Futbolekonomi-18 Kasım 2023İngiltere Premier League ekiplerinden Everton, ligin finansal sürdürülebilirlik kurallarını ihlal ettiği için 10 puan silme cezası aldı.
Premier Lig'den yapılan açıklamada, Everton'a 2021-2022 sezonunda finansal sürdürülebilirlik kurallarını ihlal etmesi nedeniyle söz konusu cezanın verildiği belirtildi.
Yapılan incelemelerde, Everton'ın ilgili dönemde 124,5 milyon sterlin zarar ettiğini kabul ettiği, izin verilen limitin ise 105 milyon sterlin olduğu vurgulandı.
Premier League'de çıktığı 12 karşılaşmada 4 galibiyet ve 2 beraberlik alarak 14 puan toplayan Everton, 10 puanının silinmesiyle beraber 4 puana düştü. İngiliz ekibi bu cezayla birlikte Burnley ile son sırayı paylaşacak.
Everton cephesinden kararla ilgili ilk açıklama:
"Kulüp, Komisyon'un tamamen orantısız ve adaletsiz bir spor yaptırımı uyguladığına inanmaktadır. Karara itiraz ettik. Temyiz süreci şimdi başlayacak ve kulübün davası, zamanı gelince Premier League kurallarına göre atanan Temyiz Kurulu tarafından görüşülecek.
Everton, Premier League'e sağladığı bilgilerde açık ve şeffaf davrandığını ve sürecin bütünlüğüne her zaman saygı duyduğunu savunur. Kulüp, azami iyi niyetle hareket etmediği yönündeki bulguyu kabul etmiyor ve bunun Premier Leauge'in yargılama sırasında öne sürdüğü bir iddia olduğunu da anlamıyor. Komisyon tarafından uygulanan yaptırımın hem sertliği hem de ciddiyeti, sunulan delillerin ne adil ne de makul bir yansımasıdır.
Kulüp ayrıca Premier League'in kar ve sürdürülebilirlik kuralları ile ilgili diğer durumlarda alınan kararları da büyük bir ilgiyle takip edecek.
Everton, temyiz süreci sonuçlanana kadar bu konu hakkında daha fazla yorumda bulunamayacak.{jcomments on}
FutbolEkonomi, 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.
Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz. Apple Podcasts
Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.
UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024
UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız
Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız
UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.
Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.
The European Club Footballing Landscape 2022
UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,