Kulüpler 14 Yabancı Oyuncuyu Kadrolarında Bulundurabilecekler
6 Ocak 2015- Türkiye Futbol federasyonu 2015-16 sezonundan itibaren kulüplerin 28 kişilik kadrolarında 14 Türk oyuncu bulundurma zorunluluğu getirdi. Buna göre kulüpler 14 yabancı oyuncuya kadrolarında yer verebilecekler. Bu kurala göre 28 kişilk kadro bulunduracak kulüpler, isterlerse sahaya 11 yabancı futbolcu ile çıkabilecek.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de katıldığı Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında yeni yabancı kuralı ile ilgili son karar verildi.
Buna göre; gelecek sezondan itibaren, Süper Lig'de mücadele eden takımlar, TFF'ye 28 kişilik kadro bildirecek. Bu kadroda 14 yerli bulundurma zorunluluğu olacak. Süper Lig ekipleri, kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilecek.
Ayrıca 18 kişilik kadroda 7 yerli bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu 7 oyuncudan birisinin de altyapıdan yetişmiş olması gerekiyor. Takımlar, 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek.
Türk olduğu halde yabancı milli takımlarda oynayan Veli Kavlak, Erkan Zengin gibi futbolcular, yabancı sayılacak.
"YABANCI DEĞİL YERLİ KURALI"
Yıldırım Demirören'in konuyla ilgili açıklamaları şöyle:
"Yeni kurala, yabancı kuralı değil yerli kuralı diyoruz. Amacımız sınırı kaldırıp yerli oyuncuyu teşvik etmek. O nedenle yeni kurala, yerli kuralı diyoruz. 28 oyuncuya lisans verilecek. 14'ü yerli 14'ü yabancı olacak. 2 altyapıdan, 4 de Türkiye'den yetişmiş oyuncu olacak. 11 yabancı oyuncu da sahada olabilecek. Başka milli takımlarda oynayan Türk oyuncular, yabancı sayılacak. Yedek kalecilerden bir tanesi Türk olmak zorunda. Bütün sisteme uyanlara teşvik verilecek. Türk futboluna hayırlı, uğurlu olsun. Gerçekten devrim gibi bir karar oldu."
Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Bütün kulüp başkanlarımız, bu projeye tam destek verdi" dedi.{jcomments on}