Futbolumuzda Gelir Düştükçe Kalite de Düşüyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Futbolumuzda Gelir Düştükçe Kalite de Düşüyor

1647691279987-1645104627354-1331312125

BirGün- Oğulcan Aydın-17 Ocak 2024 Süper Lig’de son yıllarda sürekli düşen yayın geliriyle ilgili araştırma yapan akademisyenler Selçuk Özaydın ve Cem Tınaz azalan gelirlerin özellikle Anadolu takımlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. 

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Özaydın ve Dr. Öğr. Üyesi Cem Tınaz ile hazırlamış oldukları Süper Lig’in yayın gelirleri, marka değeri ve kaçak yayın sorunlarını ele alan çalışmaları üzerine konuştuk. BirGün’e yaptıkları değerlendirmelerde, yayın gelirlerinin beş büyük ligden koparken alt segment liglere yaklaştığını ifade ettiler.

 

Böyle bir çalışma yapmaktaki çıkış noktanız ve motivasyonunuz neydi?

 

Selçuk Özaydın: Bir süredir yayın ihalesine ilişkin polemikler sürüyor. Hem ana akım medyada yer alıyor hem de bir süredir insanlar farkında gelirlerinin düştüğünün. Her sezon başında, yayın haklarının geleceği tartışılan konulardan biri oluyor. Süper Lig Avrupa’daki beş büyük ligden sonra en çok yayın geliri yaratan ligdi. Maalesef şu an dengimiz olmayan Polonya, Norveç, Yunanistan gibi liglerle yarışır hale geldik yayın geliri yaratma konusunda. Yayın gelirlerinin özellikle ligin küçük takımları için kritik önemi var. Sadece futbol özelinde değil diğer sporlarda da yayın haklarının değerini liglerdeki büyük takımlar yükseltiyor. Yayın gelirlerinin merkezi bir şekilde satılması aslında bir gelir transfer mekanizması. Merkezi sistemde büyük takımların var olması, küçük takımların daha fazla yayın geliri yaratmasına olanak sağlıyor. Küçük takımların diğer kaynaklardan (maç günü ve ticari) gelir yaratma kapasitesi kısıtlığı olduğu için yayın gelirleri onlar adına hayati önem taşıyor. Küçük takımların gelir kaybettiğini dolayısıyla da takımlarımız arasındaki farkın açıldığını aslında gözlemleyebiliyoruz. Galatasaray geçen sene rekor puanla şampiyon oldu. Bu sezon muhtemelen rekor pekiştirilecek, Fenerbahçe’nin ligdeki gol rekorunu kırması oldukça muhtemel gözüküyor.

Anadolu takımlarının seviyesinin düştüğünü görüyoruz, öte yandan milyarlık borçlara sahip kulüpler hayali paralarla transferler yapıyorlar. Ancak gelirler oldukça düşük, özellikle de yayın geliri. Bu Süper Lig’in geleceğini nasıl etkileyecektir?

S.Ö.: EkoLig verileri paylaşılıyor her sezon. Bu bahsedilen yüzde 78’lik düşüş iki sezon öncesinin verisi, şu an daha da fazla. Raporların son sezonunda yayın bedeli 180 milyon avro civarındaydı, bu sezon 84 milyon avro bandına düştü. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin performansının iyi gözükmesi, diğer takımlarla aradaki farkın büyüklüğünden kaynaklanıyor. Düşen gelirlerle yaşanan güç kaybı takımlar arasında büyük farklar oluşmasına neden oluyor. Birçok Anadolu takımı finansal açıdan zorlu günlerden geçiyor. Galatasaray-Konyaspor maçı öncesinde iki Konyasporlu futbolcunun alacakları için şikâyette bulundukları için kadro dışı bırakıldıklarını öğrendik. Benzer haberler farklı Anadolu takımlarında da çıktı. Buzdağının görünen yüzü bu. Ekim 2023 verilerine göre Avrupa’nın en kalabalık üçüncü kadrolarına sahibiz. Takım başına 27.1 oyuncu var kadrolarımızda. Bu da oynamayan birçok oyuncuya maaş ödendiği anlamına geliyor. Son yabancı kuralı düzenlemesinde de bununla ilgili bir karar aldı TFF. A Takım kadrosunda 30’dan 26’ya düşürüldü kapasite. Bu doğru bir adım. Bir başka bir problem daha var, Süper Lig’deki oyuncuların yüzde 56,7’si bir seneden az süredir kendi takımlarında oynuyor. Çok yüksek transfer sirkülasyonu var. Bu konuda dünyada açık ara birinciyiz. Yeni gelen her yönetim ve teknik ekip baştan aşağı kadro kuruyor. Transfer yapmak maliyetli bir şey. Öte yandan son 5-6 sezonda ciddi taraftar kaybı yaşandı. Bunun önemli bir sebebi ülkedeki ekonomik durum. Spor birçok insan için temel bir ihtiyaç değil. Bu yüzden gelirler azaldığında spor tüketimi de azalıyor. Geçen günlerde Sivasspor-Galatasaray maçından önce valilik ve belediye taraftarların maça gelmeleri için çağrıda bulundu. Türkiye’de kamu spora çok fazla kaynak ayırıyor. Çağrı ve teşvik de olması gereken bir şey. Sporun izlenmesi ve spora katılınması arasında doğrudan ilişki var. Bütün bunları göz önüne aldığımızda, özel ve kamu kuruluşlarına bir misyon düşüyor sporun daha çok yaygınlaşması için. Seyirci sayısının artması sadece maç günü gelirlerinin artması anlamına gelmiyor. Daha çok insanın futbol izliyor olması sponsorluk ve diğer ticari gelirleri olumlu etkileyecektir.

12Selcuk

Seyircinin pek rağbet etmediği Süper Lig’de yayın hakları konusunda ilerleyen süreçte ne tür sorunlar yaşanacağını düşünüyorsunuz, kısa vadede belki ancak uzun vadede lig satılabilecek mi?

Cem Tınaz: Geçen sene Hollanda’da bir araştırma grubuna dâhil oldum. Büyük boyutlu spor etkinliklerinin etkilerinin araştırılması konulu, TÜBİTAK benzeri bir kurum ile Spor Bakanlığı tarafından sağlanan bir araştırma fonu. Önümüzdeki 4 sene boyunca Hollanda’da gerçekleşen yaklaşık 80 farklı spor etkinliğini 4 farklı bağlamda analiz edeceğiz. Böyle bir araştırma için kaynak ayrılması burada bir ortak akıl olduğunu ve konunun bilimsel bir çerçevede alındığını gösteriyor. Farklı grupları, kurumları ve etkinlikleri temsil eden nitelikli insanlar, ortak bir bilince sahipler ve ortak amaç doğrultusunda hareket ediyorlar. Türkiye’de sporun nasıl geliştirileceği, spora yönelik ilginin nasıl artırılabileceği konusunda ortak akıl yok. Kurumlar arası iş birliğine ihtiyacımız var. Spor içeriklerini erişilebilir kılma noktasında, maalesef dünyanın tersine hareket ediyoruz. İnsanların kaçak yayına yönelmelerinin bir nedeni de ligle ilgili içeriklerin açık mecralardan erişilebilir olmaması. Uç bir örnek ama mesela NBA’in Youtube gibi açık mecralarda milyonlarca içeriği var. Her maçtan sonra paylaşımlar yapılıyor. Bizim ligimiz tam tersi bir noktada. Bu felsefeyle ürününüzü değerli kılamazsınız. Popülerlik yaratılmalı ki bir albeni oluşsun. İçeriğinizi 1 milyon kişi ile 10 milyon kişiye ulaştırmak arasında fark var. Düşünce tarzında farklılaşma yaratılmalı.

12Cem Tinaz-1

S.Ö.: Dünyada genç kuşakların geleneksel sporlara azalan ilgisi problem olarak görülüyor. Sporların sürdürülebilirliği açısından da görünürlük artırılmalı. Çok zor özetlere erişmek. X’te paylaşan hesaplara telif sebebiyle engel koyuyorlar. Kaçak yayın büyük problem, kesinlikle mücadele edilmeli ancak ligin bu kadar erişilmez olması insanları oraya sürüklüyor. Federasyon marka değerini artırmak istiyor ancak görüyoruz ki eylem ve söylem tutmuyor.

Federasyonda marka değeri anlatısı kurmak istiyorlar ancak görüyoruz ki eylem ve söylem tutmuyor, bu sistemi yeniden nasıl inşa etmek gerekecek?

C.T.: İşleri o işe layık olan liyakat esaslı kişiler yapmalı. Avrupa Tenis Federasyonu Yönetim Kurulu üyesiyim. Avrupa’da da politik figürlerin yönlendirmeleri olabiliyor. Bir sürü karar sürecinin politik dinamiklerden etkilendiğini görüyoruz. Her ne kadar bu ilişkilendirme kısmen söz konusu olsa da işi yapanlar layığı ile yapma kapasitesindeler. Yetki ve sorumluluk veriyorlar bu insanlara. Türkiye’de bir alan tanımlanıyor, o alanla ilgili süreci yönet diyorlar. Ancak karar alma noktasına gelindiğinde sürece birçok kişi müdahil oluyor ve karar verme becerisindeki insanlar karar alamıyorlar. Suudi Arabistan’daki maçı düşünelim. Birçok spor müsabakası oraya gidiyor, ancak oraya giderken net bir fikir var. Biz neden gittik? Yeni pazarlara erişmek mi istiyoruz? Yereldeki tüketiciye eriştik mi, içerideki potansiyeli kullandık mı? Sürecin sağlıklı yürümesi için uzun vadeli, sürekliliği olan stratejilere ihtiyacımız var. Sosyal dönüşüm on yıllara yayılmalı. Spor kültürü oluşturmak için devamlılık sağlamanız gerek. Bir spor ligi için bugünden yarına marka değeri oluşturamazsınız. Spor, toplumun bir aynası, sokakta ne oluyorsa spora da yansıyor.{jcomments on}

 https://www.birgun.net/haber/gelir-dustukce-kalite-de-dusuyor-498944

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  6076  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43131560

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.