Galatasaray 23. Kez Süper Lig Şampiyonu
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Galatasaray 23. Kez Süper Lig Şampiyonu

12super-lig-galatasaray

BBC- 31 Mayıs 2023 Galatasaray, Süper Lig’in 36’ncı haftasında karşılaştığı Ankaragücü’nü deplasmanda 4-1 yenerek, 82 puanla bitime iki hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. 

 Sarı kırmızılılar bu zaferle birlikte 1959 yılından beri oynanan Süper Lig’de 23’üncü kez şampiyon oldu.

 

Yönetim kriziyle gelen yenilik

 

2021-22 sezonunda ligi 13’üncü sırada tamamlayarak bir hezimet yaşayan Galatasaray, sezon ortasında önce kulübün efsane ismi Fatih Terim'le, sezon sonunda da Domenec Torrent ile yollarını ayırdı.

 

  1. Avrupa Ligi Son 16 Turu’na kadar yükselmesine rağmen Mart 2022’de yapılan mali genel kurulda kulüp başkanı Burak Elmas ve yönetiminin faaliyetleri mali yönden ibra edilirken, idari yönden ibra edilmedi. Elmas olağanüstü seçim kararı aldı. Seçim, mahkeme kararıyla iki kez iptal edilmesinin ardından Haziran 2022’de yapılabildi.

 

Bu seçimde Dursun Özbek, rakibi Eşref Hamamcıoğlu'nu 135 oy farkla geçerek yeni sezon öncesinde başkanlığa seçildi. Özbek, futbol yönetiminin başına da Erden Timur’u getirdi.

 

Hemen ardından da Torrent’den boşalan teknik direktörlük koltuğuna kulübün eski futbolcularından ve Başakşehir ile de şampiyonluk yaşamış Okan Buruk getirildi.

 

Kulüpteki değişim sadece bununla da sınırlı kalmadı ve Marcao, Mostafa Mohamed, Mbaye Diagne, Ömer Bayram, Alexandru Cicaldau ve Patrick van Aanholt gibi isimlerle vedalaşıldı.

 

Başta Mauro Icardi, Dries Mertens, Lucas Torreira, Sérgio Oliveira, Juan Mata ve Haris Seferovic gibi yıldız isimler transfer edilirken, Léo Dubois, Fredrik Midtsjø, Milot Rashica ve Yunus Akgün gibi isimler de kadroya dahil edildi.

 

Transfermarkt verilerine göre yönetim transferlere yaklaşık 47 milyon euro harcadı. Bunun karşılığında ise giden futbolculardan sadece 14,5 milyon euro kazanabildi. 

Transfer politikaları 

BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan futbol yazarları, sezon başlarken yapılan bu yıldız transferlerinin şampiyonlukta önemli bir katkısı olduğu görüşünde.

Galatasaray’ın yaptığı transferlerle uzun zamandır ligde görülmeyen bir yıldızlar karması takım yarattığını ifade eden Hürriyet yazarı Banu Yelkovan, “Bu kadar çok yıldızın bir arada olması her zaman işleyen bir formül olmasa da, bu sezon Galatasaray’da kesinlikle işe yaradı” diyor.

Tivibu Spor’dan Rezzan Yetiş de, bu sezonki yönetim başarısındaki aslan payını transferlere veriyor.

Yönetimin, takımın ihtiyaçlarına göre uygun takviyeler yaptığını dile getiren Yetiş, yıldız isimlerle taraftar motivasyonunun da yükseltildiğini söylüyor:

“Ki bu yıldızlar, ‘Türkiye'ye tatil yapmaya gelen’ klişesinin dışında olan isimler.

İtalya'dan gelirken ‘bitmiş’ gözüyle bakılan Mertens, orta sahanın beyni oldu. Juan Mata, çoğu zaman yedek kalmasına rağmen katkı sağladı ve liderlik yaptı. Yönetilmesi zor olarak görünen süperstar Icardi, biraz geç adapte olsa da şampiyonluk yolunda büyük rol üstlendi. Rashica, Torreira ve Oliveira takımın belkemiği oldu.” 

Socrates Dergi’den Emre Özcan da İngiliz kulübü Arsenal’den transfer edilen Lucas Torreira’ya ayrı bir pencere açarak takım için sezonun açık ara en yıldızlaşan oyuncusu olduğunu savunuyor. 

Ardından da Icardi’nin geldiğini belirten Özcan, “Bu iki oyuncu inanılmaz performans gösterdi. Nelson bu sene gelmese bile savunmanın lideriydi. Raschica harika dengeleyici oldu Kerem’in ters kenarında. Mertens ve Oliveira her ne kadar son 1-2 ayda biraz düşseler de sezonun çok kritik aşamalarında çok büyük maçlardaki performansları belirleyici oldu” değerlendirmesini yapıyor ve Galatasaray’ın ağırlıklı bir şekilde yabancılarıyla şampiyonluğa gittiğini ifade ediyor.

Icardi, şimdiye kadar 22 gol ve 8 asistlik performansıyla takımın skor yükünü sırtladı. Raschica 6 gol ve 6 asistle öne çıkan diğer bir yabancı isim oldu. Sezon boyu ilk 11’de çok fazla forma şansı bulamasa da özellikle maça sonradan girip son dakikalarda kaydettiği gollerle fark yaratan bir isim de 37 yaşındaki Bafétimbi Gomis oldu.

Sezon sonuna doğru kadroda hiç şans bulamadığı için teknik direktör Okan Buruk’la sorun yaşayan Gomis, 10 gol 3 asistlik bir katkı sundu.

Okan Buruk’un yıldız yönetimi

Gomis’le yaşanan sorun haricinde kamuoyuna yaşanan başka bir kriz olmadı. Bu durum da yine spor yazarlarının 49 yaşındaki Okan Buruk’un kadro yönetimi konusunda takdirini topladı.

Özcan, Buruk’u takım içi dengeleri koruma ve egoları idare etme noktasında “kusursuz” olarak tanımlıyor ve şöyle devam ediyor:

“Mertens, Icardi, Torreira, Oliveira, Kerem ile birlikte Nelson, Midjtö, Mata’yı sezon boyunca hiç sıkıntı yaşamadan, en azından dışarıya yansıyan bir sıkıntı göstermeden idare etti. Saha içinde olduğu kadar dışındaki mahirliği belki de daha çok konuşulması gereken tarafı Okan Buruk’un.”

  • Yetiş de Buruk’un soğukkanlılığını öne çıkaran futbol yorumcularından birisi.
  • “Forma adaletini çok iyi sağladı” dediği Buruk’un bu kadar yıldız oyuncuyu bir arada yönetebilmesinden, yeri geldiğinde çok önemli isimleri yedekte tutmasına rağmen hiçbir oyuncusunu küstürmemesinden övgüyle söz eden Yetiş şöyle devam ediyor: 

    “Buruk’u göreve geldiğinde çok fazla eleştiren olmuştu. Özellikle Fenerbahçe'nin yarışı önde götürdüğü dönemlerde Buruk'un Galatasaray'da teknik direktör olmaya yeterli görünmediği yönünde yorumlar gündeme gelmişti. Ama Buruk genel olarak soğukkanlı bir hoca. Belli ki bu yorumlara kulağını çok iyi kapatıp tamamen saha içinde kalabilmeyi başardı.” 

    Yıldız oyuncularla olan ilişkisini vurgulayan Yelkovan da Buruk’un “takımı oluşturan oyuncuların yedek kalsalar bile küsmediği ve galibiyet sevincinin parçası olduğu bir atmosfer yaratmayı başardığından” söz ediyor. 

    Eurosport Yayın Yönetmeni Bağış Erten’e göre kulüp yönetiminin Okan Buruk’a güvenmesi bir hayli önemliydi. 

    Bunun Türkiye’de zor olduğunu düşünen Erten, “Malum, yerli, genç, camianın çocukları genelde hızlı yıpranır. Öyle olmadı” diyor.

    Uzun galibiyet serisi

    Galatasaray, Giresunspor galibiyeti, bir hafta ardından gelen Trabzonspor beraberliği ile aslında sezona çok da moralli başlamadı.

    Üzerine Ekim ayında oynadığı üç maçta alınan bir mağlubiyet ve iki beraberlik de Okan Buruk’un eleştirilerin hedefine oturmasına neden oldu.

    Yelkovan, hocanın bu dönemde “Galatasaray’a hazır olmadığı taktiksel olarak da yetersiz kaldığı” yönünde eleştirildiğini anımsatıyor. Ancak Buruk’un bu eleştirilerden etkilenmediği ya da etkilense bile belli etmediğini söylüyor.

    Türkiye’de üç büyükler dışında şampiyon olan sayılı teknik direktörlerden biri olduğunu belirttiği Buruk’un azımsanmayacak düzeyde futbolculuk kariyerine sahip olduğunu söyleyen Yelkovan, “Ancak o da sürekli kendisini kanıtlamak zorundaydı…Bizim futbol kültürümüz eleştiri üzerine kurulu” diyor.

    Nitekim öyle de oldu. Galatasaray 28 Ekim’de 2-0’lık galibiyet elde ettiği deplasmandaki Karagümrük maçının ardından üst üste 14 maç galibiyet elde etti. Takım bu seride 39 gol kaydetti.

    Şampiyonluk yarışındaki Fenerbahçe’nin de aynı dönemde yaşadığı puan kayıplarıyla önce liderliği devralan Galatasaray, yüksek moralle yoluna devam etti.

    Bu süre içerisinde önce evinde Beşiktaş’ı yendi ve daha sonra da Emre Belözoğlu’nun çalıştırdığı Başakşehir’i de 7-0 gibi farklı bir skorla mağlup ederek tabir yerindeyse “gövde gösterisi” yaptı. Kadıköy’deki 3-0’lık Fenerbahçe galibiyeti de sezon başında sarsılan moralleri en yüksek noktaya çıkardı.

    Dünya Kupası arası ve depremler

    Ancak dünya futbolu, bu sene Kuzey Yarım Küre’de ilk kez kış mevsiminde oynanan Dünya Kupası ile Ocak ayında bir aylık ara verdi. 6 Şubat’ta Türkiye’yi vuran ve 11 ili etkileyen depremler de ligin bir süre daha durmasına neden oldu.

    Erten, Sarı-Kırmızılılar için bu sezon başında her şeyin çok da düzgün gitmeyeceği hissinin olduğunu söylüyor.

    İlk dokuz maçın beşinde galip gelemeyen takımın transferlerle ve oyun düzenini oturmaya başlamasıyla açıldığını belirten Erten, “Sonra da gerisi geldi. Sanırım bu çıkışta meydan okuyan galibiyet Başakşehir karşısında alınandı. Deplasmanda 7-0'lık skorla Dünya Kupası arasına gitti Cim Bom. Bu galibiyet sanki o dönemi iyi değerlendirebilmesi için bir ön ödeme gibi geldi” diyor.

    Yelkovan verilen bu araların momentum yakalamış takımları genelde kötü etkilediği, düzeltilmesi gereken noktaları olan takımlar için ise bir avantaj yarattığı kanaatinde.

    Depremin ardından Gaziantepspor ve Hatayspor ligden çekildi. Bu iki takımla oynanacak maçlarda rakip takımlar hükmen galip kabul edildi. Beşiktaş’ın bu konuda itirazları olsa da değişen bir şey olmadı.

    Hatayspor ve Gaziantep SK’nin oyuncuları başka takımlara dağıldığını dile getiren Yelkovan, “Dengeler değişti. Zaten bir hafta bay olan bir sezonda bu eksik maçlar da eklenince bazı takımların konsantrasyonu iyice dağıldı” değerlendirmesini yapıyor.

    Dünya Kupası arası öncesinde oynadığı futbolla beğeni toplayan ve ligi lider götüren Fenerbahçe bu aranın ardından bekleneni veremedi.

    Depremlerin yarattığı psikolojik etkiyi “O noktadan sonra devam edebilmek çok zordu” diyerek vurgulayan Yetiş ise Dünya Kupası arasından en kötü dönen takımın ise Fenerbahçe olduğu düşüncesinde.

    Futbol kamuoyunda Fenerbahçe’nin rekor kırararak şampiyon olacağı yönündeki tahminleri anımsatan Yetiş, “O takım ne oldu da şampiyonluk yarışında havlu atar kıvama geldi, hala çözemedim” diyor.

    Özcan ise “hesaplanabilir bir ara değildi” dediği deprem arasından sonra özellikle ilk 1 ay Galatasaray’ın sıkıntılar yaşadığını ifade ediyor ve şöyle devam ediyor:

    “Ama Galatasaray bir şekilde oralarda kazanmayı başardı. Sonra puan kayıpları geldi ama 14 maçlık galibiyet serisinden sonra biraz da olması gereken puan kayıplarıydı. O nedenle iki arada da çok hasar almadan çıktığını söylemek lazım.”

    Rakipleri ne yaptı?

    Son sezonun şampiyonu Trabzsonspor’un unvanını koruyacak performans gösterememesi, Beşiktaş’ın ise bekleneni verememesi şampiyonluk yarışında Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yalnız kalmasına neden oldu.

    Fenerbahçe maç başına 2,23 puan ortalamasıyla mücadele ederken Galatasaray ise 2,41 puan ortalaması elde etti.

    Yetiş, Galatasaray’ın sezon içerisinde kaybettiği puanlarla zaman zaman rakiplerine liderlik fırsatı verdiğini ancak özellikle Fenerbahçe’nin bu fırsatları tepmesinin Galatasaray’ın da bir noktadan sonra aklını başına getirdiğini söylüyor:

    “O yüzden söz konusu başarıda payın yüzde 51'e yüzde 49 Galatasaray'da olduğunu söyleyebilirim.”

    Özcan, Yetiş’le Fenerbahçe’nin fırsatları değerlendirmediği noktasında hemfikir ve Galatasaray’ın Konyaspor ve Beşiktaş maçlarındaki puan kayıpları karşısında Fenerbahçe’nin gereken reaksiyonu gösteremediğini düşünüyor.

    Bunun aksinin gerçekleşmesi durumunda sezonun daha farklı bitebileceğinin altını çizen Özcan, “Ama genel itibarıyla asıl kredinin sarı kırmızılıların genel performansıyla alakalı olduğunu düşünüyorum” diyor.

    Şampiyonluğun hem Galatasaray’ın başarısı hem de rakiplerinin zayıflığı olduğunu söyleyen Yelkovan, Galatasaray’ın rekor serisinin sadece puan farkını değil, psikolojik üstünlüğü de eline geçirmesinde önemli faktör olduğu yönünde bir değerlendirme yapıyor.

    Yelkovan, diğer takımlar için o dönemde normal bir sezonda aslında iyi sayılabilecek sonuçların, Galatasaray’ın bu performansı karşısında sönük kaldığını belirterek şunları söylüyor:

    “Taraftarın da etkisi büyüktü. Bütün bunlar bir araya gelince aslında zayıf olmayan sonuçlar bile zayıf göründü.”

    Galatasaray taktiksel olarak neleri iyi yaptı?

    Banu Yelkovan’a göre Galatasaray’ın ilk 11’ini erken bulması, istikrarla oynatması, set oyunları yaratması, oyuncuların birbirlerine ve set oyunlara alışmasından doğan kimya ve sıkışan maçlarda yıldızlarla çözümü bulması saha içi ve dışında taktiksel olarak iyi yaptığı şeyler arasında.

    Rezzan Yetiş Galatasaray savunmasının üst düzey bir performans sergilediğini ifade ediyor ve bunun hem orta saha oyuncularına hem de hücumdaki isimlere daha fazla özgürlük ve güven sağladığını söylüyor. Buna ek olarak da takımın kötü oynadığı maçlarda dahi kazanmayı başarması maç sonuna kadar disiplinden kopmayan bir takım görüntüsü çizdiğini belirtiyor.

    Özellikle 14 maçlık galibiyet serisini işaret eden Emre Özcan ise Galatasaray’ın çok iyi bir pres ve karşılama takımı olduğunu dile getiriyor:

    “Rakibi kompakt bir şekilde karşılayıp, kadro kalitesinin getirdiği öndeki yaratıcılık sayesinde çok kolay pozisyon bulan bir takım oldular. Okan Buruk, derinde bekleyen takımlara karşı set oyunlarında, her ne kadar mükemmel olmasa da, bir şekilde savunmada çok sıkıntı yaşamadan pozisyon bulan bir takım yaratmayı başardı.

    “İki oyunda da Galatasaray son derece mahirdi. Zaten bence diğer takımlara göre en büyük avantajları da buydu. Oyunun iki fazında da karşılamada ve topa sahip olmada, kontrada ve set oyununda standartların oldukça üzerine çıkabilmeleri fark yarattı.”

    Yönetim bu başarıyı istikrarlı olarak sürdürebilir mi?

    Galatasaray, transfer harcamalarında 2017/18 sezonundan bu yana ilk kez bu sezon 40 milyon euronun üzerine çıktı.

    Transfermarkt verilerine göre 2017/18’de 44,8 milyon euro harcayan sarı kırmızılı takım, buna karşın 36,71 milyon euroluk da transfer geliri elde etmişti.

    Ancak transfer gelir ve giderleri arasındaki fark bu sezon çok daha büyük. Üstelik döviz kurundaki büyük yükseliş de futbol kulüplerinin borçları için çok önemli bir faktör.

    Emre Özcan da kulüp yönetiminin bu yıl çok maliyetli bir kadro inşa ettiğini ifade ediyor.

    Futbolculara verilen yıllık maaşları hatırlatan Özcan, “Mevcut gelirlerle bu maaşları düzenli bir şekilde vermek ne kadar mantıklı, bu tartışmaya açık” diyor.

    Ancak Galatasaray’ın bu sezonki toplam maaş bütçesinin çok yüksek olmadığını, son 10 sezonun ortalamasının çok altında olduğunu da vurgulayan Özcan, düzenli başarı için, özellikle de Şampiyonlar Ligi gruplarına katılım durumunda birkaç benzer harcamanın daha yapılabileceğini, bu durumun ise “hesapların şaşmasına neden olabileceğini” söylüyor:

    “Süper Lig’in mevcut konjonktüründe bu kadar pahalı, yüksek ücret alan yabancı oyuncularla gidebileceğini çok düşünmüyorum. Bir şekilde farklı yönlerden bu maaş bütçesini çok fazla aşmadan Galatasaray buralarda tutmayı başarırsa mantıklı ve sürdürülebilir olabilir.”

    Rezzan Yetiş ise sürdürülebilir başarı için yönetim, teknik direktör ve kadro istikrarını vurguluyor.

    Başarı varken her şeyin sürdürülebilir olduğunu söyleyen Banu Yelkovan ise Türk futboluna ilişkin şu eleştiriyi getiriyor:

    “İlk tökezlemede fikir ayrılıkları ortaya çıkmaya başlar. Türkiye’de genelde olan budur.”

    Cumhuriyet’in 100. yılında gelen şampiyonluk

    Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı sezon başında dört büyük kulüp dahil kulüpler için de sembolik bir anlam ifade etti.

    Kulüpler başarı ve şampiyonluk parolası ile sezona başladı.

    Galatasaray’ın 23’üncü şampiyonluğunun böylesi bir yılda gelmesinin önemini hatırlatan Banu Yelkovan, “Galatasaray Türkiye’de en çok şampiyon olan takım, son 10 senede 4 şampiyonluğu var. Bu sadece rakamsal değil, psikolojik olarak da büyük bir üstünlük sağlaması demek” diyor.

    Bağış Erten ise Galatasaray’ın “en winner takımı” olduğunu savunuyor. Erten’e göre söz konusu şampiyonluk bu görüntüyü iyice perçinledi.

    Erten, diğer takımlar için şampiyonluk yolunda pek çok unsur bir araya gelmesi gerekirken Galatasaray'a herhangi biri yettiğini söylüyor ve ekliyor:

    “Mesela Fenerbahçe, hele de son 10-15 yıldır, ancak ve ancak bütün koşullar doğruysa kupaya uzanabilecek gibi görünüyor. Winner'lık için asıl tanım bu sanırım. Bunu Real Madrid'de de, Bayern Münih'te de görürsünüz. Başarı alışkanlığı bir kez oturdu mu, ihtimal en uzakta bile belirse odaklanabiliyor bu kulüpler. İşlerin iyi gitmesi yönünde gidiş yolunu bulmaları yetiyor.”

    Galatasaray şampiyon: Hezimet sezonundan zafere giden yolun öyküsü - BBC News Türkçe

     

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  8679  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

24/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.104,85

-0,08

 bjk BJKAS

4,76

0,00

 fb FENER

47,84

-0,58

 gs GSRAY

2,06

-0,96

 trabzon TSPOR

1,14

-1,72

   SPOR ENDEKSİ

3.322,64

-0,91

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45157393

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 20 17 3  0 53 22 31 54
2 Fenerbahçe 20  15   3 2 52  20  32

48

3 Samsunspor 20 12 4  4

34

19 15

40

4 Eyüpspor 20  10  6 4 33 19 14 36
5 Göztepe 20 10 4  6 40  26 14 34
6 Beşiktaş 20 8 8 4 29  21 

  8

 32 
7

Başakşehir

20 8  5  7 35 30 5 29
8 Ç.Rizespor 20 8 3

9

22 31 -9 27
9 Gaziantep 20 7 5 8 26    28  -2 26
10 Trabzonspor 19 6 7 6 34 24 10 25
11 Alanyaspor 20 6 7 7

24

28  -4 25
12 Sivasspor 20 6 5 9 26 

34

-8 23
13 Kasımpaşa 19 4 10

5

27  33  -6 22
14 Antalyaspor 20 4 7 6 25 24 1 19
15 Konyaspor 17 6 4 10 22 39 -17 22
16

Bodrum FK

20

4

4 12 14 26 -12 16
17 Kayserispor 19 3 7 9 19 39 -20 16
18 Hatayspor 19 7 11 17 32  -15 10

19

A.Demirspor 20 2 2 16 17 45 -28 6

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.