Futbolun Buzdağı FIFA
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Futbolun Buzdağı FIFA

Futbolun Buzdağı FIFA

SBlatTER

 

Sebahattin Devecioğlu, New York/ 05 Haziran 2015, Günümüz dünyasında ilgi çekici yönleriyle ve skandallarıyla ilgi odağı olan futbol, büyük ekonomik faaliyetleri bünyesinde barındırıyor.

 

Diğer taraftan aynı zamanda, ülkelerin uluslararası platformda tanıtım konusu olan ve hatta uluslararası ilişkileri negatif veya pozitif yönde etkileyebilen özellikler taşımaktadır.

 

Son günlerde yolsuzluk, rüşvet, dolandırıcılık operasyonları ile gündeme gelen,  Uluslararası Futbola Birliği, (F.İ.F.A)’ nınsadece futbol ile ilgili olmadığı ve dünyanın sayılı uluslararası örgütleri içerisinde yer aldığı, bünyesinde sosyal ekonomik ve politik bir çok yapıyı bulunduran, karmaşık bir özelliğe sahip olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. 

 

FIFA’nın yönetim yapılanmasının, bir buzdağına benzediği görünen yüzünde sağlık, şampiyonluk, sevinç, mutluluk, barış olduğu,  görünmeyen yüzünde bir çok politik, ekonomik ve illegal savaşların olduğu görülmektedir. 

 

F.İ.F.A., 21 Mayıs 1904 yılında kendi federasyon kuruluşlarını gerçekleştiren Avrupa liglerinden Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç ve İsviçre’nin katılımıyla, o güne kadar sadece  Britanya adalarında düzenlenen İngiltere, K. İrlanda, Galler ve İskoçya’nın katıldığı uluslararası futbol  turnuvasını genişleterek bir dünya turnuvası haline getirmek için Paris‘de kurulmuştur.

 

Dünya Futbolunun Yöneticiler Kuruluşu olan F.İ.F.A.,Futbolda kuralların belirlenmesi, uygulanması, değiştirilmesi, uluslararası maçların ve turnuvaların düzenlenmesi konusunda en yetkili organdır. F.İ.F.A. yönetmeliklerine aykırı olarak hiçbir ülke müsabaka düzenleyememekte ve uluslararası şampiyona ve turnuvalara katılamamaktadır. F.İ.F.A. kurallarına uymamak konfederasyonlar ve federasyonlar nezdinde büyük sorumluluklar doğurmaktadır.

 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile birlikte dünyada spor organizasyonu konusunda tek yetkili organ kabul edilen  F.İ.F.A. “Uluslararası futbol şampiyonası düzenleme yetkisi sadece F.İ.F.A. ya aittir” maddesi ile organizasyonun düşünsel ve hukuksal temelini ortaya koyar.

 

Dünya Futbolunun yöneticiler kuruluşu olan F.I.F.A. Futbolda kuralların uygulanması, değiştirilmesi, uluslararası maçların ve turnuvaların düzenlenmesikonusunda en yetkili organdır

 

Bu gün 20üyesi bulunan F.İ.F.A.’nın merkezi Zurih olup, bağlı 6 konfederasyondan teşekkül etmektedir. Avrupa Futbol Federasyonlar Birliği (U.E.F.A.)Asya Futbol Konfederasyonu (A.F.C.)Afrika Futbol Konfederasyonu (C.A.F.)Kuzey Orta Amerika vKarayip Futbol Konfederasyonu(C.O.N.C.A.C.A.F.)Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (C.O.M.M.E.B.O.L.)Okyanusya Futbol Konfederasyonu (O.F.C.) dur.Konfederasyonlar, Ulusal Federasyonlar ve Kulüpler F.İ.F.A.’nın mutlak denetimi altındadır

 

2014 FIFA bütçesi Sepp Blatter'ın g öreve geldiği 1998'den sonra, organizasyonlar, sponsor gelirleri ile ulaşılan en yüksek meblağ olarak bilançosu 1 Milyar dolar olarak açıklanmıştı. FIFA'nın sponsorları arasında VISA, Coca Cola, Adidas, Hyundai, Kia ve pek çok büyük kuruluş bulunmaktadır.

 

Tüm dünyada örgütlenen bu buz dağının görünen beyaz yüzünün arkasındaki karanlık dehlizlerinde bir çok yolsuzluk, rüşvet, kara para aklama, şantaj, şike ve elektronik dolandırıcılık gibi siyah noktalar bulunmaktadır.

 

En son 27 Mayıs 2015 tarihinde yolsuzlukla ilgili para trafiğinin Amerika bankalarının kullanılması yapılması gerekçesi ile Amerikanın talebi üzerine harekete geçen İsviçre Adalet Bakanlığı, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla  başlatılan soruşturma kapsamında bir çok kişinin gözaltına alındığı ve bunların arasında; FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı, FIFA İcra Kurulu Üyesi, FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı,FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz CostasTakkas, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanıgibi önemli isimler bulunduğu ifade edilmişti. 

 

İsviçre bakanlığından yapılan açıklamada iseFIFA yetkililerinin reklam, tanıtım , sponsor  medya firmalarından uzun yıllardır  rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığının 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmış ve gözaltına alınanların sorgulanacağınıbelirtimişti.

 

Soruşturmanın 29 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen 65. FIFA Kongresinin hemen öncesinde gerçekleşmesine rağmen ve  yetkililer hakkındaki göz altıların, Dünya Kupası'nın düzenleneceği ülkenin belirlenmesi sürecinde yolsuzluklar yaptıkları iddiaları, FIFA, Katar ve Rusya'da oynanacak Dünya Kupası finalleriyle ilgili rüşvet suçlamaları, 2022 Dünya Kupası'nı düzenlemek için FIFA'ya başvuran ABD, Katar'ın gerisinde kalması, FIFA yetkililerine verilen rüşvetler sonucunda ABD'nin organizasyona ev sahipliği yapamamasının ardından operasyona start verdiği düşüncesi, 2011 yılında başlatılan soruşturmanın, Amerika Federal Soruşturma Bürosunun, Avrasya masasında bir Rus suç örgütü hakkındaki araştırması ile şans eseri başlatıldığı, Rusya Lideri Putinin Soruşturmanın tamamen Amerika’nın  kontrolünde  yapılmasına karşı olduğunu amacın SeppBlatter'in yeniden FIFA  başkanı seçilmesini engellemek olduğunuaçıklaması gibi, bir çok siyasi, ekonomik güç gösterilerinin ve spekülasyonların oluşturulmasına rağmen, FIFA genel başkanlık seçimi ertelenmeyerek yapıldı.  

 

FIFA başkanlığı 4 dönemdir görevini sürdüren Blatter ile Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarıştı. Filistinin FIFA Üyesi olması ile 209 üyenin oy kullandığıİlk tur oylamasında Blatter 133, Ali bin el-Hüseyin 73 oy almış, 3 oy ise geçersiz sayılmıştı. Adaylardan birinin üçte iki çoğunluk anlamına gelen 140 oya ulaşamaması nedeniyle oylama ikinci tura kalmış, İkinci tur oylaması öncesi Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yaptığı açıklamayla adaylıktan çekildiğini belirtmiştiBöylece 5. kez yeniden FIFA başkanlığına seçilen Blatter, görevine 4 yıl daha devam etme hakkı kazanmasına rağmen şok bir kararla istifa ettiğini açıklamıştı.Zürih’te düzenlenen basın toplantısında istifasını açıklayan Blatter’in, FIFA yetkililerinin yolsuzluk iddiaları ile tutuklanması sebebiyle görevi bıraktığı ifade edildi. 

 

Yapılan açıklamalarda FIFA’da yolsuzlukların 20 yıldır devam ettiği soruşturmanın FIFA yetkililerinin ötesinde olduğu, UEFA gibi bir çok kıta ve ve ülke federasyonları ile organizasyonlarına ve kulüp ve  öneticilerineuzanacağıifade edilmektedir. 

 

Balık  baştan kokmaktadır…Futbolun kirlenmesi ile ilgili bir çok araştırma, rapor, kitap ve makale bulunmaktadır. Son yıllarda dünya futbolundaki bu çürüme en tepeden en alt birimleri olan kulüplere kadar yansımaktadır. “UEFA nınFinansal FairPlayuygulamalarına rağmen Avrupa’da bir çokkulüp de kara para aklama devam etmektedir.Bu çürümüşlük son yıllarda ülkemizde de;  şike, vergi kaçırma, yolsuzluk, dolandırıcılık gibi bir çok kulüpte kontrol edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. 

 

Futbolun görünmeyen yüzü artık kontrolügüç olanmafyalaşmış karanlık güç odakları tarafından yürütülmektedir.Siyasi ve  Ekonomik olarak uluslararası boyutlara ulaşana bu odaklarla mücadele etmenin yollarını aramakfutbolu kirli ellerden kurtararak onu bir dünya mirası olarak korumak ve yaşatmak futbolu sevenlere düşmektedir…{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4917  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43189551

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.