Futbolda Çevre ve Yönetişim
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Futbolda Çevre ve Yönetişim

Futbolda Çevre ve Yönetişim

 1uefa super cup 2024

Sebahattin Devecioğlu- 21 mayıs 2025 Avrupa futbol toplumu, üye dernekleri, taraftar grupları, kulüpler ve ligler de dahil olmak üzere insan hakları ve çevre alanında giderek daha önemli zorluklarla karşı karşıyadır.

UEFA Kıtanın en büyük topluluklarından biri olarak - Avrupa'da yaklaşık 90 milyon insan futbol oynuyor – UEFA sporumuzun bu sorunların üstesinden gelmeye ve olumlu, sürdürülebilir bir değişime öncülük etmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

UEFA’nın bu konuda Misyonu;  Avrupa futbolu bağlamında insan haklarına ve çevreye saygı göstermek için kolektif eylemi harekete geçirmek ve hızlandırmaktır. Tüm faaliyetleri ve etkinlikleri UEFA'nın resmi değerleri ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre uygulayarak örnek teşkil etmektedir.

UEFA’nın Avrupa futbolunun olumlu bir miras bırakmasını sağlama çabalarımız 11 politika ve beş eylem alanı tarafından yönlendiriliyor.

Sürdürülebilirlik hedeflerinin UEFA'nın temel faaliyetlerine, özellikle de müsabakaların organizasyonuna entegre edilmesi, futbolun gelecekteki refahına bir yatırımı temsil eder. UEFA Ürün ve hizmet yeniliklerini geliştirmek denemek ve hayata geçirmek için tüm ev sahibi şehirler ve ortaklar ve diğer paydaşlarla  iş birliği yapmaktadır (1)

UEFA 2024'teki ivmeyi sürdürerek, bu sezon dört kulüp müsabakası (UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Avrupa Konferans Ligi, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi)  finallerinde rekor sayıda 315 sürdürülebilirlik faaliyeti uygulayacak.

Her girişim, sürdürülebilirliğe bütünsel ve hesap verebilir bir yaklaşım sağlayan, özel olarak tasarlanmış Çevre, Sosyal ve Yönetişim (ESG) stratejilerine yerleştirilmiştir. UEFA Futbol Sürdürülebilirlik Stratejisi 2030'da özetlenen bu yaklaşım, UEFA’nın kulüp finallerinde sürdürülebilirlik çıtasını planlamadan teslimata kadar sürekli olarak yükseltmeyi amaçlamaktadır.

UEFA Bu yıl temel etkinlik sürdürülebilirliği faaliyetlerini sürdürdü ve genişletti; bu faaliyetler;

• Karbon ayak izi ölçümü ve azaltılması, azaltma stratejilerini keşfetmek için UEFA Karbon Ayak İzi Hesaplayıcısının kullanılmaya devam edilmesi.

• İklim eylemlerini destekleyecek ve kaçınılmaz olaylarla ilgili emisyonları telafi edecek projeleri finanse etmek amacıyla ev sahibi ulusal dernekler tarafından kullanılmak üzere özel iklim fonu.

• UEFA'nın sağlıklı ve sürdürülebilir ikram kurallarının desteğiyle tüm mekanlarda sürdürülebilir ikram uygulamaları.

• Çevrimiçi tacizle mücadele için devam eden çabalara paralel olarak çevrimiçi taciz izleme. Tüm finallerde, tüm oyuncular, koçlar, maç görevlileri ve taraftarlar için güvenli ve saygılı bir çevrimiçi ortam sağlamak amacıyla sağlam izleme mekanizmaları uygulanacaktır.

• Stadyum erişilebilirliğinden sorumlu engelli erişim görevlileri. Bunlar, özel gönüllü ekipler tarafından desteklenir ve finalistlerle doğrudan temas halindedir, böylece sınırlı hareket kabiliyetine sahip seyirciler için engelsiz bir deneyim sağlanır.

• Görme engelli ve kısmen görme engelli taraftarlar için resmi yarışma uygulamaları aracılığıyla dünyanın her yerinden erişilebilen sesli betimlemeli yorum. Hizmet, yerel dilde ve yarışan takımların ana dilinde sağlanır.

• UEFA'nın Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu , Evsizler Dünya Kupası veya Özel Olimpiyatlar gibi ortak kuruluşlarının futbol maçlarını hayran festivallerinde sergilemek. Bu, katılımı ve toplum katılımını teşvik ederek futbolun tüm yeteneklere sahip insanlar için olduğunu vurgular.

2025 yılında  birkaç etkili yenilik tanıtılacak:

• UEFA'nın ortağı Just Eat Takeaway ile işbirliği içinde stadyum büfelerindeki menü seçeneklerinin ve kompostlanabilir gıda ambalajlarının karbon emisyonu etiketlemesi. Karbon emisyonu etiketlemesi seyircilerin daha bilinçli gıda seçimleri yapmasını sağlarken, kompostlanabilir gıda ambalajı daha düşük etkinlik karbon ayak izi sağlar.

• Tüm etkinliklerde ilgili paydaşlar tarafından resmi bir insan hakları bildirgesi imzalanır ve bu bildirge, UEFA'nın ve ortaklarımızın herkes için güvenli bir ortam sağlama konusundaki kararlılığını vurgular.

• Çocuk ve Gençleri Koruma Politikası, her etkinlikte oyuncuların sahaya girmesine eşlik eden top toplayıcı çocuklar veya maskotlar gibi çocukların ve gençlerin güvenliğini sağlayan belirlenmiş güvenlik odak noktalarıyla birlikte.

• Etkinlikte çalışan personel için insan hakları ihlallerine ilişkin bildirim mekanizması, bağımsız bir hukuk firmasıyla işbirliği içinde oluşturulacaktır.

• Dört kulüp finali mekanının üçünde duyusal odalar. Futbol stadyumlarındaki duyusal odalar, tipik maç günü atmosferini bunaltıcı bulan kişiler için sakin, güvenli ve kapsayıcı bir ortam sağlamak üzere tasarlanmıştır (2).

Kaynaklar:

(1). UEFA Futbol Sürdürülebilirlik Stratejisi 2030

 https://www.uefa.com/sustainability/our-commitment/sustainability-strategy/

(2). 2025 UEFA Kulüp Finallerinde Sürdürülebilirliğin Savunulması

 https://www.uefa.com/news-media/news/0299-1dcd067e553f-098588caf18b-1000--

championing-sustainability-at-the-2025-uefa-club-finals/

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  344  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1094 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 52487355

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1