Vodafone Arena Beşiktaş’a Sınıf Atlatacak!
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Tuğrul AKŞAR Vodafone Arena Beşiktaş’a Sınıf Atlatacak!

Vodafone Arena Beşiktaş’a Sınıf Atlatacak!

 

vodafone-arena

Tuğrul AKŞAR/17 Nisan 2016 Beşiktaş- Bursaspor maçıyla taraftarına merhaba diyen Vodafone Arena, daha şimdiden sağladığı gelir, yaratacağı olumlu atmosfer ve işlevleriyle Beşiktaş’a sınıf atlatacak bir stat olacak gibi görünüyor.

Şüphesiz ki, son teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı Vodafone Arena sayesinde Beşiktaş hem sportif, hem de mali ve iktisadi anlamda Fenerbahçe ve Galatasaray ile arasındaki farkı kapatabilecek fırsatları yakalama olanağına sahip. Vodafone Arena’nın böylesi bir potansiyele sahip olduğunu Bursaspor maçıyla da test etmiş olduk. Bu bakımdan, kulüp yeni stadın kendisine sağlayacağı ekstra avantajları süreç içinde iyi kullanabilirse, Beşiktaş içeride ve dışarıda önemli rekabet üstünlüklerine ulaşabilir.

Vodafone Arena Koltuk Başına Maliyeti En Yüksek Stat

Rakiplerin statlarıyla karşılaştırıldığında 400 Milyon TL’na ulaşan toplam maliyeti ile Vodafone Arena en pahalı stat konumunda. 2013-2016 arası inşa edilen Vodafon Arena’ya yapılan TL harcamalar, bu dönemin ortalama Amerikan Dolar kuru olan USD/TL= 2,439 TL[1] olarak baz alındığında, toplam stat maliyeti 164 Milyon Dolara; koltuk başına maliyet rakamı da 3.913 Dolara ulaşıyor.

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, koltuk başına maliyette Vodafon Arena 3.913 USD maliyete sahipken, onu 3.082 USD maliyetle Türk Telekom Arena izliyor.

Üçüncü sırada ise 2.191 USD koltuk başına maliyetle Kayseri Kadir Has Stadı bulunuyor. Geçen sene hizmete giren Bursa Timsah Arena’nın koltuk başına maliyeti 2.073 USd olarak gerçekleşirken, henüz daha inşası tamamlanmamış Yeni Trabzonspor Stadyumunun koltuk başına maliyeti 2.123 USD doları civarında gerçekleşecekmiş gibi görünüyor.

Fenerbahçe’nin kısmi stat inşaatıyla tamamladığı, minimum maliyet ve ortalama konforla gerçekleştirilen Şükrü Saraçoğlu’nun koltuk başına maliyeti ise 795 USD ile en düşük stat durumunda. 

Tablo:1) Statların Makro Büyüklüklerinin Karşılaştırılması   

StatKarsilastirma

 

Yıllık Sponsorluk Gelirinde Türk Telekom Arena İlk Sırada

 

Yıllık sponsorluk gelirleri bakımından statların karşılaştırılması yapıldığında ise, Türk Telekom Arena sahip olduğu 15 Milyon Dolar yıllık gelirle birinci sırada yer alırken, Şükrü Saraçoğlu 9 Milyon dolarla ikinci; Vodafon Arena ise yıllık 6.7 Milyon USD’lık gelirle üçüncü sırada bulunuyor.

 

Vodafone Türkiye ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü arasında iyi niyet anlaşması olarak 13 Haziran 2013'te imzalanan sponsorluk anlaşması sonucunda, Beşiktaş 2014-15 sezonundan başlamak üzere 15 yıllığına Stat İsmini Vodafone'a kiralamış oldu. (2)

 

Stat Verimliliğinde Şükrü Saraçoğlu İlk Sırada!

 

Statların temel verimlilik analizleri ölçümlemesinde kullanılabilecek araçlarından birisi olan Sponsorluk Gelirlerinin stat Maliyetlerine oranında Şükrü Saraçoğlu ilk sırada kendisine yer buluyor. Bu bağlamda, Stat ismi sponsorluk gelirlerinin stat maliyetlerini karşılayıp karşılamama durumunu değerlendirdiğimizde, Vodafone Arena’nın toplam stat sponsorluk gelirlerinin stat maliyetini karşılama oranı %88,4 iken, bu oran Türk Telekom Arena’da %93,2 civarında…Fenerbahçe’nin stat maliyetinin düşüklüğü, Stat Sponsorluk gelirlerinde üçüncü sırada olan Fenerbahçe’yi %2,25’lik oranla ilk sıraya yükseltiyor.

 

Yeni Trend Statlar Koltuk Başına Katmadeğer’i Yükseltiyor

 

Futbolun endüstriyel dönüşüm süreci içinde elit statlar, 365 gün yaşayan ve futbol dışı etkinlikler dahil olmak üzere önemli parasal gelir yaratan yapılara dönüştü. Futbol taraftarının da bir ‘tüketici taraftar’ haline gelmesi, kulüplerin statların koltuk başına katmadeğerini artıracak yeni bir konfor yapılanmasına gitmelerine neden oldu.

 

Bugün Avrupa’nın önde gelen futbol kulüplerinin toplam gelirleri içinde, maç günü gelirlerinin payı yüzde 40’ı bulabiliyor. Bu alanda,  İngiliz kulüpleri başı çekiyor. Maç günü gelirleri içinde sadece bilet bedeli değil, stadyumda yapılan her türlü tüketim harcaması da var. Bu gelirler kulüplerin finansal geleceklerini açısından büyük öneme sahip. Bu anlamda Avrupa’da statlarda koltuk başına maç günü geliri yıllık 400 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Maç başına ortalama doluluk oranının %31 olduğu Süper Lig’de ise ortalama maç günü gelirlerimiz, koltuk başına Yıllık 95 Euro seviyesinde. Yani, Avrupa’nın dörtte biri kadar koltuk başına ortalama maç günü gelirine sahibiz. Üç Büyük kulübü çıkarttığımızda ise, stat başına doluluk oranı %17’ye, maç başı koltuk gelirlerimiz de ortalama 15 Euro’ya kadar düşüyor…

 

Maç Günü Gelirleri Toplam Gelirin Üçte Birine Yakın

 

Süper Lig’de Maç Günü Gelirlerinin payı %28’e ulaşırken, Naklen Yayın Gelirlerinin payı %57; Sponsorluk gelirlerinin payı ise %15 civarında. Bu oranlar içinde maç günü gelirlerinin %30’a yakın çıkmasının temel nedeniyse Üç Büyüklerin toplam gelirlerinin ortalamayı yukarı çekiyor olması…  

 

Statların Sadece Üçte Biri Doluyor!

 

Süper Lig’de Üç Büyükler dahil ortalama seyirci sayısı 8.504 kişi. Buna göre statlarımızda doluluk oranı %31. Yani, yaklaşık üçte bir civarında. Üç Büyüklerin toplam 2014-15 ortalama seyirci sayısını düştüğümüzde, Süper Lig’de ortalama doluluk oranı %17’e geriliyor.

 

Vodafone Arena Beşiktaş’a Sınıf Atlatabilir

 

Günümüzde beş yıldızlı elit statlar maç günü gelirlerinin artırılmasında çok önemli role sahip yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim, Galatasaray’ın Ali Sami Yen’de yıllık ortalama 10 Milyon dolar civarında olan kombine kart geliri, Türk Telekom Arena’nın açılmasından sonra 75-80 Milyon dolara; Sarı lacivertlilerin eski Şükrü Saraçoğlu Statlarındaki yıllık kombine kart satış gelirleri de 12 Milyon Dolar seviyesinden, Stat renove edildikten sonra 60 Milyon Dolara kadar yükselebilmiştir.

 

Yani, elit statlar sahip oldukları farklı işlevlerin de etkisiyle, maç günü gelirini 6-7 kat artırabilmekteler. Bu bağlamda, Vodafone Arena da Beşiktaş’ın maç günü gelirlerinin artırılmasında önemli bir fonksiyona sahip olacaktır. Maç günü gelirlerinin dışında sponsorluk gelirleri de, bu statların sayesinde çok önemli oranlarda artış kaydetmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Vodafone Arena Beşiktaş’ın sponsorluk gelirlerinin astronomik artmasında kilit rol oynamıştır. Tüm bunlar da gösteriyor ki, yeni trend elit statlar kulüplerin iktisadi olarak gelirlerini önemli tutarlarda arttırıyor. Bu durum ise kulübe orta ve uzun vadede sportif rekabet üstünlüğü sağlıyor. Bu üstünlüğü iyi kullanan kulüpler sportif performansta rakiplerine önemli farklar atabiliyorlar. Bu kapsamda bakıldığında, Fenerbahçe’nin Şükrü Saraçoğlu’nu renove ettikten, Galatasaray’ın da Türk Telekom’a geçtikten sonra,  Süper Lig’de sportif performansı domine etmeleri bir tesadüf değildir.

 

Elit Statlar Genel Giderleri Yüksek Statlardır!

 

Yeni trend elit statlar bir taraftan parasal geliri artırırken, diğer taraftan da hızla kulüplerin giderlerini artırıcı bir etkiye sahiptir. Çünkü futbolda gelirler arttıkça, giderler de artar ve bunun sonucunda verimlilik düşer. Parasal geliri maksimize etmekte çok fayda sağlayan bu statlar, aynı zamanda yüksek işletme ve genel giderlere sahiptirler. Başta stadın bakım ve çalışan giderleri olmak üzere, doluluk oranında başa baş noktasının yakalanamaması, bir süre sonra pozitif çalışan çarpanı, bu kez terse (negatife) döndürür. Bu nedenle, kulüp stat gelirlerini çok efektif ve verimli kullanmak zorundadır. Özellikle bu statların doldurulması konusunda- Hesapsız oyuncu transferi gibi- popülist uygulamalara yönelinmesi, bir süre sonra mali disiplinin bozulmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da kulüp, operasyonel maliyetleri karşılamaktan uzak, ambiansını yitirmiş boş bir statla karşı karşıya kalabilir.

 

Üstelik, stat finansmanının önemli bir bölümünün krediyle sağlandığı da düşünülürse, bu durum kulübü süreç içinde, içinden çıkamayacağı bir fasit daireye de götürebilir.

 

Bu tür statlar sayesinde beklenmedik parasal gelir artışı yaşayan kulüpler, zaman içinde bu gelirlerini, yerinde ve verimli kullanamazlarsa, hızla finansal disiplinden uzaklaşabiliyorlar. Bu durum ise süreç içinde kulüpleri önemli finansal darboğazlara sürükleyebiliyor.

 

Beşiktaşlı Taraftar Daha Pahalıya Maç İzleyecek!

 

Koltuk başına yüksek maliyet doğal olarak, bilet fiyatlarını da artırıcı bir etkiye sahip. Bir diğer nokta da, stadı doldurmak için transfer bütçesinin büyütülmesi, ortalama bilet fiyatlarını yukarıya itebilir. Beşiktaş yönetiminin bunu dengelemede kullanacağı en önemli araçlarından birisi loca fiyatlarını yüksek tutarak, koltuk fiyatlarını ortalama bir seviyeye çekmek olabilir.  

 

Avrupa’da ortalama bilet ücretleri Premier Lig’de 45, La Liga’da 40, Bundesliga’da 27, Serie-A’da 25 ve Lig1’de 24 Euro düzeylerinde. Bu bağlamda Beşiktaş’ın da yeni sezonda belirleyeceği kombine kart ve bilet fiyatlarını, bu tutarlara yakın bir seviyede tutacağını tahmin ediyorum. Bu da gösteriyor ki, gelecek sezon Beşiktaş taraftarı artık bundan sonra daha pahalıya maç izlemek zorunda kalacak. Pahalı bilet fiyatları, düşük futbol kalitesiyle birleşirse, bu kez de tribünleri doldurmak, kulüp için önemli bir sorun olabilir.

 

Beşiktaş’ın tüm bunları düşünerek hareket edeceğine inanıyor ve Vodafone Arena'nın Beşiktaş’a ve dolayısıyla Türk futboluna üstün başarılar getirmesini diliyorum. {jcomments on}



[1]TCMB’nin 2013-2016 Döviz satış Kurları Ortalaması’dır.

[2]http://www.vodafone.com.tr/Vodafone-Turkiye-Ile-Besiktas-Arasinda-Dev-Sponsorluk-Imzasi.php

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15038  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Fuat Tanhan

Kimler Sitede

Şu anda 946 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 52924470

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1