Ne Olacak Bu Türk Futbolunun Hali?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Kriz iktisadi/mali yonetsel Ne Olacak Bu Türk Futbolunun Hali?

Ne Olacak Bu Türk Futbolunun Hali?
alt
Güngör Uras- 11 Nisan 2011
Futbolda 4 büyük kulübün, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’un birikmiş borçları 2009 sonunda 1 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu kulüpler bu borçları ödeyebilir mi? Ödeyemez. Çünkü 4 kulübün yıllık gelir-gider hesapları 130 milyon TL dolayında açık veriyor. Demek ki borçlar ödenemez. Tersine büyür.
Türkiye’de futbol ile hemen herkes ilgileniyor. Hemen herkes kendini bir futbol kulübü ile özdeşleştiriyor.
Futbolseverler başarıya seviniyor, yenilgiye üzülüyor. Hangi futbolcuya ne kadar transfer ücreti, prim ödendiği, hangi futbolcunun hangi mankenle yaşadığı, hangi lüks otomobile binerek hangi gece kulübünde eğlendiği biliniyor da, kulüplerin zararları ve borçları ile ilgilenen olmuyor.

Borçlar büyüyor
2009 yılı bilançolarına göre, Galatasaray’ın borcu 367 milyon TL, Beşiktaş’ın borcu 366 milyon TL, Fenerbahçe’nin borcu 223 milyon TL, Trabzonspor’un borcu 138 milyon TL.
Geçtiğimiz günlerde Milliyet Ekonomi’de Murat Sabuncu Galatasaray’ın 2010 yılı bilançosundan borç rakamlarını açıkladı. Galatasaray’ın 2009 yılında 367 milyon TL olan borcu 2010 yılında 417 milyon TL’ye yükselmiş. Bu borcun 187 milyon TL’lik bölümü banka borcu.
Beşiktaş’ın eski yöneticilerinden Hüsnü Güreli “4 Büyük Spor Kulübünün Finansal Karşılaştırmalı Analizi” başlığını taşıyan bir çalışma yapmış. Dünya’da her hafta “Eko Spor” köşesinde spor kulüplerinin finansal sorunlarını inceleyen Tuğrul Akşar, bu çalışmaya dayalı olarak bana, spor kulüplerinin durumunu sergilemeye imkan verecek bilgiler aktardı. Birkaç yazı ile bu bilgileri sayın okuyucularına sunacağım.
2009 bilanço rakamlarına göre dört büyük spor kulübü 677 milyon TL kısa vadeli, 418 milyon TL uzun vadeli borcu var. (Galatasaray’ın borcu 2010 yılında yüzde 13 dolayında arttığına göre, diğer kulüplerin de artan borcu ile, dört kulübün toplam borcunun 2010 yılında 1.2 milyar TL. dolayına yükseldiği tahmin edilebilir.)

Ödenmesi imkânsız
Kulüplerin 2009 yılı borçlarının 372 milyon TL’si banka borcu, 154 milyon TL’si ticari borçlar, 47 milyon TL vergi borçları var. Bonservis borcu ve futbolculara olan borçlar toplamı 131 milyon TL. Çok ilginçtir ki, (yönetim denilen alacaklı her kim ise) kulüplerin “Yönetim”e de 213 milyon TL borçları var.
Hükümet iyi niyetle futbolculardan ve kulüplerden vergi almıyor, vergi borçlarını erteliyor ama bankalar ne yapacaklar?
Torba Kanun kulüplere vergi ve prim borçlarını faizsiz olarak 42 ay vade ile erteme imkânı getirdi. İkinci Torba Kanun’a kulüplerin İddaa’dan aldıkları isim hakkı gelirlerine haciz konulmasını önleyen bir madde eklendi. Kulüpler son 5 yılda İddaa’dan 742 milyon TL isim hakkı aldılar.
alt

Futbolda gelirler gideri karşılayamıyor

2009 yılında 4 büyük futbol kulübünün futbol şubelerinin giderleri 624 milyon TL, gelirleri 452 milyon TL. Futbol şubelerinin zararları 172 milyon TL. Diğer faaliyetlerden gelen 42 milyar TL ile, zararlar 130 milyar TL’ye inmiş.
Hüsnü Güreli’nin 4 kulübün finansalları çalışmasından yararlanarak ve Tuğrul Akşar’ın TBMM Araştırma Komisyonu için hazırlanan rapordan da yararlanarak, 4 büyük futbol kulübünün 2009 yılı sonundaki gelir gider rakamlarını vereceğim.
Tuğrul Akşar’ın raporuna göre, dört büyük futbol kulübünde ana gider kalemini futbolculara yapılan ödemeler oluşturuyor. Futbolculara 393 milyon TL ödeme yapılmış. Futbol şubelerinin giderleri de ağır. Yıllık gider 89 milyon TL. Futbol kulübünü yönetenler, yılda 44 milyon TL harcama yapmış. Sadece futbol şubesinin finansman yükü yılda 74 milyon TL olmuş.

Zarar büyük
Kulüplerin futbol dışı faaliyetlerinin gideri ise gelirden küçük. Dikkati çeken kulüp yöneticilerinin yönetim giderlerinin 17 milyon TL’lik bölümünü de bu kesime kaydırmaları.
Sonuçta kulüplerin finansman giderine yakın bir yönetim gideri faturası ile karşı karşıya oldukları anlaşılıyor.
TBMM Araştırma Komisyonu için hazırlanan raporda kulüplerin “Marka değerine bağlı olarak sportif performanstan bağımsız gelir yaratabilecek ve geliri çeşitlendirebilecek yapıya kavuşturulmaları” gereği üzerinde durulmaktadır.
Kulüpler bu tür bir yeniden yapılanmaya gitmedikçe yeterli gelir elde edemeyen ve istenilen sportif başarıya ulaşamayan kulüplerde gelirlerin giderleri karşılayamayacağından, şirketlerin borçlarının sürekli olarak büyüceğine işaret edilmektedir.
Araştırma Komisyonu için hazırlanan raporda 4 büyük kulübün toplam giderlerinin gelirlerini yüzde 121 oranında aştığına işaret ediliyor.

Rant gelirine güveniliyor
Raporda belirtildiğine göre kulüplerin borçlarını artıran en önemli neden yanlış transfer politikalarıdır. Süper Lig son 5 yılda 226 milyon euro transfer açığı vermiştir. Futbolcu satın almak için kulüp yöneticileri hesapsız harcamalar yapmakta, bu harcamaların faturası borç olarak kulüplerin bilançolarında birikmektedir.
Kulüpler ve özellikle büyük kulüpler, yönetim hatası sonucu artan giderleri, kamu mallarından rant elde ederek karşılamayı sürdürmektedirler. Kulüp yöneticileri kamudan elde edilen gayrimenkulleri, kamu kaynakları ile yaptırılan tesisleri satarak, kiralayarak kat karşılığı yap-sat’çılara vererek elde ettikleri gelirler ile hatalı harcama politikalarına kaynak bulabilmektedirler.
Kulüp yöneticilerinin savurganlığı ancak kamunun rant kaynağını kesmesi ile önlenebilecektir. Bu olmadıkça kulüp yöneticileri, “Nasıl olsa devlet açığı bir şekilde kapar” diyerek savurganlığı sürdürecekler, borçtan korkmayacaklardır.

alt

 

Futbol kulüplerini batıran transfer ödemeleri

Tuğrul Akşar, futbol kulüplerinin finansal durumlarını izleyen, bu konuda yazılarıyla kamuoyunu aydınlatan bir iktisatçı. Tuğrul Akşar’dan öğrendiklerimi aktararak, futbol kulüplerinin transfer harcamalarındaki yanlışların faturasının büyüklüğüne dikkat çekmek istiyorum. 
Tuğrul Akşar diyor ki, Spor Toto Süper Lig’de son beş yılda toplam 310 milyon 791 bin euro’luk transfer harcaması gerçekleştirildi.
Son beş yılda en fazla transfer harcamasının yapıldığı sezon 2008/09 futbol sezonudur.
Bu sezon futbol kulüpleri transfer için toplam 102 milyon 643 bin euro harcadılar. 2008 yılı futbol gelirleri toplamı dikkate alındığında yıllık transfer harcaması, toplam gelirin yüzde 21’ini yutmuş görünüyor. Son beş yıllık süre içinde futbol kulüplerinin yapmış oldukları toplam 310 milyon 791 bin euro’luk transfer harcamasına karşılık oyuncu satımından elde ettikleri gelir sadece 84 milyon euro’dur. Net 226 milyon 715 bin euro cari transfer açığına yer vermişlerdir.

Pahalı alıp, ucuz satıyoruz
Futbol kulüpleri alırken yüksek ücret ödedikleri futbolcuları yok pahasına satmaktadır.
Futbol kulüpleri futbolcu alım satımında devamlı zarar etmektedir.
Beş yıllık dönemde yabancı oyuncu transferine giden toplam para 178 milyon euro’ya ulaşmıştır. Transfer gelir giderinden doğan açığın yüzde 79’u yabancı oyuncu transferinden kaynaklanmaktadır.
Görülüyor ki,
1. Futbol kulüplerimiz transferde net borçlu (devamlı zarar eden) durumda. Transfer gelirleri, transfer giderlerini karşılamakta yetersiz kalıyor.
2. Transferde ithalatçı bir yapımız var. Oyuncu dış satım gelirlerimiz, giderlerimizin sadece üçte biri kadar, yüzde 27 dolayında.. Yani transfer bütçemizin üçte ikisini transfer harcamaları oluştururken, transfer gelirlerimiz bütçenin sadece üçte birine yakın bir kısmını oluşturuyor.

Paralar boşa gidiyor
3. Transferde net borçlu olmak, kulüplerimizde önemli finansal sorunları beraberinde getiriyor. Transfer gelir ve gider dengesindeki, gider fazlası durumu, süreç içinde kulüplerin borçlanmalarını artırıyor.
4. Kulüplerimiz genelde transfer ettikleri yabancı oyuncuları tekrar nakde dönüştüremediklerinden, (son sahibi olduklarından) transfer gelir ve giderleri arasındaki farkın, giderler lehine daha da açılmasına neden oluyor.
5. Transferde net açığın yıllar itibariyle giderek büyümesi, kulüplerin finansman ihtiyaçlarının artmasına yol açıyor. (Bunun sürdürülebilmesi imkânsız.)
Tuğrul Akşar uyarıyor “yabancı futbolcu transferi futbol pastasının büyümesine yol açıyor ama, hesapsız kitapsız, yüksek ödemelerle futbolcu getirmek, üç gün sonra ödenen paraları helal ederek geri göndermek kulüplerin borçluluk oranının yükselmesine, net borçluluğun artmasına neden oluyor. Kulüplerin net borçlulukları giderek artmakta. Ödenemeyecek boyuta ulaşmakta..”

alt

 

{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13118  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Pazartesi, 20 Ocak 2025.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44995835

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.