Real Madrid 1 Milyar Euro Gelir Sınırını Aşan İlk Kulüp Oldu
Futbolekonomi- 21 Kasım 2024 Mali tabloları açıklanan Real Madrid 2023/24 mali verilerine göre, geliri bir milyar Euro'yu aşan ilk futbol kulübü oldu. Bir önceki döneme göre Real Madrid gelirlerini %27 artışla 843 milyon Euro'dan 1.073 milyon Euro'ya yükseltti.
Kulübün 2023/24 sezonu itibariyle katı da 20 Milyon Euro olarak gerçekleşti.
Oyuncu satışlarından 21 milyon Euro kar eden Real Madrid'in operasyonel giderleri de milyar Euro sınırını aşarak 911 milyon avrodan 1.072 milyon Euro'ya 162 milyon Euro'ya (%18) yükseldi.
Kombine kart satışları (stadyum geliri) 152 milyon avrodan 307 milyon avroya iki katından fazla arttı, pazarlamada da 330 milyon avrodan 407 milyon avroya 77 milyon avro (%23) artışla kayda değer bir büyüme oldu. Ayrıca, uluslararası müsabakalar ve hazırlık maçları 136 milyon avrodan 151 milyon avroya 15 milyon avro (%11) arttı. Bunlar, üç gelir akışı için de belli bir mesafeyle yeni kulüp rekorlarıydı.
Öte yandan, yayın gelirleri 187 milyon avrodan 179 milyon avroya 8 milyon avro (%4) düşerken, diğer gelirler 39 milyon avrodan 30 milyon avroya 9 milyon avro (%23) düştü.
Toplam ücretler, sahadaki başarı için daha yüksek bonuslar nedeniyle 453 milyon avrodan 505 milyon avroya 52 milyon avro (%12) yükseldi, diğer masraflar ise 118 milyon avro (%39) artarak 425 milyon avroya çıktı.
Buna karşılık, oyuncu amortismanı 139 milyon avrodan 117 milyon avroya 22 milyon avro (%15) düştü, ancak kulüp 8 milyon avroluk bir değer düşüklüğü karşılığı ayırdı.
FutbolEkonomi, 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.
Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz. Apple Podcasts
Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.
UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024
UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız
Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız
UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.
Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.
The European Club Footballing Landscape 2022
UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,