Yeni Futbol Düzeni ( Fırsatlar ve Tehditler)
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Sebahattin DEVECİOĞLU Yeni Futbol Düzeni ( Fırsatlar ve Tehditler)

Yeni Futbol Düzeni ( Fırsatlar ve Tehditler)

Go to fullsize image

Sebahattin Devecioğlu- 3 Ekim 2010

Yönetim kavramı bir asırdan daha uzun bir süredir geliştirilmekte olan bir kavramdır. Ekonomik bir amaca dayalı olarak kurulan işletmelerin parasal, mekanik ve işgücünden meydana gelen kaynakların en uygun biçimde sevk ve idare edilmesini kavramaktadır.

Günümüzün toplumu çok geniş bir sorumluluk alanına sahiptir. Evrensel özellik, yönetimin dar kalıplar içine sıkışmasını engellemektedir. Sadece bir fabrika veya mağaza gibi işletmelerde değil, aynı zamanda evlerde, gece kulüplerinde, dini kuruluşlarda, okullarda, spor kulüplerinde de yönetim faaliyeti vardır.

İnsanoğlunun karşılaştığı en zor aktivitelerden birisi olan yönetimin en temel hedefi, takımlar halinde çalışan bireylerin kendileri için belirlenmiş görevleri ve misyonları yerine getirebilecekleri bir ortam tasarlamak ve yaratmaktır. Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse; yönetimin amacı, bir örgüt içerisinde yapılması gereken işlerin çalışanlar tarafından en uygun ve en verimli şekilde yapılmasını sağlamaktır.  Endüstriyel ve teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak gelişen kurumsallaşma sürecinde yukarıda anılan hedeflere ulaşmayı sağlayacak farklı yaklaşımların zaman içerisinde oluşması kaçınılmaz bir olgu haline gelmiştir.

Yönetim biliminin gelişmesinin incelenmesiyle yönetim biliminin gelişmesinin çok eski olmadığı görülür. Yönetimin incelenmesi olgusu uygarlık kadar eskidir. 18. Yüzyılda işletmelerin büyümesi sonucunda yeni durumlar kendisinin göstermiştir. Tarihi gelişme ile beraber işletme yönetimine yaklaşım farklılaşmaya başlamıştır. Yönetim bugüne kadar gelinceye kadar önemli aşamalar kaydetmiştir.

Bilimsel Yönetim Öncesi süreçler başlayan yönetim yaklaşımlarının gelişimi genel olarak Klasik, Neo-Klasik ve bugün gelinen noktada Çağdaş yönetim yaklaşımları ve görüşleri hakim olmuştur. Bilgi çağının başlaması ile birlikte yeni teknolojilerin gelişimi ve yeni ekonomik düzen, sistemlerin ve kurumların yeniden yapılanmasını beraberinde getirmiştir.  Küreselleşme ile birlikte, yenidünya düzeni olarak adlandırılan yaklaşımlar yönetim ve ekonomi ile ilgili devlet, ahlak, eğitim, kültür ve spor gibi kurum ve kavramların yeniden tanımlanmasını gerekli kılmıştır. Bu gün gelinen noktada liberal ekonomik sistem her alanda olduğu gibi spor ve kurumlarında değişim ve dönüşümü zorunlu kılmaktadır.

Bilimsel yönetim öncesi dönemle başlayan günümüz yenidünya düzeni sürecine kadar varlığını koruyan ve devam ettiren her dönemde, yeni bir şekil ve organizasyonla karşımıza çıkan spor, bu günde varlığını sürekli kendisini geliştirerek ve değiştirerek, yenileyerek devam ettirmektedir. Yenidünya düzenin vazgeçilmez kavramlarından biri olan spor; sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik gibi birçok alanla kendisini ilişkilendirerek gittikçe kitlelerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Teknolojinin gelişimi, uydu sistemlerinin gelişimi, yazılı ve görsel basının yaygınlaşması ile birlikte spor oldukça geniş aktif ve pasif katılımcı gruplarına, topluluklarına ve kurumlarına sahip olmaktadır. Geleneksel spor sistemlerinin yerini daha modern ve profesyonel sistemler almakta olup, spora ait eski sistemler ya kendilerini yenilemek durumunda kalmak da ya da birer birer kaybolup gitmektedirler.

Günümüz dünyasında; yönetimde, ekonomide, siyaset de yenidünya düzenini şekillenmesi birçok fırsatları beraberinde getirmesi ile birlikte tehditleri de bünyesinde barındırmaktadır. Bu fırsat ve tehditler, sosyal toplumun günlük yaşantılarında gözle görüldüğü gibi, insanların kişisel yaşam şartlarına da yansımaktadır. Bilgi teknolojinin kullanımı, bilgiye erişimin hız kazanması, sınırların kalkması, iletişim kanallarının yaygınlaşması sayesinde, yeni kurum ve organizasyonlar bu gelişmelerden önemli ölçüde yaralanmakta olup, bu gelişmelerden olumsuz olarak da etkilenmektedirler.  Dünyada ki sosyal-ekonomik ve kültürel değişim ve dönüşümlerden etkilenen kurumlardan bir tanesi de  hiç şüphesiz ki futbolun kendisidir.

Futbol çağlar boyunca varlığını sürdürerek, tarihi yolculuğuna kendini koruyarak ve sürekli geliştirerek devam etmektedir. Futbola ait kurum ve kuruluşlar bu güne kadar gördüğümüz siyasal, ekonomik düzenlerin vazgeçilmez bir parçası olmuş, hatta dinamik yapısı ile yeni sistem ve düzenlere yön vermiştir. Günümüzde futbolun gelmiş olduğu nokta birçok uluslararası örgütün ulaşamayacağı düzeylere ulaşmış, milyarlarca insanın ilgi odağı ve alanı olmuştur.  Bu gün 208 üyeye sahip olan Dünya Futbol Federasyonu ( FIFA) Birleşmiş Milletler Topluluğuna üye ülke sayısından fazla olarak dünyanın en büyük örgütlerinden bir tanesi sayılmaktadır. FİFA’nın teşkilat yapılanması incelendiğinde Avrupa Futbol Federasyonlar Birliği, Asya Futbol Konfederasyonu, Afrika Futbol Konfederasyonu, Kuzey, Orta Amerika ve Karayip Futbol Konfederasyonu, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu, Okyanusya Futbol Konfederasyonu altı kıtasal konfederasyon yer almaktadır. Altı kıtada faaliyet gösteren futbolun sayısal istatistikleri sürekli değişmektedir, Futbolla ilgili insan kaynaklarının sayıları sporcu, antrenör, yönetici, taraftar, seyirci olarak sürekli olarak artmakta, kulüp ve organizasyon yapıları gelişmekte ve değişmektedir. Hemen hemen tüm ülkelerde futbola olan ilgi artarak devam etmektedir.  Futbolun bu yapısal özelliğini profesyonelleştirerek ekonomik bir yapıya dönüşmesi de ayrı bir araştırma ve inceleme hatta bilimin konusu olmuştur. Bu gün futbolla ilgili birçok üniversitede, enstitülerde araştırmalar yapılmaktadır.  Ayrıca futbola özgü enstitüler, okullar ve araştırma merkezleri kurulmaktadır.

Futbolun kendine özgü yapısının sistematik bir şekle dönüşmesi onu toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik olarak en önemli bir parçası haline getirmiştir.

Yeni futbol düzeni olarak adlandırabileceğimiz bu yapı futbola ait fırsatları ve tehditleri de beraberinde getirmiştir. Futbolun büyüyerek gelişmesi, bir tüketim aracı olarak algılanması, çok hızlı bir şekilde tüketilmesi, belki de önümüzdeki yüzyılda onun kaybolup yok olmasına neden olacaktır. Profesyonelleşerek ve ekonomik bir şekle dönüşmesi ile sporun amatörlük ilkesinden ayrılarak farkındalık oluşturan futbol, bu özelliği ile spordan çok ekonomik bir aygıt olarak değerlendirilmesi onun var olan özgün yapısına zarar verecektir. Kayıt dışı ekonomi, kara para, kumar, mafya, şike, şiddet, holiganizm, ırkçılık, erotizm, gibi negatif kavramlarla anılması, futbolun giderek sosyal bir problem olarak algılanmasına neden olmakta ve bu haliyle topluma tehdit oluşturmakta, var olan tehditleri açığa çıkarmak da ve tehditlere araç olabilmektedir.

Tüm bu tehditlerin yanı sıra;  insanların sosyalleşmesine, kaynaşmasına, paylaşmasına, toplumların bir birine yakınlaşmasına ve tanımasına yardımcı olmakla birlikte, futbol güzel görüntüleri ve karşılaşmaları, heyecanları, anıları ve hikayeleri, idolleri ile farklı bir renk olarak karşımıza çıkmaktadır, Kaynakların azaldığı bir süreç de futbolun yükselen bir değer olarak değerlendirilmesi yeni yatırımları, projeleri, istihdam alanlarını, iş kollarını da beraber getirmiş topluma bu anlamda önemli katkılarda bulunmaktadır. Futbolun ekonomik aktörler içerisinde yer alması medya, pazarlama, sponsorluk, reklam, markalaşma ve sivil toplum yaklaşımlarına yeni fırsatlar sunmaya başlamıştır. Ülkeler arası politik problemlerin çözümlerinde önemli bir araç olan futbol, yeni oluşturulan Avrupa Birliği gibi toplulukları kaynaşmasında önemli bir görev üstlenerek, sporun barış, kardeşlik ve dostluk misyonuna katkılar sağlamaktadır. Futbolla ilgili kurum ve organizasyonların, farklı yapılarla çok kolay iletişim kurması veya farklı yapıların futbolda hayat bulması,  inanılması güç fırsatlar oluşturmaktadır.

Bu yüzyılda futbolun yönetim, organizasyon, ekonomik özelliği ile birlikte sportif olarak gelmiş olduğu nokta  bir çok fırsatları ve tehditleri de bünyesinde bulundurmaktadır. Futbolun gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte; detaylı incelenerek çok boyutlu değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Yeni Futbol Düzenin oluşumu ile birlikte ortaya çıkan yeni fırsatları ve tehditlerinin analiz edilerek alınacak önlemlerin ve tedbirlerin, sporun pozitif özelliklerinden uzaklaşmadan, futbolun var olan özgün yapısını ve doğasını kirletmeden onu bir dünya mirası olarak, gelecek nesillere ulaştırılmasının sağlanması bizlere düşen en önemli görev olacaktır.

 

Kaynaklar:

            1-http://www.bydigi.net/diger-dersler/216483-cagdas-yonetim-teorileri.html

2-http://www.genbilim.com/content/view/3675/86/

3-http://www.ikademi.com/yonetim-dusuncesinin-evrimi/328-yonetim-biliminingelisimi.html

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  8811  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43317720

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.