Kulüplerin Karşı Karşıya Bulunduğu Riskler ve Bu Risklerin Yönetilmesi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Gürdoğan Yurtsever Kulüplerin Karşı Karşıya Bulunduğu Riskler ve Bu Risklerin Yönetilmesi

Kulüplerin Karşı Karşıya Bulunduğu Riskler ve Bu Risklerin Yönetilmesi

Gürdoğan Yurtsever- 31 Aralık 2013 Spor/futbol kulüplerinin büyüyen ve daha karmaşık hale gelen ekonomik yapıları, kulüplerin karşı karşıya bulunduğu risklerin boyutlarını büyütürken, aynı zamanda yeni risklerle tanışmasına da neden oluyor.

Bu kapsamda kulüplerin özellikle piyasa, uyum, itibar ve operasyonel nitelikli çeşitli risk türleri ile karşı karşıya bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

“Piyasa riski”, kulüplerin portföylerinde yer alan varlıkların, piyasada belirlenen faiz oranı, döviz kuru, likidite gibi nedenlerle değerlerinde azalma olması ihtimalini ifade eder. Tüm şirketlerde olduğu gibi, günümüzde birer şirket portföyüne sahip olan kulüplerin piyasadaki gelişmelerden ve belirtilen risklerden etkilenmemesi mümkün değildir. Bilindiği üzere finansal piyasalardaki dalgalanmalar faiz ve kurlarda önemli değişikliklere neden olabiliyor. Kur riski, döviz kurlarında meydana gelen değişimlerden dolayı kulüplerin bilançoları veya portföyleri üzerinde kâr veya zarar riskini, faiz riski ise, faiz oranlarında ortaya çıkan değişimlerden dolayı kulübün pozisyonuna göre karşı karşıya kalabileceği zarar ihtimalini ifade ediyor. Kulüplerin bilançolarındaki gelir ve gider kalemlerinin farklı döviz cinslerinden olması, olası kur dalgalanmalarında önemli zararlarla karşılaşmasına neden olabilir. Benzer şekilde piyasadaki faiz oranlarının olası dalgalanmalarda yükselmesi kulübün borçlarının artmasına sebebiyet verebilir. Belirtilen piyasa riskleri nedeniyle kulüplerin büyük tutarlara varabilecek maddi kayıplarla karşılaşması ihtimali söz konusudur.

“Likidite riski”, kulüplerin nakit akışında yaşanan dengesizlikler nedeniyle ödemelerini ve benzeri yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirememe riskidir. Bu tür riskler kulüplerin daha yüksek maliyetle borçlanmasına neden olarak, finansman giderlerinin ve zararlarının artışına neden olacağı gibi, ağır likidite riskleri kulüplerin kapısına kilit vurulmasına da neden olabilecektir.

“Uyum riski”, kulüplerin yürürlükteki yasal düzenlemeler, FIFA, UEFA ve Futbol Federasyonu düzenlemelerine aykırı davranışlar nedeniyle karşı karşıya kalabileceği riski ifade eder. Bu tür düzenlemelere uyumsuzluklar, kulüplerin çeşitli yaptırımlar ve cezalarla karşılaşmasına neden olarak maddi ve manevi zararlara sebebiyet verebilir.

“Operasyonel risk”, yetersiz veya yanlış uygulamalar, kişiler, sistem veya dış olaylar dolayısıyla meydana gelebilecek doğrudan veya dolaylı zarara uğrayabilme riskidir. Operasyonel risk, yönetim ve çalışanlar tarafından yapılan hatalar ve hileler, yetersiz kontrol yapısı, teknolojik hatalar, doğal afetlerden kaynaklanabilecek kayıplar gibi çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Operasyon risk aslında finansal olmayan bir risk olarak görülebilir. Fakat risklerin hemen bütününün operasyonel yönü vardır. Günlük faaliyetlerde yürütülen yüzlerce aktivite ve yapılan harcamalar esnasında karşılaşılabilecek operasyonel riskler, kulüplerin hiç umulmadık boyutlarda zararlarla karşılaşmasına neden olabilir.

“İtibar riski”, çeşitli nedenlerle kulübün ulusal ve uluslararası alanda karşı karşıya kalabileceği güven, saygınlık ve itibar kaybı riskini ifade eder. Kulüp yöneticilerinin yaptığı yanlış açıklamalardan, maçlarda manipülasyon yapmaya kadar çok çeşitli söz ve eylemler kulübün gerek taraftarlar, gerekse de kamuoyu nezdinde güven, saygınlık ve itibarının büyük oranda düşmesine neden olabilir. Bu durum kulübe onarılmaz manevi zararlar vereceği gibi, marka değerine büyük zarar vererek maddi olarak da önemli zararlarla karşılaşmasına neden olabilir.

Bunların yanısıra spor/futbol kulüplerinin faaliyet konusuyla ilgili olarak bonservisini elinde bulundurduğu futbolcuların sakatlık gibi nedenlerle değerinin düşmesi gibi çok çeşitli risklerle karşı karşıya bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Bu risk çeşitlerini daha da arttırmak mümkündür. Ayrıca bu risklerin bir çoğunun birbiriyle kısmen veya tamamen ilişkisinin bulunduğunu, bazı risklerin diğer bazı risklerin daha da artmasına neden olduğunu ifade etmek yararlı olacak.

Bu nedenle karşı karşıya bulunulan bu risklerin kulüpler tarafından farkına varılması, bilinmesi, tanınması, ölçülmesi ve yönetilmesi büyük önem taşıyor. Bunun da yolu kulüp bünyesinde etkin bir risk yönetimi sisteminin oluşturulmasından geçiyor. Risk yönetimi kavramı başta finansal piyasalar ve bankacılık olmak üzere tüm dünyadaki şirketlerin son dönemlerdeki ana gündem maddelerinden birisi haline geldi. Risk yönetimi; şirketin karşı karşıya olduğu riskleri öncelikle bir envanter çalışmasıyla tanıması, sonra bu riskleri ve çeşitli olasılıklarda karşılaşılabilecek zararları ölçmesi ve son olarak da bunu yöneterek karşı karşıya kalınabilecek zararların azaltılmasına yönelik sistematik bir yaklaşımı ifade ediyor. Şirket bünyesinde etkin işleyen bir risk yönetim sistemi sayesinde kulüp yönetiminin zarar oluşturabilecek çeşitli riskler konusunda zamanında karar alabilmesi ve böylece karşılaşılabilecek zararların azaltılması mümkündür. Dünyanın küreselleştiği, risklerin karmaşıklaştığı bir ortamda şirketlerin, risk yönetimi sistemlerini kurmaları bugün artık bir zorunluluk haline geldi.

Giderek şirket görünümüne bürünen ve karşı karşıya bulundukları risklerin çeşit ve boyutları artan kulüpleri de bu gelişmeden ayrıksı tutmak mümkün değil. Aslında kulüplerimizde yukarıda belirtilen risklerin hiç yönetilmediğinden bahsetmek doğru değil. Mutlaka bu risklerin çeşitli şekillerde yönetilmeye çalışıldığını ifade etmek gerekiyor. Bununla birlikte kulüplerde bu konuda sistematik ve kulübün bütününü kapsayan bir yaklaşım olduğunu ifade etmek mümkün değil.

Bu risklerin yönetilebilmesi için kulüp bünyesinde risk yönetimi mekanizmalarının oluşturulması, uzman eleman istihdamı veya bu hizmetin dışarıdan alınması, karşılaşılabilecek piyasa riskleri konusunda senaryolara ve olasılıklara dayalı raporlama sisteminin oluşturulması ve kulüp üst yönetimine bu raporların günlük olarak gönderilmesi, uyarı mekanizmalarının geliştirilmesi, karşı karşıya kalınabilecek uyum risklerinin önlenmesi açısından kulüp içindeki iletişim kanalları ve hukuksal altyapının güçlendirilmesi, düzenlemelere uyum konusunda tüm çalışanların zamanında bilgilendirilmesi ve eğitilmesi, hata ve hile oluşmasını engelleyecek kontrol yapılarının oluşturulması, yangın, deprem gibi olağanüstü durumlarda kulüp kayıtlarının zarar görmesini önleyecek yedekleme mekanizmalarının kurulması ve işletilmesi gibi hususlar büyük önem taşıyor. Kulüplerde oluşturulacak risk yönetim sistemi konusunda gerekli temel düzenlemelerin yapılması ve kulüplerin teşvik edilmesi konusunda Futbol Federasyonu’nun da önemli rol ve sorumluluğu bulunuyor. Bu yapılar oluşturulduğu ve etkin işletilebildiği durumda, kulüplerimizin çeşitli risklerden korunarak kurumsal yapılarının çok daha güçleneceğini ve böylece gelecek dönemlerde varlıklarını daha güvenli bir şekilde sürdürebileceğini belirtmek gerekiyor.

Gürdoğan Yurtsever

Türkiye İç Denetim Enstitüsü

Yönetim Kurulu Üyesi

http://www.derinfutbol.com/

http://www.futbolkulturu.com/

http://www.icdenetim.net/

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  7039  Defa Okunmuştur
 

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44374188

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.