Stadyumların Geleceğini Şekillendiren 10 Yeni Trend
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Diğer Yazarlar Stadyumların Geleceğini Şekillendiren 10 Yeni Trend

Stadyumların Geleceğini Şekillendiren 10 Yeni Trend

 1212HD-wallpaper-sydney-football-stadium-allianz-stadium-australian-football-stadium-project-moore-park-sydney-australia-aussie-stadium-sydney-fc-stadium

 

Futbolekonomi-8 Nisan 2025 Perth'deki Optus Stadyumu, Jakarta Uluslararası Velodrom, Sidney'deki Allianz Stadyumu ve Melbourne'deki Rod Laver Arena'yı içeren bir portföye sahip olan Cox Architecture, stadyum alanının ön saflarında yer alıyor.

 

Geleceği şekillendiren 10 trendi keşfetmek için Cox Architecture yöneticilerinden Alastair Richardson ve Richard Coulson ile bir araya geldik.

 

 

Cox Architecture, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki stadyum projelerindeki çalışmalarıyla küresel bir üne kavuştu.

 

 

Peki, gelecekte ne olacağını düşünüyorlar?

 

 

Trend 1: Teknolojik Yenilik ve Dijital Dönüşüm

 


Alastair Richardson: "Birçok stadyumda ekran savaşı yaşanıyor, video panoları giderek büyüyor ve her yüzeyde LED şeritler beliriyor. Entegre ağlar da giderek daha önemli hale geliyor. Böylece taraftarlar stadyumun neresinde olurlarsa olsunlar, her zaman oyuna bağlı oluyorlar. Nakit para kullanmaksızın bu oyunları oynamak her zamankinden daha yaygın. 

 

 

"Bence tüm bunların anahtarı, teknolojinin sürekli değişiyor olmasında yatıyor. Dolayısıyla esnekliğin gerçekten çok önemli. Teknoloji beş yıl içinde güncelliğini yitirebilir, dolayısıyla kapasite, Wi-Fi ve fiberoptik omurgalara çok fazla çaba harcanıyor. 

 

"Bu, tamamen sürükleyici bir ortam sağlıyor. Bunun arkasında, giyilebilir teknoloji de büyüyor ve oyuncu performans verilerinin gerçek zamanlı olarak stadyumdaki taraftarlara iletilmesi için fırsatlar var."

 

 

Richard Coulson: “Performans verilerine zaten takımlar erişiyor, bu yüzden bunu seyircilere sunmak doğal bir adım. Artık insanların gözlerini tüm maç boyunca sahaya dikmesini bekleyemezsiniz. Ayrıca, ödeme yapmak için durmadan bir satış noktasından yiyecek ve içecek alabileceğiniz anlamına gelen RFID tabanlı yenilikler gibi kuyrukta bekleme sürelerini kısaltabilecek her türlü teknoloji giderek daha popüler hale gelecek.”

 

 1brisbane-stadium-prev

Alastair Richardson: "Bu teknoloji sayesinde Avustralya stadyumlarındaki yiyecek ve içecek (F&B) satışlarında kişi başı 17 dolardan 30 dolara muazzam bir artış görüyoruz."

 

 

Trend 2: Stadyum Operatörlerinin Taraftar Çekmek İçin Her Zamankinden Daha Fazla Çalışması Gerekiyor

 

 

Richard Coulson: "Taraftarların stadyumlarda kolektif ve sosyal bir deneyimin parçası olma konusunda hala tutkulu oldukları görülüyor. Ancak, bunun tekrarlanmasının zor olduğu unutulmamalıdır. Ne var ki, sosyal deneyimi güçlendirmek ve bir mekana katılmayı mümkün olduğunca rahat ve esnek hale getirmek önemlidir."

 

 

Alastair Richardson: "Stadyumlardaki taraftarlar daha fazla vakit geçirmek, oyun hakkında konuşmak ve farklı yiyecek seçenekleri için daha fazla alan istiyor. Örneğin Melbourne'de Marvel Stadyumu'nda hepsi benzersiz bir etkinlik deneyimi yaratmak için tasarlanmış çok sayıda yeni restoran açıldı.

 

"Yiyecek ve içecek unsuru gerçekten ilginç. Örneğin açık hava konserlerinde, bilet sahiplerinin Uber Eats'ten giriş kapısına sipariş alıp sonra da bunları aldıklarını gördüm, bu da ikram için bariz sonuçlar doğuruyor. Hayranlar konser ekonomisi aracılığıyla mekanlarda yiyecek ve içeceği nasıl tüketecek? Bence bu büyüleyici bir soru."

 

 

Trend 3: Geleneksel Misafirperverliğin Yerini Premium Deneyimler Alıyor

 

 

Richard Coulson:   “Daha önce hiç olmadığı kadar çok çeşitli misafirperverlik hizmeti sunuluyor ve giderek daha fazla sayıda müşteri, misafirlerinin bir kutuya hapsolmasını istemiyor. 16 kişilik 10 süit yerine, bazen 160 kişinin kaynaşabileceği bir alanda olması daha iyi oluyor.”

 

 

Alastair Richardson:  "Geleneksel kurumsal süit tam olarak budur: bir gelenek. Kurumsal müşteriler genellikle bunlardan uzaklaşıyor ve bunun yerine yüksek özellikli yenilemelere yatırım yapıyor, orta düzey kulüp alanları ise giderek daha popüler hale geliyor. Ayrıca daha az maça giden, ancak maça gittiklerinde bunu özel bir gün haline getirmek için daha fazla harcama yapan genç taraftarlar görüyorsunuz.  

 

 

"Sadakat programlarının gelişiminin, kulüp üyeliğine dayanmayan üyelik modellerinden, AMEX Centurion Kulüpleri gibi sadakat programlarıyla ilişkilendirilen kurumsal ortaklıklara kadar mekanlara dönüştüğünü görebiliyoruz. 'Sadakat' ürünleri açısından bakılacak bir lider, havayolu endüstrisi ve sık uçan yolcuların kademeleridir ve aynı gelişimi 'premium' teklifin bir parçası olarak stadyumlarda da göreceğiz."

 

 

Trend 4: Yıl Boyu Açık Mekanların Artan Önemi

 

 

Alastair Richardson:   “Yılda sadece 20 veya daha fazla maça ev sahipliği yapmanın yeterli olmadığı giderek daha fazla kabul görüyor. Tasarım açısından, çok amaçlı, topluluk odaklı bir stadyuma esneklik kazandırmak esastır ve yeni gelir kaynakları açılıyor. Bunu, Avustralya'da bir stadyumun ayak izine tamamen entegre olacak ilk oteli tasarladığımız Adelaide Oval'da gördük.”

 

 

Richard Coulson:   “Topluluğun beklentileri gerçekten önemli ve bir mekanın ne sıklıkla kullanılabileceği konusunda geri dönüş süreleri açısından pratik hususlar var. Ancak, konserlere ev sahipliği yapmak bir mekanın gelir performansını temelden değiştirebilir. Bu nedenle, örneğin, ekibin üzerinde çalıştığı Hobart'taki önerilen Macquarie Point stadyumu, çok amaçlı bir teklifin parçası olarak konserlerin yanı sıra spora da ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanıyor.”

 

 

Alastair Richardson:   “Macquarie Point, konser organizatörleri için daha çekici hale getirecek belirli unsurlar tasarlamak için adımlar attığımız için harika bir örnektir; sahne cebi ve sanatçılar için özel tesisler de buna dahildir. Bu arada, spor tarafında, şeffaf bir çatı sayesinde burası dünyanın ilk 'kapalı' kriket stadyumu olacak. Mekan başlangıçta bir günlük uluslararası ve T20 müsabakalarına ev sahipliği yapacak ve her şey yolunda giderse 2030'a kadar Test kriketine ev sahipliği yapacak.

 

 

"Daha genel olarak, bahsettiğimiz genel zorluk stadyumların kullanımını artırmaktır. Buna katkıda bulunacak önemli bir eğilim, kadın sporlarının profesyonelleşmesidir ve bu da sonunda yerleşik mekanlarda daha büyük kalabalıklar önünde daha fazla oyun oynanmasına yol açacaktır. Kadın oyunları için genellikle daha küçük ve 13.000 ila 20.000 koltuklu olma eğiliminde olan belirli mekanların geliştirildiğini görüyoruz, ancak talep hızla kapasiteyi aşacak.

 

"Kadın profesyonel sporunun özlemi eşitlik olmalı ve buna takımın ana sahasına ve manevi kalbine erişim de dahildir. 'Erkek oyunu'nun profesyonelliğin zirvesi olduğu fikri dünün düşüncesidir. Profesyonel spordaki en hızlı büyüyen şey kadın oyunudur."

 

 

Trend 5: Erişilebilirliği Göz Ardı Etmek İmkansız (ve pahalı) Hale Geliyor

 

 

Alastair Richardson:    "Erişim eşitliğine büyük bir inancımız var ve bunun stadyum tasarımına dahil edilmesi gerekiyor. Bu, Avustralya'da giderek daha fazla unisex olan tuvaletlerin ötesine geçiyor. Örneğin, bir anne çocuğunu bebek arabasıyla götürebilmeli ve birlikte maç izleyebilmeleri için onu bir platforma yerleştirebilmelidir.

 

 

"Gerçek bir topluluk stadyumu olan bir mekan herkese erişim sağlamalıdır. Geleneksel olarak, bir tekerlekli sandalye kullanıcısı ve tek bir bakıcı bir maça gelirdi. Günümüzde, tekerlekli sandalye kullanıcısıyla birlikte maça gelmek isteyen dört veya beş arkadaş veya aile üyesi daha olabilir, bu nedenle insan gruplarının bir arada olmasına izin verecek esneklik olmalıdır."

 

 

Trend 6: Simgesel Olimpiyat Oyunları Mekanları Artık Sadece Yeni İnşa Edilmiyor

 

 

Richard Coulson:   “Paris'te ikonik ve tarihi mekanların nasıl kullanıldığını görmek harikaydı. Mekanları yeniden kullanma konusunda yeni bir çığır açtılar. Brisbane'deki Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na sekiz yıl kaldı, burası düşük yoğunluklu, banliyö manzarasıyla tamamen farklı bir yer.

 

"Ancak Queensland'ın mirasa odaklanma geçmişi var çünkü 'ödül' stadyumlarını destekleyecek bütçeleri hiç olmadı. Bu yüzden odak noktası miras ve bu mekanlardan gelen topluluk kullanımı olmalı, ancak bazı insanların planların nesilde bir kez gelen bir fırsatı yakalamak için yeterince iddialı olmadığı konusunda endişelenmesiyle doğal bir çekişme de var.

 

 

"Atalarımızdan kalan sporlarımızın çok sporlu mekanlarda oynanması, Brisbane'deki dikdörtgen profesyonel sporlarımızın - futbol, ​​ragbi ligi, ragbi birliği - hepsinin tek bir mekanda, Suncorp Stadyumu'nda oynanması Avustralya'da bizim için bir lütuf. Aynı zamanda oval tabanlı stadyumlarımız iki profesyonel sporu, kriket ve Avustralya kurallı futbolu destekliyor. Bu kullanım profiliyle, birincil mekanlar için mirasın Brisbane'i yuva olarak adlandıran profesyonel sporlar için kalıcı bir sonuca sahip olduğu bir konumdayız."

 

 

Trend 7: Stadyumlar Büyük Yeni Bölgelerin Demirbaşları Haline Geliyor

 

 

Alastair Richardson:   “Avustralya'daki tüm stadyum altyapısı, toplumsal varlıklar oldukları için, esasen bir tür hükümet fonlaması yoluyla sağlanır. Bu, kamu-özel sektör ortaklıklarının artmasına yol açtı. Şu anda Marvel Stadyumu olan yer, temelde eski Melbourne Docklands'ın tamamen yeniden geliştirilmesinin dayanağıydı, ancak Japonya gibi ülkelerde ve tabii ki Amerika Birleşik Devletleri'nde de benzer modeller görüyoruz. Manchester United'ın stadyumunun yenilenmesine yönelik son teklifin, Old Trafford çevresindeki alanın potansiyel dönüşümünden bahsetmesi ilginçti.”

 

 

Richard Coulson:   “Stadyum bölgelerinde, ulaşım burada büyük bir meseledir çünkü genellikle mekanın kendisinden çok daha fazla altyapı harcaması gerektirebilir ve bu iki parçanın el ele gitmesi gerekir. Bu nedenle, gerekli taahhütleri almak için siyasi güç gerekir.”

 

 

Trend 8: Sürdürülebilirlik Artık Sadece 'olması güzel' Bir Şey Değil

 

 

Richard Coulson: “Sürdürülebilirlik Miras ve Kaynaklarla ilgilidir. 'Beyaz filler'den kaçınmak için miras kullanımının ve esnek doluluğun devam ettirilmesinin dikkate alınmasını içermelidir. Stadyumlar genellikle büyük altyapı parçalarıdır, bu nedenle kaynakların odaklanmış ve uygun şekilde kullanılması gerekir ve eğer haftada yalnızca bir gün kullanılıyorlarsa, o zaman bu karbon ayak izleri nasıl haklı çıkarılabilir?”

 

 

Alastair Richardson: "Sürdürülebilirliğin artık yeni stadyumlar için bir 'olmazsa olmaz' olduğu konusunda hiçbir şüphe yok. Örneğin, Avustralya'da su çıkartılması ve enerji verimliliği konusunda mevzuat var. Sürdürülebilir seçenekler gerçekten dünyanın neresinde olduğunuza bağlı. Örneğin, iklimimiz nedeniyle Avustralya'da çatılarda güneş panelleri kullanmak mantıklı, ancak Kuzey Norveç'te belki de daha az mantıklı. Hindistan'da, 2036 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmayı uman şehirlerden biri olan ve hedefleri sıfır karbonlu Oyunlar olan Ahmedabad ile çalışıyoruz.

 

 

"Uzun ömürlülük için tasarlanmış daha fazla stadyum görüyoruz ve bu bizim büyük odak noktamız. Örneğin, kurucumuz Philip Cox, 1988'de açılan Sydney Futbol Stadyumu'nu tasarladı. Uygulamamız, 2022'de onun yerini alan yeni Sydney Futbol Stadyumu'nu tasarladı ve 50 yılı aşkın bir süre dayanacak tesislere, esnekliğe ve ekonomik sürdürülebilirliğe sahip olacak.

 

 

“Stadyumlar ve arenalarla ilgili tüm sürdürülebilirlik sorunlarının anahtarı, kullanımdır. Örneğin, bir stadyumun yalnızca erkek profesyonel takımının ana sahası olduğu fikri, varlığın kullanımını en üst düzeye çıkarmaz. Profesyonel kadın sporu bu bakış açısını değiştirmelidir, ancak bununla birlikte mekanlarımızı daha iyi bir yaşama sahip olacak şekilde tasarlama şeklimizde nüanslar vardır. Avustralya'da büyük mekanlarımız yılda ortalama 60-80 etkinlik gününe sahiptir ve bu, dünyanın herhangi bir yerindeki en yüksek oranlardan biridir.”

 

 

Trend 9: Yapay Zeka Giderek Büyüyor

 

 

Richard Coulson: "Yapay zeka halihazırda kullandığımız birçok araçtan biri. Yapay zeka çok sayıda veriyi işleyip stadyum tasarımında verimliliği ve daha iyi sonuçları iyileştirebilir. Ancak harika mekanların, ait olacakları şehri, iklimi ve topluluğu yansıttığından emin olmak için yine de sezgiye ve deneyime ihtiyaçları vardır."

 

 

Alastair Richardson: “Yapay zeka fikir üretmede harikadır, ancak bir stadyumda harika bir taraftar deneyimi yaratan şeyin özünü yaratamaz. Yapay zeka örneğin Anfield Kop'un benzersiz atmosferini yeniden yaratabilir mi?

 

"Yapay zekanın değeri, veri odaklı tasarımın hasat edilmesi, bir araya getirilmesi ve sentezlenmesi, tasarım için sonuçların baştan itibaren iyileştirilmesi becerisindedir. Zorlandığı şey, tüm duyularımız arasındaki etkileşimi ve bunların benzersiz bir mekan, atmosfer ve deneyim yaratmak için nasıl etkileşime girdiğini anlamaktır. Bu nitelikler, doğuştan gelen bir insan deneyimidir."

 

 

Trend 10: Spor Dünyası Küçülüyor

 

 

Alastair Richardson:   “Stadyum alanında, tasarımın bir meta haline gelmesi söz konusu, ancak mekanların ortamın, şehrin ve topluluğun benzersiz bağlamını yansıtması gerektiğine inanıyoruz. FC Barcelona'nın Camp Nou gibi yeniden geliştirmelere baktığınızda, herhangi bir yere yerleştirilebilecek genel bir mekan olmaktan ziyade şehre güçlü bir bağ koruyor. Stadyumlar şehrin bir parçası olmalı ve yılın 365 günü doğrudan etkileşimde bulunmalıdır. Bu nedenle, mekanların daha uzun ömürlü olmasına doğru kayacağımızı düşünüyorum.

 

"Spor dünyasının küçülmesi açısından şanslıyız. Bakış açımızı Okyanusya'ya, Avrupa'ya ve Kuzey Amerika'ya doğru genişletiyoruz, ancak Avustralya'da bulunmamız tüm bu pazarlara dalmak yerine onları gözlemlememizi sağlıyor. Bu, dünya çapında çeşitli stadyum kültürlerinin en iyi unsurlarını birleştirerek gerçekten benzersiz mekanlar yaratmamızı sağlıyor."

 

 

Kaynak: https://www.sportbusiness.com/2025/02/10-trends-shaping-the-future-of-stadiums

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  40  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

04/04/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.379,83

-1,10

 bjk BJKAS

3,40

-3,41

 fb FENER

50,95

+2,31

 gs GSRAY

1,98

0,00

 trabzon TSPOR

1,30

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.094,16

+0,23

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 47309639

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 28 22 5  1 69 29 40 71
2 Fenerbahçe 28 21 5 2 71  26 45

68

3 Samsunspor 28 15 6  7

44

32 12

51

4 Beşiktaş 28  13  9 6 42 28 14 48
5 Eyüpspor 29 13 8  8 42  32 10 47
6 Başakşehir 28 12 6 10 45  38 

 7

 42 
7

Göztepe

28 10 9 9 46 36 10 39
8 Gaziantep  28 11 6

11

37 37 0 39
9 Kasımpaşa 29 9 12 8 50   50 -3 39
10 Antalyaspor 29 11 6 12 34 53 -19 39
11 Trabzonspor 29 9 9 10

45

36  9 36
12 Konyaspor 29 9 7 13 34 

41

-7 34
13 Rizespor 28 10 4

14

35  47  -12 34
14 Bodrumspor 29 9 6 14 23 33 -10 33
15 Kayserispor 28 8 9 11 34 46 -12 33
16

Sivasspor

29

8

7 14 39 47 -8 31
17 Alanyaspor 29 8 7 14 32 43 -11 31
18 Hatayspor 28 7 17 29 52 -23 19

19

A.Demirspor 28 2 4 22 26 67 -41 -2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.