Roman Abramoviç’in Mal Varlığının Dondurulması Sonrasında Chelsea'nin Satışına İlişkin Tartışmalar Devam Ediyor
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Economy Roman Abramoviç’in Mal Varlığının Dondurulması Sonrasında Chelsea'nin Satışına İlişkin Tartışmalar Devam Ediyor

Roman Abramoviç’in Mal Varlığının Dondurulması Sonrasında Chelsea'nin Satışına İlişkin Tartışmalar Devam Ediyor

 1Chelsea a1

Futbolekonomi-  6 Kasım 2025 Roman Abramoviç ile İngiltere hükümeti, Mayıs 2022'de Chelsea Futbol Kulübü'nün satışından elde edilen 2,5 milyar sterlinin nereye aktarılacağı konusunda anlaşmaya varamadı.

 

Abramoviç'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağları olduğu gerekçesiyle hükümet tarafından satışa zorlanması ve yaptırım uygulanmasının ardından, paralar İngiltere'deki bir banka hesabında dondurulmuş durumda.

Abramovich, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından 2022 yılında Chelsea’yi satışa çıkardı.

Kulübün satışı, Amerikalı yatırımcı Todd Boely ve yatırım şirketi Clearlake Capital tarafından kurulan konsorsiyuma gerçekleşti. Satış bedeli olarak yaklaşık £2.3-2.5 milyar seviyesinde bir tutar gündeme geldi.

Ancak bu tutar, satıştan elde edilen gelirin tam olarak serbest bırakılmaması nedeniyle hâlâ bir “dondurulmuş fon” halindedir. Örneğin şirket açıklamaları, Fordstam Limited adlı yapı altında paranın bir İngiltere bankasında bloke edildiği ifade ediliyor.

Abramoviç'e neden yaptırım uygulandı?

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya yasadışı bir şekilde saldırmasının ardından, Muhafazakar Parti Başbakanı Boris Johnson liderliğindeki İngiltere hükümeti, Putin ile yakın bağları olduğuna inandıkları çok sayıda Rus oligarkı tespit edip yaptırım uyguladı.

Abramoviç, Mart 2022'de hükümet tarafından "Kremlin yanlısı bir oligark" olarak tanımlanarak yaptırımlara maruz kaldı. Bu durum, Chelsea de dahil olmak üzere İngiltere'deki varlıklarının dondurulmasına ve İngiltere'ye seyahat etmesinin yasaklanmasına yol açtı. Ayrıca hiçbir İngiliz vatandaşının veya şirketinin onlarla iş yapmasına izin verilmedi.

10 Mart 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik son ve kapsamlı işgalinin ardından, Abramoviç, Birleşik Krallık hükümeti tarafından yaptırımlara tabi tutuldu ve Birleşik Krallık'taki varlıkları donduruldu. Bunlar arasında Fordstam ve Chelsea de vardı.

1 Temmuz 2003 (o zamanlar Chelsea Limited olarak biliniyordu) ile 30 Mayıs 2022 tarihleri ​​arasında Chelsea FC ve kulübün ilgili varlıklarının sahibi olan Fordstam Limited şirketi, hesaplarını Companies House'a sundu. Fordstam, Roman Abramovich'in 19 yıllık yöneticiliği boyunca Chelsea'yi yönettiği Birleşik Krallık'ta kayıtlı holding şirketidir.

Fordstam hesaplarındaki Stratejik Rapor'a göre, şirket Chelsea'nin satışı üzerine tüm ticari faaliyetlerini durdurdu ve '31 Mayıs 2022'den bu yana tek faaliyeti, Birleşik Krallık şirket hukukuna uyum sağlamak ve elindeki fonların bağışlanabileceği bir hayır kurumunun kurulmasına yardımcı olmak oldu'. Fordstam'ın 2023 ve 2024 hesaplarının her ikisinin de Birleşik Krallık şirket hukukuna aykırı olarak vadesi geçmiş olması göz önüne alındığında, ilk faaliyet

İngiltere Hükümeti’nin Yaklaşımı

İngiltere Hükümeti hem eski satış sahibine (Abramovich’e) hem de fonların serbest bırakılması sürecine dair net tutum aldı: Paranın yalnızca Ukrayna içindeki insani yardım faaliyetlerinde kullanılabileceğini vurguluyor. Diyalog süreci devam ediyor ancak hükümet “mahkemeye gitmeye hazırız” yönünde açıklamalarda bulundu.

Hükümetin öne çıkardığı ana koşullar arasında:

Fonların hangi şartlarla serbest bırakılacağına dair bir lisans (örneğin Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI) onayı) olması. T

Fonların Ukrayna dışı amaçlara yönlendirilmemesi şartı. Abramovich’in orijinal ifadeleri biraz daha esnekti (“savaş mağdurlarına yardım” gibi) fakat hükümet bu esnekliği kabul etmiyor.

Satıştan elde edilecek nakit gelirin 2,35 milyar sterlin seviyesinde kalması bekleniyor. Bu tutarın, çatışmanın Ukraynalı mağdurlarına yardım amacıyla kullanılacağı tahmin ediliyor.

Sonuç olarak, hükümetin onayı olmadan dondurulmuş fonlarla ilgili herhangi bir işlem yapılması mümkün görünmüyor.

Abramoviç'e Chelsea'yi satma izni veren kurum olan Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi'nin (OFSI), Tenenbaum için 4,8 milyon sterlinlik tutarı onayladığı ve alıcının bu tutarı doğrudan vergi ödemeleri için HMRC'ye aktardığı söyleniyor.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  31  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Turgay Biçer
Prof. Dr. Turgay Biçer

Kimler Sitede

Şu anda 1534 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 53821427

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1