Türk Futbolunun Matematiği
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa

Türk Futbolunun Matematiği

tff-

Yrd.Doç.Dr.Burak Çelik- 6 Ocak 2015 6+0+4, 5+3, 5+3+1 derken nihayet dengeyi bulduk: 14=14.

 

Süper Lig kulüplerinin istediği oldu ve yabancı oyuncu sınırlaması kaldırıldı denilecek kadar gevşetildi. Kısaca, kulüpler 28 kişilik kadrolarında 14 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilecekler.

  1.  
  2. Uluslararası iktisadın temel teorisidir. Dışarıda üretilen ürünün (yani yabancı futbolcunun) ithalatına uygulanan kota yurtiçinde üretilen yerli ürünün (yani Türk futbolcunun)fiyatını arttırır. Bu kota miktarı ne kadar kısıtlayıcı olursa, yerli ürünün fiyatındaki artış da o kadar yüksek olur.

 

5+3 şeklinde kısıtlanan yabancı oyuncu sayısı, kulüpleri ilk onbirde en az 6 Türk oyuncu oynatmak zorunda bırakıyordu. Bu nedenle zaten yetersiz olan Türk futbolunun altyapısından yetişen yetenekli oyuncu sayısı kısıtlı olunca, olmayacak oyunculara inanılmaz ücretler ve bonservis bedelleri ödeniyordu. 

 

Bazı Türk futbolcular için ödenen bonservis bedellerini bir hatırlayalım.

 

Mehmet Topuz 9 milyon Euro 

Bülent Akın 8 milyon Euro

Gökhan Ünal 6,25 milyon Euro

Sezer Öztürk 5,5 milyon Euro

  1. Kesimal 5 milyon Euro

Tarık Çamdal 4,75 milyon Euro

Orhan Şam 4,5 milyon Euro

 

Önder Özen’in açıklamasında ifade ettiği gibi Tolga Zengin’in Beşiktaş’a transferinde verilen ücrete bir iki milyon Euro daha koyarak Arsenal’in Kolombiyalı kalecisi Ospina’yı transfer edebilirlerdi ancak yabancı oyuncu kısıtlaması nedeniyle Tolga’yı üst düzey Premier Lig oyuncusunun aldığı bir ücret ile transfer etmek zorunda kaldılar.

 

Yeni yabancı kuralının mali etkilerini iki türlü değerlendirebiliriz.

 

Birincisi, yeni kural ile birlikte bir iki yıl içerisinde Türk futbolcuların aşırı değerlenmesi engellenmiş olacak, zamanla Türk futbolcularının bonservis ve ücretlerinde düşüşler gözlemlenecekBöylece kısıtlamanın kalkmasıyla artan rekabet sayesinde Türk futbolcular da üretkenlikleri doğrultusunda ücret alacaklar. 

 

İkinci olarak kulüpler yabancı bir oyuncu transfer etmek istediklerinde, sınırlama nedeniyle dolu olan yabancı kadrolarını boşaltmak uğruna Matteo Ferrari gibi gönderdikleri oyunculara milyonlar ödemek zorunda kalmayacak ya da bu sezon başında Cristian Baroni ve Joseph Yobo için Fenerbahçe’nin yaptığı gibi oyuncularını alelacele ücretsiz serbest bırakarak olası bir bonservis gelirinden feragat etmeyecekler. Ancak bunun yerine kulüpler kadrolarında düşünmediği yabancı oyuncuları sözleşmeleri bitene yada kendilerine kulüp bulana kadar kadrolarında tutacak, futbolcuların garanti ücretlerini ödemeye devam edecekler.

 

Süper Lig’deki yabancı oyuncuların kalitesi ortadayken kulüp harcamalarında hiçbir sorumluluğu olmayan yöneticiler spor kulüplerimizi yönettiği sürece göreceğiz ki, iki üç sene sonra takımlar 14 kişilik yabancı kontenjanlarını bile doldurmuş olacaklar ve yabancı oyuncu transfer edebilmek için bu 14 kişiden birilerine gitmeleri için yine milyonlar ödeyecekler.

 

Spor kulüplerinin en büyük gider kalemi sporcu ücretleri ve bonservis bedelleridir. Dolayısıyla Türk oyuncularının maliyetlerindeki düşüş kulüp bütçelerine olumlu yansırken, yabancı oyuncu çöplüğüne dönen kulüplerin yabancı oyuncu maliyetleri bütçelerini daha da zorlayacak. Bu yeni yabancı oyuncu kuralının tam anlamıyla etkili olabilmesi ve kulüp harcamalarına da olumlu yansıyabilmesi için yöneticilerin kulüp borçlanmalarında sorumlu tutulacakları bir düzenleme de mutlaka getirilmelidir. Böylece başkanlar ve yöneticiler oyuncu transferlerinde iki kere düşünecek, bol keseden dağıtmayacaklardır.

 

Bakalım yabancı kuralındaki yeni denge, Türk futbolundaki dengeleri nasıl değiştirecek…{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  9305  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/06/2025

Kapanış  
  BİST 100

9.277,01

+2,98

 bjk BJKAS

1,71

+1,18

 fb FENER

45,84

-1,46

 gs GSRAY

1,58

-3,07

 trabzon TSPOR

0,73

0,00

   SPOR ENDEKSİ

2.360,82

-1,11

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 48935656

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 36 30 5  1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90  39 51

84

3 Samsunspor 36 19 7  10

55

41 14

64

4 Beşiktaş 36  17  11 8 59 36 23 62
5 Başakşehir 36 16 6  14 60 56 4 54
6 Eyüpspor 36 15 8 13 52  47

 5

 53
7

Trabzonspor

36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11

12

59 50 9 50
9 Ç.Rizespor 36 15 4 17 52   58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Konyaspor 36 13 7 16

45

50  -5 46
12 Alanyaspor 36 12 9 15 43 

50

-7 45
13 Kayserispor  36 11 12

13

45  57  -12 45
14 G.Antep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Antalyaspor 36 12 8 15 37 62 -10 39
16

BodrumFK

36

9

10

17 26 43

-17

44
17 Sivasspor 36 9 8 18 44 58 -14 37
18 Hatayspor 34 6 8 22 42 74 -27 26

19

A.Demirspor 33 3 5 28 34 92 -58 2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.