Sona Erecek Futbolcu Sözleşmelerinde Avrupalı Kulüpler Çıkış Yolu Arıyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Diğer Yazarlar Sona Erecek Futbolcu Sözleşmelerinde Avrupalı Kulüpler Çıkış Yolu Arıyor!

Sona Erecek Futbolcu Sözleşmelerinde Avrupalı Kulüpler Çıkış Yolu Arıyor!

 gymrk194

Özgür Kılıç- 28 Mayıs 2020 Covid-19 Avrupa'da ligleri durdururken, diğer taraftan oyuncuların biten sözleşmeleri hukuksal sorunları da beraberinde getirdi. 

 

Ortaya çıkan ya da çıkması olası sorunlar, daha şimdiden kulüpleri bu konuda arayışa itti.

 

Bu bağlamda, Avrupa futbolunun bugünlerde ana gündemini, 30 Haziran 2020’de sona erecek olan futbolcu sözleşmeleri oluşturuyor.

 

Bu yazımızda, Avrupalı kulüplerin bu konularda nasıl bir hukuksal ve yönetsel arayışlar içinde olduğunu irdelemeye çalışacağız.

 

FIFA Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı madde 18/2’ye göre, futbolcu sözleşmelerinin sona erme tarihi, transfer dönemleri açısından bir yeknesaklık sağlamak ve rekabetin işlemesi amacıyla, ilgili sezonun bitişine denk getirilmesini öngörmektedir.

 

 

Bu sebeple Avrupa’nın 5 büyük liginde (İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa) yıllar öncesinden yapılan bazı sözleşmeler her zamanki gibi sözleşmenin biteceği tarih olarak 2019/2020 sezonunun 30 Haziran’ı kararlaştırdı. Sezon başlarken kimse için bir problem doğurması ihtimalini düşünmeyen futbol paydaşları bu tarihe göre planlarını yapmaktaydı. Kulüpler sözleşmeleri uzatmak istedikleri ve takımdan göndermek istedikleri futbolcuları belirlerken, diğer yandan futbolcular ve menajerleri de olası transfer hareketliliklerini planlamaktaydı. Ancak genel olarak 2020 için de söylenebilecektir ki “hiçbir şey planlandığı gibi gitmedi.”

 

16 Mayıs 2020 itibariyle Almanya’da maçlar oynanmaya başlanmış, Haziran ayı ile birlikte büyük liglerde de maçların oynanmasına ilişkin hazırlıklar tamamlanmak üzere. Ancak her halükarda, ligler 30 Haziran 2020’nin ilerisine sarkacak ve sona erme tarihi 30 Haziran 2020 olarak belirlenen sözleşmeler bakımından hiçbir şey olmamış gibi devam etmek mümkün olmayacaktır.

 

Avrupa’nın 5 büyük liginde 30 Haziran 2020 itibariyle, en az 500 futbolcunun ya sözleşmesi ya da kiralama süresi sona erecek. Bu sayı, bütün futbolcuların yaklaşık %20’sine karşılık geliyor. Yüzdesel olarak, La Liga’daki oyuncuların %24.6’sı, Serie A’daki oyuncuların %26’sı ve İngiltere Premier Lig’teki oyuncuların %12.9’unun sözleşmeleri bitiyor.1

 

Bu sözleşmelerin sona ermesi, konusu kararlaştırılmış transferler bakımından da sorun oluşturmaktadır. Ajax’tan Hakim Ziyech örnegini ele alalım. 1 Temmuz 2020 tarihinde Chelsea futbolcusu olmak için sözleşme imzaladı. Şimdi ise, bu tarih daha geç olabilir ve ona bir miktar paraya mal olabilir (Chelsea için imza attığında Ajax anlaşmasından bir artış elde ettiğinden) ve hatta Ajax için oynamaya devam ederse sakatlık riski ortaya çıktığından. Tabi bugün için Hollanda’da beyaz sezon ilan edildiği için böyle bir sorun en azından Hakim Ziyech için kalmadı. Ancak, devam edecek ligler bakımından bu sorunlar ile karşı karşıya kalacak futbolcular ve takımlar bulunuyor. Bu durum takımlar açısından ciddi bütçe sorunları yaratacakmış gibi görünüyor. Normalinde 30 Haziran 2020’ de sözleşmesi sonlandırılması planlanan oyuncular için, kulüp ekstra birkaç ay daha ödeme yapmak zorunda kalacak.2

 

Bu konudaki en çarpıcı gelişme ise, Bournemouth’ta forma giyen eski Liverpool’lu futbolcu Jordan Ibe’ın çıkışı oldu. Jordan Ibe, sözleşmesinin sona ermesini takiben, sezon tamamlanmamış olsa bile, 1 Temmuz 2020’de takımından ayrılacağını açıkladı.3

 

Bu aniden ortaya çıkan belirsizlik durumu futbolun idari kurumlarını da rahatsız ediyor.

 

 

FIFA ve liglerin temel amacı: Şu an için hedefi hakkaniyeti korumak amacıyla yarışan takımların, maçlara ligler ertelenmeden önceki kadrolarıyla, teknik ekipleriyle, hiçbir değişiklik olmadan devam etmelerini ve sezonun böyle tamamlanmasını sağlamak. Hatta, bu konuda masadaki seçeneklerden birisi de, FIFA’nın açıkladığı tavsiye niteliğindeki rehberde; mevcut oyuncu ve teknik adam sözleşmelerinin, yerel sezonun sonuna kadar uzatılması ve transfer döneminin de yeni sezon tarihlerine göre değiştirilmesi gerektiği yönündedir. FIFA’nın bu tavsiyesinin herhangi bir bağlayıcı hükmü olmamakla birlikte, tavsiyenin ilgili kısmının başında da, iç hukuk hükümleri ve tarafların iradesi ile uyumlu olması gerektiğini vurgulanmaktadır.

 

 

Ancak, genel olarak iç hukuk düzenlemeleri ile bu sözleşmelerin kendiliğinden, sezon sonuna kadar uzaması çok mümkün gözükmüyor. FIFA daha sonradan yayınladığı tavsiye niteliğinde rehberlerde de, futbolcu birlikleri veya paydaşlar ile yapılacak anlaşmaların da, ileride yaşanabilecek uyuşmazlıklar bakımından yeterli olabileceğini belirtti. Bütün bu gelişmeleri takiben Avrupa’da kulüpler, bu konunun çözümü için çalışmalara başlamıştır.

 

Sezonların sağlıklı bir şekilde tamamlanması ve rekabetçi yapının korunması amacıyla FIFA ilk olarak, 7 Nisan 2020’de bir tavsiye rehberi yayınladı. Bu rehberde, futbolcu sözleşmelerinin yeni sezon bitiş tarihine kadar uzatılması ve transfer döneminin, bunu takip eden tarihlerde başlayacağına ilişkin bir tavsiye niteliğinde karar alındı. Bu yaz tamamlanacak transfer anlaşmalarının da yeni sezonun fiili başlama tarihine ertelenmesi gerektiği belirtildi. Ancak, FIFA’nın bu konuda herhangi bağlayıcı bir karar alması mümkün değil. Sürekli olarak açıklamalarında kulüpler ile futbolcuların ve teknik adamların birlikte çalışarak ortak karar alması gerektiğini vurgulamaktalar.

 

Futbolcu ile kulüp arasında anlaşma sağlanamadığı durumlarda, önüne gelen uyuşmazlıklarda FIFA, şu hususlara dikkat edeceğini belirtmiştir:  - Kulüp tarafından futbolcular ile anlaşmanın sağlanması için ciddi bir çaba gösterilip gösterilmediği, 

Kulübün ekonomik durumunun ne olduğu,  

 - Futbolcu sözleşmelerinde orantılı bir ayarlama yapıp yapmadığı, 

Sözleşme ayarlamasından sonra futbolcuların net gelir pozisyonları, 

Futbolculara eşit davranılıp davranılmadığı.

 

Ancak dikkat etmek gerekirse, FIFA her ne kadar sözleşmelerin uzatılması gerekliliğinden bahsetse de, bu konuda herhangi bir karar alamamış veya sözleşme ücretlerinde olduğu gibi önüne gelen uyuşmazlıklarda kulüp lehine bir tavır sergileyeceğini de belirtmemiştir.

 

Buradan da anlaşılmaktadır ki, hukuken FIFA tek taraflı olarak futbolcuları, teknik adamları veya kulüpleri sözleşmelerin uzatılması konusunda bağlayamamaktadır ve bu konuda FIFA üyesi ülkelerin yerel hukukları uygulanacaktır.

 

 

Bu sebeple FIFA sözleşmelerin sezon sonuna kadar uzatılması fikrini desteklerken her defasında bunun tarafların ortak kararları ve uyuşan iradeleri ile olması gerektiğini belirtmektedir.

 

 

Tavsiyeden öteye gidemeyen FIFA’nın yol göstermek için elinden geleni yaptığı bu yönlendirmelerde, ülkelerin bu durumu kendi iç hukukları doğrultusunda çözmelerini ummaktadır. Bu durumda güçlü bir futbolcu ve paydaş temsiliyetinin sağlandığı ülkelerde, FIFA kararlarında uzlaşmak daha kolay olmakla birlikte, Türkiye gibi futbolcuların mesleki birlik örgütlerinin olmadığı ülkelerde, daha çok sorunla karşılaşılacağı olası görünmektedir.

 

 

FIFA’nın sezon sonu sona erecek sözleşmeler ile ilgili kulüplerin futbolcu birlikleri ile anlaşması gerektiği yönünde yaptığı tavsiyeyi, ilk gerçekleştiren ülke Danimarka oldu. Danimarka Futbolcular Birliği, koronavirüs pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayan sezonun, 31 Temmuz 2020’ye kadar tamamlanabilmesini sağlamak için futbolcu sözleşmelerinin, kısa süreli uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. Futbolcular birliği ile Danimarka Klasman Kulüpleri İşverenleri Birliği arasında yapılan bu anlaşma, Danimarka’daki elit oyuncuların büyük bir çoğunluğunu kapsıyor. Bu anlaşma kapsamında bütün oyunculara, 31 Temmuz 2020’ye kadar sürecek kısa süreli sözleşme uzatımı teklif edildi ve bu sayede sezonun tamamlanmasına olanak sağlandı.4

 

İngiltere’de ise FIFA tavsiyelerini gerçekleştirmek için çalışmalar başlamış durumda. Premier Lig kulüpleri yapmış oldukları hissedarlar toplantısında, 30 Haziran 2020 tarihinde sona eren sözleşmelerin, sezon sonuna kadar kısa süreli olarak uzatılmasına “karşılıklı anlaşılması” halinde izin vermişlerdir. Premier Lig CEO’su Richard Masters da bu konuda: “Karar verdiğimiz şey, takımların mümkün olduğu kadar liglerin ertelenmesinden önceki kadrolarıyla sezonun tamamlanmasını garanti altına almaktır. Futbolcular sözleşmelerini 30 Haziran’dan itibaren sözleşmelerini sezon sonuna kadar uzatabilirler, ancak bu durum her iki tarafça kararlaştırılmalıdır.” Kulüpler ile futbolculara da anlaşmaya varmaları için 23 Haziran’a kadar da süre verildi.

 

Her ne kadar FIFA Statüsü’nde sözleşme süresinin sezon sonuna kadar olması gerektiği yer alsa da, bu hüküm şu an içinde bulunulan durum için sözleşmelerin kendiliğinden uzamasına olanak tanımıyor. Bunun sonucu olarak ta, İngiltere’de kulüpler öncelikle, kısa süreli sözleşmelerin önünü açtılar. Sezonun hakkaniyetli bir şekilde tamamlanması için futbolcular ile kulüpler, FIFA tavsiyelerine uygun bir şekilde sözleşmelerin uzatılmasını kararlaştırdılar.

 

 

İngiliz avukat Nick De Marco’nun getirdiği çözüm önerisine  göre: Yeni sezon için eski takımıyla anlaşmayan futbolcuların, yeni takımlarıyla ön sözleşme imzalamalarının daha uygun olacağı ifade ediliyor. Yani, Nick De Marco özetle: “sözleşmeleri biten futbolcuların takımdan ayrılmasını kulüpler engelleyemez” hükmünden hareketle, futbolcunun eski takımından ayrılmadan, yeni takımıyla ön sözleşme imzalamasının hukuken uygulanabilir olduğunu ifade ediyor.  Ne var ki, bu ön sözleşmenin,   "mevcut sezonun sona ermesinden" itibaren geçerli olacak şekilde hazırlanması gerekiyor.5 Bu sayede, futbolcu ile ön sözleşme imzalayacak yeni kulübün, gereksiz bir risk altına girmesi de önlenmiş olacaktır.{jcomments on}

 

kaynaklar

1. https://www.sportresolutions.co.uk/news/view/expert-analysis-legal-realities-of-an-extension-to-the-football-season)

2.https://www.espn.com/soccer/soccer-transfers/story/4080982/soccers-looming-transfer-window-crisis-explaining-fifas-bold-plan-to-handle-player-contracts  

3.  https://www.skysports.com/football/news/11743/11992179/jordon-ibe-to-leave-bournemouth-on-july-1 

4. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-soccer-denmark/soccer-short-term-contract-extension-agreed-in-denmark-idUKXXN2CX00E 

5.  https://www.goal.com/en/news/vertonghen-willian-other-out-of-contract-stars-can-walk-away/1dwg2m4nmg0vl1xv5e2fvthggy 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2089  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

12/032025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.590,33

+1,46

 bjk BJKAS

4,00

-0,99

 fb FENER

51,60

-0,58

 gs GSRAY

1,91

0,00

 trabzon TSPOR

0,99

-0,33

   SPOR ENDEKSİ

3.112,75

+1,09

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 46572217

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 25 20 5  0 62 26 36 65
2 Fenerbahçe 25  19   4 2 63  23  40

61

3 Samsunspor 25 14 5  6

41

28 13

47

4 Beşiktaş 24  12  8 4 38 23 15 44
5 Eyüpspor 25 11 7  7 37  27 10 40
6 Göztepe 24 10 6 8 42  30 

 12

 36 
7

Başakşehir

24 10 8 40 31 9 36
8 Ç.Rizespor 25 8 8

8

39 29 10 32
9 Trabzonspor 24 8 8 8 39    29  10 32
10 G.Antep FK 24 9 5 10 33 34 -1 32
11 Kasımpaşa 25 7 11 7

45

50  -5 32
12 Alanyaspor 25 8 7 10 29 

36

-7 31
13 Antalyaspor 25 8 6

11

28  46  -18 30
14 Konyaspor 25 7 7 11 31 38 -7 28
15 Bodrum FK 25 6 6 13 17 29 -12 24
16

Sivasspor

25

6

6 13 28 41 -13 24
17 Kayserispor 24 5 9 10 24 44 -20 24
18 Hatayspor 24 7 15 24 43 -19 13

19

A.Demirspor 25 2 4 19 23 57 -34 -2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.