Peki Biz Niye Bu Kadar 'CAS'tık?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Kenan BAŞARAN Peki Biz Niye Bu Kadar 'CAS'tık?

Peki Biz Niye Bu Kadar 'CAS'tık?

Kenan Başaran- 27 Nisan 2012  Fenerbahçe, UEFA ve TFF'ye CAS'ta açtığı 45 milyon euroluk tazminat davasından feragat ettiğini dün 'resmen' açıkladı.

Bu hamleye, Etik Kurulu'nun Aziz Yıldırım dahil kimseyi suçlu bulmadığına dair değerlendirme mi neden oldu?

Dün bazı gazetelerde yer alan ‘Fenerbahçe, CAS’taki davasından vazgeçti’ haberi, sabah saatlerinde resmiyet kazandı. Sarı-Lacivertli kulüp borsaya yaptığı açıklamayla UEFA ve Futbol Federasyonu’na CAS’ta açtığı davadan feragat ettiğini ‘resmen’ açıkladı. Bu noktaya nasıl gelindiğini kısaca özetleyelim: Yıldırım Demirören’in TFF Başkanı seçilmesiyle birlikte şike davasının sportif ayağında rüzgâr tamamen tersine döndü. Mehmet Ali Aydınlar döneminde Fenerbahçe’yi suçlu bulan Etik Kurulu’nun, Demirören dönemindeki ikinci değerlendirmesinde kanaatinin değişmesiyle birlikte Sarı-Lacivertliler de UEFA ve TFF’ye karşı CAS’ta açtığı ve Asbaşkan Ali Koç’un ‘Namus davası’ olarak nitelendirdiği davadan ‘feragat’ etti. Taraftarlar merak ediyor şimdi: “Neye karşılık feragat edildi?” Son bir aydır basına sızdırılan Etik Kurulu raporunu göz önünde bulundurursak Fenerbahçe, ceza almama karşılığında davadan feragat etti diyebiliriz.
Bugün geldiğimiz noktaya hukuk kurallarıyla değil, çıkar dengelerinin ve siyasi iradenin telkinleriyle geldiğimiz çok açık. Fenerbahçeliler “İyi ama ortada hukuki bir suçlama yoktu” diyebilirler. İddia doğru bile olsa bu noktaya sportif yargının hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde işletilmesi sonucunda gelinmeliydi. Ama tanıklık ettik ki bu noktaya böyle gelmedik. Takımları peşinen düşürmekten puan silmeye, kulüplerin aklanmasından yöneticilerin cezalandırılmasına ve nihayetinde hiç kimseye ceza verilmemesine kadar evrilen bir süreç yaşatıldı. 

Metris’ten de yönetti
Ağustosta ‘Düştü düşürürülecek’ denilen Fenerbahçe, sonradan icat edilen Süper Final ve ‘tek ayaklı kupa statüsü’nün de sayesinde bugün sezonu iki kupayla kapatmanın eşiğine geldi. “Aklanın gelin” dediği için ‘Etik şampiyonu’ ilan ettiğimiz Beşiktaş ise ligde darmadağın olduğu gibi Türkiye futbolunun kurtarıcısı eski başkanının yarattığı sıkıntılardan ötürü UEFA tarafından bir nevi ‘mali şike’ ile suçlanıp kupalardan men edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. “Kupamı verin” deyip duran Trabzonspor ise adeta bir ‘meczup’a dönüştü!
Top işindeki bu 360 derecelik dönüşümün itkisi Fenerbahçe’nin gücü olmuştur. Bu gücün somutlaştığı kişi de Aziz Yıldırım’dır. 10 aydır mahpus olmasına rağmen önce TFF’nin karar alma süreçlerini öteletti, sonra daha önce oluşturulmuş ‘suçlu’ yargısını değiştirtti.
Bu tuhaflığı “Burası Türkiye” diyerek anlamak olası... 3 Temmuz’dan bugüne kadarki temel sorun spor yargısının doğru düzgün işletilmemiş olmasıdır. Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’ne gönderilmediğinde de sportif ilkeler gözetilmedi. O yüzden de kulüp haklı olarak CAS’ta dava açtı. Fenerbahçe, bu davayı kazanamayabilirdi ancak çok iyi bir koz olarak kullanmasını bildi. Çünkü kulübün men biçimi hakikaten sıkıntılıydı. UEFA mı men etti, TFF mi? İki kurum topu birbirine attıkça Fenerbahçe güç kazandı. Kararı TFF aldıysa, o halde neden kendi ligine dair de Fenerbahçe hakkında tasarrufta bulunmuyordu? En büyük çıkmaz da buydu.
‘Makul bir ceza’ arayışında olan ‘Aydınlar yönetimi’, ennihayetinde ‘puan silme’ cezasını kulüplere bir ‘başarı’ olarak kabul ettirecekken, Aziz Yıldırım’ın Metris’ten müdahalesiyle başarısız oldu. Yine Aydınlar’ın disiplin talimatının 58. maddesini değiştirme girişimi de Yıldırım’ın çelmesine takıldı. 

Demirören panzehir oldu
Sonuçta Fenerbahçe değil, Aydınlar düştü. Soğukkanlı davranmayıp ‘vahim bir tablo’ çizen Aydınlar, kanaate göre karar alınabileceği söylenen spor yargısına daha baştan ipotek koymuştu. Üstüne kendi ağzıyla ifşa ettiği ve suç unsuru bulan Etik Kurulu raporuna rağmen de ‘parmağı kesme’ cesareti gösterememişti.
Demirören ile yüzde yüz bir zihniyet değişimi yaşandı. 3 Temmuz’a dair tek kaygısının ‘Dekoder satışı’ olduğunu açıkça deklare eden Demirören’in başkanlığının ‘3 Temmuz’un aklanması’ anlamı taşıdığı baştan belliydi ki Tahkim Kurulu’nun başına şikede ‘saha içi’ ve ‘saha dışı’ ayrımını kabul eden bir ismi getirerek de ne yapacağını ilan etmişti. “Kişiler ve kurumlar ayrılsın” diyen siyasi iktidarın desteği de cabasıyken dün basına yansıyan Etik Kurulu raporuna göre kişiler bile bu süreçten sportif ceza almayacak. Yaşananlar düşünülünce en doğru karar da bu olacaktır. Çünkü talimatlara göre “Fenerbahçe suçsuz ama Yıldırım suçlu” demek olası değil.
Aynı talimat ve yönetmeliklerle futbolu yöneten TFF’nin önceki başkanı ‘şike var’ dedi, şimdiki başkanı ise ‘şike yok’ demeye hazırlanıyor. Aradaki bu ‘vahim fark’ sadece Etik Kurulu’na verilen savunmalarla açıklanamaz. Peki biz bu naneyi niye yedik? ya da niye bu kadar ‘CAS’tık? Galiba bir ‘özür’ daha dilenecek.

Aziz Başkan karşı mı?
Fenerbahçe yönetimi, CAS’taki davadan feragat ettiğini iki satırlık bir yazıyla açıkladı ancak beklentilerin aksine gün boyu detaylı bir açıklama yapmadı. Konuya ilişkin aradığımız yöneticiler de telefonlara çıkmadı. Bütün bunlardan sonra Sporx internet sitesi akşam üzere verdiği haberde Başkan Aziz Yıldırım’ın davanın geri çekilmesi konusunda rızasının olmadığını iddia etti.

Namus belasına gardaş!
Fenerbahçe’nin CAS’taki davasından feragat etmesi sosyal medyada dün günün en çok konuşulan konulardan biri oldu. Asbaşkan Ali Koç, 30 Ekim 2011’de “CAS davamız bizim namus meselemiz” ifadesini kullanıp davanın önemini belirtmişti. Keza Başkan Aziz Yıldırım da bunun onur meseleleri olduğuna değinmişti. Ama feragat kararı sosyal medyada espri konusu oldu. Ünal Aysal’a ithafen açılan ‘sahte’ hesaptan “Fatmagül kadar olamadınız. O bile davasından vazgeçmemişti” denildi. Gün boyu ‘Casgittinamusgitti’ etiketiyle twitter’da tepkiler gönderildi. 

‘Ekşisözlük’ten derlemeler:
“Ortada bir suç var ve bu suç anlaşılarak çözüme kavuşturuluyor. O zaman adam öldüreni de, hırsızlık yapanı da anlaşarak yola getirtelim, nasıl olur.” (birgulsenaglayacagim)
“İçinde ne oyunlar dönüyor olursa olsun, bir Fenerbahçeli olarak kabullenemediğim harekettir. Ayıptır.” (variolink)
“Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.” (merhum)
“Koskoca UEFA pazarlık yapar mı?’ sorusunu akla getiren gelişmedir.” (glosoli)
3 temmuz sabahında öğrendiğimiz haber kadar, belki de daha fazla canımı sıkan olaydır. 45 milyon euroyu almak için anlaşmış olma ihtimalleri de beni ilgilendirmiyor. Sen o kadar konuş sonra davayı çek, olacak iş değil arkadaş. (sozluk kemirgeni)

Borsa CAS’madı
Fenerbahçe’nin, CAS’ta UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu aleyhine açtığı 45 milyon euroluk davayı geri çekmesi borsadaki hisseleri uçurdu. Galatasaray galibiyetinin ardından ilk işlem gününde yüzde 1,9 yükselen Fenerbahçe dün ise yüzde 13,33 ile borsanın en fazla değer kazanan hisse senedi oldu. Çarşamba gününü 52.5 liradan kapatan Fenerbahçe hisseleri dün 59.5 liraya yükseldi. 

105 milyondan vazgeçti 
175 milyon arttı
Hisselerdeki yükselişle birlikte Fenerbahçe’nin piyasa değeri 175 milyon lira artarak 1 milyar 487.5 milyon liraya çıktı. Fenerbahçe’nin CAS’ta açtığı 45 milyon euroluk davanın bugünkü kurla değeri 105.1 milyon lira seviyesinde bulunuyordu. 105 milyon liralık davadan vazgeçen Fener’in piyasa değerinin 175 milyon lira artmasında, yatırımcıların şike davası ile ilgili herhangi bir ceza uygulanmayacağı beklentisi etkili oldu.

HEPSİ YALAN OLDU
‘Durum çok vahim’
Sürecin başında, o dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, şike ve teşvike ilişkin birçok belgeyi gördüğünü ifade ettikten sonra “Durum çok vahim” demişti. 

‘19 maçta şike ve teşvik belgelendi’
Yine sürecin başında Emniyet Müdürlüğü, ’19 maçta şike ve teşvik belgelenmiş’ açıklaması yapmış, ardından 14’ü Süper Lig’den, beşi de Bank Asya’dan olmak üzere söz konusu 19 maç gazete sayfalarına ve TV ekranlarına yansımıştı. 

Ligler niye ertelendi?
Federasyon önce “Ligler daha önce kararlaştırılan tarihte, yani 5 Ağustos’ta başlayacaktır” dedi, sonra sürecin başka bir safhasında aynı federasyon, Süper Lig’in 9 Eylül, Bank Asya’nın da 10 Eylül’de başlayacağını ‘resmen’ açıkladı. Sonrasında ‘Play-off’ sistemi ortaya atıldı ve işler iyice sarpa sardı. 

Ya Süper Kupa?
Federasyon geçen sezon da lig şampiyonluğunu Fenerbahçe’nin, kupa şampiyonluğunu da Beşiktaş’ın kazandığını tesvil etmişti. Bu durumda ‘Süper Kupa’ finali bu iki takım arasında oynanacaktı. Federasyon, ligin ertelendiğini açıklarken ‘Süper Kupa’nınsa ileri bir tarihte oynanacağını duyurdu. Aradan geçen onca zamana rağmen 2010-11 sezonuna ait ‘Süper Kupa’nın ne zaman oynanacağı belli değil.

Feragat ‘nüansı’
Fenerbahçe’nin yaptığı açıklamada “UEFA’ya ve TFF’ye karşı CAS’ta açılmış olunan davadan feragat edilmiştir” ifadeleri kullanılırken, davanın çekildiği yorumu yapıldı. Ama uzmanlar ‘feragat’ kelimesine dikkat çekiyor. Zira ‘davayı geri çekmek’ ibaresi kullanılan hallerde aynı dava tekrar açılabilirken, ‘feragat’ denildiğinde böyle bir şans kalmıyor.{jcomments on}

 
                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  5280  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Kenan Başaran Pazartesi, 11 Ekim 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43385768

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.