Taraftar Tüketici Veri Devrimi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Taraftar Tüketici Veri Devrimi

Taraftar Tüketici Veri Devrimi

GX14hcRWUAE33Mq.jpg-large

Sebahattin Devecioğlu- 15 Ekim 2024 Günümüzün aşırı rekabetçi spor pazarlaması dünyasında, spor takımları bir taraftar tüketici kimliği kriziyle karşı karşıyadır.

Ticari açıdan en başarılı takımlar bile taraftar tüketici  kitlesinin çoğunluğu hakkında veriye sahip değildir.

Dünyanın ticari olarak en başarılı takımları bile takipçilerinin büyük çoğunluğunun kim olduğunu bilmiyor ve geniş taraftar tüketici  kitlesinin bir kısmından fazlasını belirlemede - bırakın anlamada - muazzam bir zorlukla karşı karşıya kalıyorlar. Birçok profesyonel kulübün karşı karşıya olduğu görevin ölçeğini vurgulamak için, FC Barcelona'nın Spotify ile yaptığı yüksek profilli sponsorluk anlaşması 2022'de açıklandığında, Katalan devinin dünya çapındaki tahmini 350 milyon taraftarın sadece %1'inin ayrıntılarını elinde tuttuğu bildirilmişti.Takıma ait dijital temas noktalarına yatırım yapılmaması, üçüncü taraf medyanın hayran etkileşimi manzarasına hakim olmasına yol açtı. Bir spor takımı ile hayranları arasındaki benzersiz bağa rağmen, spor takımları bir şeyleri kaçırıyor.

Böyle bir durum benzersiz olmaktan uzaktır, çünkü taraftar tüketici  genellikle sevdikleri takımın radarının altında uçarlar. Ancak, takımlar hayranlarla daha güçlü ilişkiler kurmaya ve yeni ve mevcut takipçilerden para kazanmaya çalıştıkça, özellikle spor piramidinin yukarısında ve aşağısında işletmelerin finansal sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip olacak yeni nesil spor tutkunlarıylabirlikte riskler artıyor.

1997 ile 2012 yılları arasında doğan Z Kuşağı, diğer yaş kategorilerine göre göreceli zenginlikleri göz önüne alındığında takımlara benzeri görülmemiş bir değer sunacak; ve onları ve daha geniş spor izleyici kitlesini anlamak için kaybedilecek zaman yok.

14 yaşına kadar 'taraftar' olan bireyler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde bir takımı sevmeye başlayanlardan önemli ölçüde daha değerlidir. 14 yaşında sporu takip etmeye başlayan % 88 hayran, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde hayran olanlara kıyasla spora % 88 daha fazla harcıyor. Günde 8,5 saatini cihazlarında geçiriyor ve  veri izlerini genişletiyor.

Örneğin, Z Kuşağı hayranlarının %90'ından fazlası, oyun kapsamı ve röportajlar gibi spor içeriklerini tüketmek için sosyal medyayı kullanıyor.  Buna göre, bir takımın bakış açısından, değerli birinci taraf hayran verileri sinir bozucu bir şekilde erişilemez durumda kalıyor.

Bu nedenle, zorluk, takipçileri etkilemek için takıma ait platformlarda kişiye özel ve ilgi çekici içerik oluşturmak ve her zamankinden daha kişiselleştirilmiş hayran deneyimlerini beslemek için birinci taraf verileri toplamaktır.

Oyunlaştırma gibi etkileşim stratejilerini keşfetmeye hazır olan proaktif takımlar için değerli hayranlardan yararlanmak için önemli fırsatlar var.

Sonuçta, 25 yaşın altındaki insanların %70'i video izlemektense oyun oynayarak zaman geçirmeyi tercih ediyor. Takımlar, kendilerine ait dijital içeriklere yatırım yaparak muazzam bir sosyal, gündelik ve genişletilmiş hayran kitlesine ulaşabilir ve uzun vadeli gelir büyümesini sağlamak için birinci taraf verilerinin gücünü açığa çıkarabilir. Aynı zamanda, katılmaya hazır ve istekli hayranlarla ilişkileri güçlendirebilirler.

Genius Sports' un Taraftar Veri Devrimi isimli Yeni Beyaz Raporu; Daha güçlü hayran bağlantıları kurmayı ve kitlelerinden para kazanmayı hedefleyen takımların karşılaştığı zorluklara ve çözümlere detaylı bir şekilde bakmaktadır. Spor takımlarının, oyunlaştırma ve mobil uygulamalar gibi düzenlenmiş dijital temas noktaları aracılığıyla birinci taraf verilerini yakalamak için kullanabilecekleri birçok tekniği ve ardından bu verileri kişiselleştirilmiş, hayran merkezli içerik, deneyimler ve sponsorluk kampanyaları için segmentlere ayırma ve etkinleştirme gücünü değerlendirmektedir. 

Taraftar Veri Devrimi  Raporunda Yer Alan Temel bilgiler:

  • Birinci taraf verilerinin kullanılması: Spor takımları, takipçileriyle kendi sahip oldukları ve işlettikleri platformlarda etkileşim kurarak hayran verilerinin kontrolünü nasıl geri alabilirler?
  • Para kazanma potansiyeli: Oyunlaştırmanın hayran sadakatini artırma ve para kazanma fırsatları üzerindeki rolü.
  • Demografinin ötesinde: İşlemsel, davranışsal ve psikografik verilerden yararlanarak hayranlar hakkında daha derin bir anlayış geliştirmek.
  • Yapay zeka entegrasyonu: Taraftar verilerini toplayıp analiz ederek ve segmentlere ayırarak kişiselleştirmeyi ölçeklendirmede yapay zeka araçlarının rolü ve değeri.

Geleceğe bakış: Taraftar tüketici kitlenizin yaşam boyu değerini artırmak için veri ve içerik kalitesini nasıl koruyabilir ve geliri nasıl artırabilirsiniz? 

Daha genç nesil spor hayranlarının sadece en sevdikleri oyuncularla özdeşleşme olasılıkları daha yüksek olmakla kalmıyor, aynı zamanda hayatlarının ilerleyen dönemlerinde ilgi duymaya başlayan taraftar tüketici  kıyasla sporları takip etmeye %88 daha fazla para harcıyorlar.

Görünüşe göre, takımlar böyle bir görev için iyi donanımlı olmalı. Hayran verilerini toplayan, analiz eden ve segmentlere ayıran AI odaklı teknolojinin artan yaygınlığı, ayrıca özelleştirilmiş içeriklerin sunulmasını da destekleyebilir. Ancak, bu alandaki fırsatların maksimum düzeye çıkarılması için, takımların stratejilerinin son derece rekabetçi bir alanda sürdürülebilir olduğundan emin olmak için ortaya çıkan karşı rüzgarları dikkate almaları gerekir.

Nicelik değil nitelik: Başlangıç ​​noktası olarak, hayranların kişiselleştirilmiş deneyimlere ilişkin beklentilerinin arttığı, ancak çoğunun kişisel verilerini yönetmede yapay zekanın rolü konusunda temkinli davrandığı kabul edilmelidir.

Ayrıca, giderek daha katı gizlilik yasaları veri toplamayı daha zorlu hale getiriyor ve tüketicilerin %27'sinin 2023'te aslında daha az hedefli kişiselleştirme aldıklarını iddia etmesine yol açıyor. Bu nedenle, takımların gelecekte takipçilerle nasıl etkileşime girebilecekleri ve taraftarları nasıl daha iyi anlayabilecekleri konusunda farklılaştırıcı faktör, veri odaklı çıktının niceliğinden ziyade niteliği olacaktır. Sporla doğal uyumu göz önüne alındığında, oyunlaştırmanın etkileşime girme gücü giderek daha önemli hale gelecektir. Ancak, demografik, davranışsal, işlemsel ve psikografik verileri toplayan oyunlaştırma araçları ve herhangi bir dijital temas noktası, bir takımın farklı operasyonel alanları için odak noktası görevi gören merkezi ve güvenli bir veri tabanına aktarılmalıdır. Bu, bilet satışlarını, ürün satışlarını, üyelikleri ve taraftarların kendilerini denetleyen çeşitli departmanlar için bir uyum ve tutarlılık sağlayacaktır.

Yapay zeka ile daha derinlere inmek:  Veri tabanı, takımların taraftarlar hakkındaki anlayışlarını artırabilecekleri temel bir blok olmalı ve AI teknolojisi, daha da büyük bir hassasiyetle hedeflenen, yüksek oranda etkileşime giren bireyleri hedefleyen içerikler oluşturmaya hazırlanmalıdır. Gerçekten de, AI araçları sayesinde, takımlar ve ortakları, gelecekte taraftarları daha da derin bir düzeyde anlamaya çalışırken önemli bir avantaj elde edeceklerdir. Premier Lig takımı Brentford FC, yapay zekayı zengin izleme verileriyle birleştiren gerçek zamanlı artırma teknolojisini kullanarak, taraftarlarla sosyal medyada ve stadyumda büyük ekranlarda etkileşim kurmak için otomatik, sponsorlu veri odaklı özet klipler sunuyor.

Artırılmış reklamcılık, hayranlar için daha alakalı ve kişisel hale gelecek, kampanyaların etkisini ve değerini ve dolayısıyla bunlara yatırım yapan sponsorlukları ve ticari ortaklıkları artıracaktır. Artırılmış gerçekliği içeren reklam kampanyaları, %59 daha az maliyetli olmakla birlikte, 'her zamanki gibi iş' reklamlarıyla aynı düzeyde farkındalık sağlayabilir.  Aynı şekilde, oyunlaştırma hayranları özelleştirilmiş ödüller ve tekliflerle ödüllendirmek için kullanılabilirken, artırılmış gerçeklik de gelecekte geniş bir ölçekte kişiselleştirme yoluyla para kazanmayı yönlendirmede merkezi bir rol oynayacaktır. Birinci taraf verileri ve yapay zeka, hayran katılımına yönelik tutarlı ve yaratıcı bir yaklaşımla kullanılabilirse, önemli ve büyük ölçüde keşfedilmemiş para kazanma fırsatları beklemektedir. 

Giderek daha kişiselleştirilmiş deneyimlerden oluşan sürekli bir döngü oluşturmak için zengin veriler toplayarak, hayran hem takım hem de taraftar fayda sağlayacaktır.

Kaynak: New white paper | The Fan Data Revolution:   https://www.sportbusiness.com/2024/09/new-white-paper-the-fan-data-revolution/  14.10.2024

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  234  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45014336

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.