E-Bilet Uygulaması; Sorunlar ve Çözümler
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Hukuk Hüseyin Alpay KÖSE E-Bilet Uygulaması; Sorunlar ve Çözümler

E-Bilet Uygulaması; Sorunlar ve Çözümler

e-bilet

 Av. Hüseyin Alpay KÖSE- 24 Eylül 2014 Futbolekonomi.com yazarlarından Av.H.Alpay Köse'nin E-Bilet Uygulaması ve Sorunlarına ilişkin 4.9.2014 tarihinde Aljazeera Türk internet sitesinde yayınlanan makalesini siz okurlarımızla aşağıda paylaşıyoruz.

 

Sporda şiddetin çok yoğun olarak yaşandığı 2010 – 2011 sezonunda[1] aslında bir kanun var olmasına rağmen[2] yetersiz görülerek, kamuoyunda oluşan tepkide dikkate alınarak şu an gündemimizde olan yeni kanun Nisan 2011 yılında resmi gazetede yayınlandı[3]. Kanun sonradan birçok değişikliğe uğradı[4] ve özellikle şiddet, şike ve teşvik primi gibi suçları önlemede caydırıcılığını büyük ölçüde yitirdi. Ancak yine de kanunda şiddeti önlemede son derece yararlı olabilecek bir yaptırım kalmıştı: Seyirden Yasaklanma[5].

   

Futbolda şiddetin en büyük sebebi, aslında spora değil sadece şiddete taraftar olan, futbolda ve özellikle statlarda olan hukuki boşluğu ve serbestliği şiddete ulaşmakta bir yol olarak kullanan ülkemizde hukuken tanımı olmamasına rağmen uluslararası literatürde “ Holigan” olarak geçen kişilerden kaynaklanmaktadır. Gerçekten de statlarda  bu kişiler normal hayatta yapamayacakları hakaret etmek, mala zarar vermek hatta yaralama gibi eylemleri istedikleri gibi yaptıktan sonra hiç bir yaptırıma maruz kalmadan hayatlarına devam edebilmekte idiler. Futbol hem polis hem de savcılar için pek dokunulmaması gereken bir alan gibi algılanıyordu.

   

Çıkan bu yeni kanunda holiganların statlara girişinin önlenmesi için çeşitli yaptırımların dışında seyirden yasaklanma statlara girmelerini önlemede en önemli argüman olarak düşünülmüştü ama bunun sağlanması için mutlaka bir sistem gerekmekteydi. İşte şu an yoğun olarak tartıştığımız Elektronik Biletleme uygulaması bu amaçla kanunda yer almaktadır[6]. Zira statlara girişte yaşanan keşmekeş ve basılı bilet sisteminin hiç bir şekilde kişisel bilgi vermiyor olması herkesin karaborsadan bilet alarak stada girmesi sonucunu doğurmaktaydı. Dolayısı ile E-Bilet statlara girişi zorlaştırmak için değil güvenliği sağlamak için dizayn edilmiş bir sistem. Bu sayede mahkeme tarafından hakkında seyirden yasaklanma kararı verilmiş olan kişiler sisteme bilet almak için girdiklerinde sistem bu kişileri tanıyarak bu taleplerini reddetmekte.

   

NEDEN PASSOLİG

   

Bu süreçte çokça dile getirilen bir husus Elektronik bilete tamam ama neden bir bankanın sağladığı kart sistemi kullanılmak zorunda olduğu. Öncelikle belirtmeliyim ki banka ile ilgili yapılan spekülasyonlara girmeyeceğim, sadece konuyu hukuken açıklamaya çalışacağım. Elektronik Bilet tamam ama karta gerek yok itirazı geçerli bir itiraz değil, zira kanun E-Bileti düzenlerken “Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur[7]” diyerek bir basılı kartında olmasını zorunlu kılmakta. Zaten aksi düşünüldüğünde E-Bilet sisteminin istenen amaca hizmet etmeyeceği aşikar. Bu sistemi statlara kurmak aslına bakılırsa kulüplere ait olan bir görev ancak uygulamada kulüplerin bu finansmanı sağlama gücü ve motivasyonu olmadığı da açıkça ortada olduğundan iş tamamı ile TFF’nin üstüne kalması sonucu ortaya çıktı. Sistemin kurulumu için yaklaşık 150 milyon TL gerektiği anlaşılınca da bu işin üçüncü bir kuruluşa ihale edilmesi uygun bulundu ki bu hak TFF için mevcuttu. Sonuç olarak bu ihaleyi kazanan banka gerekli yatırımı yaptı ve ne kulüplerin ne de TFF’nin cebinden bir ücret çıkmamış oldu. Hatta yapılan her kart basımından kulüpler ciddi gelir elde ettiler.

   

Ayrıca kanunun hükmü gereği kartın üzerinde ad, soyadı, T.C. Numarası ve fotoğraf olmak zorunda. Bu durum da taraftarlardan “neden kişisel bilgilerimizi paylaşıyoruz, fişleniyoruz” gibi itirazları beraberinde getirdi. Öncelikle stada giren kişinin kartın sahibi olan kişi olup olmadığının tespiti gerekmekte ki; seyirden yasaklı olan kişiler kendi adlarına bilet alamadıklarından başka kişilerin kartlarını kullanarak stada girmesinler. Dolayısı ile hem bilet alırken hem de stada girerken bazı kişisel bilgilerin sisteme verilmesi, sistemin sağlıklı işlemesi için hayati öneme sahip. Ama burada önemle belirtmek gerekiyor ki sadece stada girişte kartın gösterilip geçilmesinin hiç bir anlamı bulunmuyor, zira ayrıca kimlik veya kartın üzerinde ki fotoğrafın kontrolü ile kartın asıl sahibinin kullanıp kullanmadığı incelenmediği sürece bütün yatırımın boşa gitmesi sonucu ortaya çıkmaya mahkûm olacaktır. Maalesef şuan yapılan uygulamada bu işlemin yerine getirilmediği, benim tecrübelerim ile de, görülmektedir. Bu açıdan yetkililerin bu konuya mutlaka eğilmesi gerekiyor.

   

KULÜPLERİN SORUMLULUKLARI

   

Ortaya çıkan ayrı bir soru ise; bazı kulüplerin sisteme dahil olmamaları durumu. Bu sistemi hazırlayan ve yürüten TFF olmasına rağmen, kesinlikle anlam veremediğim bir şekilde, bu konuda TFF Yönetim Kurulunca bir talimat çıkarılmamış olması kulüpleri TFF’nin kurduğu sisteme girme zorunda olmamaları sonucunu doğurmakta. Nitekim özellikle Fenerbahçe kulübü bu sisteme girmemeyi tercih etmemiş durumda.

   

Bu durum da bu kulüplerin sistemin uygulaması için gerekli tüm yatırımı kendilerinin yapması ve bir şekilde E-Bilet satışını gerçekleştirerek stada bu biletlerin işlendiği kart sistemi ile girişi ve girmemesi gerekenleri engellemeyi sağlaması gerekmekte. Ama durum böyle olmasına rağmen bunu yerine getirmeyen kulüplerin ne gibi bir yaptırım ile karşılaşacağı hususunda kafalar karışık durumda.

   

Burada yaptırımları ikiye ayırmak gerekiyor, ilk yaptırım kulüplere yönelik olanlar; buna göre bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kulüplere 100.000 TL idari para cezası verilmesi gerekmekte[8]. Bu cezanın suç olan fiilin her yerine getirilmediğinde verilmesi gerektiği düşünüldüğünde bu maç başı 100.000 TL anlamına gelir ki bu paranın aslında kulüpler için çokta rahatsız edici ve özellikle bu yatırımı yapmaya teşvik edici olmadığı aşikar.

   

İkinci yaptırım ise aslında direk kulüp yöneticilerini ilgilendirmekte. Kanunun 5.maddesinde açıkça “Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür” denilmekte, ayrıca yine kanunun 15.maddesinde “Spor alanlarına spor müsabakalarını izlemek amacıyla bu Kanun hükümlerine aykırı olarak seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişi, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır” hükmü yer almakta. Burada seyircinin E-Bileti olmadan stada girişine izin verilmesi halinde bundan direk olarak ev sahibi kulübün yöneticileri sorumlu olacak ve adli para cezası haklarında ki hüküm olacaktır.

   

Ancak Yöneticiler açısından ceza kısmı burada bitmemekte, yine 6222 sayılı kanunun 18.maddesi gereği bu cezaları alacak yöneticilere seyirden yasaklanma tedbiri de verilmek zorundadır. Bunun ise iki anlamı bulunmakta; ilki doğal olarak hiç bir spor maçını ve ya antrenmanının izlemek amacı ile spor ve antrenman alanlarına girilememesi, ancak daha önemli olan ikinci sonuç ise yöneticilik sıfatlarının düşecek olmasıdır. Zira 18. maddenin 10. Fıkrasında “hakkında ... seyirden yasaklanma kararı verilen kişi, yasak süresince spor kulüplerinde ve federasyonlarda ... görev yapamaz” denilmektedir ki bunun anlamı bu cezayı alan yöneticilerin bu sıfatlarını en az bir yıl kaybetmeleridir.

   

Daha bir süre boyunca kamuoyunun gündemini meşgul edeceğe benzeyen bu uygulama her ne kadar bünyesinde bazı sorunlar barındırıyor olsa da, eğer sporda şiddeti önlemek isteniyorsa şu an kullanılabilecek tek hukuki argüman olarak karşımıza çıktığı unutulmamalı ve eleştiriler bu açıdan yapılmalıdır.{jcomments on} 

                                                                            

                 



 

 

[1] Bazı statlarda yaşanan yaralama ve cinayet olayları, Bursaspor – Beşiktaş maçında yaşananlar vs.. 

 

[2] 28/4/2004 tarihli ve 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun

 

[3] 6222 Sayılı Kanun

 

[4] 10/12/2011 tarihli ve 6259 ve 5/4/2012 tarihli ve 6290 s sayılı Kanunlar.

 

[5] 6222 sayılı kanun madde 18

 

[6] 6222 sayılı kanun madde 5

  

[7] 6222 sayılı kanun madde 5 (4)

 

[8] 6222 sayılı kanun madde 21 (2)

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  5766  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Hüseyin Alpay KÖSE Salı, 25 Eylül 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44146607

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.