Anayasa Mahkemesi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin açtığı davada, 5894 sayılı Kanun'un, ''Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' ibaresinin, ''... ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz'' bölümünü 2'ye karşı 13 üyenin oyuyla, oy çokluğuyla iptal etti.
Futbolda artık son sözü yargı söyleyecek !.. Anayasa Mahkemesi, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu kararlarına yargı yolunu açtı.. İlk yorumlara göre kaos kapıda..
Anayasa Mahkemesi, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etti.
Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin açtığı davada 5894 sayılı Kanun’un, ”Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz” ibaresinin, ”… ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz” bölümünü 2′ye karşı 13 üyenin oyuyla, oy çokluğuyla iptal etti.
-SEYİRCİSİZ OYNAMA VB. TARİHE Mİ KARIŞIR?-
Bilindiği gibi kulüpler, TFF Disiplin Kurulu’nun verdiği “seyircisiz oynama”, “saha kapatma”, “men cezaları” vb. disiplin cezaları hakkında TFF Tahkim Kurulu’na itirazda bulunuyordu. Tahkim Kurulu ise bu konuda son sözü söylüyor, isterse cezaları azaltıyor veya başvuruyu reddediyordu. Bu konuda verdiği karar ise kesin sonuç olarak kalıyordu.
Şuanki durumda ise kulüplerin öncelikle itirazını sunacakları Tahkim Kurulu kararının önemi kalmadı. Tahkim Kurulu’ndan olumsuz yanıt alan kulüpler yargı yoluna gidebilecek.
Karışıklık ise bu noktada başlıyor.
Yargı süreci sonuçlanana kadar, Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalar geçerli olacak mı?
Ya da ‘yürütmeyi durdurma’ benzerleri kararlar alınarak, örneğin saha kapatma cezası alan takım, yargı süreci sonuna kadar seyircili olarak sahaya çıkabilecek mi?
İşte şimdi bu ve benzeri sorular yanıt arıyor..
-ANKARASPOR LİGE DÖNECEK Mİ?-
Bu kararla birlikte bir başka merak edilen soru ise Ankaraspor’un lige geri dönüp dönemeyeceği.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e göre Ankaraspor’un lige dönme yolu açıldı. Gökçek, Tahkim Kurulu onayıyla ligden düşürülen Ankaraspor’un bu konuda yargıya giderek kararı lehine çevireceğini, TFF’nin büyük bir tazminata mahkum olacağını öne sürdü. Gökçek TFF’yi istifaya da davet etti.
-”TAHKİM KURULU KARARLARI ANCAK CAS’A GİDEBİLİR”-
UEFA Tahkim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Levent Bıçakcı, Anayasa Mahkemesi’nin 5894 sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun bazı hükümlerini iptal etmesinin ardından TFF’nin yeniden yapılanmaya gidebileceğini söyledi.
Bıçakcı yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin açtığı davada 5894 sayılı Kanun’un, ”Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz” ibaresinin, ”… ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz” bölümünü oy çokluğuyla iptal etmesiyle ilgili, gerekçeli kararı görmeden yorum yapmanın yanlış olacağını belirtti.
Levent Bıçakcı, bu iptalin ardından yaşanabilecek gelişmelerle ilgili olarak, ”Bundan sonra TFF yeniden yapılanmaya gidebilir. Tahkim Kurulu kararları kesin olmalıdır. Tahkim Kurulu kararları ancak CAS’a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) gidebilir. Ancak şu anda gerekçeli kararı görmeden konuşmak yanlış olur” dedi.
Bıçakcı, ”FIFA veya UEFA’dan Türkiye’ye uyarı gelir mi” sorusu üzerine, ”Şu anda gelmez, daha sonra gelebilir. Mutlaka aşılması gereken bir konudur. Futbol hukuku yargılama sistemi bütün dünyada ayrıdır” diye konuştu.
Süper Lig’den daha önce düşürülen Ankaraspor’un yeniden lige alınmasının söz konusu olamayacağını da vurgulayan Levent Bıçakcı, ”Geriye dönmez, karar ileriye dönük uygulanır” yorumunu yaptı.
-”SON SÖZÜ TAHKİM SÖYLEMELİ”-
Konu hakkında Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Eski Başkanı Türker Aslan da açıklamalar yaptı.
Yıllarca Tahkim Kurulu’nda görev alan birisi olarak kararların kesin olması gerektiğini çok iyi bildiğini ifade eden Aslan, “Futbolda olayları fazla uzatamazsınız. Bir an önce sonuçlandırılması lazım konuların. Bence disipliner olaylarda sanıyorum tahkimin kararı kesin olacaktır. Ancak parasal ve sportif ihtilaf durumlarında yargı yolu açılır. Ancak bu Türk futboluna ciddi sıkıntı getirecek bir olay olur. Avrupa’da bu konuda çeşitli sistemler var. Bizim sistemimiz dışında üst organ var, Tahkim Kurulu’nda savcı ve yargıç kararları ile sonuçlanıyor bazı olaylar. Bence bazı adli olaylar dışında uygulanması tehlikeli olur. Hiçbir olay sonuçlanmaz, sürümcemede kalır ve Türk futbolu büyük bir yarar alır, sıkıntıya girer” diye konuştu.
Aslan, TMOK olarak şubat ayında bu konuyu ilgilendiren bir toplantı düzenlenme hazırlığında olduklarını da sözlerine ekledi.
Federasyon tarafından geçen sezon küme düşürülen Ankaraspor'un, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı dava sonucu Tahkim kararlarının nihai olup, olmadığı yolunda istenen görüş doğrultusunda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın geriye dönük işlemesinin mümkün olmadığı ve başkent ekibinin Süper Lig'e alınması iddialarının geçerlilik taşımadığı bildirildi.
Uluslararası futbol hukukçusu Kemal Kapulluoğlu ise kararı yorumlarken, "Beklenen gelişme. Yüce mahkeme, Tahkim kararlarının usül yününden denetime tabii olduğuna hükmetmiştir. 6 ay önce Gaziantepsporlu Oğuz Dağlaroğlu'nun kulübünden alacağına ilişkin başvurusuna Tahkim tarafından verilen karar, Yargıtay'a taşınmıştı. Yargıtay da 'Evet bu davaya usül yönünden bakabiliriz' dedi. Yani Tahkim kararlarının Yargıtay denetimine tabii olduğu çok önceden tescillenmişti" diye konuştu.
Kapulluoğlu, Ankaraspor cephesinde heyecan uyandıran kararla ilgili olarak da "Geriye dönük uygulama söz konusu olamaz. Dolayısıyla Ankaraspor'un Süper Lig'e dönmesi gibi bir beklenti doğru değil" açıklamasını yaptı. Deneyimli hukukçu, CAS kararlarının bile Federal Mahkeme denetimine tabii olduğuna dikkat çekerken, "Tahkim için de usül yönünden denetim doğal" tespitinde bulundu.
Tahkim Kurulu eski başkanı Türker Arslan ise "Futbolda olayları fazla uzatamazsınız. Bence disipliner olaylarda Tahkim'in kararı kesin olacaktır. Ancak parasal ve sportif ihtilaf durumlarına yargı yolu açılır. Diğer şekli de Türk futboluna büyük sıkıntı getirecek olay olur. Bence bazı adli kararlar dışında uygulanması tehlikeli olur” diye konuştu.
Futbol Federasyonu, karara temkinli yaklaşırken, federasyon hukukçuları gerekçeli kararın kendilerine ulaşmalarından sonra net yorum yapabileceklerini söylediler.
Ankaraspor'un lige dönmesyle ilgili soruyu yanıtlayan üst düzey bir yetkili, "Geriye dönük işlemesi mümkün değil. Ancak Tahkim Kurulu kararlarıyla ilgili FIFA ve UEFA nezdinde sıkıntı yaratıp, yaratmayacağını kısa dönemde göreceğiz. Gerekirse ikisinden de görüş isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Gökçek iddialıAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ankaraspor liglere dönecektir. Federasyonun hemen istifa etmesi lazım. Tahkim doğrudan federasyon başkanının emrindedir. Bu karar federasyonun hukuksuz çalıştığının göstergesidir. İlahi adalet döndü dolaştı kendilerini vurdu" ifadeleriyle değerlendirdi.
Haber amaçlı görüntü
Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı bir başka karar ise "Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesindeki cezai hükümler uygulanır"şeklindeki 13. maddesinin 4. fıkrasını oy birliğiyle iptal etti. Heyet, iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.
Federasyon ile yayıncı kuruluş arasında sezon başında yürürlüğe giren naklen yayın sözleşmesinin ilgili maddesinin düzenlenmesi zorunluluğuna dikkat çeken bu karardan sonra, haber amaçlı 3 dakikalık görüntülerin maddi karşılığını ödeyen her yayın kuruluşu tarafından alınıp yayınlan- ması anlamına geldiği kaydedildi.{jcomments on}