Beşiktaş'ta Doğdu, Federasyonlu Oldu!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Kenan BAŞARAN Beşiktaş'ta Doğdu, Federasyonlu Oldu!

Beşiktaş'ta Doğdu, Federasyonlu Oldu!

Kenan başaran-28 şubat 2012  Ve TFF'nin 41. Başkanı Yıldırım Demirören oldu. Bir gün önce Beşiktaş Başkanlığı'na veda eden Demirören, geçerli 229 oyun 221'ini aldı. 

Yıllardır “Yeter Yıldırım Demirören yeter” diye bağıran Beşiktaşlı taraftarlar muradına erdi. Demirören, kendi cephesinden “Yeter” diyerek Siyah-Beyazlı sayfaları kapıtıp, Ay-Yıldızlı sayfaları açtı. Bir ay önce Ankara’da ‘58. madde’yi değiştirmek için buluşan ama tekme tokat birbirine giren kulüpler dün yine Ankara’da Yıldırım Demirören’in Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olması için söz ve oybirliği yaptı. 253 delegenin katıldığı TFF Olağanüstü Genel Kurulu’nda kullanılan 229 oyun 221’ini alan Demirören, 41. başkan oldu. Ne diyelim,
41 kere maşallah...
Yıllardır futbolun içinde olan Ata Aksu, aday olabilmek için 61 imzayı bulamayınca, genel kurul tam bir formaliteye dönüştü. Her ne kadar Demirören, Ata Aksu’nun seçime tek adayla gidilmesi için çekildiğini söylese de ‘Kulisin ayağı’ öyle demiyor. Bursaspor ve Galatasaray’ın desteğini alan Aksu, yine de adaylık koşullarını oluşturamadı. Sabah Genel Kurul’a gelindiğinde Aslan’ın da Demirören’i desteklediği söylendi. Ancak Galatasaraylılar ‘sandık başına’ gitmedi.
Lakin bu durum Sarı-Kırmızılılarda bir kriz daha yarattı. Elbette Adnan Öztürk kaynaklı... Delege olduğu halde Ankara’ya gelmeyen Öztürk, kendisini Ata Aksu’ya yönlendirdiği için Aysal’ın hesap soracağı iddialarına, “Asıl Başkan’ı Ankara’ya götürenler hesap verecek” diyerek, yeni bir krizin fitilini yaktı. Bakalım üfleyerek sönecek mi! 

4-4-2 oynayacak
Hal böyle olunca Demirören yönetimi de ‘4-4-2’ şeklinde oluştu. Yani 4 Beşiktaşlı, 4 Fenerbahçeli ve 2 de Trabzonlu. Geriye kalan dört yönetici ise Anadolu sathına dağıtıldı!
Adet yerini bulsun kabilinden yapılan genel kurulda, ‘Çoktan seçilmiş başkan’ olarak Demirören, bir program dahi hazırlama ihtiyacı duymamıştı. Yeni başkan çıktı kürsüye ve 5 dakika konuşup indi. Demirören, şunları söyledi: “Yaşadığımız sorun Türk futbolunun gerçek sorunlarının yüzde 20’sidir. Sorunlarımızın yüzde 80’i ekonomik ve altyapıdır. Zorluklar aşılmak içindir. Zor bir görev üstlendiğimizi biliyoruz. Hak eden Avrupa kupalarına gidecektir. Biz de UEFA ile sorunların çözümü için konuşacağız. 22 Mart’ta İstanbul’da yapılacak UEFA Kongresi’ne de tertemiz gideceğiz. Hepimiz aynı gemideyim ve bu gemi batıyorsa Beşiktaş da, Galatasaray da, Fenerbahçe de batar. Ben ‘Fenerbahçemiz’ dedim, eleştirildim. Hayır, ‘Trabzonsporumuz’, ‘Galatasarayımız’, ‘Bursasporumuz’ diyoruz. Benden Hasan Doğan olmamı istediğinizi biliyorum. Ben de sizlerden ‘Süleyman Seba, Özhan Canaydın duruşu’ bekliyorum.”
Demirören, şike davasına futbolun sorunları içinde yüzde 20’lik pay biçti ancak bizatihi bu genel kurul ve onun başkan seçilmesi bu yüzde 20’lik paydan kaynaklanıyor. Bu ‘küçümsediği’ sorunu nasıl aşacağını ise kürsüde yanıtlamadı. Demirören, Kulüpler Birliği Başkanı olarak dillendirdiği ‘Decoder’ problemini anlaşılan TFF Başkanı olarak da birinci sıraya koymuş bulunuyor.
Beşiktaş’tan, ‘Yeni başkanların da verdikleri paraları hibe etmeleri’ şartıyla 416 milyon liralık toplam borç içinde yer alan 103 milyon liralık kendi alacağından vazgeçen Demirören, 270 milyon lira bütçesi, 19.2 milyon lira gelir fazlası ve kasasında 39 milyon lirası olan borçsuz bir TFF devralıyor.
Bu arada ‘Çiçeği burnunda başkan’, seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada “Bana oy veren, vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Bu gemide her beraberiz. Bu gemiyi de sizlerin desteğiyle düzlüğe çıkaracağız. Ne karar alırsak alalım sizlerle paylaşarak alacağız. Allah mahçup etmesin, bir yola çıktık. Zorluklar aşılmak için vardır. Biz de bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Herkese teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi. 

Üyeler birbirini tanımıyor
Son olarak şu notu ileteyim: Dün yeni seçilen Yönetim Kurulu üyelerinin birbirlerine tanıştırıldığına şahit oldum. Buradan nasıl bir anlam çıkar? Tabii ki siyasetin işaret ettiği isimlerden oluşan bir topluluk...

Ünal Aysal: Oyumuza ihtiyacı yoktu
Galatasaraylı delegeler dün oy kullanmazken, Sarı-Kırmızılılar’ın başkanı Ünal Aysal, “Sayın Demirören’in bizim oyumuza ihtiyacı yoktu. Kurulların kurulmasında ve yönetim kurulunun oluşmasında biz herhangi bir şekilde sorgulamadık ve fikrimiz alınmadı. Oy verebilmek için önce olaya müdahil olmak gerekiyordu” dedi. Aysal, Demirören’den Avrupa Kupaları’na gitme konusunda garanti aldıklarını söyledi.

Yönetim Kurulu
Servet Yardımcı (Fenerbahçe), M. Ufuk Özerten (Gençlerbirliği), Arif Koşar (Beşiktaş), Fethi Heper (Eskişehirspor), Ergün Tekin (Kırıkkalespor), Hakan Kanık (İstanbul BB), Cengiz Zülfikaroğlu (Beşiktaş), Mehmet Baykan (Beşiktaş), Selim Koray (Fenerbahçe), Taylan Üner (Trabzonspor), Faruk Öksüz (Fenerbahçe), Mustafa Beyazlı (Trabzonspor), Talat Yılmaz (Fenerbahçe), Edip Eren (Beşiktaş), YEDEK ÜYELER: A. Rıza Koç, Mete Düren, N. Ali Ateş, Serhat Soysal, Atilla Bingöl, Yemen Ekşioğlu, Ali Düşmez, Emre Alkin, Zafer Tırpançeker, Cevat Ay, Mustafa Yolbulan, Ayhan Erdem, Mustafa Küçükmeral, Akın Şatıroğlu

Denetleme Kurulu
Hamdi Topçu, İsmail Gerçek, Hakkı Koçak, Mehmet Ali Kaynar, Birol Acar, Kazım Çalışkan, Tayyip Yaşar, Rafet Kalkan, Mustafa Öcalan, Veysel Ekmen

Demirören: 45 milyon euroyu biz karşılarız
Düne damgasını vuran en önemli iddia ise, Lig TV muhabiri Ömer Güvenç tarafından dillendirildi. Güvenç’e göre ‘Yeni başkan’ Yıldırım Demirören’in, Fenerbahçe’ye “CAS’ta UEFA’ya açtığınız davayı geri çekin, 45 milyon euro’yu Türkiye Futbol Federasyonu olarak biz karşılayalım” demiş. Bu girişimin ardında ise, UEFA’nın Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’nden men kararına ilişkin TFF’yi adres göstermesinin olduğu iddia edildi. UEFA, Fenerbaheç’nin CAS’ta açtığı davayı kaybetmesi halinde bu konuda kendisini yanıltan TFF’yi adres göstereceği ve akabinde, hem Türkiye Milli Takımı’nı, hem de kulüp takımlarını kendi organizasyonları almayacağı da iddia edildi. Kulislerde, yaşananların böylesi bir ‘skandal’a dönüşmemesi için TFF’nin, Fenerbahçe’yle anlaştığı konuşuluyor. 

Aydınlar ‘Ben öderim’ demişti
Hatırlanacağı gibi eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar da, istifasının ardından katıldığı ‘32. Gün’ programında Fenerbahçe’nin olası bir kaybında 45 milyon euroyu kendisinin ödeyeceğini açıklamıştı.

Yeni başkan Şener mi?
Dünkü kurulda, şike duruşmasında kendilerine ‘Teşvik primi yolladılar’ suçlamasında bulunan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’la oturan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in, Kulüpler Birliği Vakfı’nın yeni başkanı olabileceği iddia edildi.

KULİS NOTLARI...
Siyaset de onu işaret etmişti
Dünkü Genel Kurulu’nda çok sönük bir hava vardı. İstifa eden Beşiktaş yöneticileriyle birlikte Ankara’ya gelen ve bir ‘Damat’ misali otele gelen her kulüp başkanını yerinden kalkıp karşılayan Demirören’in yüzü günün ilk saatlerde pek gülmüyordu. Ama ‘Başkan’ seçildikten sonra ise havası değişti, gülmeye başladı. 

Dürüst’ün markajına rağmen Aysal’la konuştum
Demirören’in listesinden de siyasetin de işaret ettiği bir aday olduğu aşikârdı ki zaten kulisler de bunu reddetmedi. Demirören’e oy vermeyen Bursaspor ve Galatasaraylı yöneticiler kahvaltı yapmaya birlikte geldi. Ünal Aysal, kendisine uzatılan her mikrofona çok centilmence davranıp konuşan bir başkan. Aysal otele gelir gelmez hemen yanına yanaştım. İkinci Başkan Ali Dürüst’ün “Biz bugün konuşmayacağız” demesine rağmen Başkan, adeta “Kendi adına konuş” mesajı vererek sorularımı yanıtladı. Aysal tavırlarında bir değişiklik olmadığını, şike dosyasında başından beri söylediklerinin arkasında olduğunu söyledi. Aysal, “Avrupa kupalarına gidilmemesi yönündeki bir çözümü kabul etmemiz düşünülemez” diyerek, kararlı bir tutum sergiledi. Aysal’dan önce aslında Abdurrahim Albayrak’a sormak istedim. Albayrak, galiba derbiyi soracağımı düşünerek iştahla bana döndü ama “Demirören’e destek...” deyince yüzünü çevirdi. 

Otyakmaz: Şimdilik devam
Kulislerde dolaşmaya devam. Karşıdan Mecnun Otyakmaz geliyordu. Şike davasında Cuma günü tahliye olan Otyakmaz’a önce elini sıkıp “Geçmiş olsun” dedim. Ardından da “Mecnun Bey, futbolun içinde kalmaya devam edecek misiniz” diye sordum. O da içtenlikle cevapladı: “Bir süre daha olacağım. Otyakmaz’ın ne olduğunu iyice anlattıktan sonra, elimi ayağımı çekeceğim.” 

Duruşma arkadaşım Özdemir
Fenerbahçe kanadına gelince; Nihat Özdemir ile Silivri ve Çağlayan duruşma salonlarından bir nevi ‘arkadaşız’ ki, o da yanındakilere “Duruşmalarda hep yan yana oturuyorduk” dedi. Özdemir’e, Demirören’den ne beklediklerini soruyorum ancak o yine “Hele şu iş bitsin” diyerek öteledi cevaplarını. Ben de “O zaman duruşmalarda bunun cevabını alırım” dedim. Fakat, Özdemir’in, yeni TFF’de İlhan Hel-vacı’yı istemediğini de dolaylı yoldan öğrendim ki bu da zaten bir sır değil. 

‘Düşme kaldırılsın’ 
Yeni yönetimin bir kaç ismiyle yaptığım ‘temaslar’a göre mevcut Etik Kurulu, Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu ile devam edilecek ancak elbette bir kaç isim değişecekmiş. Muhtemel ki o isimler de ‘kritik noktalardakiler’ olacaktır.
Ankaragücü delgelerinin neşeli hali dikkatimi çekti. Sorunca öğrendim ki Ankaragücü de Demirören’in kapısını “Bu sene düşme kaldırılsın” diyerek çalacak önümüzdeki günlerde. Geçen sezon düşen Kasımpaşa Hasan Hilmi Öksüz ise “Ben lige zaten çıkacağım tekrar. Bana geçen senenin zarar ziyanı verilsin” dedi. 

‘Kazanan Beşiktaş oldu’
Kendisine pek iş düşmeyen Divan Başkanı Yalçın Karadeniz’in anonsu ise dikkatimden kaçmadı: “Bir adet gözlük bulunmuştur. Kaybeden divana başvursun.” Üç saat süren genel kurulun özetini bence Yemen Ekşioğlu verdi: “Kazanan Beşiktaş oldu...” Artık ne anlama geldiğini de siz düşünün... 

‘Ufak tefek sıyrıklar’
Demirören’in ‘kankası’ olması nedeniyle İbrahim Kızıl’a da yakın markaj yaptım. Kızıl, önce İbrahim Akın sorununun çözüldüğünü söyledi ki ben bu son gelişmeleri bilmiyordum. “İbrahim artık oynayabilir.” Peki varolan sorunları Demirören nasıl çözecek, Kızıl’ın bu konudaki cevabı da kısa ve özdü: “Ufak tefek sıyrıklarla atlatacağız.”{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  6009  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Kenan Başaran Pazartesi, 11 Ekim 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43386370

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.