FUTBOLUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU FUTBOLUN ÜSTÜNLÜĞÜ

FUTBOLUN ÜSTÜNLÜĞÜ

futbol

Sebahattin Devecioğlu-8 Temmuz 2011

Küreselleşme ile birlikte başlayan yenidünya düzeni, yeni yönetim ve yeni ekonomik sistem tüm dünyadaki sosyal ekonomik yapıları değiştirmeye devam ettiği günümüzde bu gelişmelerden payını alanlardan biriside hiç şüphesiz futboldur.

Tüm dünyada bilim ve teknolojik gelişmeler, çağdaş yönetim yaklaşımlarını ön plana çıkarırken, yönetim anlayışlarındaki değişmeler, yeni ekonomik sistemlere geçişi anlamlaştırmaya çalışmaktadır. Yeni ekonomik sistem birçok kavramı ve kurumların değişmesine ve gelişmesine ve dönüşmesine neden olmaktadır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi kavram ve kurum olarak bu gelişmelerden en çok etkilenen futbol olmuştur.  Son yıllarda futbola dair yaşanan tüm olaylar ve gelişmelerin temelinde gelişen ve değişen bilim, teknoloji, yönetim ve ekonomik sistemlere uyum sağlamaya çalışmanın sancılarıdır aslında, İnsanlık tarihi incelendiğinde toplumsal hayattaki gelişmeler ile birlikte devlet, hukuk ve yönetim anlayışlarının yaşamış olduğu süreçler, futbola özgü olarak da yorumlanmaktadır. Klasik, neo-klasik,  çağdaş yönetim yaklaşımlarının, sosyalist, kapitalist ve liberal ekonomik anlayışlarının tesis etmeye çalıştığı kurumlar içerisinde futbol tüm yönleriyle yar almaya çalışmış ve toplumun gelişmesi adına önemli roller üstlenmiştir.

Dünyanın en büyük örgütlerinden biri ola FİFA yapısal özelliği gereği, futbola özgü gelişmeleri yakından izlemek de, futbolun kurumsal yapısını oluşturmanın yanı sıra, organizasyon ve ekonomik özelliklerini insanlığın gelişimine göre uyarlamaya çalışmaktadır. Geçmişte futbolla ilgili yaşanan gelişmeleri kronolojik olarak kayıt altına alırken, aynı zamanda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, futbolun kendine özgü yapısını bozmadan gelişmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Fakat futbolun dinamik ve süreklilik arz eden özelliği birçok tarihsel, siyasi ve ekonomik kurumu da bünyesinde barındırmaktadır.

              Son günlerde Türk futbolunda yaşanan gelişmeler aslında futbol tarihinde yaşanmış bir çok benzer olayı bizlere hatırlatmaktadır. Futbolun sektöre dönüşmesi ile birlikte parasal kaynakların devreye girmesi aslında yeni bir gelişme olmayıp benzer bir çok olay daha önce farklı ülkelerde gündeme gelmiş ve bundan sonrada gelecektir.

Futbolun Yakın tarihinde, ispanya kralının yüz yıl gibi uzun bir süre ispanya yı futbol la yönettiği tezi siyasi gelişmelerin en çarpıcı örneği olarak karşımıza çıkarken benzer yaklaşımların birçok örneklerini Simon Kuperin Futbol Asla Sadece Futbol Değildir Kitabında politika ve çeşitli kültürlerle arasındaki ilişkiyi tüm dünyadaki örnekleri ile insanların görüşüne sunarak, futbola ayrı bir boyut kazandırmıştı. .  İtalya’da “Temiz Eller Operasyonu” kapsamında başlatılan birçok soruşturma sonucunda derin devlet futbol ilişkilerinin kara para aklama operasyonlarının en çarpıcı örnekleri günümüzde yaşanan futboldaki gelişmelere ışık tutacak özelikler taşımaktadır. Dünyada bu gelişmelerin benzerlerini, Türkiye’de  Ecevit Kılıç’ın kaleme aldığı “Kirli  Kramponlar” kitabında Futbol Mafya Para ve Siyaset ilişkilerini yakın geçmişte kamuoyuyla paylaşmıştı

Kasım 2006 yılında Avrupa futbolu ile ilgili karmaşık amaçların ele alınması Bağımsız Araştırma Raporu “Independent Review of European Football” projesinde  futbola özgü çözümlenmeye çalışılan problemler  içinde futbolun sosyal bütünleşme ve sağlıklı yaşam şekilleri oluşmasında nasıl daha anlamalı bir rol oynayabileceği  vurgulanırken, kulüplerin finansman sistemleri, ücret tavanları, Kulüp veya futbol menejerleriyle ilişkiler, kulüplerin mülkiyeti ve sermaye piyasalarına açılma, futbolda gelirlerin dağılımı ve şike ve yolsuzluğa karşı korunma gibi ekonomik kökenli sorunlar da ağırlık verilmişti.

Avrupa Parlamentosu Mart 2007’de Kültür ve Eğitim Komitesi Raporda, sporun yönetici organlarının özellikle UEFA'nın öz-yönetim çabalarına destek olarak AB Komisyonu’nun futbolun büyük kulüpleri destekleyen ve ticari kontrolü öne çıkaran yaklaşımındaki problemleri. “Avrupa’da futbolun geleceği, zenginliğin ve sportif gücün artan merkezileşmesi ile tehdit altındadır, bu da yayın gelirlerinin öneminin artmasından kaynaklanmaktadır.” cümlesi ile özetlenebilir. Ayrıca raporda kulüplerin sermaye piyasalarına açılmaları ile Avrupa modelinden uzaklaşarak Amerikan modeline yaklaştıkları ve bunun olumsuz sportif sonuçları olacağı vurgulanması Futbolu tehdit eden unsurların neler olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

11 Temmuz 2007 tarihinde AB Komisyonu tarafından yayınlanan “White Paper On Sport” isimli raporda Avrupa Birliği'nde sporun nasıl yönetileceği konusunda bir yasal zemin oluşturulmaya çalışılırken, Avrupa’da genelde sporun, özelde futbolun hangi problemlerle karşı karşıya olduğunu ve bu problemlere nasıl çözüm üretileceğini, Avrupa Birliğine üye ülkelerin spor bakanlarıyla birlikte değerlendirerek, spor kamuoyuyla paylaşmışlardı.   

        Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı`nın (OECD) kara para aklamayla mücadeleyi yürüten Mali Eylem Görev Gücü`nün (FATF) `kara para aklama` raporu, futbolun öteki yüzünü ortaya 2009 yılında ortaya koymuştu. Rapora göre, futbol son yıllarda eğlence aracı olmaktan çıkıp, küresel bir endüstri haline geldi. Ekonomik değerin milyarlarca paraya ulaşması suç aktörlerinin de yeşil sahalara girmesine sebep olduğu ifade edilmektedir.
FATF`ın `kara para aklama` raporu futbol sektörünün büyüklüğünün milyarlarca para akışına sebep olduğu, bunun da hile, yolsuzluk, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamayı beraberinde getirdiği dile getirilmektedir. Pazara giriş için herhangi bir engelin olmadığının belirtildiği rapor : “Sektörde para kazananların sayısı her geçen gün arttığı, TV ve Sponsorluk geliri sürekli yükseldiği, Futbolcu alım satımları, menajerlerin, sponsorların ve dışarıdan ilgilenenlerin sayısını arttığı, Futbolcuların transfer bedelleri kontrolsüz şekilde arttığı Bunun neticesinde büyük hacimli işlemlerin yapılması, para akışında hileli işlemlerin gizlenmesini kolaylaştırdığı. Bu da kara para aklanmasına fırsat verdiği” ifade edilmektedir.

UEFA tarafından Kulüplerin  mali bünyelerini güçlendirerek, futbolun Avrupa'da uzun vadede sağlığını korumayı amaçlayan “Finansal Fair Play” projesinin uygulanmaya konulması, futbol üzerinde oynan kirli oyunların mali disiplin adı altında kontrole alınarak futbolun Avrupa’da kurumsallaşmasına katkı sağlayacak özellikler taşımaktadır.

Günümüzde Türk futbolunda yaşanan olumsuz olayların tümü, aslında Türkiye’de futbolun profesyonelleşmesi, özerkleşmesi ve ticarileşmesi ile birlikte yaşanan problemler geçmişte çıkarılan birçok yasa ile birlikte henüz arzu edilen seviyeye gelemediğini bir göstergesi olarak önümüzde durmaktadır.

En son 31 Mart 2011 tarihinde kabul edilen 14 Nisan 2011 tarihinde 27905 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6222 sayılı “Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun”un Şike ve teşvik primi başlıklı, 11. Maddesinde yer alan, alt maddelerdeki gerekçelere dayalı olarak başlatılan operasyonlar, Türk futbolunda milat olarak tarihe geçecek birçok olayı gün ışığına çıkaracağa benzemektedir.

Sonuç olarak; insanlık tarihinin en önemli miraslarından biri olan futbol isimli güzel oyun, tüm yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen kendine özgü yapısı özelliğini sürdürecektir. Futbol büyüdükçe ve geliştikçe ondan art niyetli olarak yararlanmaya çalışanları cezalandırarak binlerce yıldır kendisini koruduğu gibi, bu günde aynı şekilde davranacaktır.

Dünya’da bu güne kadar yaşanan sosyo ekonomik ve kültürel gelişmelerden olumlu ve olumsuz olarak etkilenen futbol, devlet, siyaset, ekonomi erkleri karşısında kendi üstünlüğünü, en az hukukun üstünlüğü kadar koruyarak, yoluna devam ederek milyonların karşısına yeniden çıkmayı başaracaktır.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  8901  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43286858

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.