Manchester City'den Kış Dönemi Transferine Rekor Harcama
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Diğer Yazarlar Manchester City'den Kış Dönemi Transferine Rekor Harcama

Manchester City'den Kış Dönemi Transferine Rekor Harcama

hq720

Riccardo Greco | Football Benchmark- 7 Şubat 2025 Futbolda kış dönemi transfer dönemi sona erdi. Bu süreçte Avrupa kulüpleri transfere yaz dönemi transferleri dahil 7.9 Milyar Euro para harcadı.

 

 

2024-25 kış transferleri harcama tutarlarında yaz dönem transferlerine göre %10'luk bir düşüş yaşandığı görüldü. Ancak, 2024-25 kış transferleri harcamaları, bir önceki dönem kış transferleri harcamalarına göre %8 artarak 1,46 milyar Euro’ya ulaştı. Sonuç olarak, üst düzey Avrupa liglerindeki toplam transfer harcamaları (yaz + kış transferleri) geçen sezona kıyasla genel olarak %4 düşüşle, 2024/25'te 7,87 milyar Euro olarak gerçekleşti. Bu transfer harcamaları, pandemiden bu yana ilk kez hafif bir düşüşün olduğunu bize gösteriyor. 

 

Transfer döneminin büyük liglerde sona ermesiyle birlikte, bu yazımızda son trendleri ele alarak hangi liglerin ve kulüplerin en fazla harcama yaptığını ve bu kış en pahalı oyuncuların hangi takıma transfer olduğunu inceliyoruz.

 

Analize dalmadan önce, bu makale UEFA'nın en üst liglerinin ve İngiliz Şampiyonası'nın 2024/25 kış dönemi transfer faaliyetlerini inceliyor. Sadece kalıcı, ücretli transferlere odaklanıyor, kiralamalar ve serbest transferler ise hariç tutuldu. Tüm veriler 4 Şubat 2025 itibarıyla tamamlanan anlaşmaları yansıtıyor.

 

Önemli bilgiler: 

 

UEFA'nın en üst ligleri ve İngiltere Championship'te kış transfer harcamaları 1,46 milyar Euroya ulaşarak son yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı.

  • Manchester City, 2023'te rekor kıran Chelsea FC'nin hemen ardından tarihin en yüksek ikinci kış harcamasına (218 milyon Euro) imza attı.
  • Bu kış transfer döneminde üst düzey kulüpler baskın bir rol oynamazken, Stade Rennais (73 milyon Euro) ve Como (48 milyon Euro) gibi yükselen oyuncular harcamalar açısından ön plana çıktı.
  •  

Kış transfer dönemi için rekor seviyede harcama


Tarihsel olarak, kış harcamaları toplamda seçilen liglerde yaz aktivitelerinin sadece %15-20'sini oluşturdu. Bunun nedeni: Kulüplerin sakatlıklar, kötü form veya beklenmeyen olumsuzluklar ve fırsatlar tarafından zorlanmadıkları sürece sezon boyunca büyük kadro değişiklikleri yapmaktan çekinmeleridir. Daha kısa dönem ve yeni transferlerin entegre olması için sınırlı zaman veya yaz aylarında aşırı harcama, yaz pazarına kıyasla daha temkinli bir yaklaşıma katkıda bulunur.

 

Bu kış transfer döneminde, harcama UEFA birinci liglerinde ve İngiliz liglerinde 1,46 milyar Euroya ulaştı. Bu tutar, kış harcamalarının yaz harcamalarının %17'sine ulaşmasıyla tarihi ortalamalarla uyumlu olarak yedi sezonun en yüksek kış harcamasını temsil ediyor. Toplam rakam, Chelsea FC'nin tek başına 300 milyon Eurodan fazla harcadığı FIFA Dünya Kupası'nı takip eden 2022/23 kış transferlerini bile geride bırakıyor.

 

1Futbol Transfer 2025

 

Lig seviyesinde her zamanki şüpheliler ve kulüp seviyesinde beklenmedik sürprizler

 

Lig açısından bakıldığında, özellikle de "Beş Büyük Lig"e odaklanıldığında, bu liglerin toplam 593 Milyon Euro kış transferi harcaması yaptığını görüyoruz. Premier Lig, 484 milyon Euroluk toplam harcamasıyla bu kış transferlerinde en büyük harcamayı yapan lig olarak öne çıkıyor. Premier Lig’in kış transferleri harcaması "Beş Büyük " ligin geri kalanının toplam harcamasının yaklaşık %82'sini oluşturuyor. İngiliz Premier Ligi finansal hakimiyetini teyit ediyor.

 

2FutbolTranssfer 2025

 

 

Öte yandan, LaLiga kış transfer döneminde çok fazla etkinlik gösteremedi ve sadece 30 milyon Euro harcama kaydetti. İspanyol liginin harcamaları, İngiliz Championship (92 milyon Euro), Portekiz Primeira Liga (52 milyon Euro), Türkiye Süper Ligi (40 milyon Euro), Rusya Premier Ligi (36 milyon Euro) ve Belçika Pro Ligi (32 milyon Euro) tarafından yapılan harcamaların bile gerisinde kaldı.

 

 

Satış tarafında, Fransız Ligue 1, 270 milyon Euroluk transfer geliriyle başı çekerken, onu İtalyan Serie A (166 milyon Euro), İngiliz Premier Ligi (149 milyon Euro) ve Alman Bundesliga (137 milyon Euro) ile takip ediyor: Burada belirtilen rakamlardan da anlaşılacağı üzere bu ligler 100 milyon Euro barajını aştılar.

 

Tüm bunlar hesaba katıldığında, "Beş Büyük" lig arasında hem Fransız Ligue 1 (73 milyon Euro) hem de İspanyol LaLiga (25 milyon Euro) harcamayla kış transfer dönemini pozitif bir bakiyeyle kapattı. "Beş Büyük" ligin dışında, Portekiz Primeira Liga net satıcı statüsünü sağlamlaştırarak 188 milyon Euroluk transfer piyasası geliri ve 136 milyon Euoluk pozitif net bakiye elde etti. Hollanda Eredivisie ise yaklaşık 100 milyon Euroluk satışla 77 milyon Euroluk pozitif bakiyeyle onu takip etti.

 

Kulüp düzeyinde, Manchester City FC harcama listelerinde 218 milyon Euro ile zirvede yer alırken, kulüp Premier Lig toplam transfer harcamasının %45'ini tek başına gerçekleştirdi. ManCity’nin bu kış dönem harcamaları (yatırımları) tarihin en yüksek ikinci kış transfer dönemi harcaması olmasın karşın, transfere harcanan bu para Chelsea FC'nin 2023'teki rekor kıran çılgınlığının gerisinde kaldı. Genel olarak, Manchester City FC kış transfer döneminde en aktif kulüplerden biriydi ve transferlerinden üçü en dikkat çekici anlaşmalar arasında yer aldı. Bunlar, Marmoush, Nico González, ve Khusanov transferleriydi. Bu transferler, kulüp için hem sahada hem de saha dışında zorlu bir sezonda ilerlerken kritik bir anda geldi. ManCity’nin takviyeleri, kulübün hem sahada hem de saha dışında zorlu bir sezonda ivme kazanmasında kritik bir rol oynayabilir.

 

Ancak, Premier Lig’in ManCity dışındaki "Büyük Altılı’’ içinde yer “alan diğer beş kulübün (ManUtd, Liverpool, Arsenal, Chelsea ve Tottenham) bu kış transfer döneminde transfer pazarını tekeline almadığını gözlemliyoruz. Büyük altılı içinde yar alan ManCity dışındaki diğer kulüplerin kış dönemi transfer harcamalarının Wolverhampton, Brighton, Aston Villa gibi kulüplerin bile gerisinde kaldığını belirtmekte yarar var. Bu kulüpler bu kez kış transferleri döneminde çok harcama yapanlar arasında önemli oyuncular olarak ortaya çıkamadılar.

 

Benzer eğilim ( en büyük kulüplerin yükselen kulüplerin gerisinde kaldığı) diğer liglerde de gözlemleniyor. Örneğin, Stade Rennais FC'nin 73 milyon Euroluk transfer harcamasıyla PSG'yi geride bırakması ve bu konuda ligde lider olması buna bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Küme düşmemek için mücadelede veren bir kulübün zorlu bir sezona rağmen bu kadar yüksek transfer harcaması yapması, kulüp sahibi Pinault ailesinin Fransız futbolunun zirvesinde tutma isteğinin bir kanıtı olarak gösterilebilir.

 

Ayrıca İtalyan Serie A'da, Como ve Parma gibi yeni yükselen kulüpler transfer piyasası harcamaları açısından yükseldi. İlginç bir şekilde, Como bu transfer döneminde son derece aktifti, bu sezon küme düşmemek ve üst ligde uzun vadeli başarının temellerini atmak için kadrolarını uluslararası kalibreli oyuncularla güçlendirmeyi hedefliyordu. Maxence Caqueret (15 milyon Euro), Anastasios Douvikas (13 milyon Euro) ve Assane Diao (12 milyon Euro) bu transfer dönemindeki en önemli yatırımları olarak öne çıkıyor.

 

Gelir açısından Aston Villa FC, Eintracht Frankfurt ve SSC Napoli, büyük ölçüde Jhon Durán'ın Al-Nassr FC'ye, Omar Marmoush'un Manchester City FC'ye ve Khvicha Kvaratskhelia'nın Paris Saint-Germain FC'ye yaptığı yıldız oyuncuların satışları ile yönlendirilen "Beş Büyük" ligde olarak en çok satanlar podyuma çıktılar.

 

"Beş Büyük" ligin dışında FC Porto’nun Nico González ve Galeno’yu Manchester City ve Al- Ahli’ye satmasıyla kulübün elde ettiği transfer geliri neredeyse Aston Villa’nın satış gelirlerine ulaştı.

 

3FutbolTransfer 2025

 

Sonuç

UEFA'nın üst düzey liglerindeki transfer piyasası harcamaları son yedi sezonda bir kış transfer dönemi için rekor seviyeye ulaştı. Lig perspektifinden bakıldığında, yapılan transfer harcamalarıyla Premier Lig’in transferlerdeki finansal hakimiyeti bir kez daha teyit edildi. Kulüp düzeyinde, Manchester City ve Paris Saint-Germain gibi Avrupa futbol devlerinin ötesinde, Avrupa'daki yükselen kulüpler bu kez transfer piyasasında kilit rol oynadılar ve bu konuda Stade Rennais ve Como öne çıktı. Bu arada, özellikle La Liga'daki kulüplerin geri kalanının sınırlı faaliyeti, daha sıkı finansal düzenlemelerin bir sonucu olarak yorumlanabilir. Kulüplerin mali disiplini sağlamaya yönelik daha temkinli harcama yapmalarına yol açtı. Artık transfer dönemi sona erdiğine göre, bu harcama çabalarının sahadaki başarıya nasıl dönüştüğünü görme zamanı.

 

Not: Yukarıdaki makale aşağıdaki linkte yer alan makaladen Türkçe'ye çevrilmiştir. 

kaynak: https://footballbenchmark.com/w/breaking-down-the-record-high-expenditure-in-the-winter-transfer-window

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  30  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

07/02/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.951,65

+1,11

 bjk BJKAS

4,74

+2,38

 fb FENER

46,72

+0,82

 gs GSRAY

2,01

+1,01

 trabzon TSPOR

1,05

-1,87

   SPOR ENDEKSİ

3.203,88

-+0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45488291

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 21 18 3  0 54 22 32 57
2 Fenerbahçe 21  16   3 2 55  22  33

51

3 Samsunspor 21 12 4  5

34

23 11

40

4 Eyüpspor 21  11  6 4 34 19 15 39
5 Göztepe 21 10 4  7 40  27 13 34
6 Başakşehir 21 9 5 7 39  30 

  9

 32 
7

Beşiktaş

20 8 4 29 21 8 32
8 Kasımpaşa 21 6 10

5

37 40 -3 28
9 Alanyaspor 21 7 7 7 25    28  -3 28
10 Ç.Rizspor 21 8 3 10 24 34 -10 27
11 Trabzonspor 20 6 8 6

34

24  10 26
12 GaziantepFK 21 7 5 9 26 

29

-3 26
13 Antalyaspor 21 7 4

10

25  41  -16 25
14 Konyaspor 21 6 6 9 27 33 -6 24
15 Sivasspor 21 6 5 10 26 35 -9 23
16

Kayserispor

20

3

8 9 19 39 -20 17
17 Bodrum FK 21 4 4 13 15 29 -14 16
18 Hatayspor 21 7 13 23 40 -15 10

19

A.Demirspor 21 2 2 17 20 50 -30 4

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.