Futbol Sektörünün Ekonomik Ölçeği
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Diğer Yazarlar Futbol Sektörünün Ekonomik Ölçeği


Futbol bir Küresel Gösteri Sektörü haline dönüştü. Avrupa Ölçeğinde yıllık cirosu 10 Milyar USD. Avrupa Şampiyonlar Ligi yıllık cirosu 1 Milyar USD civarında.


30 Ekim 2004—  Futbol bir Küresel Gösteri Sektörü haline dönüştü.

futbol_ekonomi

Avrupa Ölçeğinde yıllık cirosu 10 Milyar USD. Avrupa Şampiyonlar Ligi yıllık cirosu 1 Milyar USD civarında. Dünya ölçüsündeki büyük kulüplerin yıllık ciroları 100 milyon USD mertebesinde. Türkiye Futbol Federasyonu bütçesi son on yılda 6 milyon USD düzeyinden 50 milyon USD düzeyine yükseldi.

 

 

Modern bir stad yapımı 100-500 milyon USD civarında. Ülkeler Avrupa ve Dünya kupalarını çekebilmek için 4-5 Milyar USD yatırım yapabiliyorlar Dünya Kupası ve Avrupa Kupası programları büyük sponsorluk ve yayım gelirleri sağlıyor. Futbol Medya ve reklamcılık ve sponsorluk sektörleri ile de yoğun ilişki içinde. 

 


Buna karşılık Futbol sektöründe küresel düzeyde sorunlar yaşandığı da gözleniyor. Bu ölçeklere ulaşmış kuruluşlar dernek modeli ve organları ile yönetilemiyorlar. Sektörde ciddi finans ve yönetişim sorunları yaşanıyor. Bir çok kulüp çok ciddi borç, iflas ve tasfiye sorunları ile boğuşuyor. Futbolun küresel otoriteleri FIFA ve UEFA artık futbol kuruluşlarının İşletme ve iktisat eğitimi almış profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesini talep ediyorlar. FIFA ve UEFA gibi futbolu küresel olarak yürüten kuruluşlar da artan gelirini ve bunun yarattığı gücün etkisi ile imperyal eğilimler gösteriyorlar. Sektör cirosunun çok yüksek ve tamamen katma değer olması yer altı güçlerinin de sektörle ilgilenmesine yol açıyor. Sektör cirolarının ve ücretlerin çok yükselmiş olması kazanma hırsını arttırıyor ve sektörde doping sorunları var. Sektörün genel olarak vergi muafiyeti olması kara para aklama faaliyetlerinin de konusu olmasına neden oluyor.
       
AVRUPA FUTBOLUNDA BÜYÜK KRİZ
Avrupa futbol sektörü günümüzde çok ciddi bir kriz yaşıyor. Seyircinin kaçışı önlenemiyor. Büyük kulüpler henüz kazanmadıkları paralı harcıyor ve borç batağı içinde kıvranıyor. FIFA ve UEFA, bu durumu düzeltmek, kulüplerin batışına seyirci kalmamak için bir takım önlemleri uygulamaya koyuyor fakat bunlar da pek başarılı olamıyor. İspanya’da kralın efsane takımı Real Madrit, para bulmak için tesislerini elden çıkarırken, İtalya’da Fiorentina, Roma, Parma Lazio gibi kulüplerden iflas sesleri geliyor. Inter’de futbolcuların maaşları yüzde 30 düşürülüyor. İngiltere’de kulüpler iflas ediyor ve kayyuma devrediliyor. Leeds United borç batağı içinde ikinci kümeye düşüyor. Futbolun ekonomik krizi bütün dünyayı sarmış durumda, futbol endüstrisinin devleri, artık futbolculardan aldıkları paralarda indirim yapmalarını istiyorlar. İflas eden kulüpleri kurtarabilmek için taraftarlar fonlar oluşturuyorlar.
       
İNGİLTERE
İngiltere’de 2003-04 sezonu sonuna kadar SKY ve ITV yayımcı kuruluşları ile Premier Lig arasında yapılan sözleşme £1.274 Milyar BS gibi şık bir rakamdı. 

 


Sözleşme çok sağlam görülüyor ve çökeceği akla gelmiyordu. Ne var ki ITV 2002 başlarında sallanarak çöktü ve sözleşmesini ödeyemeyeceğini bildirdi.

 


Bu çöküşten en tepedeki birkaç takım dışındaki bütün liglerdeki takımlar oldukça etkilendi.

 


Dünyanın en zengin kulübü Manchester United bile oyuncu ücretlerinin gelirler içindeki payının kısa sürede %38 den %50 ye yükselmesi ile alarma geçmiş ve maliyetlerini kontrol altına alacağı yöntemleri uygulamaya koyulmuştu. Chelsea kulübünü ağır borç yükünden bir Rus petrol zengini kurtardı. Leeds United ise borçlarından kurtulamadı ve küme düştü. Son durum bir miktar toparlanmış görünse bile kulüpler arasındaki finansal uçurumlar devam ediyor.
       
ALMANYA
Bundesliga’nın iki kümesi a £960m sözleşme yaptıkları yayımcı kuruluş Kirch 2003/04 sezonunda sona erecek dört sezonun ikisini ödeyebildi. Bundesliga geriye kalan 721m UERO yu da 2002-03 ve 2003-04 sezonları için bekliyordu ve bu ödeme yapılamadı. Kriz son derecede ciddi olup Alman hükümeti a £123m Sterlin acil yardım paketi ile yeni bir yayın sözleşmesi yapılıncaya kadar destek verme durumunda kaldı. Almanya’nın kurtarma planı üst iki ligde olan 36 kulüp için banka garantisi sağlamak şeklinde uygulanacak.

 


Alman kurtarma planına Almanya içinden ve dışından özellikle İngiltere’den reaksiyonlar geldi. İngiliz hükümeti böyle bir kurtarma planı öngörmediğini kulüplerin kendi kaderini yaşacaklarını açıkladı. İngiliz kulüpleri ise bu yaklaşımın kendileri için Avrupa kupalarında haksız rekabet oluşturacağını ileri sürdüler.

 


Almanya’da bir çok futbol yetkilisi ve politikacısı zor durumdaki futbol kulüplerini kurtarmanın hükümetin görevi olmadığını savundular.Hesaplarını düzgün tutan ve finansal sorunları olmayan Alman kulüpleri bunun haksız rekabete yol açtığı tezini işlediler. 

 


Büyük kulüpler- ayakta kalabilmek için daha donanımlı durumda idiler. Bunların dolgun gişe gelirleri ve sponsorluk anlaşmaları finansal rahatlık yaratıyordu.

 


Buna karşılık TV ödemeleri gelirlerinin %60 mertebesini oluşturan küçük kulüpler ödeme güçlükleri yaşadılar. Bir çoğu oyuncuları ile gelecek sezon için sözleşme yapmaktan kaçındılar. Bir gelecekleri olup olmayacağını bilemiyorlardı.
       
İSKOÇYA
 
Nisan 2004 sırasında İskoç kulüpleri ciddi sorunlarla boğuşuyor. Ligin toplam borç düzeyi 290 milyon sterlin düzeyinde. Bunun önemli bir kısmı yüksek TV geliri beklentisi ile rekor düzeylere ulaşan oyuncu ücretleri nedeni ile. Ücretlerin gelirlere oranı %97 düzeyini aştı ve bunun ciddi bir sorun oluşturduğu açık. Üç kulüp kayyuma devredilmiş durumda ve buna dördüncünün de katılacağı bekleniyor. Glasgow Rangers 68 milyon BS borç ile rekorlar kırıyor. Dundee United kulübünün borçları 20 milyon BS üzerinde. Kulüpler oteller ve otoparklar inşa ederek finansal yüklerini azaltmaya çalışıyorlar fakat bunun da çözüm olmadığı görülüyor. Bazı kulüpler haftalık oyuncu ücretlerini 500 BS gibi sektör için komik sayılacak düzeylere düşürdüler.

 


Bazı kulüpler statlarını inşaat şirketlerine satarak stat paylaşımına gitmeyi planlıyor. Buna da taraftarlar şiddetle karşı çıkıyorlar. Ligin, ana sponsoru İskoç Bankası ile sözleşmesi yakın bir gelecekte sona eriyor. Bunun yanında ligin temel sorunu rekabetin her yıl sadece Celtic ve Rangers arasında geçiyor olması. Bu hem seyirci sayısının hem de TV haklarının düşmesine neden oluyor. Krizin giderek derinleşmesi nedeniyle İskoç Liginin komşu Hollanda veya İngiltere Ligleri ile birleştirilmesi bile gündeme geliyor.
       
İTALYA ZORLANIYOR
İtalya krizin en sert vurduğu yerlerden biri idi. Ücretler %32 gibi oldukça enflasyonist bir oranda artarken, TV gelirleri aynı kalmış ve gişe gelirlerinde düşüş yaşanmış idi. Futbolun sosyolojisi de değişmiş, coşkulu fakat kıt gelirli büyük taraftar kütlelerin yerini varlıklı fakat kıt sayıda bir seyirci kalıbı almıştı. 2002 sezonu başında kollektif borç yükü £450 milyon sterlin düzeyine ulaştı. Bu zaman kadar star futbolcular için en görkemli paraların ödendiği Seri A liginde artık ücret kısıtlamaları, ücret kesintileri ve kadro azaltmaları konuşulur olmuştu. Fiorentina kulübü borçları nedeniyle iflas etmiş ve küme düşürülmüş idi. Lazio, Roma, Parma ve diğer kulüpler de ağır borç yükü altında finansal sorunlar yaşıyorlar.
       
FRANSA
Finansal olarak Fransız birinci ligi komşuları düzeyinde olmasa bile benzer sorunları yaşadı. Toplam borçları £183milyon BS olarak tahmin ediliyorduı. Bunun £144m kısmından Olympic Marseille, ve Paris Saint Germain sorumlu idi. Bu lig de kadroları yarıya indirme ve ücretleri kısma politikalarını ciddi olarak yürürlüğe koydu. ADIDAS sahibi ve kulüp başkanı Robert Louis-Dreyfus Marseille için £100m kaynak enjekte etmesine rağmen kulübün £70m civarındaki borcu hala gecerli idi. 1993 de Avrupa Şampiyonlar Ligi kupasını kazanmış bir kulübün yöneticileri, sonunda şehrin ticari mahkemesi önünde finansal sıkıntıları konusunda hesap verme durumunda kaldılar.
       
İSVİÇRE
İsviçre ulusal takımı 2004 Portekiz’de yapılacak Avrupa finallerine katılma hakkını kazandı ve 21 altı yaş gurubu takımı Mayısta Almanya’da yapılacak finallere katıla hakkını elde etti. Ayrıca İsviçre 2008 Avrupa finalleri için Avusturya ile birlikte ortak ev sahibi. Buna karşılık, sınırlı medya ilgisi ve potansiyel sponsorların azalan ilgisi yerel düzeyde bir çok kulübün finansal sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

 


İsviçre birinci liginde oynayan bütün kulüpler 15.Mart.2004 öncesi UEFA tarafından talep edilen, sportif, altyapı, personel, yönetimsel, yasal ve finansal beş kriteri sağlayarak lisanslarını yenileme durumunda. Wil ve Servette bu sezon için lisanslarını garantilediler fakat bu onların sezon ortasında ücretlerini ödeyemedikleri, ulaşım ve diğer giderleri karşılayamadıkları zaman ligden atılmayacaklarının garantisi değil. Geçen yıl Lausanne-Sports ve FC Lugano gibi iki kulüp iflas etti ve tasfiye edildi. Küçük bir olasılık da olsa bu tip olayların yine gerçekleşeceği konusunda endişeler var. Grasshoppers ve FC Zurich gibi aralarında İsviçre kupa ve lig şampiyonluğunu 60 kere kazanmış büyük kulüpler bile muhtemel bir birleşmeden söz ediyorlar. Sorunların giderek derinleştiği gözleniyor.
       
LATİN AMERİKA’DA KRİZ
Brezilyada yaşanan derin kriz nedeniyle, iki parlamenter komisyon kulüplerin, yöneticilerin ve yönetim kurullarının faaliyetlerini soruşturmak durumunda kaldı. Bu bölgede ticari bir sektör olarak futbolun durumu pek parlak değil. Bölgenin popüler kulüpleri finansal sağlıkları açısından yayın gelirlerine aşırı bir şekilde bağımlıdır. 

 


Bu gelirlerde bir azalma en kıymetli aktifler olan yetenekli oyuncuların yitirilmesine, oyunlarda başarısızlığa, kulüp imajının erozyona uğramasına neden olmaktadır. Kötü gelişmelerin sonucu olarak kulüpler uluslararası kupalardan dışlanabiliyor. Bunun zararı sadece sportif değil büyük ölçüde finansal da olmaktadır. Futbola beklenen finansal yatırımlar iptal edilmekte, futbol dışı ticari gelirler hızla azalmaktadır.
       
TÜRKİYE SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR
Türkiye de durumun pek farklı olduğu söylenemez. Kulüpleri türbinlerde yaşanan çirkin olaylardan dolayı, seyirci gelirlerinin düşmesi ve yayıncı kuruluştan naklen yayın gelirlerinin beklenen oranda alınamaması nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Türkiye’de de kulüpler diğer kriz olaylarında görüldüğü gibi uzun dönemli yayın sözleşmelerine güvenerek henüz kazanmadıkları paraları harcıyorlar.

 


Sorunlar yavaş yavaş yüze çıkmakta ve kulüplerin ekonomik kapasitelerinin çok üstünde borç yükleri altına girdikleri görülmektedir. Genel kurullara sunulan gelir tablolarının ve bilançoların gerçekleri yansıtmadığı ve oldukça makyajlı olduğu dikkati çekiyor. Futbolculara para ödenememesinden doğan sorunlar zaman zaman medyaya yansımakta ve yürek burkmaktadır. İkinci ligde ise bir çok kulüp, henüz futbolcularına bir ödeme yapabilmiş değil. Vergi muafiyetine sahip bir sektörde kulüplerin ciddi vergi borçları olması ve bunların affını talep etmeleri oldukça dikkat çekiyor. Üçüncü lig takımları son derecede kıt olanaklar ile var olma savaşı veriyorlar.
       
YAYINCILIK SEKTÖRÜ RASYONELLEŞMELİDİR
Futbolu ve yayım sözleşmelerini yöneten otoriteler yeni sözleşmelere başladıklarında sektörün finansal sorunlarını ve beklentilerini gerçekçi bir şekilde değerlendiremediler. Uçuk sözleşmelere ve ardından gelen finansal çöküşler sektörde dramatik gelişmelere yol açtı. Futboldan futbola fark vardır ve her futbol seyredilebilir değildir. Seyredilmek istenen futbol ise genel olarak yapılan yatırımı karşılayabilir olmayabilir. Seyredilmeyecek bir futbolu zorunlu olarak seyredilecek futbol düzeyinde fiyatlamak maliyet/gelir hesaplarını şaşırtmaktadır.

 

 
Seyirci takım tutmada da giderek Avrupalı olmaktadır. Kendi yerli ve paralı takımlarını seyretmek yerine kaliteli bir yabancı takımın parasız seyircisi olmak ta ekonomik bir alternatiftir. Nihat, İlhan Mansız, Figo, Beckham, Ronaldo gibi marka olmuş oyuncular gittikleri takımları bütün dünyaya seyrettiriyorlar. Gelecekte muhtemelen yayındaki futbol miktarı azalacak buna karşılık yayında kalite aranacaktır. Türkiye’deki son yayın ihalesinin iki kanala birden verilerek devlet TV sinin de gündeme gelmesi ile, futbolun daha geniş bir seyirci kitlesine ulaşarak tüketici tabanının genişleyeceği düşünülebilir.
       
AB KOMİSYONUNDAN BOSMAN KURALI UYGULAMASI
Avrupa Birliği Komisyonu futbolcu transfer kurallarına ilişkin şikayetleri gözönüne alarak futbolcuların bir emekçi olarak AB kurucu anlaşmaları gereğince serbest dolaşım hakkına sahip olduğunu kabul etti ve bu durum BOSMAN KURALI olarak yasalaştı. Bu uygulama Aralık 1995 de yürürlüğe girdi. 

 


 osman kuralı sözleşmeleri biten oyunculara kulüpler arasında serbestçe geçiş yapma olanağı sağlayınca genel kanı futbolcu emeğinin ucuzlayacağı ve transfer pazarının çökeceği şeklinde idi. Gerçekte beklenenin tersi oldu ve özellikle tepe kulüpleri için ücretler garip bir enflasyon spirali ile fırladı. Her sezon dünya transfer rekorları kırılmaya başladı. Yıldız oyuncuların transfer ücretleri beş yılda üç katı civarında arttı ve futbol sektöründe bunun geçerli kılacak bir gelir artışı görülmedi. En yüksek beş transferin ortalama düzeyi de 3.5 kat artış göstermiştir. Gerçek beklenti Avrupa’daki küçük kulüplerin İspanyada Sevilla ve Atletico Madrid örneği gibi transfer piyasasından tamamen çekilecekleridir.
       
UEFA KULÜP LİSANS SİTEMİ UYGULAMASI DAYATIYOR
Futbolda ticari ve finansal sorunların yoğunlaşmasına ek ve belki de bir önlem olarak, UEFA 2004-2005 sezonundan başlayarak geçerli olmak üzere bir Kulüp Lisans Sistemi uygulaması başlatıyor ve kriterler 2006-2007 sezonundan itibaren daha da ağırlaştırılıyor. UEFA yayınladığı ve uygulanmasında titizlendiği Kulüp Lisans Sistemi ile bir anlamda futbolda sektöründe Kurumsal Yönetişlim (Good Governance) ilkelerinin uygulanmasını bekliyor.
       
UEFA Kulüp Lisans Sisteminin UEFA Manuelindeki amaçları:
 Her kulüpteki genç oyuncuların eğitimi ve geliştirilmesi için öncelik ve ivme kazandırmak.
Kulüplerin ekonomik ve finansal kapasitelerini, daha fazla şeffaflık ve kredibilite sağlayarak geliştirmek, kredi verenlerin korunmasına önem kazandırmak.
Bir sezondaki uluslararası karşılaşmaların sürekliliğini garanti etmek.
Bu karşılaşmalarda finansal fair playi gözetmek (ne demekse)
Seyircilere ve medyaya iyi donanmış, iyi kadrolanmış ve güvenli stadlar sağlamak.
Bir kulübün uygun düzeyde bir yönetim ve organizasyon düzeyine sahip olmasına güvence getirmek.
Bu amaçlar UEFA KuLüp Lisans Sistemi Manueli S:7 de veriliyor
       
UEFA Kulüp Lisans Sistemi Kriterleri
UEFA Kulüp Lisans Sistem Manuelinde belirlenen kriterler;
Sportif Kriterler ( s: 44-46 )
Altyapı Kriterleri ( s: 47-70 )
Personel ve Yönetim Kriterleri ( s: 71-78 )
Hukuki Kriterler ( s: 79-80 )
Finansal Kriterler ( s: 81-161 )
Olarak 5 kategoriden oluşuyor.
       
161 sayfalık manuelin 80 sayfasını Finansal Kriterler oluşturduğundan amacın Kurumsal Yönetişim olduğu açıkça belli oluyor. Burada UEFA, serbest Pazar ekonomilerinde hiç görülmemiş ve alışılmamış finansal sorumluluklar icad ediyor. Kulüplerin finans sorumlularının iç çamaşırı rengi dışında bütün finansal parametreler soruluyor. Bunların arasında sportif kulüplerin yapmadıkları ve yapmaları gerekmeyen finansal parametreler de mevcut.
       
FUTBOL SEKTÖRÜNDE YENİDEN YAPILANMA ZORUNLUDUR
Futbol sektörü aşağıda verilen gelişmeler nedeniyle yeniden yapılanmalıdır.
Futbol sektörü giderek ticarileşmektedir fakat bu ticaretin kuralları açık değildir.
Futbol sektörü serbest pazar rekabet ekonomisinin bilinen kurallarına uymuyor.
Futbol da bir ekonomik sektördür ve kendisine ayrılan tüketici fonları sınırlıdır. Bu fonların rasyonel değerlendirilmesi gerekmektedir.
Futbol sektöründe sosyolojik bir değişim yaşanıyor. Yoksul, cefakar ve fedakar taraftar yerini varlıklı, seçkin ve kayıtsız seyirciler almaktadır.
Futbol kulüplerini yönetenler ticarileşmenin getirdiği sorunlarla başa çıkabilecek donanıma sahip değiller.
Futbol kulüplerini yönetenler UEFA kriterlerini tartışma yetki ve kapasitesine de sahip değiller.
UEFA ulusal federasyonlara hukuk sistemi dışında yetki ve kapasiteler yüklüyor.
       
FUTBOL EKONOMİSİ ARAŞTIRMA MERKEZİ NEDEN GEREKLİDİR
Futbol sektörü ciddi bir yeniden yapılanmaya ve buna ışık tutacak bir AKADEMİK-BİLİMSEL yorumlamaya ihtiyaç duyuyor. Buna karşılık futbol sektöründeki ticarileşme ve finansman sorunları ile ilgili çok az çalışma ve araştırma kuruluşu bulunmaktadır. İngiltere’de sorunların oldukça derinleşmesi üniversitelerde bazı araştırma kuruluşlarının oluşmasına yol açmıştır. İngiltere’de görülmeye başlanan Futbol Endüstrisi Araştırma Merkezleri ülkemizde de kurulmalıdır. Böyle bir kuruluş yerle ve küresel futbola ilişkin sorunların rasyonel çözümlenmesine katkıda bulunacaktır. Futbolun sıradışı rating gücü, futbol araştırma merkezine sahip bir üniversiteye dikkati ve ilgiyi arttıracaktır. Üniversitenin adı ve akademisyenleri yazılı ve görsel basında daha fazla yer alacaktır. Oldukça bakir bir araştırma alanı olması ve yoğun bir ilginin odağı olması üniversiteler arasında küresel bir ilişki ağının kurulmasını sağlayacaktır.
       
Futbol Ekonomisi Araştırma Enstitüsü;
 Futbol sektöründeki sorunları engelleyebilmek için bir erken uyarı merkezi olacaktır.
Sektörün sağlıklı işleyebilmesi için gereken olan örgütsel ve hukuksal yapılanmaya ışık tutacaktır
Ticarileşen futbol sektörünün ihtiyaç duyacağı işletme ve iktisat disiplinlerinde yetişmiş yönetici kadroları yetiştirecektir.
Futbol sektörüne özel olan muhasebecilik ve finans ilkelerini belirleyecektir.
Futbol sektörünün sağlıklı çalışması için gerekli olan sportif ve hukuki gelişmelere ışık tutacaktır.
Futbol sektöründe yapısal olan dengesizlik sorunlarının çözümü için modeller geliştirecektir.
Sportif performansa destek olacak liderlik ve motivasyon yöntemlerini belirleyecektir.
Futbol sektöründe yönetimin daha sağlıklı ve rasyonel temeller üzerine oturmasına yardımcı olacaktır.{jcomments on} 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  11443  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Cuma, 19 Nisan 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39674713

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.