Leicester City Zaferi Premier Lig'de Bir Peri Masalı Olarak mı Kalacak?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Leicester City Zaferi Premier Lig'de Bir Peri Masalı Olarak mı Kalacak?

Leicester City Zaferi Premier Lig'de Bir Peri Masalı Olarak mı Kalacak?

leicester-city-v-doncaster-rovers-sky-bet-championship-487946415-5728bc783a801 

Tuğrul Akşar/ 9 Temmuz 2016 Bu sezon Premier Lig ve Avrupa futbolunun en önemli hikayesi şüphesiz ki, Leicester City’nin şampiyonluğu.

Her ne kadar, 2014-15 sezonunda Premier Lig’i sondan beşinci olarak tamamlasalar da, Tilkiler geçen sene son dokuz maçta gösterdikleri harika performansla kalan maçların yedisini kazanarak, Premier Lig’e tutunmuşlardı. Bu sonuçla adeta yeniden dirilen Leicester City Premier Lig’i sondan beşinci olarak tamamlamıştı. Aslında, Leicester’ın geçen yılın son dokuz maçlık periyodundaki bu sıra dışı performansı, bugünkü başarısının da ip uçlarını veriyor gibiydi bir bakıma Bununla beraber, ortaya konulan mükemmel performans sonunda bile, başta teknik direktör Claudio Raineri olmak üzere hiç kimse Licester City’nin bu sezonu şampiyon olarak tamamlayabileceğine ilişkin ne bir öngörüye, ne de bir inanca sahipti.

Sezon başı takım teknik direktörü Cladio Raineri dahil olmak üzere çoğu Leicesterlı taraftarın tek dileği Premier Lig’de tutunabilmekti. Hatta, futbol çevresi o kadar umutsuzdu ki, bahisçiler sezon başında, geçen yıl son 9 maçta 22 puan alarak küme düşmekten zor kurtulan ve "Yine küme düşmemeye oynar" denilen kulübün şampiyonluğuna 1'e 5 bin veriyordu.

 

132 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir başarı yakalayan Leicester City’nin bugüne kadar ki en büyük başarısı, 1929’da ulaştıkları lig ikinciliğiydi. Premier Lig'deki en büyük başarıları ise 1999-2000 sezonunda elde ettikleri sekizincilikti.

 

Bunun yanısıra, Leicester City’nin Premier Lig’deki bir başka rekoru da, İngiliz futbol tarihinde 1.lig ve Premier Lig’den en fazla düşen ve tekrar çıkan (22 kez) asansör takımlardan birisi olmasıydı.

 

“Zero Tituli” Raineri, Makus Talihini Yendi!

 

Onların mucize sayılabilecek bu sıra dışı başarılarının mimarı 64 yaşındaki İtalyan Claudio Raineri, 30 yıllık antrenörlük yaşamında İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de 15 farklı takımı çalıştırmış, ancak bugüne kadar henüz bir lig şampiyonluğuna ulaşamadığı için kendisine ‘’Zero Tituli’’ alaycı lakabı takılmış olan bir futbol seyyahıydı. En son Yunan milli takımını çalıştırırken, Faroe Adaları’na yenilmesi üzerine işine son verilen bir teknik adamdan bahsediyoruz. Ne var ki, Raineri, savunma güvenliğini ön plana alan ‘’garantici’’ İtalyan futbol mantığını Leicester City’e egemen kılarak, efektif oyun anlayışıyla Leicester City’i şampiyonluğa taşıma başarısını gösterdi.

 

Leicester City 2010'da Taylandlı milyarder iş adamı Vichai Srivaddhanaprabha tarafından 39 milyon Sterline (yaklaşık 40 milyon euro) satın alınmıştı.

 

Kadro Değeri Olarak Premier Lig’de Onikinci Sırada

 

Leicester City'nin bonservis bedelleri üzerinden takım değeri 95.5 Milyon Sterlin. Bu takım değeriyle Premier Lig’de 12.sırada. İlk 11'indeki oyuncuların toplam maliyeti ise yaklaşık 22 milyon sterlin. Bu tutar, halen ligde 4. sırada bulunan Manchester City'nin ilk 11'indeki oyuncuların maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u civarında.

 

Takımın 29 yaşındaki golcüsü 2012'de sadece 1 milyon sterline transfer edilmişti. Artık İngiliz milli takımında da forma giyen Vardy, 22 golle ligde gol krallığında 3. sırada.

 

İngiltere Profesyonel Futbolcular Derneği'nce "Yılın Oyuncusu" seçilen 25 yaşındaki Cezayirli Riyad Mahrez de 2 yıl önce Fransa 2. lig takımlarından Le Havre'dan sadece 400 bin sterline transfer edilmişti.

 

Leicester City’nin sahibi Taylandlı iş adamı Vichai Srivaddhanaprabha kulübü satın aldıktan sonra, borçların ödenmesi ve stadyumun alınmasına ilişkin kulübe yaklaşık 100 milyon Sterlin’e yakın parayı kulübe özkaynak olarak koydu.

  

Premier Lig’e Çıktı, Zarardan Kara Döndü

  

Leicester City 2014-15 sezonunda Championship’ten Premier Lig’e yükseldiğinde, toplam gelirleri %73,3 artarak, 104.4 Milyon Sterlin’e yükseldi. Kulübün gelirlerindeki artışın en önemli kaynağını naklen yayın gelirlerinden elde edilen parasal gelir oluşturdu. Championship’teyken 5.6 Milyon Sterlin gelir elde eden Leicester City’nin, Premier Lig’de yayın geliri 73.7 Milyon Sterlin’e ulaştı.

  

Premier Lig’e yükselmenin bir başka etkisi de, ortalama seyirci sayısında yaşanılan artış oldu. Tribündeki seyirci sayısı %26.8’lik artışla 25 binden 31.693’e ulaştı. Buna bağlı olarak, kapı giriş gelirleri de %50 artarak, 7 Milyon Sterlin'e yükseldi. Ticari gelirler de yüzde sekiz artarak 20.1 Milyon Sterlin’e ulaştı.

  

Kısacası, Tilkilerin Premier Lig’e terfi etmeleri, onların gelirlerinde sıradışı bir artışı da beraberinde getirdi. Buna bağlı olarak, İki yıl önce Championship’te oynarken, 47 milyon Sterlin zarar eden kulüp, Premier Lig’e çıktıktan sonra 2014-15 sezonunu 104 Milyon Sterlinlik rekor bir gelir ve 31 Milyon Sterlin vergi sonrası karla kapattı. Bu finansal sonuçlar, kulübün son yıllardaki en başarılı dönemini işaret ediyor.

  

Premier Lig’e yükselmek, kulübün gelirlerini artırırken, diğer taraftan giderler de önemli miktarda artışlar yaşandı. Oyuncu ücret ve maaşlar toplamı %58 artarak, 57 Milyon Sterlin olarak gerçekleşti. Ancak gelirlerdeki artış oranı, giderlerdeki artış oranından daha büyük olduğu için Ücret-Maaş/ Gelir rasyosu da %117’den, %55’e geriledi.

  

Premier Lig’e Çıktıktan Sonra Gelirlerin Yapısı Değişti

 

2013/14 sezonunda Championship’teyken gelirlerinin %60’ı ticari gelirlerden oluşan Leicester City’nin kalan gelirlerinin %22’si maç günü ve %18’i de yayın gelirlerinden oluşmaktayken, kulübün 2014/15 sezonunda Premier Lig’e yükselmesiyle gelirlerin yapısı da dramatik şekilde değişti. Naklen yayın gelirlerinin payı %71’e çıkarken, %60 olan ticari gelirlerin payı %19’a, maç günü gelirleri de %10’a geriledi.

 

Şampiyonluk Leicester City’i Paraya Boğacak

 

Premier Lig’i şampiyon olarak bitiren Leicester City paraya boğulacak. Premier Lig’in naklen yayın haklarının 2016-19 arası 5.5 Milyar Sterlin’e satılmış olması, şampiyon takımın kasasına minimum 146 Milyon Sterlin paranın girmesine olanak sağlayacak. Şampiyonlar Ligi’nde sportif performanstan bağımsız olarak gruplarda alacağı parayı da dikkate aldığımızda bu tutar 175 Milyon Sterlin’e (Yaklaşık 745 Milyon TL) kadar yükselebilecek.

 

Leicester City’i Şampiyonluğa Taşıyan Özellikleri

  

Leicester City’i şampiyonluğa taşıyan en önemli özellik: Savunma güvenliği temelinde yükselen pragmatik ve kolektif futbol anlayışı. Nitekim bu futbol anlayışı ile oynayan Leicester City, yıldızlara dayalı olmayan bir kadro yapılanmasına sahip.

  

37 haftanın 25’ini lider olarak geçen Leicester City, oynadığı 37 maçın 23’ünü kazanıp 11’inde berabere kaldı ve 3 maçını da kaybetti. Bu süreçte toplam 67 gol kaydedip 35 gol yedi ve 80 puan topladı. Manchester United’dan sonra en az gol yiyen ekip unvanına sahip.  

  

Leicester City’nin bir başka özelliği de efektif/verimli bir futbol oynuyor olması. Nitekim, Leicester City’nin sezon boyunca oynadığı maçlarda topa sahip olma oranı %42. Bu oran Premier Lig’de Şampiyon olan bir takım için çok yeterli görünmüyor. Daha az topa sahip olma felsefesiyle maçlarını tamamlayan Leicester City attığı 67 gol ile Manchester City’den sonra en fazla gol atan takım. Yani, maç başına 1.84 gol ortalamasıyla, maç başına ortalama 2.2 puan kazanabilme yetkinliğine ulaşan bir takım. Premier Lig’de bu etkinliğe sahip başka bir takım bulunmuyor.

  

Daha az topa sahip olma anlayışı ile oynayıp daha fazla maç kazanan ve gol atan takımın en belirgin özelliği ise doğal olarak kontratak futbolunu çok iyi uygulayabilmeleri.

  

Minimum Maliyet Maksimum Sonuç

   

Leicester City sahip olduğu takım kadrosunun değeriyle, ulaştığı sportif performans göz önüne alındığında Premier Lig’in en etkili takımı durumunda. 95.5 Milyon Sterlinlik kadro ile 146 Milyon Sterlinlik bir performans ödülüne ulaşıyor olabilmek, bu etkinliği daha iyi ifade ediyor. Yıldızlara dayalı olmayan bir kadrodan sezon başı beklenti (neredeyse) sıfır iken, şampiyonluğa ulaşılması Leicester City’nin maksimum verimliliğe ulaşan bir takım olduğunu bize gösteriyor.

  

Düzelen Mali Yapı, Sportif Performansı Olumlu Etkiledi

 

Championship’te mücadele ederken, zararda olan bir takımın gerek Premier Lig'e terfi etmesi sonrası ve gerekse takım sahibinin kulübe koyduğu özkaynak sonucunda mali yapısını düzeltmesi, kulübü sportif performansta daha etkin hale getirdi. Bu süreçte, takım içi dayanışmayı en üst seviyeye çeken olay ise, birbirinden çok farklı yeteneklere sahip olmayan, benzer ortalama yetkinliklerdeki oyunculardan kurulu bir kadroya sahip olmalarıdır.

  

Sonuç: Leicester City Bundan Sonra Ne Yapar?

   

Bu soruya kimse net bir yanıt veremiyor. İşte bu durum, onlar için avantaja da dönüşebilir dezavantaja da…

  

Çoğu maça favori çıkamadıkları için bu durum rakipte bir rahatlığa yol açabiliyor. Bunun doğal sonucu ise Leicester’ın galibiyeti oluyor. Bu önemli bir avantaj olarak görülmesine karşın, göz kamaştırıcı bir kadroya ve göze hoş gelen bir futbola sahip olmamaları, bu performansın sürdürülebilirliği konusunda bazı endişeleri de beraberinde getiriyor.

  

Oynadıkları tüm oyunlarda maçın önemli bir kısmında topu rakibe bırakıyorlar. Bazen sıkıcı boyutta kısır futbolla maçlarını tamamlıyorlar. Maç başına ortalama 1.82 gol atıp, 0.95 gol yiyorlar. Kazanma rasyoları %62. On iki maçı 1 gol atarak tamamlamışlar. Kazandıkları maçların önemli bir kısmı sürprize dayalı olarak sonlanmış bulunuyor.

 

Premier Lig şampiyonluğu Leicester City’nin futbolunu daha olgunlaştırabilir ve seyre değer bir hale getirebilir. Bu özelliği gerçekleştirebilecek parasal gelire ulaşan Leicester City’nin, bundan sonra oyun anlayışı ve felsefesini değiştirip değiştirmeyeceği kendileri açısından kritik bir konu gibi görülüyor. Bu devrimsel değişikliği Leicester City istiyor mu, istemiyor mu? Bu soruya verilecek yanıt çok önemli. Yoksa bu şampiyonluk bir mucize olarak mı kalacak? Örneğin, Leicester bir O.Lyon, bir Atletico Madrid olma yolunda mı ilerleyecek ya da var olan “Sıfır beklenti, sonsuz mutluluk” anlayışıyla, rüzgarın götürdüğü yere mi gidecek? Veya 2009 Wolfsburg, 2010 Bursaspor, 2012 Montpellier tadında bir kulüp olarak mı kalacak?

  

Tabi ki, Leicester City’nin şampiyonluğu onlara Premier Lig’de beş büyük takıma karşı hegamonik bir egemenlik vaat etmiyor. Bu amaçta ilerlemenin yolu mevcut kadronun, bütçenin ve en önemlisi oynanan futbol anlayışının, ne yazık ki kulvar değiştirmesini zorunlu kılıyor. Sürpriz değil, favori oyun felsefesi tercihi, kulübün tüm fabrika ayarlarının değiştirilmesini gerektirebilir. Ne var ki, bu yola girmek, kulübün gücünü aşabilir.

  

Leicester City’nin şampiyonluğu, kulübü çok önemi bir boyuta taşıyabilir. Ulaşılan parasal gelir, kulübün servetinde de önemli bir artışa yol açacak gibi görünmekle birlikte, bu gelir Premier Lig’in büyükleriyle baş etmek ve Avrupa arenasında devlerle rekabet edebilmek için çok yeterli görünmüyor.

  

Tüm bunlara karşın, bu büyüklüklerin yönetiminde izlenecek strateji kulübün Premier Lig’deki yolunu belirleyecek. Burada yaşanılacak makas değişikliği onları farklı bir kulvara taşıyabilir ya da aksi yönde olabilir. Ancak, onlar mutluluğu seçeceklerse, o zaman bu şampiyonluk onlar için hoş bir anı, bizim için ise bir peri masalı olarak kalacak demektir.{jcomments on}

  

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13466  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44777495

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.