Deniz Gökçe Akşam gazetesindeki haberinde futboldaki gelir- gider dengesizliğini kaleme aldı.
İşte Deniz Gökçe'nin yazısı:
"Tüm dünyada futbol ligleri başladı. Hele global krizde futbolun ekonomisi en az futbolun kendisi kadar önem kazandı. Ligimizin ve tüm dünya liglerinin en büyük harcama kalemi transfer harcamalarıdır. Futbol takımlarının oyuncu alırken yaptıkları transfer harcamalarından, transferde oyuncu satışından elde edilen gelirler çıkartıldığındaki fark, takımların ve ligin mali geleceğini belirleyen en önemli faktördür.
PORTEKİZ VE HOLLANDA'YA BAKALIM
Grafikte ülkemizin en bilgili, çalışkan ve üretken futbol ekonomisi uzmanı Tuğrul Akşar tarafından derlenmiş 'transfer ziyanları' gösteriliyor. İngiltere, İtalya ve İspanya eğer bir şirket olsaydılar müflis ilan edilirlerdi. Fransa ve Almanya ligleri ise transferde ziyan etmelerine rağmen şimdilik karşılanabilecek bir açık vermekteler, müflis değiller. Türkiye ise 17 milyon euro ile altıncı gelmekte. Daha akıllı transfer yaklaşımındaki Portekiz ve Hollanda ligleri ise transferde net kazanç elde etmekteler. Portekiz ve Hollanda'nın futboldaki başarılarına ilaveten mali yapıda da güç sergilemeleri, bizim İngiltere gibi müsriflerle yarışacağımıza, Portekiz ve Hollanda yaklaşımını taklit etmemiz gerektiği kanısındayım.
En karlısı Karabük en müsrifi BJK ve TS
BU yıl şike sorunları ortamında zor durumda kalan Fenerbahçe uzun zamandır ilk defa 59 milyon TL transfer harcaması yaptı ve 64 milyon TL kadar da transfer geliri elde ederek 5 milyon TL kadar net gelir kazandı.
LİGİMİZDE transferde en başarılı olanlar arasında Kayserispor 6, Karabükspor 20, Gençlerbirliği 17 milyon TL kadar net gelir elde ettiler. Ama tüm kulüplerin net durumu 41 milyon TL kadar eksi (tablodaki 17 milyon euroluk sayı ). Beşiktaş ve Trabzonspor ise en 'müsrif' transferciler oldular.
174 yabancı oyuncu var
SÜPER Lig bu yıl 64 yeni yabancı oyuncu transfer etti ve 134 milyon TL transfer harcaması yaptı.
YABANCI oyuncu satışından ise ligimiz 94 milyon TL transfer geliri elde etti. Net 41 milyon TL ziyan yaşadık.
TRANSFER edilen dört oyuncudan kabaca biri yabancı. Transfer için harcanan her iki liradan ise biri yabancı oyuncuya gidiyor.
SÜPER Lig'de oynayan yabancı oyuncuların sayısı bu yıl 174 düzeyine çıkmış durumda.
GEÇEN sezon yabancı oranı yüzde 28 iken bu yıl yüzde 35 kadar.
4 büyüklerin banka borcu 1.5 milyar TL
YABANCI oyuncuların yaş ortalaması 26.5, yerli 337 oyuncunun yaş ortalaması
ise 24.8.
BUGÜNE kadar şampiyonluk kazanmış beş kulübün transfer
harcamaları 217 milyon TL ile toplam transfer harcamasının yüzde 87 kadarı.
ANCAK transferde en çok para harcayan kulüpler, komiktir, aynı zamanda en çok borcu olan kulüpler. Bursa hariç 'dört büyüklerin' toplam banka borcu 1.5 milyar TL boyutuna ulaşmış durumda.
Kurtuluşun tek yolu sabırla altyapıya yönelmek
BURADA altı çizilen gelişmeler bir taraftan kulüpleri mali batağa sürüklüyor, diğer taraftan rekabet ve kalite eksikliği futbolumuzu zayıflatıyor ve milli takımı da zor duruma getiriyor, ligdeki takımlar da başkalarının 'emeklilerini' transfer ederek uluslararası başarı elde edemeyeceklerine göre ve mali yapı çöktüğüne göre, futbol kavga, gürültü, şike gibi sporun keyfini tahrip eden olgulara boğuluyor. Kurtuluşun tek yolu sabırla altyapıya yönelmektir. En önemli örnek de Barselona'dır! Kaldı ki yarın Barcelona'nın bile onca altyapı ve futbol başarısına rağmen finansal açıdan nasıl çöktüğünü vurgulayacağız!"{jcomments on}