Sporda İşgücü Piyasaları
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Sebahattin DEVECİOĞLU Sporda İşgücü Piyasaları

Sporda İşgücü Piyasaları

1futbol-ekonomisi-gidahatti

Sebahattin Devecioğlu- 30 Nisan 2024 Spor, ulusal kültürlerin bir parçasıdır ve suçun azaltılması, sağlığın iyileştirilmesi ve sosyal uyum gibi sosyal kalkınma hedeflerinin desteklenmesinde önemli bir araçtır.

 

Spor endüstrisi, spor işgücü piyasası, turnuvaların organizasyonu, etkinliklerin yayınlanması, reklam ve sponsorluk, etkinlik biletlerinin satışı, ticari satış ve diğerleri gibi çeşitli ekonomik faaliyetleri içermektedir.  Sektördeki ana aktörler arasında sporcular, kulüpler (takımlar), ligler, spor yönetim organları (yani ulusal ve uluslararası spor federasyonları/dernekleri), sponsorlar, yayıncılar, reklamcılar ve destekçiler yer almaktadır. Sporcular (sporcular), bireysel olarak (bireysel sporlar) veya bir spor kulübü aracılığıyla toplu olarak (takım sporları) yarışmalara katılan kişiler oldukları için spor müsabakalarında merkezi bir role sahiptirler. Kulüpler genellikle açık (yani kulüplerin performanslarına göre ligler arasında transfer edildiği yükselme ve düşme sistemleri) veya kapalı (yani kulüplerin sayısının ve kimliğinin sezondan sezona değişmediği) olabilen bir lig şampiyonasında yarışır. 

Ayrıca her sporun, oyunun kurallarını belirleyen ve sporu teşvik eden bir yönetim organı vardır. Buna uluslararası ve ulusal spor federasyonları/dernekleri de dahildir; Ancak yönetim çerçevesi, biçimleri ve işlevleri de dahil olmak üzere, spor ve yargı bölgelerine göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Spor yönetim organları da genellikle ligler gibi müsabakaların düzenlenmesinden sorumludur, ancak bağımsız olarak faaliyet gösteren lig örnekleri de vardır. Yayıncılar, sponsorlar ve destekçiler de profesyonel spor endüstrisindeki önemli paydaşlardır ve spor etkinliklerinin geliştirilmesi ve organize edilmesi için önemli fonlar sağlarlar.

Bu nedenle, spor faaliyetleri, özellikle profesyonel sporlar söz konusu olduğunda, doğası gereği ekonomik olsa da, çoğu sıradan ekonomik faaliyetten farklı olarak, aynı zamanda önemli ekonomik olmayan hedefleri de (yani sosyal, sağlık, eğitim ve kültürel amaçlar) güderler.

Spor sektörü aynı zamanda tüketiciler (yani taraftarlar) ve tedarikçiler (bireysel sporcular veya kulüpler) arasında benzersiz bir ilişki sunmaktadır. 

Aslında, spor endüstrisinin çoğu tüketicisi kişisel olarak belirli bir kulübe/sporcuya bağlıdır ve kazanamazlarsa veya diğer kulüpler/sporcular daha iyi sonuçlar verirse (yani düşük talep esnekliği) başka kulübe/sporcuya geçme olasılıkları yoktur). Kulüplere/sporculara olan bu sadakat bağlantısı ekonomik değildir, çünkü kişi bir kulübün/sporcunun destekçisi sonuç nedeniyle (daha iyi veya daha ucuz ürün) değil, bir topluluğa bağlılık veya yalnızca aşinalık gibi başka nedenlerden dolayı olur. Üstelik sporcular sadece girdi olarak görülmüyor ve çoğu zaman kulüplerinden kolayca ayrılamıyorlar. Aslında sporcular genellikle taraftarları tarafından kahraman olarak görülüyor ve bu da bir kulüple özdeşleşme duygusunun oluşmasını daha da kolaylaştırabiliyor.

Spor iş piyasası söz konusu olduğunda, profesyonel sporcuların kendilerini sıradan profesyonellerin çoğundan farklılaştıran özelliklere sahip olduğunu belirtmek gerekir. 

Birincisi, çoğu profesyonel spor kariyeri doğası gereği kısadır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük liglerindeki (NFL, NBA, NHL, MLB ve MLS) ortalama kariyer süresi altı yıldan azdır ve elit futbolcuların ortalama kariyer süresi sekiz ila on bir yıldır. 

İkincisi, spor endüstrisinde cinsiyetler arası ücret farkı oldukça yüksektir. Örneğin, 460 mesleği kapsayan bir çalışmada, sporcular cinsiyetler arasında en kötü ücret farkına sahiptir (%150 civarında fark).

Üçüncüsü, spor endüstrisi emek yoğundur ve nihai ürün işçilerden kolaylıkla ayrılamaz. Bu, oyuncuların spora önemli kişisel katkıları olduğu anlamına gelir. Üstelik bir oyuncunun değeri, diğerlerinin sadece kendi kulübü içindeki değil, aynı zamanda kulüpler arasındaki performansına da bağlıdır. Başka bir deyişle, rakip kulüplerdeki sporcuların kalitesi, herhangi bir kulüpteki oyuncunun değerini etkiler.

Dördüncüsü, profesyonel sporcular, oyuncular oldukça uzmanlaşmış işçiler olduğundan ve sınırlı sektörler arası istihdam edilebilirlik ışığında diğer birçok endüstrideki çalışanlarla karşılaştırıldığında çok az istihdam alternatifine sahip olduklarından, önemli miktarda işgücü piyasası gücüne maruz kalırlar.

Gerçekten de, belirli durumlar (futbol gibi) dışında, büyük liglerdeki çoğu kulüp, lig dışından oyuncuların hizmetleri için önemli bir rekabetle karşı karşıya değildir; çünkü lig dışındaki gelir eşitsizlikleri o kadar belirgindir ki, orada oynamak geçerli bir alternatif değildir. – ve bu nedenle sporcuları üzerinde tekel gücü kullanmaları muhtemeldir. 

Bu bağlamda, sporculara yönelik kısıtlamalar genellikle spor dernekleri tarafından getirilmekte veya kulüpler arasında anlaşmaya varılarak oyuncular için rekabeti sınırlayabilmektedir. Bu kısıtlamalardan bazıları spor iş piyasasının özellikleri göz önüne alındığında haklı görülebilirken, bazı durumlarda bunlar rekabet ihlali olarak değerlendirilebilir.

Rekabet otoritelerinin en fazla dikkatini çeken spor iş gücü piyasalarındaki temel rekabet konuları, yani kaçakçılığa izin vermeme ve ücret sabitleme anlaşmaları ile transferler reklam ve sponsorluk fırsatları, minimum yaş gereklilikleri gibi rekabet otoriteleri tarafından değerlendirilen başka konular da bulunmaktadır. {jcomments on}

Kaynak :  Organisation for Economic Co-operation and Development, DAF/COMP/LACCF(2023)5 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  365  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41644430

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.