Cezalar Kime?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Cezalar Kime?
     
 
 


Habertürk Özel Haber- 16 Mayıs 2011

Bursaspora verilen seyircisiz oynama cezası ne kadar doğru? Taraftarların çıkardığı olayların faturası kime çıkıyor? Uzmanlara sorduk.

 

Sporda Şiddet Yasası'nın yürürlüğe girmesinden üzerinden çok fazla geçmeden Bursaspor-Beşiktaş maçından önce olaylar patlak verdi. Bursaspor, hükmen yenilgi ve 5 maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı. Futbola seyirci kazandırılmaya çalışılırken, takımların tarafsız sahada ve taraftarsız oynamasına karar verilmesi ne kadar doğru bir karar? Konunun uzmanlarına sorduk...

LEVENT BIÇAKÇI / TFF ESKİ BAŞKANI

SPORDA TEK TEK CEZA VERİLMEZ
   Cezalar neye göre verilmiş bilmiyoruz. Dosyayı gördükten sonra cezanın az veya fazla olduğuna karar verilebilir. Dosyayı görmeden sağlıklı bir yorum yapamayız. Beşiktaş takımı veya taraftarı stada gidememişse, 10 maç seyircisiz oynama cezası da verilebilirdi. Çünkü maça gitme engellenmiş. Objektif sorumluluğa göre ceza verildi ve olayların sorumlusu kulüptür. Masum taraftarların cezalandırılması da söz konusu da değildir. Çünkü sporda tek tek ceza veremezsiniz.

TUĞRUL AKŞAR / FUTBOL EKONOMİSTİ

KÖTÜ TARAFTAR İYİ TARAFTARI KOVUYOR
Seyircisiz oynama cezası benim için adil bir sonuç değil. Çünkü seyircisiz oynama cezası, desteklediği takıma yıllık önemli bir miktar para ayıran;
taraftar müşterinin, ilgisinin azalması anlamına geliyor. Futbola olan ilginin azalması, talebin düşmesi; o kulübün başta logolo ürünlerine olmak üzere,
kulübün ürünlerine olan talebin düşmesi, kulübün gelirlerinde önemli azalmalara yol açabiliyor. Verilen cezalar önce masum ve iyi niyetli gerçek futbol taraftarını cezalandırıyor. Onların maç izleme ve para harcama olanaklarını elinden aldığı için, bu açıdan baktığınız zaman bunu çok olumlu bulmuyorum. Yani kötü seyirci iyi seyirciyi kovuyor. Halbuki iyi seyircinin kötü seyirciye karşı korunması, kollanması lazım. Bu sayede futbolumuz bir yerlere gelecektir. Bunun  zaman içinde olacağını düşünüyorum. 

TARAFTAR DA KULÜP DE CEZALANDIRILIYOR
Olaya iktisadi ve mali açıdan baktığınız zaman; futbol kulüpleri için önemli gelir kaynaklarından biri de kulüplerin hafta içinde ve haftasonunda oynadıkları maçlarda elde ettikleri maç günü gelirlerdir. Maç günü gelirleri de taraftar müşteriden elde edilir. Aynı zamanda bu cezadan dolayı Bursaspor önemli bir gelirden mahrum kalıyor. Bu ceza kulübün bütçesini önemli oranda etkileyecek. Bugün 6 maçtan bahsediyoruz, nereden bakarsanız Bursaspor'un minumum 1 milyon liradan aşağı zararı yok. Kulübün bilet gelirlerinin yanısıra kulüp ürünlerinden de mahrum oluyor. Bunlarla birlikte Bursaspor'un kaybı en az 2.5 -3 milyon lirayı buluyor. Hem taraftar hem de kulüp cezalandırılıyor.

STATLAR DEŞARJ OLMA YERİ
Ekonomik ve toplumsal anlamda derin çelişkilerin olduğu toplumlarda, maçlar stres boşaltım yerleri. Bu tür yerlerde, bu tür olaylar var. İnsanların stres attığı statlarda, zengini de fakiri de, kültürlüsü de kültürsüzü de bunu yapıyor. Demek ki olayın bir de toplumsal yönü var. Sosyal yaşam biçimlerindeki farklılıklardan dolayı, futbol statları; insanların deşarj olmasına olanak sağlayan yerler oluyor. Bir şekilde insanlar buralarda deşarj oluyor. Bu bir kültür olayıdır. Toplumsal dinamiklerin ters çalıştığı, gelir grupları arasındaki farklılıkların olduğu toplumlarda dereceli olarak olumlu yönde gelişmeler yaşanabilir. Ancak bunun için biraz zaman gerekli ve yaptırımlar ayırım gözetilmeden kesin olarak uygulanmalı.

NEMALANANLAR TEMİZLENMELİ
Bu işlerden ayrıca nemalanan belli bir kesim, bunları yapmazsanız kulübü kapattırırız diyen ve kulübü tehdit eden bazı taraftar grupları var. Bunların temizlenmesi lazım. Kulübün de taraftarın da, yöneticinin de bu işi uygulayacak olan hukuki uygulayıcının da üzerine düşeni yapması gerek.

Bütün bunlar yapılırken, sezon sonuna doğru seyircisiz oynayan takımların lehinde olduğu gibi aleyhinde de olabiliyor. Belki şampiyonluğa oynayan takım karşısında seyircili oynasa daha iyi mücadele edebilecek bir takım, seyirci desteğinden yoksun bir şekilde iyi mücadele edemeyip, şampiyonluğa oynayan takım lehine bir duruma neden olabiliyor.

ENDÜSTRİYEL FUTBOLDA "SEYİRCİSİZ MAÇ CEZASI" YOK
Seyircisiz oynama endüstriyel futbola en büyüz cezayı veren bir olay.  Ancak belirli cezalara da katlanmamız gerekiyor. Gerçek futbol taraftarını cezalandırılmamalı.  Bunların peşinde koşmamak lazım. Avrupa'da bu tür cezalar yok. Avrupa'da bu tür olaylara katılan insanlar stat içerisinde ve stat dışarısında çok sıkı takip ediliyor. Yasa olarak da müsait. Tribün içerisinde de en az 30-40 kamera var. 100'lerce güvenlik görevlisi var. Tekerlek kırılmadan gerekli önlemleri almak lazım. Burada Futbol otoritesine v yasal otoriteye büyük iş düşüyor. Sporda ve özellikle de futbolda şiddete yol açan faktörleri tespit ederek bunların önüne geçmek gerekir. Çok suç işleniyor diye karanlık sokağa girişi yasaklama yerine, sokağı aydınlatarak gerekli önlemleri almamız lazım. Burada da bu olay sebebiyet veren toplumsal, ekonomik, psikolojik ögeleri iyi analiz etmeliyiz. 

Zaten endüstriyel futbolda bu tür ceza yok! İyi niyetli insanları da cezalandırarak futboldan soğutulmamalı. Ama bunun için zaman gerekli. Bu tür olayların olma riski yüksek maçlar öncesi gerekli önlemler alınmalı. Herkesin güven içerisinde rahat maç izlemesi için önlemler alınmalı. Statların güvenliğinin ve konforunun artırılması gerekir.

STATLARIN KONFOR VE GÜVENLİK OLARAK RENOVE EDİLMESİ GEREKİYOR

 Stat güvenliği ve konforu arttırıldığı taktirde olayların önüne geçilmesi daha kolay olabiliyor. İngiltere'de Heysel faciasından sonra bu yönde uygulama alınan önlemler sayesinde stat terörünün önüne önemli ölçüde geçilebildi. Bunda Taylor raporunun önemi çok fazlaydı. Artan güvenlik önlemleri çoğu olayı daha başlamadan bitirdi. Tribün terörünün azalması statlara daha fazla taraftarın çekilmesine olanak sağladı.  Gelirler arttı. Artan gelirler futbol takımlarının rekabet güçlerini olumlu etkiledi. Tüm bunların sonucunda futbolun kalitesi arttı.  Bugün milyar dolarlık gelirlerin olduğu bir sektörden bahsediyoruz.  Kulüpler bu kadar parayı kazanırken gerekli güvenlik önlemlerini de almalı.

KISMET ERKİNER / ULUSLARARASI SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS) HAKİMİ

CEZALAR OBJEKTİF SORUMLULUĞA GÖRE VERİLDİ
Türkiye Futbol Federasyonu; UEFA ve FIFA'nın uluslararası kuralları itibariyle objektif sorumluluğu uyguluyor. Objektif sorumluluğa göre; bir olay olduğu zaman evsahibi ekip bundan sorumludur. Olaylarda kulübün dahli olsun olmasın, bundan sorumludur. Stat içi, stadın yakın çevresi gibi kriterler var. Şehirde olan olaylar evsahibi kulübün sorumluluğu var. Stadın uzak çevresini de kulübün sorumluluğuna katıyor. Dolayısıyla bu ceza UEFA ve FIFA kuralları açısından aykırı değil. Sporda şiddet yasası açısından cezaları göz önünde tutmak lazım. Bursaspor'un bu olaylardan dolayı ceza alması hiç bir şekilde hukuka aykırı değil.

5 MAÇ SEYİRCİSİZ CEZASI ABARTILMIŞ
Olayları duyduğumda ilk tepkim hükmen yenilgi cezası alır demiştim. Nitekim ona karar verdiler. Artı 5 maç seyircisiz oynama cezası verildi. O ceza biraz abartılmış vaziyette. Hükmen mağlubiyet tamam ancak üstüne 5 maç seyircisiz abartılmış durumda. Çünkü doğrudan doğruya kulübün bu işin organizatörü veya yaptıran olduğuna dair somut bir durum yok. Sadece
objektif sorumluluk gereği ceza verilmesi gerekirdi. Eğer yöneticilerin de olaylarla bağlantısı olduğuna dair deliller olsaydı, işin boyutu değişir. Deliller varsa yöneticilere de ceza verilir.

OBJEKTİF SORUMLULUĞA KARŞI ÇIKTIM
Türkiye Futbol Federasyonu cezayı objektif sorumluluğa uygulayarak ceza verdi. Evsahibi bu işi yapsa da yapmasa da kulüp sorumludur. Bu işin sosyolojik, psikolojik felsefi olarak değerlendirebiliriz. Ama FIFA, evsahibi sorumludur diyor. Ben buna daha önceki davalarda da karşı çıktım. Bu gibi olaylarda kulübün sorumluluğu olsa da cezalandırılıyor. Ben onun için objektif sorumluluğa karşıyım. Bence objektif sorumluluk subjektif sorumluluğa çevrilmesi gerekiyor.

CEREN TOKDEMİR / SPOR PSİKOLOĞU

TOPLU OLAYLARDA İNSANLARIN AKIL SAĞLIĞI DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR
Bu tip olaylarda tek tek insanlara baktığınız zaman, aklı başındaki insanların da bu tür olaylara karıştığını görebiliyorsunuz. Olaylar, toplumsal olduğundan dolayı çıkıyor. İnsanlar, bunu nasıl yapıyor diye şaşırıyoruz ve buna toplumsal histeri diyoruz. Bazen toplu olaylarda sürü psikolojisinden dolayı insanların akıl sağlığı düzgün çalışmıyor. Sağlıklı insanlar yanlış davranabiliyor. Olaylar daha tehlikeli boyutlara da varabiliyor. Dikkat edilmesi gerekiyor.

ELEBAŞLAR KONTROL ALTINA ALINMALI
Taraftar gruplarını yönlendiren elebaşlar, kontrol altına alınmalı. Bunlar gerçekten tehlikeli olabiliyor ve elebaşların içerisinde çok tehlikeli insanlar olabiliyor. Bu cezaların etkisi seneye oynanacak maçlara da yansıyabilir. Ancak şu anda seyirci cezalandırılıyor. Taraftarı caydırmak için ceza almaları lazım, doğru karar. Bunun yanında cezalar daha bireysel, daha dişe dokunur ve kişilere yönelik olmalı. Bunlara verilecek cezalar daha da ağır olmalı.

 
Yazdır Word'e Aktar
                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  17646  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Perşembe, 28 Kasım 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43583006

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.