Bilanço Operasyonu Galatasaray'a 60 Milyon Dolarlık Rahatlama Getirdi!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Bilanço Operasyonu Galatasaray'a 60 Milyon Dolarlık Rahatlama Getirdi!

galatasaray,eylül,haber,haberler,Divan Toplantısı'

Tuğrul Akşar- 7 Mayıs 2014 Sporekonomi haberine göre Galatasaray'da toplam borçların yapılandırılması 2014 nakit akımında 60 milyon dolarlık bir rahatlamaya yaratacak. 

Spor ekonomisi üzerine seçkin analizler yapan ve yayımlayan Sporekonomisi bloguna göre, Galatasaray geçen ay içerisinde önemli bir finansal operasyona imza attı.

  

Aslında sporekonomi tüm detayıyla ve açıklığıyla konuyu ele alıp yayınladı. Bunu sizlerle aşağıda paylaşacağız. Ancak, çok özetle Galatasaray'ın neyi, neden yaptığı konusunun detayına girmeden önce sizlerle paylaşmakta yarar gördüğüm bir kaç konu var. 

1) Galatasaray'ın bilanço dengesi bozulmuş ve toplam borçlar içinde kısa vadeli borçların payı artmıştı. Bu durum bilanço üzerinde borç baskısını artırmaktaydı.

2) Kulübün özellikle dövizli borçlarının payı toplam borçlar içinde önemli bir orana ulaşmıştı. Bu da, bilanço üzerinde bir kur baskısı yaratmaktaydı.

3)Bilanço aktifi ile pasifi arasında bir vade uyumsuzluğu söz konusuydu. Yani, alacakların ortalama vadesi, borç geri ödeme ortalama vadesinden daha uzundu, bu durum özellikle kulüp bilançosu üzerinde borç baskısına ve nakit sıkıntısına yol açmaktaydı.

4) Bilançodaki kısa vadeli borçlanmanın maliyetinin yüksek olması özellikle kulübün zarar etmesinde önemli bir sebepti. Zararın finansmanı kulübün daha fazla nakite ve yeni kaynağa olan ihtiyacını artırmaktaydı.

5) Bilançodaki bu olumsuzluklar kulübün finansal kredibilitesi ve moralitesi üzerinde önemli bir olumsuzluğa yol açarken, diğer taraftan Finansal Fair Play uygulaması da, kulübün bilançosunun daha dengeli ve yönetilebilir bir hale getirilmesini gerektirmekteydi.

  

Kısacası, yukarıda dile getirdiğim nedenler, Galatasaray için böylesi bir finansal operasyonu zorunlu kılmaktaydı.

  

Peki Galatasaray ne yaptı?

  

Çok özetle;

1) Toplam borçlanma içindeki kısa vadeli borçların(banka kredilerinin) payını düşürdü. Yani, kısa vadeli borçlarını orta ve uzun vadeye yaydı.

2) Bunu yaparken, kısa vadeli fonlama maliyetini düşürerek, olası zararların daha da artmasının önüne geçti.

3) Dövizli borçlarını TL'ye dönerek, bilanço üzerindeki döviz baskısını azalttı.

4) Gelir ve gider dengesini sağlamaya yönelik, nakit akışını düzenleyip kısa süreli finansman baskısı nedeniyle sıcak para ihtiyacını azalttı. 

5) Eski borçlanmalar nedeniyle eski başkanların kefaletlerini kaldırdı.

  

Kişisel görüşüm odur ki, tüm kulüplerimiz bu operasyonu yapmak zorundalar. Çünkü, bu operasyon kulüplerin bilançolarının daha dengeli hale getirilerek, kulüp üzerindeki finansal baskının hafifletilerek, ilave sıcak para gereksinimini azaltmaya yaramaktadır. (Burada belirtilmesi gereken konuyu ise ayrıca vurgulmakta yarar görüyorum. Buradaki finansal operasyon Galatasaray'ın bankalarla ilgili borçlanmasının disipline edilmesine yönelik bir konu olup daha önceden gerçekleştirilen Borsa opreasyonu bu konu ve değerleme dışında tutulmuştur.)

  

Ancak tüm bunları anlatırken, şu soruyu da sormak gerekiyor. Bir spor kulübü neden bu kadar borçlanır? Ya da bu kadar borçlanmak zorunda mı?

  

Soruya yanıt: Tüm bunlar gösteriyor ki, aslında spor kulüplerimizdeki mali disiplinin kaybolması, kulüpleri içinden çıkamayacakları finansal darboğazlara sürüklüyor. Bu olumsuzluklardan kurtulabilmek ise, o kadar kısa süre içinde olmuyor ne yazık ki! Çünkü, gelirler sınırlı, giderler ise sınırsız. Yarışma ve şampiyon olma kültürü, sportif rekabette günümüzde ancak parasal destekli olmak zorunda. İktisadi ve mali desteği sağlamadan bir kulübün bugün Şampiyonlar Ligi veya UEFA Avrupa Ligi'nde başarılı olma şansı ne yazık ki yok. Futbolun endüstriyel karaktere ulaşmasının getirdiği parasallaşma kulüpleri bu yöne itiyor. ne var ki, bunu yaparken, ölçünün kaçırılması, kaynakların etkin ve verimli kullanılmaması, istikrarsızlık, uzun vadeli stratejik iş planlarının olmaması, kurumsallaşamamak gibi başat faktörler kulüpleri mali uçurumların kenarına getiriyor. 

  

Şimdi Sporekonomi'de yayınlanan konuya ilişkin haber analizi sizlerle paylaşıyorum.

 

"Galatasaray daha önce açıkladığı borçlardaki yeniden yapılandırmayı gerçekleştirerek döviz cinsi borçlarının önemli bölümünü TL'ye çevirdi. 
Açıklamaya göre Denizbank ile yapılan anlaşma sonrası:
Yaklaşık 129 Milyon ABD Doları (120 Milyon ABD Doları GSRAY'a ait) finansal borç yeniden yapılandırıldı

  • Grup bazında toplam nakit kredi limiti 140 milyon ABD Doları'na, proje kredisi ve gayrinakdi krediler dahil olmak üzere grup umumi kredi limiti 165 Milyon ABD Doları'na yükseltildi
  • Şubat 2014 sonu mali tablolarda yer alan borçların %77'si ise döviz cinsindeykenbu oran %27'ye geriledi
  • Bu sayede Türk Lirası krediler Türk Lirası alacaklarla, döviz kredileri ise döviz cinsi henüz faturalandırılmamış gelirlerle eşleştirilmiş ve döviz riski azaltılmış oldu
  • 17 Şubat 2010 tarihli kredi sözleşmesi kapsamındaki toplam 32,8 Milyon dolar sendikasyon kredileri kapatıldı
  • Dolar cinsi sendikasyon kredi faiz oranı %8.75'ten, yeni döviz kredileri faizi  %7.5'a geriledi
  • Şubat 2014 sonu %73'ü kısa vadeli (1 yıldan kısa) olan finansal borçlar, 7,5 yıla varan vadeye yayıldı, toplam finansal borçların %66'sı uzun vadeli finansal borç olarak yapılandırıldı. 
  • Kulübün eski başkanlarına ilişkin tüm şahsi kredi kefaletleri iptal edildi. 


2014 yılı için yaklaşık 60 milyon dolarlık bir finansman rahatlığı
Açıklama ne anlama geliyor: 

  • Öncelikle Şubat sonu mali tablolara bakarsak finansal borçların toplam 338.7 mn TL (151.6 mn dolar) olduğunu görüyoruz. Bunun önemli kısmı (açıklamaya göre %77'si döviz cinsindeydi, 116.7 mn dolar. Açıklamada 120 mn dolardan bahsedildiğine göre döviz cinsi borçların neredeyse tümü (fazla olmasının nedeni aradan 2 ay zaman geçmiş olması, Mayıs itibariyle borç bilinmiyor) yeniden yapılandırılmış durumda. 
  • Şubat sonu finansal borç toplamı 338.7 mn TL, 151.6 mn dolar.
  • Şubat sonu finansal borçların %24.5'i kısa vadeli, %48.6'sı ise uzun vadeli borçların kısa vadeli kısmı (ya vadesi gelen ya da taksidi), toplam oran %73 (açıklamada da bahsedilmiş). Bu oran %27'ye geriliyor, bu çok önemli ve olumlu bir açıklama GSRAY için.  Şöyle anlatalım, bu yıl içinde ödenmesi ya da yeni borçla kapatılması gereken 247 mn TL (Şubat sonu kurla 110.7 mn dolar) borç, eğer Şubat sonu dolar cinsi rakamı sabit kabul edersek bunun sadece %34'ü, yani 51 mn dolarının bu yıl içerisinde ödenmesi gerekecek. Yani bu yıl için neredeyse  60 milyon dolarlık bir finansman rahatlığı getiriyor. 
  • En önemli diğer konu ise borçların döviz kompozisyonunun ileriki dönem gelirleri (alacaklar ve henüz faturalanmamış gelirler, sponsorluk, isim hakkı vb. gelirleri) kompozisyonuna göre ayarlanmış olması. Yani kur artsa da, mevcut borçların yeniden yapılandırılmış kısımları üzerinde bir kur risk oluşmayacak. Futbolcu ödemeleri ve yapılandırılmamış kısımdan kaynaklanan kur riskleri ise bu kapsamda değil. 
  • Bu denli bir büyük yeniden yapılandırmanın nasıl yapıldığını gelirsek, borçların bugünkü değeri mevcut piyasa faiz oranlarından bulunarak, vade, şirketin risk primi-borçlarını geri ödememe riski, ekonomiden kaynaklanan belirsizlikler, şirket ve sektöre ilişkin riskler hesaba katılarak bulunan yeni bir faiz oranı ile birlikte fiyatlandırması yapılır. Bankanın döviz alacakları TL alacağa dönüştürmesinden kaynaklanan ek maliyetler de buna eklenir.
  • Açıklamada sendikasyon kredisi yerine bulunan kredinin maliyetindeki düşme verilmiş ancak diğer borçların maliyetleri verilmemiş durumda, özellikle TL kredilerin maliyeti ve vade yapısına ilişkin detayları görebilirsek daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz. Tahminimiz TL kredinin maliyetlerinin piyasadaki büyük kurumların borçlanma maliyetlerinin üzerinde olabilir, tabii teminatların ve temliklerin ne şekilde yapılandırıldığı da önemli, bu konuda bir detay da henüz yok. 
  • Özetle, yapılan iş döviz cinsi borçlanmaların oranının ve faizinin düşmesi olumlu, nakit akışındaki rahatlama ise çok olumlu. Kurun bugünkü seviyelerinden yükselmesi halinde bu işin değeri daha fazla anlaşılacak, gerilemesi halinde ise bu operasyonun 2014-15 bilançolarına (kurdan kaynaklanan) etkisi sınırlı kalabilir. 
  • Eğer kur sabit kalırsa TL faizinin döviz faize göre daha yüksek olmasının net gelir tablosu etkisi negatif olabilir, ama bu da kur riskinden kaçınmak için ödenen bir "hedge-korunma" maliyeti olarak değerlendirilebilir."http://www.sporekonomi.com/2014/05/galatasaray-129-milyon-dolar-borcunu.html 



 


                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  19748  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43447568

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.