İngiliz Futbol Endüstrisi - III
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Mete İKİZ İngiliz Futbol Endüstrisi - III

İngiliz Futbol Endüstrisi - III

Geçen yazımda günümüz futbolunda “dünyanın futbol ligi” haline gelen İngiliz Premier League’in kuruluşunu hazırlayan şartları anlatmıştım. Bugün ise gelir kalemlerinin çeşitlenmesi ve artması ile birlikte güzel oyunun nasıl büyük bir işkoluna dönüştüğünden bahsedeceğim.

TV Gelirleri Futbol Endüstrisinin Belkemiğini Oluşturuyor...

1992-93 sezonundan itibaren Premier League’in kuruluşundan sonra, onu oluşturan takımların kendi yayın haklarını İngiliz Futbol Federasyonu’ndan (FA) bağımsız olarak pazarlık etmeye başlaması, sonuçlarını hemen vermeye başlayacak, Premier League futbol kulüplerinin yayın gelirleri hızlı bir artış gösterecekti. Premier League’in ilk TV anlaşması, Avustralya asıllı medya devi Rupert Murdoch’un Basın İmparatorluğu News Corp.’un paralı abonelik (Pay TV) platformu olan Sky’ın oluyor ve futbol seyircilerine getirdiği ek maliyet açısından o zamanlarda çok tartışılan bu  kararın, kulüplerin gelirlerindeki inanılmaz artışın ortaya çıkışıyla doğruluğu zaman içerisinde kanıtlanıyordu.

O dönemde aylık bir bedel ödeyerek abone olunan TV  kanalları İngiltere pazarında yeni yeni test edilmekte ve aslında hiç kimse futbola tutku seviyesinde bağlı ve stadlara gitme alışkanlıkları yüksek olan İngilizlerin TV’den naklen yayınlanan futbol maçları için para ödeyip ödemeyeceklerinin cevabını kestiremiyordu. Bu cevabı belirsiz kumarı oynayan Sky’ın akıllı stratejileri, Premier League’in her geçen gün yükselen kalitesi ve İngiliz toplumunun güzel oyuna olan aşkının kabarmasıyla Premier League’in TV yayın hakları beraberinde büyük bir endüstri yaratacak şekilde patlama yapacaktı.

 

La Liga ve Serie A gibi diğer önemli futbol ülkelerinin kulüpleri yayın haklarını tek başlarına satarlarken, Premier League’i oluşturan futbol kulüpleri yayın haklarını toplu olarak pazarlıyor ve böylelikle ana ürün olan Premier League’in daha değerli bir marka olmasını sağlıyorlardı. Premier League’in yayın haklarından elde edilen finansal kaynak 3’e bölünürken, paranın %50’si ligi oluşturan kulüpler arasında eşit olarak paylaştırılıyor, %25’i ligde bir önceki sezon alınan pozisyona göre şampiyon kulüp en son sıradaki kulübün 20 katı, aldıkları puanan göre sıralanan kulüplerin ise eşit katsayılarla fazla alacakları bir formülle dağıtılıyor, %25’i ise TV’de naklen yayınlanan maçlara göre kulüplere veriliyor ve bu son kısım maçlarının tamamı naklen yayınlanan büyük kulüplere yarıyordu. Premier League’in uluslararası yayın hakları ise 20 kulüp arasından eşit olarak paylaştırılıyordu.

 

Premier League’in ilk yayın hakları anlaşmasını, 1992-1997 arasında 5 sezon için Sky kazanacak, BBC ise Cumartesi oynanan maçların özet görüntülerini yayınlama hakkını alacaktı. Sky ve BBC’nin Premier League yayını, 5 sezon için 304 milyon Pound’a mal olacak, sonrasında ise 1997’den 2001’e kadar otomatik olarak uzatılan 4 yıllık anlaşma, söz konusu dönem için TV yayın hakkı gelirlerini 743 milyon Pound’a yükseltecekti. 2. anlaşma devreye girdiğinde, TV yayın gelirinin dağılımından en fazla payı alan kulüpler, Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea ve Leeds United olacak, en yüksek TV gelirini alan bu 5 kulüp, Premier League’in toplam yayın gelirinin yaklaşık %35’ini kasalarına koyacaklardı.

 

Haziran 2000’de açıklanacağı üzere, Sky, 2002’de yayın haklarını üst üste 3.üncü kere kazanacak, sadece 2 sezonu kapsayan yayın hakları sadece Sky’a değil, ikinci bir naklen yayın paketi eşliğinde sadece öde ve izle (pay per view) haklarıyla birlikte kablo TV operatörü NTL’e de satılacak, ama birkaç hafta sonra NTL anlaşmadan çekilecek ve Sky 1992’den beri olduğu şekilde yoluna tek yayıncı olarak devam edecekti.

 

2004-2007 arasındaki 3 sezon için Sky ile üst üste 4. anlaşmasını yaparak 1 milyar Euro’yu kasasına sokan Premier League, kuruluşundan beri en önemli anlaşmasını, 2007-08 sezonundan itibaren 3 sezon için yapıyordu. Sky’ın TV yayın hakları konusunda 15 senedir kesintisiz bir şekilde devam eden monopol konumu, AB Komisyonu’nun futbol yayın haklarının münhasır olarak tek bir kanala verilmemesi hakkındaki görüşünü müteakip, 12 ülkede uydu, kablo ve dijital platformlar olmak üzere 24 ayrı kanaldan yayın yapan İrlanda asıllı Setanta Sports isimli spor kanalının 6 paketden oluşan yayın haklarının ikisini Ağustos 2006’da yapılan anlaşmayla birlikte kırılacak, Sky ve Setanta, bir önceki anlaşma dönemine göre %66 artışla 2007-2009 arasındaki 3 sezon için toplam 1,7 milyar Pound’luk rekor yayın hakkı bedelini birlikte ödeyeceklerdi. Sezon başına, en fazla seyredilme oranına sahip ligin amiral gemisi Pazar saat 16:00 maçları (23 adet - A Paketi) ile ikinci en fazla seyredilme oranına sahip Pazar saat 13:30 maçları (23 adet - B Paketi) ve Cumartesi 12:45 maçları (23 adet - E Paketi) ile haftaiçi ve resmi tatillerde oynanan maçların en az 7 en fazla 13’ü ile Cumartesi 12:45 ve Pazar 16:00 maçlarının en az 10 en fazla 16’sını (F Paketi) seçmek üzere 4 pakette toplam 92 canlı maçı yayınlama hakkını alan Sky, bunlara karşılık 1,3 milyar Pound öderken, Pazartesi 20:00 maçlarının en az 12’si, geri kalanını ise ya Pazar 13:30 ya da Cumartesi 17:15 maçlarından seçmek üzere 23 maç (C Paketi) ile, Cumartesi 17:15 maçlarının en az 18’si, geri kalanını ise ya Pazar 13:30 ya da Pazartesi 20:00 maçları arasından 23 maç (D Paketi) seçmek üzere 2 pakette toplam 46 canlı maçı yayınlama hakkını alan Setanta, bunlara karşılık 400 milyon Pound ödüyordu.

 

Aynı üç sezon için lig maçlarının özet görüntülerinin yayın haklarını ise BBC bir önceki anlaşma dönemine göre %63’lük artışla 172 milyon Pound ödeyerek kazanacaktı. Uluslararası yayın hakları bir önceki anlaşma dönemine göre neredeyse 2 katı artarak 625 milyon Pound’a satılacak, Sky ve British Telekom ise 242 lig maçının, maç saati bitiminden sonraki 50 saat içerisindeki gecikmiş yayınını TV ve internetden yayınlamak üzere birlikte 84 milyon Pound vereceklerdi.

Bu farklı mecralardan 2007-09 sezonları için elde edilen toplam yayın geliri 2,7 milyar Pound’a ulaşıyor ve böylelikle Premier League kulüplerinin kasalarına bir sezonda averaj olarak 45 milyon Pound (105 milyon YTL) girmeye başlıyordu. Söz konusu gelirlere, İngiltere Kupasından ve Avrupa’da oynanan uluslararası turnuvalardan gelirler de eklendiğinde, TV yayın gelirlerinin İngiliz futbolunun büyük bir endüstri haline gelmesindeki önemli katkısı gözler önüne çıkmaktadır.

 

Yeni Gelir Kalemleri Sahne Alıyor; Sponsorluk & Merchandising...

1990’lardan sonra futbolun endüstri olarak reorganize olan yapısıyla devreye girerek kulüplerin gelir kaynaklarını çeşitlendiren, TV yayın gelirleri, sponsorluk gelirleri ve kulüp logolu ürün (merchandising) satış gelirleri gibi kalemlerin ortaya çıkışından sonra, maç günü gelirleri toplam gelirler içerisinde %50’nin altına düşebildi. Deloitte’un araştırmasına göre 2005-06 sezonunda İngiliz Futbol Liglerinin toplam 2 milyar Euro’luk gelirleri içerisinde, maç günü gelirleri %33 oranında pay alırken, en yüksek gelir kalemini %42 ile yayın gelirleri oluşturmuş, sponsorluk gelirleri ise %25 olmuştur.

Futbolda sponsorluk olgusu 30 yıldır yavaş yavaş gelişimini sürdürüyor ve bugün hem ürünlerini geniş halk kitleleri üzerinde meşin yuvarlağın büyülü etkisiyle pazarlamayı isteyen birçok uluslararası şirket için önemli bir global markalaşma mecrası, hem de gelirlerini sponsorluklarla önemli oranda artıran futbol kulüpleri için vazgeçilmez bir gelir kalemi haline geliyordu.

 

Futbolun ilk Superstar’ı, George Best

Yeni ürün çeşitlerinin ortaya çıkışıyla, halkın gündemine daha fazla girmeye başlayan futbol, takip edilme oranının artışıyla birlikte, gazete ve TV’lerde kendine daha çok yer bulmaya başlıyor ve gelişiminin doğal bir sonucu olarak 1970’lerin başında İngiltere ihtiyacı olan ilk futbol “Superstar”ı olan George Best’le tanışıyordu. Futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından biri olarak kabul edilen George Best, 1963 ve 1974 arası Manchester United’da kariyerinin en parlak günlerini geçiriyor ve attığı gollerle 1965 ile 1967’de İngiltere Ligi, 1968’de ise Avrupa Şampiyonlar Kupası’nın kazanılmasında başrolü oynuyordu. 1968`de Avrupa’da "Yılın Futbolcusu" ve "Futbol Yazarları Birliği Yılın Futbolcusu" ödüllerine layık görülen Best’in popüleritesini medya zirveye taşıyor ve böylelikle yeşil sahaların golcü, gece hayatının ise hızlı futbolcusu İngiliz futbolunun ilk Superstar’ı olarak tarihdeki yerini alıyordu. Aynı dönemlerde dünyanın en iyi futbolcusu olarak adlandırılan Pele’nin onun için "Gördüğüm en iyi futbolcuydu" dediği, Maradona’nın ise idolü olarak aldığını ifade ettiği George Best, uzun siyah saçları ve yakışıklılığıyla, o dönemde bir çılgınlık yaratan “Beatles” üyeleriyle birlikte anılacak ve "Beşinci Beatle" lakabını alacaktı. Futbolun ilk ikonuna şöhret yaramayacak, alkol problemi, maçları ve antrenmanları kaçırması sebebiyle Manchester United’dan kovulacak ve futbol kariyeri sıradan takımlarda oynayarak son bulacaktı. Sonu iyi bitmese de, George Best futbol endüstrisine birazda magazin boyutunda yeni bir soluk kazandıracak, başarılı futbolculara medyanın promosyonuyla futbol taraftarları dışında kalan yeni bir halk kitlesinin yoğun ilgisinin ortaya çıkışıyla, şirketler ürünlerinin tanıtımı için futbol yıldızlarına sponsor olma fikrini geliştirecekler ve günümüz futbolunda bu sponsorluklar David Beckham örneğinde olduğu gibi yıllık milyonlarca Euro tutarında anlaşmalarla futbol endüstrisine önemli katkılarda bulunacaklardı.

 

İlk Forma Reklamı Liverpool’dan

Liverpool forma ve diğer eşyalarının üretimi için teknik sponsorluk olgusunu yaratan ilk Kulüp olacak ve 1974’de spor eşyaları üreyen Umbro firmasıyla anlaşacak ve o dönemde fırtına gibi esen Liverpool, 1979’da formasının üzerine ilk defa reklam alan futbol takımı olma, Japon Hitachi markası ise ilk defa reklam veren şirket ünvanını kazanacaklardı. 1980’lerde yavaş yavaş hareketlenen forma sponsorluğu, 1990’dan itibaren daha önceki yazılarımda anlattığım gelişmeler nedeniyle organize bir endüstri ve önemli bir çekim merkezi haline gelen futbol, bu değeri kendi markalaşma stratejilerinde kullanmak  isteyen uluslararası firmalar arasında önemli sponsorluk mecralarından biri konumuna gelecekti.

 

Aradan geçen dönemde forma sponsorluğu takımlar açısından ise büyük bir gelir kalemi halini alacak ve 5 büyük futbol ülkesi olan İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa’da toplam forma sponsorluğu 2005-06 sezonunda Sport&Markt’ın araştırmasına göre 343 milyon Euro’ya çıkacaktı. Kulüpler bazında bakıldığında, her ülkenin 5 büyük kulübünün toplam sponsorluk tutarının%25’ini aldığı dikkat çekerken, Soccer Investor’un çalışmasına göre, 2005-06 sezonunda sigorta şirketi AIG tarafından sponsor edilen Manchester United 22 milyon Euro ile İngiltere’nin bu alanda en çok kazanan takımı  olacaktı. Manchester United, 1982’den 2000’e kadar tek bir forma sponsoruyla (Sharp Elektronics) kesintisiz devam edecek ve bu alanda kırılması muhtemel gözükmeyen bir rekora imza atacaktı. Teknik sponsorluk ve forma sponsorlukları ile birlikte 1980’ler sonrası popüler hale gelen forma satışları hızla artacak, Sport&Markt’ın rakamlarına göre 2005-06 sezonunda Real Madrid bir rekora imza atarak dünya çapında 932.000 forma satmayı başaracak, aynı sezon onu 620.000 forma satışıyla diğer bir küresel futbol markası Manchester United izleyecekti.   

 

Sponsorluk ve Diğer Ticari Gelirler Çıkışta...

Sport Business Associates’in araştırmasına göre, 2006 yılında global olarak tüm spor dallarına giden sponsorluk harcamalarının 34 milyar ABD Doları’na ulaşırken, futbol bu pastadan %25 oranında pay alıyordu.

 

Deloitte’un raporuna göre ise ağırlığı sponsorluk olmak üzere endüstriyel futbolla birlikte ortaya çıkan yeni gelir kalemleri olan forma satışı, merchandising, lisans satışı, dergi satışı ve taraftar kartları gibi diğer ticari gelirlerinin toplamı Avrupa’nın önemli futbol liglerinin toplam futbol gelirleri içindeki payı, 2005-06 sezonunda İngiltere’de %25 iken (500 mn €); Almanya’da %48 (568 mn €); İspanya’da %37 (432 mn €); İtalya’da %25 (347 mn €); Fransa’da ise %28 (252 mn €) civarında seyretmekte.

 

Ticari Gelirlerin Lideri Bundesliga, takipçisi ise La Liga...

Futbolun 5 büyük ülkesi içerisinde sponsorluk ve diğer ticari gelirlerin toplamının en yüksek olduğu Almanya’da, söz konusu gelirlerin toplam gelirlere oranının %48 olması dikkati çekerken, oranın yüksekliği açısından Bundesliga’yı takip eden La Liga’nın sponsorluk ve diğer ticari gelirlerini son 3 yılda diğer 5 büyük futbol ülkesinde görülmedik bir şekilde %50 oranında artırması da dikkat çeken diğer bir unsurdur. Küresel markalaşma yolunda çizdikleri ve değiştirdikleri organizasyon ve yönetim yapılarıyla kusursuzca uyguladıkları stratejileriyle ortaya çıkan başarı hikayelerini önümüzdeki haftalarda inceleyeceğim Barcelona ve Real Madrid kulüplerinin, sponsorluk ve diğer ticari gelirlerini son 3 yılda toplam 100 milyon Euro mertebesinde artırmalarınında, La Liga’nın bu alandaki yüksek performansında ana rolü oynadıklarından, kendilerini ise gelirler açısından son 10 yılın lideri Manchester United’ı geride bırakarak Avrupa Futbolunun 1. ve 2. basamaklarına taşıdıklarından da bahsetmeden geçemeyeceğim.

 

Merchandising...

Kulüplerin satışlarını artırmak için 1980’ler sonrasında ortaya çıkardıkları kulüp logolu ürünleri (merchandising) değişik alanlarda birçok logolu ürünü artık müşteriye dönüşmeye başlayan taraftarların beğenisine sunacak ve böylelikle önemli yeni bir gelir kalemi  ortaya çıkacaktı. Sport&Markt’ın araştırmasına göre Avrupa’nın önde gelen 5 futbol ülkesinde 2005-06 sezonunda taraftarlar takımlarının logolu ürünlerine toplam 7 milyar Euro harcadılar. Ürün sahipliğinin en yüksek olduğu grup 15-34 iken, 40-49 yaş arası taraftarlar ise en yüksek harcamaları yapan grup olarak dikkat çekmekte. En popüler ürünler sırasıyla Real Madrid, Juventus, FC Barcelona, AC Milan ve Manchester United’ın olurken, en çok satılan ürünler ise toplam satışların %35’ine tekabül eden forma ve atkılar olup, takımının ürünlerine en fazla para yatıran Arsenal taraftarlarıdır.

Gelecek haftaki yazımda “Dünyanın Ligi” Premier League’le diğer büyük futbol ligleri La Liga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1’i karşılaştırarak, futbol endüstrisinde gelinen son noktaları aktarmaya çalışacağım.

 

İngiliz Futbol Endüstrisi - I

İngiliz Futbol Endüstrisi - II

 

{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13280  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Mete İkiz Cuma, 09 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44990470

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.