Transferdeki durgunluk borçları ve belirsizliği gösteriyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

Transferdeki durgunluk borçları ve belirsizliği gösteriyor

Cem Top-Dünya Gazetesi- 3 Ocak 2012 Birçok yönüyle enteresan bir sezon yaşıyoruz. Üzerine şike davasının gölgesi düşmüş bu ilginç sezonda; play-off uygulaması, hafta içi maç trafiği, neredeyse dakika başı değişen gündem ve belirsizlik, yönetimlerin hareket alnını daralttığı kadar sahada oynanan futbola da bir şekilde damga vurmuş durumda.

 Tarihinin en kısır sezonlarından birini yaşayan ligimiz, Play-Off hedefiyle puan farklarını koruma güdüsü içindeki takımların defansif tedbirlere zirve yaptırdığı bir anlayışı baş tacı etmiş durumda. Hal böyleyken "fark yaratmak" ve "yukarılara tırmanmak" da hiç kolay değil. Bu hedefe giden yolda önemli köşe taşlarından birini "takımı takviye etmek" dolayısıyla "transfer yapmak" olarak kabul edecek olursak, ilginç biçimde o cephede de pek yaprak kımıldamadığını görüyoruz. Pek tabiki bu durgunluğun birincil sebebi, gerçeküstücü takılan yöneticilerin aksine takımlarımızın mali tablolarının son derece realist olması. Bu tabloların işaret ettiği gerçekler futbolumuzun belirsizlik ortamıyla birleştiğinde ise son derece atıl ve hareketsiz bir transfer sezonu yaşıyoruz. Pazarda faal gözüken birkaç kulüpten biri olan Trabzonspor; Şampiyonlar ligi katılım, yayın hakları ve performans ödüllerinin getirdiği bolluğu yaşaması bakımından istisna kabul edilebilir. Hoş, bordo-mavililerin 24 Aralık'ta gerçekleştirdikleri mali kongrede toplam borcun 99 milyon 741 bin 240 bin TL (yaklaşık 40 milyon 680 bin euro) olduğunun açıklanması da Sadri Şener yönetiminin operasyonel serbestisine vurgu yapan bir başka pozitif veri. Buna mukabil Beşiktaş Kulübü'nün Mali İşlerden Sorumlu Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu tarafından aynı tarihte yapılan bir açıklamada, siyah-beyazlıların net borcunun (alacaklar çıkıldıktan sonra) 383 milyon 150 bin 960 lira olduğunun belirtilmesi (yaklaşık 156 milyon 260 bin euro) kulüpte alınan tasarruf tedbirlerini açıklar nitelikte. Hemen hatırlatalım bu borcun yaklaşık 37 milyon 830 bin euroluk kısmı Yıldırım Demirören ve Serdal Adalı'ya olan faizsiz borç. Anlayacağınız hemen hemen Trabzonspor'un toplam borcu kadar Beşiktaş'ın Yıldırım Demirören ve Serdal Adalı'ya borcu bulunmakta.

Futbolumuzun diğer iki lokomotifinde ise durum şöyle: Geçtiğimiz ekim ayı içerisinde yapılan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda sarı-lacivertli kulübün 346 milyon 480 bin 550 lira (yaklaşık 141 milyon 300 bin euro) borcu olduğu açıklanmıştı. Kulübün şike iddialarının merkezinde olması dolayısıyla sponsorluk, Şampiyonlar Ligi gibi bir kısım girdilerden mahrum kaldığı biliniyor. Üstelik olası bir kötü senaryoda yayın gelirlerinden olunması ihtimali de mevcut. Böylesi bir durumda sarı-lacivertli kulübü oldukça zor günler bekleyeceği yadsınamaz bir gerçek. Kredi kullanmamak adına ağustos-aralık döneminde toplam yüzde 25.66'lık hisse senedi satışı gerçekleştiren Galatasaray'ın Ünal Aysal başkanlığında sıkı bir mali politika izlediğini ve bunun sonuçlarını görmeye başladığını biliyoruz. Buna rağmen geçmişten gelen yüklerin de etkisiyle sarı-kırmızılıların yaklaşık 231 milyon 110 bin euro borcu olduğu bizzat Ünal Aysal tarafından dile getirilmişti. Ağır yükün kulübün geleceğine sekte vurması ihtimaline karşılık sıkı mali politikaların Galatasaray cephesinde de izlenmeye devam edeceğini belirtelim. Esasen bu borç rakamları milyonlarca taraftara sahip büyük kulüpler için çevrilebilir çerçevede gözükse de şike davasının olası yan etkileri yönetimlerin korkulu rüyası halini aldı. Fenerbahçe'ye uygulanacak olası küme düşürme müeyyidesi doğal olarak yayıncı kuruluşun sözleşme ile taahhüt ettiği kaynağı kulüplere aktaramaması anlamına gelebilir çünkü Fenerbahçe'nin olmadığı bir Süper Lig'in değeri ihalede kovalanan rakamları hiçbir zaman bulmayacaktır. Bugün en büyük girdilerini yayıncı kuruluştan sağlayan kulüpler, bir yandan bu kötü senaryodan korkarken diğer yandan "işlerini kış tutmayı" hedefler bir görüntüdeler. Öte yandan Fenerbahçe'nin ligde tutulduğu ancak UEFA ve FIFA'nın tatmin edilemediği senaryoda ise Türk kulüplerinin Avrupa kupalarına alınmaması gibi bir ihtimal gerçeklik kazanabilir ki, bu da özellikle Şampiyonlar Ligi katılımcısı kulüplerin bilançolarındaki en önemli ikinci girdiden mahrum kalmaları anlamına gelecektir. Bıçak sırtında ilerleyen bu sürecin hasarsız atlatılma ihtimali yönetimler tarafından da gerçekçi bulunmuyor olmalı ki, tüm kulüpler tarihlerinde görülmemiş ölçekte tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyuyorlar. "Bizim takım neden transfer yapmıyor?" diye sormadan evvel olası gelişmeleri enikonu düşünmekte fayda var. Tüm bu yaşananların belki de tek pozitif tarafı, kulüplerin yıllardır "üvey evlat" muamelesi yaptıkları altyapılara dönüp bakmak zorunda 

kalacak olmaları. Anlayacağınız, "yabancı serbest ama kaynaklar kısıtlı".

DÜNYA LİGLERİNDE TRANSFER

- Atletico Madrid forması giyen Jose Antino Reyes, eski takımı Sevilla'da forma giyebileceğini takımın yeni hocası Diego Simeone'ye de aktardı ve ayrılabileceğini dile getirdi. 2000-2004 yılları arasında Sevilla'da oynayan Reyes, "Ben kariyerim açısından tekrar Sevilla'ya transfer olmamın iyi bir hamle olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- Irkçılık tartışmalarının merkezindeki Liverpool'lu Luis Suarez, konu hakkında bağımsız bir komisyona verdiği ifadelerde "tutarsız" ve "güvenilmez" bulundu. Suarez, İngiliz Futbol Federasyonu (FA) tarafından Manchester United'lı Patrice Evra'ya karşı ırkçı bir ifade sarf ettiği gerekçesiyle sekiz maç ceza ve yaklaşık 48 bin euro para cezasına çarptırılmış, Liverpool kulübünün cezaya itiraz etmesinin ardından ceza askıya alınmıştı.

 

- Her sene düzenlenen Avrupa'da forma giyen yılın en iyi Brezilyalısına verilen Samba d'Or ödülünün bu seneki sahibi Milanlı Thiago Silva oldu. Geçtiğimiz sezon Milan forması altında başarılı bir performans sergileyen 27 yaşındaki oyuncu, Milan'ın şampiyon olmasında da önemli bir paya sahip olmuştu. 2009 yılından bu yana Milan forması giyen Silva, 24 kere de Brezilya Milli Takımı'nın formasını giymeyi başardı. - İngiltere Milli Takımı'nın İtalyan çalıştırıcısı Fabio Capello, Türk kökenli oyuncuların Almanya Milli Takımı'nda oynamasını eleştirdi. The National'a açıklamalarda bulunan Capello, "Ortada bir sorun var. Almanya'nın kadrosunda beş oyuncu Türk kökenine sahip. Türkiye o beş oyuncuyla çok daha iyi yerlere gelebilirdi." ifadelerini kullandı.

 

- Ligue 1 ekiplerinden Lille forması giyen oyuncusu Joe Cole, Chelsea yönetiminin Jose Mourinho ile yollarını ayırmasını yanlış karar olarak değerlendirdi. Mourinho ile beraber Chelsea'de 3 yıl içerisinde 6 kupa kazanan 30 yaşındaki oyuncu, kariyerinin en başarılı dönemlerini Portekizli teknik adamın yönetiminde yaşadığını söyledi. - Yeni yılda daha geniş bir kadroyla mücadele etmeyi hedefleyen Parma, Panathinaikos'un yıldızı Sotiris Ninis'i transfer etmek istiyor. Parma'nın Ninis'e yıllık 750 bin eurodan dört senelik bir sözleşme teklif edeceği konuşuluyor. Panathinaikos altyapısında yetişen oyuncu, kulüple bugüne dek 80'in üzerinde maça çıktı.

 

TÜRKİYE LİGLERİNDEN HABERLER

- Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, Galatasaray ve Trabzonspor'un Kulüpler Birliği'nden çekilecekleri yönündeki açıklamalarına ilişkin olarak, ''Gerek Galatasaray'ın gerekse Trabzonspor'un Kulüpler Birliği'nden çekilme yönündeki beyanatlarını hayret ve üzüntüyle okudum. Eğer bu iki güzide kulübün böyle niyetleri varsa, geride kalan 16 kulüp var, bence hiç mahsuru yok'' şeklinde konuştu.

- Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yayınlanan TamSaha dergisinin ocak ayı sayısına açıklamalarda bulunan Pierre Webo, "Spor Toto Süper Lig büyük mücadelenin yaşandığı üst seviyede bir lig. Gelmeden önceki düşüncelerimle, burada oynamaya başladıktan sonra oluşan fikirlerim çok farklı. Üst seviyede çok oyuncu var." diyerek Türk futboluna övgüler yağdırdı. - Trabzonspor ile sezon başlamadan sözleşme imzaladıktan sonra Almanya'ya giden ve burada talihsiz bir sakatlık geçiren Barış Özbek, iyileşmesinin ardından takıma döndü. İlk yarıda hiçbir maçta forma giyme şansı bulamayan ve takımla birlikte antrenmanlara katılamayan Barış Özbek, Antalya kampındaki tüm çalışmalarda yer aldı.

 

- Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, ligin ilk yarısında kulüplere toplam 4 milyon 340 bin 800 lira para cezası uyguladı. Kulüplerden en çok para cezası alan, 400 bin lira ile Fenerbahçe olurken, sarı-lacivertli kulübü 392 bin 500 lira ile Beşiktaş, 307 bin 500 lira ile Trabzonspor izledi. En az para cezası ise 10 bin lira ile Gençlerbirliği ve 11 bin lira ile Manisaspor'a verildi. - Şike soruşturmasının başlamasının ardından dört büyük futbol kulübünün İMKB'deki hisselerinde yaşanan kayıplar, aradan 6 ay geçmesine rağmen telafi edilemedi. Soruşturma öncesine kıyasla Fenerbahçe'nin piyasa değeri yüzde 43, Beşiktaş'ın yüzde 35, Galatasaray'ın yüzde 56 ve Trabzonspor'un ise yüzde 36 oranında düştü.

 

- Orduspor Kulübü Başkanı Nedim Türkmen, Türkiye'de yaşanan şike soruşturmaları nedeniyle UEFA'nın Türk takımlarına en az üç yıl kupalardan men cezası vereceğini iddia etti. Türk takımlarının ciddi bir borç batağı içinde olduğunu da vurgulayan Türkmen, "Maalesef büyük takımların hepsi borç batağı içinde yüzüyor. Yakında bu borçlar döndürülemezse takımlarımız borç batağına saplanacaktır." şeklinde konuştu.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12778  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Cuma, 29 Kasım 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43595178

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.