"Kulüplerin Borcu Faizleriyle Birlikte 50 Milyar Lira'ya Dayanacak"
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

"Kulüplerin Borcu Faizleriyle Birlikte 50 Milyar Lira'ya Dayanacak"

55a1f

Futbolekonomi- 10 Kasım 2022 Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sabah gazetesinin düzenlediği Uluslararası Futbol Ekonomi Forumunda külüplerin borçlarına vurgu yaptı ve "Kulüplerimizin borcu 25 milyar Lira. 10 yıllık süreye yayıldığını düşündüğümüzde 50 milyar Lira'ya dayanıyor" dedi. Büyükekşi, Türk futbolunun marka değerini çıkarmanın önemine vurgu yaptı ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Futbolun büyük bir endüstri haline geldiğini söyleyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya çapında milyonlarca futbolseverin ilgisi, futbolun ticari gücünü ortaya koymuştur. Pandemi ile başlayan süreçte dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen sektörlerden biri de futbol ve futbol kulüpleri oldu. Yaklaşık 5 ay önce göreve başladık. Yeni gelir kaynakları yaratmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. Acil çözüm gerektiren en önemli şey naklen yayın ihalesiydi.Bizden önce yaklaşık 7 ay yapılan görüşmelerde rakamın 2 milyar 50 milyonda mutabık kalındığını öğrendik. Göreve geldiğimizde rakamı artırmak için çalışma yaptık. İhaleyi çok daha yüksek bir rakama sonuçlandırdık. Futbol ekonomisi adına ilk adımımızı attık. Amacımız futbolumuzun marka değerini yükselterek hem naklen yayın ve diğer gelirlerini artırmakdır. Bunun için hazırladığımız projeleri tek tek hayata geçiriyoruz: Sadece naklen yayın ihalesine bakarsak, bir kuş tek kanatlı uçamaz. Çift kanatlı olması lazım. Bir kanadı naklen yayın ihalesiyse diğer kanadı da hayata geçirmemiz lazım" dedi. 

Adaylığıklarını açıkladıklarında futbol dünyasının eksikliğini hissettiği dört konuyu gündeme getirdiklerini ve bunların "Güven, adalet, üçeşlik ve şeffaflık" olduğunu söyleyen Büyükekşi şöyle devam etti. /"TFF olarak görev geldiğimiz ilk günden bu yana kulüplerimize eşit mesafede duruyoruz. Bunu kararlılıkla sürdüreceğiz.En üst ligden en alt lige kadar marka değerimizi tabandan tavana artırmamız gerekiyor. Bu hedefe uygun olarak 2. ve 3. ligin 5 yıl boyunca gelir elde etmesi için naklen yayın ihalesini imzaladık. Canlı izlenen maçlarla kulüplerin izlenirliği daha da artacak.Sponsorların bu liglerdeki kulüplere ilgisi artacak ve kulüplere yeni bir gelir kaynağı yaratılacak.


Kulüplerimiz vitrine çıkmasıyla futbolcu satışlarından daha fazla gelir elde edecek. Özellikle şeffaflık tescil teknoojininin ikinci ve üçüncü liglerde uygulanmasını s
ağladık. Böylece illegal bahisin önüne geçtik. Daha şeffaf, daha güvenli maçlar, daha fazla sponsor ve daha fazla gelir elde etmek demek. Kadınlar Futbol Ligi'nin yayın ihalesini önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağız. Kadın futbolunu gerek mili gerek kulüpler olarak ayrı şubeler haline getirdik."


Kulüplerin en büyük gelir kaynağı  olan tribün gelirleri için kadın ve çocukların maçlara gelmesi için konser uygulaması başlatacağız. Özellikle bu çalışmayı bütün liglere yayarak eşitlik prensibini bir kez daha harekete geçirmiş olacağız."

 

"KULÜPLERİN BORCU 25 MİLYAR LİRA"


Kulüplerin borçlarına vurgu yapan Mehmet Büyükekşi, "Ekonomik olarak en büyük sıkıntı kulüplerimizin borçları.Şu anda kulüplerimizin yaklaşık 25 milyar Lira borcu var. Bunun önümüzdeki yıllara, çünkü 10 yıllık bir döneme yayılmış durumda faizleriyle birlikte 50 milyar liraya dayanacağını tahmin ediyoruz.Onun için kısa, orta ve uzun vadeli bir takım projeler yaparak, birlik ve beraberlik içinde çalışarak çözüm üretmek zorundayız. Kulüplerimizin ekonomik anlamda güçlü hale gelmesi, maddi sıkıntılar yaşamaması en doğru ekonomi yönetimi ile olabilir.

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi kulüplerimizin tribün, sponsorluk gelirleri daha iyi durumda. Anadolu kulüpleri daha az gelire sahip. Anadolu kulüplerimizin naklen yayın gelirinden beklediği pay bütçe içerisinde yüzde 70 ile 90 arasında bir yer tutuyor. Gelir kaynaklarını mutlaka çeşitlendirmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı. 

ALT YAPI MECBURİ HALE GELİYOR

 

 

Türk futbolunun içinde bulunduğu sıkıntılı dönemden çıkabilmesi için en önemli konunun altyapı olduğunu vurgulayan Büyükekşi şu ifadeleri kullandı,

"Devamlı yurt dışından futbolcu getirerek bunun altından kalkabilmemiz mümkün değil. Başta Süper Lig takımları olmak üzere akademi zorunluluğu getiriyoruz.Elbette sponsorlar futbola büyük gelir fayda sağlıyor. Ancak güçlü alt yapı ile yetişecek futbolcuların yurt dışına güçlü katma değerle satılması hem kulüplerin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı yapacak.

TÜürkiye İhracatçtılar Meclisi ile TFF arasında protokol imzalayacağız. Futbolcu ihraç edeceğiz. Belli bir rakamlara ulaştı. İhracatı kayıt altına almak için, imza altına alacağız. Futbolcu ihracatında büyük hedefleri yakalamak için en önemli konu alt yapıya önem vermek. Bir taraftan Milli Takıma diğer taraftan kulüplerimize futbolcu havuzu oluşturacağız. Böylelikle daha büyük ekonomiye kavuşmuş olacağız.

Devamlı yurt dışından futbolcu getirerek sürdürebilirliği sağlamamız çok zor. Geçen hafta sayın Cumhurbaşkanımız ile toplantı yaptık. Ona söz verdik. Başta Süper Lig ekipleri olmak üzere akademi zorunluluğu getireceğiz. Bunun için çalışmalara başladık.Futbolcu kaynağı olarak hiçbir eksiğimiz yok. Bu oyuncuları yetiştirecek hocaların donanımlı olmaları gerekiyor. Bundan sonra alt yapı antrenörü yetiştirecek hoca getirmemiz gerekiyor. 10-13, 13-15, 15-17 ve 17-19 yaş kategorileri için antrenörler getireceğiz. Kulüplerin alt yapıdan yukarı doğru futbolcu yetiştirmesi noktasında TFF'nin öncülük etmesi gerekir.

Alt yapıda görev yapan hocaların maaşlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. Bunu da günümüz şartlarına göre güncellemiz gerekiyor. TFF alt yapı hocalarının altı ay maaşlarını ödeyecek.Kulüplerimizin daha iyi ücretle devam etmesini istiyoruz. Almanya, Portekiz, İspanya ve Hollanda'ya önümüzdeki lig bitiminden sonra milli takımlar bazında ve alt yapı takımlarını ziyaretler gerçekleştireceğiz. Hem yurt içinden hem yurtdışından en iyi örnekleri bulup Türkiye şartlarına uygun şekilde uygulayacağız. 

17-18 yaşından sonra futbolcu yetiştirmek gibi bir amacımız olamaz. Her yaş grubunun çalışma prensipleri farklı. Yaş kategorilerine göre eğitimler verilecek. Uzmanların yetişmesi için bir takım firmalarla görüşmelere başladık. Trabzonspor da aynı firma ile çalışmaya başlamış. Böylece gençlerimiz, çocuklarımız kendi vücut gelişmesine göre çalışmalarını yapacak."

 

 "UEFA'DA STRATEJİ ÇALIŞMASI YAPMAMIŞ ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE"

 UEFA'ya bağlı 55 ülke olduğunu ve bu ülkeler içerisinde strateji çalışması yapmamış üç ülke olduğunu kaydeden TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Üç tanesi strateji çalışması yapmamış. Bunlardan bir tanesi Türkiye. Türkiye'de futbolun strateji çalışmasını yapacağız. KPMG ile anlaştık. Sadece Süper Lig'in değil, tüm kulüplerimizin hakemlerin, futbolcuların, teknik direktörlerin, başkanların, taraftar gruplarının, futbol medyasının ve yurt dışından çağıracağımız uzman kişilerle toplantılar ve çalıştaylar ayapacağız. Türk futbolunun 3, 5 ve 10 yıllık stratejisini oluşturacağız. Bu çalışmayı hep birlikte yapacağız. Bu çalışma TFF'nin değil, futbol ailesinin çalışması olacak. Herkesin fikri olacak. Statik değil dinamik olacak.

 

Ana hedef  'ölçmüyorsanız,yönetemezsiniz' olacak. Türk futbolunun geleceğini ve marka değerini artırmak için el ele, omuz omuza çalışmamız gerekiyor. Süper Lig markasanı daha kaliteli hale getirerek, sponsor ve reklam gelirlerini artırıp futbolu daha da geliştireceğiz" açıklamasını yaptı. 

TFF VE DİJİTALLEŞME
TFF olarak güçlü bir marka değeri için çağın olmazsa olmazının dijitalleşme olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, "Raporları dijital hale getirdik. Futbolcu lisanslarının çıkarılması ve transferler için dijital adımlar atıyoruz. Türkiye'de E-Devlet var ama federasyonda her şey elle yapılıyor. Bu kabul edilemez. Her kulübe bir şifre vereceğiz. Kulüpler, kendi ofisinden oyuncusua lisans da çıkartabilecek, transferi de yapabilecek. Basında bazen son dakikada "kurye transfer evraklarını yetiştirdi "diye haberler çıkıyor. Cumhuriyetimizin 100 yılı yaklaşıyor. Bunlar Türk futboluna yakışmıyor.  Süper Lig, Twitter hesabını açtık. Hedefimiz 1 milyon, daha sonra 10 milyona çıkarmak. Tüm kulüplerin desteğini bekliyoruz. Bunu TFF için değil kulüpler için yapıyoruz. Ne kadar izleyicimiz ve takipçimiz olursa marka değerimiz artar. Buraya sponsor alırız ve bu gelirleri kulüplere aktaracağız.

Korsan yayın şu anda futbol kulüplerimizin gelirinin düşmesinde en büyük problem. Eğer bunu önlersek bu konuda büyük bir adım atacağız. şu anda yetki TFF'de. Bize bildirilen yayını gerekli yerlere gönderiyoruz, yayını kesiyorlar. Bunun alt yapı için yoğun mesai hacıyoruz" sözleriyle teknoloji alanındaki gelişmeleri aktardı. 

ÜLKE PUANININ ARTMASI

A Milli Takımımızın C Ligi'nden B Ligi'ne yükseldiğini kaydeden TFF Başkanı Mehmet Büyüekşi, "Yeni hedefimiz 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinden çıkarak Almanya'da ülkemizi en güzel şekilde temsil etmek.İnşallah Milli Takım bunu başararak Türk halkının göğsünü kabartacak. Son yıllarda kulüplerin Avrupa'da istediği sonuçları alamaması nedeniyle 20. sıraya geriledik. 12. sıraya kadar yükseldik, ilerleyen maçlarda alacağımız sonuçlara göre 10. sıraya kadar yükselebiliriz.

Bu sezon çok önemli bir konu daha var. Bu zamana kadar, 2000 yılında Galatasaray'ın gerek Avrupa UEFA Kupası'yla Süper Kupa'yı kazanması dahil o yıllarda alınan puanın daha fazlasını bu yıl aldık. Bu da ayrı bir sevinç ve memnuniyet kaynağı. 
Avrupa'da kazanılacak başarılar futbolumuzun geleceği ve marka değeri için son derece önemli. Şu anda yayıncı kuruluş 110 ülkeye Süper Lig maçlarının özetini satıyor. Hedefimiz 150 ülkeye çıkması. 150 ülkeye çıkması için Avrupa'daki başarı çok önemli" açıklamasını yaptı. {jcomments on}

Kaynak: "Kulüplerin borcu faizleriyle birlikte 50 milyar Lira'ya dayanacak" | NTVSpor.net

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  11703  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44992582

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.