Spor Kulüpleri ve Dış denetim Üzerine...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Gürdoğan Yurtsever Spor Kulüpleri ve Dış denetim Üzerine...

Spor Kulüpleri ve Dış denetim Üzerine...

Gürdoğan Yurtsever- 2 Aralık 2013 Ülkemizde spor kulüpleri temel olarak Dernekler Kanunu hükümleri çerçevesinde “Dernek” statüsünde kurulur ve tescil ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü teşkilatına dahil olarak faaliyet gösterir.

 

  

Bunun yanı sıra futbol kulüpleri ile spor kulüplerinin futbol şubeleri ise Futbol Federasyonu’na bağlıdır. Benzer şekilde kulüplerin basketbol, voleybol gibi şubeleri de ayrıca ilgili federasyonlara bağlı olarak faaliyet gösterir. Bu çerçevede spor kulüplerini denetleme yetkisine sahip olan çeşitli kurum ve kuruluşlar ile görevlilerin bulunduğu görülüyor.

  

Dernekler Kanunu kapsamında kulüplerin yönetim yerleri, defterleri, hesap ve işlemleri İçişleri Bakanlığı veya bulunulan yerin en büyük mülki idare amiri tarafından denetlenebilir. İçişleri Bakanlığı, bu denetlemeyi dernekler denetçileri, mülkiye müfettişleri veya valilikler aracılığıyla yapabilir. En büyük mülki idare amirleri ise bizzat veya görevlendirecekleri memur veya memurlar aracılığıyla denetleme yetkisine sahip.

  

 

Gençlik ve Spor mevzuatı çerçevesinde ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile mülki idare amirinin onayı alınmak kaydıyla Gençlik ve Spor il müdürlükleri, kulüpleri ve üst kuruluşları Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği hükümleri saklı kalmak kaydıyla her yönden denetleyebilir, gerekirse hesap, defter ve işlemlerine el koyabilir ve taahhütlerini yerine getirip getirmediklerini takip edebilir. Kulüplerin genel kurullarına gerekli hallerde il müdürü veya yetki vereceği kişi gözlemci olarak katılabilir ve hazırlayacağı raporu mülki idare amirliğine sunabilir.

  

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en popüler spor dalı olan futbol konusunda ise kanunla özerk bir yapıya sahip olan Türkiye Futbol Federasyonu, gerek bu konudaki kanun ve gerekse de Genel Kurul tarafından kabul edilen ana statüye göre, Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek ve düzenlemenin yanı sıra denetlemek yetkisine de sahiptir. Futbol kulüpleri ile spor kulüplerinin futbol şubeleri bu çerçevede federasyonun denetimine tabiidir. Bu kapsamda federasyonun kulüpler üzerindeki denetim yetkisini genellikle ilk derece hukuk kurulları olan Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Disiplin Kurulu, Kulüp Lisans Kurulu ve Etik Kurulu aracılığıyla kullandığını ifade etmek yanlış olmayacak.

Özellikle sportif, alt yapı, personel ve idari, hukuki ve mali kriterlere dayalı olarak lisans almak için başvuran kulüplerin sunduğu bilgi ve belgeler çerçevesinde ve TFF kulüp lisans talimatı doğrultusunda başvuru sahibi bir kulübe lisans verilip verilmemesine, lisansın geri alınmasına ve kulüp lisans talimatında öngörülen cezaların uygulanıp uygulanmamasına karar veren Kulüp Lisans Kurulu’nun kulüpler üzerindeki en temel denetim yetkisine sahip olan kurul olduğunu belirtmek mümkün.

  

 

Fakat, bu denetimlerin kulüpler tarafından federasyona gönderilen bilgi, belge ve mali tablolar üzerinden yapıldığını, kulüplerin tesisleri ve yönetim merkezlerine gidilerek bizzat federasyona bağlı denetçiler tarafından yürütülen bir denetim olmadığını belirtmek gerekiyor. Basketbol ve voleybol gibi diğer özerk federasyonların kulüpler üzerindeki denetim yetkisi kullanımının da genellikle disiplin, lisans verme gibi konularla sınırlı olduğunu belirtmek mümkün.

  

Bunun yanı sıra bazı kulüplerin kurduğu ve halka açık şirketler ise Sermaye Piyasası mevzuatına tabiidir. Bu çerçevede ise şirketin mali tablolarının belirlenmiş standartlara göre bağımsız denetçiler veya denetim şirketleri tarafından denetlenmesi söz konusudur. Ayrıca Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu şirketler üzerinde denetim yetkisi bulunuyor. Bu çerçevede Sermaye Piyasası ve Borsa denetçileri tarafından kulüplerin kurduğu bu şirketlerin faaliyetlerinin denetlenmesi mümkün.

  

Görüldüğü gibi kulüpler gerek kamu denetimi, gerek bağımsız denetim boyutuyla dış denetime tabiidir. Ayrıca özerk federasyonların kulüpler üzerinde çeşitli denetim yetkileri bulunuyor. Fakat bu çok başlı denetim mevzuatının kulüplerin sağlıklı bir şekilde denetlenmesine imkan verdiğini söylemek çok mümkün görünmüyor. Dernekler mevzuatı ile gençlik ve spor mevzuatının öngördüğü denetimlerin mevcut kaynaklar nedeniyle kulüpler üzerinde düzenli olarak yapılamadığını, zaman zaman yapılabilen denetimlerin kulüplerin bütün işlemlerini kapsayamadığını ve yüzeysel konularla sınırlı kaldığını, federasyonların yaptığı denetimlerin yalnızca belgeler üzerinden yapılabildiğini, bağımsız denetimlerin ise yalnızca kulüplerin kurduğu ve halka açık şirketler ile sınırlı olduğunu ve kulübün bütün işlemlerini kapsamadığını belirtmek yanlış olmayacak. Bir çok kulübün mali yapısının sağlıksız olması, bu denetimlerin gereğince işlemediğini açıkça ortaya koyuyor.

  

Günümüzde gittikçe endüstrileşen futbol ve diğer spor dalları için mevcut elbisenin yani Dernekler Kanunu çatısının yeterli gelmekten çok uzak olduğu açıktır. Bu çerçevede öncelikle spor kulüplerinin günümüz ihtiyaçlarını karşılaşacak bir spor yasasının çıkarılmasının bir zorunluluk haline geldiği görülüyor. Bu konuda çeşitli kurumlar tarafından hazırlık çalışmalarının yapıldığı da biliniyor. Oluşturulacak yeni yasada kulüplerin dış denetimlerine ilişkin standartların belirlenmesi de büyük önem taşıyor.

Bu kapsamda özerk federasyonlara daha aktif denetim görevleri verilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını ifade etmek gerekiyor. Örneğin futbolun günümüzde ulaştığı ekonomik boyut düşünüldüğünde Türkiye Futbol Federasyonu’nun yalnızca bilgi ve belgeler üzerinden denetim yaparak cezalar vermesinin yeterli bir yaklaşım olmadığı ortada. Bu nedenle tıpkı bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık gibi alanlardaki düzenleyici ve denetleyici otoritelerde olduğu gibi, Futbol Federasyonu’na kulüpleri bizzat yerinde denetleyecek denetim yetkisi verilmesi, federasyon bünyesinde denetim birim ve uzman ekiplerinin oluşturulması, bu ekiplerin kulüplerin maddi varlıkları, hesapları, işlemleri, defterleri, iç kontrol ve risk yönetim uygulamalarını yerinde denetlemeleri, eksiklik ve aksaklıkları içeren hazırlanan raporların kulüp Genel Kurulu, Divan Kurulu, Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu gibi kulüp organları ile Futbol Federasyonu’na gönderilmesi, federasyonun mevcut eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi sürecini takip etmesi ve gerekli önlemleri almayan kulüpleri çeşitli şekillerde cezalandırması şeklinde bir süreç oluşturulmasının önemli yararlar sağlayacağını belirtmek gerekiyor. Böylesi bir süreçte kulüplerimizin gerek mali, gerek yönetsel yapılarının çok daha güçlü bir hale geleceğini, iç kontrol yapılarının güçleneceğini öngörmek yanlış olmayacak.{jcomments on}

  

Gürdoğan Yurtsever

Türkiye İç Denetim Enstitüsü

Yönetim Kurulu Üyesi

http://www.derinfutbol.com/

http://www.futbolkulturu.com/

http://www.icdenetim.net/

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  6500  Defa Okunmuştur
 

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43397432

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.