Newcastle United Resmi Olarak 305 Milyon Sterlinlik (415 Milyon Dolar) Anlaşmayla Suudi Destekli Bir Konsorsiyuma Satıldı
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Hukuk Manşet Newcastle United Resmi Olarak 305 Milyon Sterlinlik (415 Milyon Dolar) Anlaşmayla Suudi Destekli Bir Konsorsiyuma Satıldı

Newcastle United Resmi Olarak 305 Milyon Sterlinlik (415 Milyon Dolar) Anlaşmayla Suudi Destekli Bir Konsorsiyuma Satıldı

147Newcastle-Utd-SOLD-saudi-1502597 

Futbolekonomi- 14 Ekim 2021 Newcastle United Futbol Kulübü yaptığı açıklamada, kulübün yüzde seksen hissesinin resmi olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Selman'a bağlı servet fonu olan PIF, PCP Capital Partners ve Reuben Brothers şirketlerini de kapsayan Suudi Arabistan destekli bir konsorsiyuma satıldığını kamu oyuyla paylaştı. 

Takımın yaklaşık % 80 hissesi, The Telegraph'tan Uche Amako'ya göre 415 milyon dolara (305 milyon £) satıldı. Yatırım grubu, Kamu Yatırım Fonu (PIF) tarafından yönetiliyor ve ayrıca PCP Capital Partners ve RB Sports & Media'dan oluşuyor.  

Premier Lig Yönetimi Satışa İzin Verdi mi? 

Kulübün satışına ilişkin ilk kez Nisan 2020'de bir anlaşmaya varıldı. Ne var ki, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın yönetim ve denetimindeki bu devlet yatırım fonu (PIF), Premier Lig'in kulüp satın alma ve mülkiyet devirlerinde satın alanlara ve yöneticilerine ilişkin uyguladığı “Premier League's owners' and directors' test”ini geçemedi. Bu tür durumlarda Premier Lig yönetimi, satışın tamamlanmasından önce Premier Lig takımın mülkiyetini devir alacak yeni sahibinden yasal güvence istiyor. 

Satın alma sürecinde Premier Lig yönetimi, “kulübü devralmanın ardından (olası) yasal anlaşmazlıklarda, hangi kuruluşların ve/veya kişilerin kulübü kontrol edeceğine, bu süreçte kimlerin sorumlu olacağına ve kulübü yönetme kabiliyetine sahip olacağına ilişkin yatırım fonu sahibi Suudi Arabistan Krallığı'ndan yasal olarak bağlayıcı güvencelerin alındığını” belirtti. Bununla beraber, “Premier Lig yönetiminin incelemeleri bitinceye kadar, kulübün yeni patronu olan Kamu Yatırım Fonu (PIF)’nun, Newcastle United Futbol Kulübü'nü kontrol edemeyeceği de” ayrıca kamuoyuyla paylaşıldı.  

İnsan Hakları Sicili Kötü Olan Bir Ülke Olumlu Repütasyon Peşinde mi? 

Newcastle United’ın Suudi Krallığı’na ait bir devlet yatırım fonuna satılması, beraberinde bazı sorunlara da yol açacak gibi görünüyor. Nitekim, “Kulübün Suudi Arabistan liderliğindeki bir yatırım grubuna satışı ve buna yasal onay verilmesi, 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesi göz önüne alındığında, satın alan ülkenin insan hakları sicili konusunda tartışmaları ateşleyeceği”ni belirten Washington Post yazarı Khashoggi kendi köşesinde, “cinayetin doğrudan bin Salman tarafından emredildiğine ilişkin istihbarat örgütlerinin tespitlerinin bulunduğu” ifade ederek, sert bir şekilde eleştirdi.  

Newcastle United’ın Suudi Krallığı’na ait bir devlet yatırım fonuna satılması, başta Uluslararası Af Örgütü olmak üzere insan hakları gruplarının muhalefetiyle karşılandı. Satın alma resmileşmeden önce, Uluslararası Af Örgütü CEO'su Sacha Deshmukh Çarşamba günü yaptığı açıklamada Premier Lig yönetimini, “kulübün yeni sahiplerinin ve yöneticilerinin insan hakları sorunlarını çözmek için” uygulamaya aldığı testini değiştirmeye çağırdı. 

Uluslararası Af Örgütü, Premier Lig'i Suudi Arabistan'ın insan hakları konusundaki kötü itibarını, sporu kullanma yoluyla düzeltmeye çalıştığı konusunda uyardı. 

Deshmukh, "Formula 1, elit boks, golf veya teniste olduğu gibi, üst bir düzey futbol ligine yatırım yapmanın, insan hakları konusunda itibarı zedelenmiş bir ülkeyi veya kişiyi yeniden markalaştırmanın çok çekici bir yolu” olduğunu belirterek, "Premier Lig'in bu tür olaylara karşı “sporu kullanarak”, itibarın olumluya çevrilmesi gibi yaklaşımların dinamiklerini daha iyi anlaması ve sahiplik kurallarını sıkılaştırması gerekir" dedi. 

beIN’den Suudilere 1 Milyar Dolarlık Korsan Yayın Tazminat Davası 

Ayrıca bir başka konu da: Newcastle kulübünün Suudi krallığına satılması, Suudi Arabistan’ın Premier Lig maçlarının kendi ülkelerinde gösteriminin yasaklanması konusunu da sonlandıracağına ilişkin…Orta Doğu'daki Premier Lig maçlarını gösterme haklarına sahip Katar merkezli yayıncı beIN Sports ile Suudi Arabistan arasında Premier lig maçlarının korsan gösterimi konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık söz konusuydu. Katar ile Suudi Krallığı arasında yaşanan politik sorunlar nedeniyle, Suudi Krallığı Katarlı yayıncının legal olarak maçları ülkesinde yayınlamasına izin vermemiş, Katarlı yayıncı Suudi Arabistan'da yasaklanmıştı. Ne var ki, her ne kadar Premier lig maçlarının legal olarak yayınlanmasına ülkesinde izin vermeyen ülkede, maçları korsan yayınlayan yayıncı beoutQ’nun da devlet tarafından işletilen bir yayıncı olduğu ortaya çıkmıştı. Şimdi bu satın alma olayıyla, bu tuhaf durum da ortadan kalkmış olacak.  

Bu konuda beIN Corporation, Suudi Arabistan'a karşı 1 milyar dolardan fazla tazminat talep eden uluslararası bir yatırım tahkimi başlatmıştı. Daha sonra Suudilerle beIN Corporation’in bir anlaşmaya varmaya çalıştığı bildirilmişti. Kulüp satışı sonrası bu davanın da kendiliğinden çözümleneceği konusu düşülmektedir.  

Newcastle United yönetimi tarafından yapılan bir basın açıklamasında, kulüp mülkiyetinin devrine yönelik anlaşmanın "tüm kulüp ve futbol paydaşlara fayda sağladığını ve Newcastle United'ı net, uzun vadeli bir strateji izlemek için daha iyi bir konuma getireceği" ifade edildi.  

PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan ise basın açıklamasında, "İngiliz futbolunun en ünlü kulüplerinden biri olan Newcastle United'ın yeni sahibi olmaktan son derece gurur duyduklarını; Newcastle taraftarlarına yıllar boyunca gösterdikleri son derece sadık destek için teşekkür ediyoruz ve onlarla birlikte çalışmaktan heyecan duyduklarını” dile getirdi. 

Takım 19.Sırada 

13 Ekim 2021 itibariyle Newcastle United, 2021-22 Premier Lig sezonunda oynadığı yedi maçta üç beraberlik alıp dört maçta ise yenildi. Üç puana sahip Newcastle United Premier Lig’de 19. Sırada bulunuyor. 

Newcastle United’ın değeri 245 Milyon Euro 

Newcastle United Premier Lig’de 245,4 Milyon Euro takım değeriyle, 16.sırada yer alıyor. Oyuncu başına ortalama takım değeri ise 9.8 Milyon Euro civarında.

Transferde Kesenin Ağzı Açılacak

 

Newcastle United’ın çoğunluk hissesini satın alan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Selman'a bağlı servet fonunun, transferlerle İngiliz ekibini iddialı duruma getirebilmek için kesenin ağzını açacakmış gibi görünüyor.  Basında çıkan haberlere göre, Suudi Kralı Newcastle United'ı dünya futbolunda iddialı bir konuma getirmek 1.5 milyar sterlin transfer bütçesi ayırdığını ifade etti. 

İngiliz ekibi Newcastle United, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Selman'a bağlı servet fonu olan PIF, PCP Capital Partners ve Reuben Brothers şirketlerini de kapsayan Suudi Arabistan destekli bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Bu hamle futbol dünyasında dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. Arap sermayesi, Newcastle United'ı bambaşka bir kulüp yapmak için şimdiden çalışmalara başladı. 

Newcastle United'ın yaz transfer döneminde çarpıcı transferlere imza atması bekleniyor. Ancak kulüp yönetimi, ocak ayını da boş geçmeyecek ve takıma takviyeler yapacak. The Mirror'da yer alan habere göre; listede Manchester United'ın 4 yıldızı var.

   

Newcastle United'ın transfer etmek istediği isimlerin başında Donny van de Beek geliyor. Solskjaer, 1 yıl önce Ajax'tan 39 milyon euro karşılığında alınan Hollanda oyuncuyu kadroda düşünmüyor. 

Teknik Adam Değişikliği Kapıda!

   

The Telegraph'ın haberine göre, Newcastle United ile kötü gidişata dur demek isteyen yönetim, yeni sahiplerin ardından takımın teknik direktörü olan Steve Bruce'ı göndermek istiyor. Yeni teknik direktör adayları da öne çıkmaya başladı. 

Yeni teknik direktör adayları için son olarak Chelsea'nin başında Frank Lampard ve şu an aktif olarak Rangers'ın teknik direktörlüğünü yapan Steven Gerard öne çıkıyor.

 

Sonuç İtibariyle Şu Soruyu Sormak Durumundayız? 

 

Suudi Arabistan Krallığı'na bağlı bir yatırım, devlet fonu, Premier Lig'de ondoukzuncu sırada olan ve mali yönden sağlıklı bir mali yapısı olmayan bir kulübe neden bu kadar para yatırır?

 

Anlaşılan o ki, bu satın alma sadece bir kulüp satın almaktan daha fazla şeyler ifade ediyor.

 

İnsan hakları sicili konusunda kötü bir şöhrete sahip bir ülke, Premier lig sayesinde bu olumsuz itibar algısını, olumluya çevirebilecek mi? Bunu hep birlikte göreceğiz.

 

Sonuçta alınıp satılan sadece kulüp değil, futbolun dışında işin içerisinde her şey var. Suudilere karşı dik duramayan, (bunu siz paraya karşı kayıtsız kalamayan olarak ta okuyabilirsiniz) Siyasi, ekonomik ve finansal çıkarlar uğruna, futbol feda edilebiliyor.  

{jcomments on}   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12692  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.910,23

-1,75

 bjk BJKAS

79,20

+0,19

 fb FENER

93,60

+0,21

 gs GSRAY

7,64

+4,37

 trabzon TSPOR

1,63

+0,62

   SPOR ENDEKSİ

5.119,80

+0,99

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39129762

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.