceleyeceğiz. Turnuvadaki oyuncuların ortalama piyasa değeri (OPD) 18.355.265 Euro ve ortalama yaş (OY) 27,07. Bu yaş ortalaması daha önceki birçok yazımızda da ara ara değinildiği üzere genel teamüle uygun bir ortalama. Tablo 1’de turnuvaya kulüplerinden oyuncu gönderen 35 federasyonun oyuncu sayıları, ortalama piyasa değerleri (buna göre büyükten küçüğe sıralı) ve yaş ortalamaları yer alıyor. 

OPD olarak ortalamanın üzerinde yer alan ve sıralamada en üstte yer alan altı federasyonun kulüplerinde geçen sezonu geçiren 309 futbolcu sayı olarak bütün futbolcuların yarını oluşturuyor. Bu grup içinde İspanya hariç hepsinde OY 27,07 olan genel yaş ortalamasının altında ve İspanya da 27,66 ile bu ortalamanın çok uzağında değil. Geçtiğimiz sezon Portekiz 24,25; Hollanda 24,47 ve Fransa 25,65 ile ortalamanın çok altında OY ile oyuncuları kulüplerinde istihdam etti. Oyuncu sayısı olarak birinci olan İngiltere ve üçüncü Almanya ise yaş ortalaması bu üç ülkeden biraz daha yüksek, ama yine de ortalamanın altında olması dikkat çekici.

Beş büyük futbol ülkesi arasında yer alan ve 104 oyuncu ile turnuvaya en fazla oyuncu gönderen ikinci federasyon olan İtalya’da oyuncuların OPD 17.131.731 Euro ile genel ortalamanın çok az altında ve yaş ortalamaları da 27.03 ile ortalamaya yakın. Suudi Arabistan, OPD olarak İtalya’yı takip ediyor, ama kulüplerindeki 15 oyuncunun yaş ortalaması 30,71 ile oldukça yüksek. Yakın OPD’ye sahip Ukrayna ve Türkiye’de ayrım yaş ortalamasında; Ukrayna ortalamanın yaklaşık yarım yıl altında, Türkiye ise yarım yıl üzerinde. 

Belçika’da geçen sezonu geçiren oyuncuların yaş ortalamasının oldukça yüksek olduğu görülürken Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi önemli sayıda oyuncuyu kulüplerinden kupaya gönderen federasyonlarda OY sırasıyla 23,75 ve 25,64 ile oldukça düşük. Yine yüksek oyuncu sayısına sahip olan Yunanistan, Macaristan ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin kulüplerinden gelen oyuncuların OPD’lerinin genel ortalamanın çok altında olduğu ve yaş ortalamalarının ise çok üstünde olduğu görülüyor. On federasyonun 1-3 arasında oyuncuyu turnuvaya gönderdiği görülüyor. Bu grup içinde 4 milyon Euro ile en yüksek OPD’ne sahip Bulgaristan ve 400.000 Euro ile en düşük OPD’ne sahip İran da dahil çoğunun yaş ortalamaları 29 ve üstünde.

Tablo 1 – Federasyonlar Genel Ortalaması

2024 1Tablo 1

OPD.si en yüksek federasyon olan İngiltere’den 28 farklı kulüpten toplam 114 oyuncu kupada kadrolarda yer aldı. Gönderdiği oyuncuların OPD, genel ortalamanın üzerinde olan kulüplerin listesi Tablo 2’de yer alıyor. İngiltere’den bu takımlardan turnuvaya gelen oyuncularda genel olarak OPD yüksekliği ile OY.lerin düşüklüğü göze çarpıyor. İngiltere’de kupaları toplayan Manchester City ve geçtiğimiz sezon iyi bir performans gösteren Aston Villa hariç üst düzey kulüplerde OY, ortalamanın oldukça altında. Avrupa’nın genç yaştaki milli oyuncuların İngiltere’de toplandığı rahatlıkla söylenebilir.

Tablo 2

2024-2-Tablo 2

İngiltere dışındaki diğer dört büyük futbol ülkesinin kulüpleri incelediğinde turnuvaya gönderdikleri oyuncularının OPD.si genel ortalamanın üzerinde olan kulüplerin de İtalya hariç genel olarak genel ortalama yaşın altında oldukları dikkat çekiyor. Tablo 3’te detaylar yer alıyor ve Almanya’da OPD.si ortalamanın üzerinde beş kulüp yer alıyor ve OY.lerde Bayern Munich 28,40 ile yüksek bir yaş olarak dikkat çekerken şampiyon Bayer 04 Leverkusen 25,70 OY ile tam ters tarafta yer alıyor. Fransa’da Paris Saint-Germain (PSG)’den OGC Nice’e hepsi milli oyuncuların gençlerini bünyesinde bulundurmuş durumda. Özellikle PSG’nin 54,833,333 OPG ile genelde de en değerli oyuncuları bünyesinde bulunduran üçüncü kulüp ve bunu sadece 24,75 OY.Lİ oyuncular ile başarmış durumda. Şampiyon Real Madrid ve bu sezon yüksek bir performans gösteren Girona FC hariç İspanyol kulüpleri için de benzer bir durum söz konusu. İtalya’da ise İngiltere’den Fransa’ya dört büyük futbol ülkesinin aksi bir durum söz konusu. Turnuvaya en çok oyuncu gönderen ikinci federasyon olan İtalya, zaten OPD olarak biraz geride kalmış durumda. Şampiyon Inter, ikinci AC Milan ve geçtiğimiz sezon pek başarılı bir performans göstermeyen SSC Napoli 30 – 35 milyon Euro aralığında OPC.ye sahip ve aynı zamanda özelikle ilk ikisinin OY.si genel ortalamanın biraz üzerinde. Turnuvaya 9 oyuncu gönderen Juventus FC, OPD olarak önlerde olmasa da milli oyuncuların OY.si 26,11 ile ortalamanın altında.

 

Tablo 3

2024-3Tablo 3

Tablo 1’de federasyon bazında değerlendirmeler yapmıştık. Tablo 2 ve Tablo 3 dışında kalan Belçika, Hollanda, Portekiz, Suudi Arabistan, Türkiye ve Ukrayna kulüplerine de Tablo 4’te yer veriyoruz. Bu grup içinde istisnalar hariç OPD.ler genel ortalama olan 18,355,265 Euro’nun altında. Belçika kulüplerinden ve geçen sezon şampiyon olarak kapatan Club Brugge KV’nin milli oyuncularının 23.67 OY ile oldukça genç oldukları görülüyor. RSC Anderlecht’te ise 29,67 ile tam tersi bir durum söz konusu. Hollanda‘da ise PSV Eindhoven oyuncuları 37,666,667 Euro.luk oldukça yüksek bir OPD’ne sahip ve kulüplerin hepsinde OY 25 ve altında. Portekiz’de 42.500.000 Euro OPD değerine sahip Sporting CP ile 33.000.000 Euro OPD değerine sahip SL Benfica’nın milli oyuncularının OY.lerinin sırasıyla 23 ve 22, ortalamanın çok altında. Suudi Arabistan ve Türkiye’de genel olarak OY.lerin ortalamanın üzerinde ve altında olan kulüplerde de ortalamaya çok yakın. Özellikle Suudi Arabistan‘da 30 yaş ve üzerinde oyuncuları bünyesinde olan kulüp sayısı üç; Al-Nassr FC, Al-Shabab FC ve Al-Ittihad Club. Suudi Arabistan’daki OPD.ler Türk kulüplerine göre çok daha yüksek. Ukrayna‘da Shakhtar Donetsk ve Dynamo Kyiv’in OY.si 26-27 aralığında.

2024 1-Tablo 4

Avrupa’nın önde gelen futbol ülkelerinin kulüplerinden Avrupa Şampiyonası’na gelen oyuncuların yaş ortalamalarının oldukça düşük olduğu görülüyor. Bu da bu kulüplerin diğer ülkelerin genç ve kaliteli oyuncularını bünyelerinde bulundurduklarını gösteriyor. Sadece Manchester City, Real Madrid ve Bayern Munich gibi bazı kulüplerin yaşı daha büyük milli oyuncuları bünyelerinde bulundurmaları söz konusu. İtalya bunların içinde bir istisna olarak görünüyor ve kulüplerin genel olarak yaş olarak daha büyük oyuncularla çalışmayı tercih etmeleri söz konusu. Hollanda ve Portekiz gibi ülke kulüplerinde ise geçtiğimiz sezon yaşı çok daha genç, milli oyuncular yer aldı. Suudi Arabistan ve Türkiye’de kulüplerin yaşı daha büyük milli oyuncular ile çalıştıkları görülüyor. Bunların toplamında geçtiğimiz sezon İngiltere, İspanya, Almanya’yla birlikte Fransa, Hollanda ve Portekiz’de Avrupa Şampiyonası’ndaki kaliteli, genç oyuncuların yer aldığı ve bu oyuncuların turnuvadaki /oyuncular içinde ortalamada en yüksek piyasa değerine sahip oyuncular olduğu görülüyor.

Kaynak: UEFA & Transfermarkt

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  516  Defa Okunmuştur
 

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44020838

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.