Futbol Panteonlarındaki Tanrılar Yazar: Müslüm Gülhan / Yayıncı: Sancı Yayınları / Yayın Tarihi: 2024 / Sayfa Sayısı: 123 / Dil: Türkçe / ISBN: 978-625-989-169-9
Müslüm Gülhan’ın Futbol Panteonlarındaki Tanrılar adlı eseri, futbolu modern çağın çoktanrılı bir dini olarak ele alıyor. Yazar, futbolun bir oyundan öte, kitlesel bir ayine dönüştüğünü; öfkenin, sevincin, umudun ve umutsuzluğun topluca yaşandığı kolektif bir psikoterapi seansı gibi işlediğini vurguluyor.
Kitapta, futbolcuların modern toplumun “tanrıları” haline geliş süreci, taraftarların inanç benzeri bağlılığı ve futbolun sorgulanmayan bir toplumsal ritüele dönüşmesi çarpıcı bir şekilde anlatılıyor. Dionysos ayinlerine benzetilen maç atmosferleri, futbolun bireysel değil, kitlesel bir duygu patlaması ve inanç pratiği olduğunu ortaya koyuyor.
Futbol Panteonlarındaki Tanrılar, futbolun sosyolojik, psikolojik ve kültürel boyutlarını irdeleyerek, okuyucuya modern toplumda futbolun nasıl yeni bir inanç sistemi haline geldiğini düşündürüyor.