e-futboldan m-futbola
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU e-futboldan m-futbola

e-futboldan m-futbola

goal

Sebahattin Devecioğlu- 28 Aralık 2012 Dünyada gelişen teknoloji, birçok alanda çok büyük seviyelerde gelişim göstermektedir.

 Bilgi çağına damgasını vuran küreselleşme ve bilişim  teknolojileri alanındaki gelişmeler işletmelerin rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla  uyguladıkları rekabet stratejilerinde ve iş yapma şekillerinde köklü değişikliklere yol açmış ve küresel rekabet ortamının oluşturduğu fırsatlardan yararlanmak ve tehditlerden kaçınmak, esnek, çevik ve müşteri merkezli iş modellerinin uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Bu köklü değişimlerin başında teknoloji kullanımının yaygınlaşması gelmektedir.  Bu teknolojinin ilerlemesinde en büyük rolü oynayan internet, televizyon v.b. görsel yayın  araçları her alanı etkilemektedir. İletişim ağlarının küresel bir nitelik  kazanarak, dünya genelindeki tüm bireylerin coğrafik sınırlar olmaksızın iletişim kurmasına imkan sağlaması, toplumlar arasındaki etkileşimi önemli ölçüde artırarak küreselleşme eğilimlerine hız kazandırmıştır. İnternet teknolojisinin gelişerek yaygınlaşması ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırırken, zaman kavramını alt üst etmiştir. Teknolojik alanda yaşanan bu gelişmeler başta ekonomi olmak üzere yaşamın her alanında önemli değişikliklere yol açmıştır

Sanayileşme, hizmet sektörünün gelişmesi, bilgi çağı ve hızlı kentleşme sonucunda toplu yaşama kültürü ve sosyal yapı giderek farklı özellikler kazanmıştır. Toplumsal eğilimleri; moral, kültür, yaşam felsefesi, ekonomik refah gibi olgular biçimlendirmektedir

Spor özelliklede Futbol ve kurumları çağlar boyunca bilim ve teknolojideki gelişmelerden etkilenmiş ve gelişen teknoloji ile birlikte futbolun temel kuralları değişmezde bile, bir çok kurumsal organizasyon, tesis,  malzeme gibi özelliklerinde değiişikliler olmuştur.

Futbolun toplumu modernleştirici modern bir oyun hâline getirildiği vakitler, hızla sanayileşen Batı Avrupa toplumlarında gazete başta olmak üzere belli başlı kitle iletişim araçlarının da yaygınlaştığı, modern toplumlarda kitle kültürünün dominant kültür konumuna ulaştığı bir zaman aralığıdır. Gazete gibi modern matbaanın icadından sonraki süreçte icat edilen kitle iletişim araçları toplumu modernleştirmekte ne denli belirleyici işler ve işlevler üstlenmişse, futbol da modern toplumlardaki modernleştirici elitler tarafından kitlelerin modernleştirilmesi sürecinde etkili bir araç olarak görülmüş ve bu çerçevede kullanılmıştır.

Futbol sektöründe pek çok ticari ve sınai alana göre çok daha büyük parasal miktarlarda ticaret ve yatırım söz konusu olmasına rağmen, spor kulüplerinin hala bir dernek statüsünde kalması (ve amatör yöneticiler tarafından geleneksel yaklaşımlarla yönetilmeleri) temel çelişki noktalarını oluşturmaktadır. Bir başka deyişle; futbolun örgütsel yapısı, sektörün finansal yapısına asla uygun değildir. Dolayısıyla futbolda başarıya gidecek yolda atılması gereken ilk adım, örgütsel yapının sektörün gereklerine uygun hale getirilmesidir.

Dünya da futbol kurumlarının etki alanlarının, yürütmüş oldukları, sportif faaliyetlerle sınırlandırılması ya da yaşanan birçok yönetim problemleri ile karşı karşıya olmaları; futbolun ilgi odağı olma özelliğini yanında çok zayıf kalmaktadır. İnsan merkezli uygulanabilecek yeni yöntemler futbolun etki alanını genişletebileceği gibi, toplumdaki görev sorumluluklarını yerine getirebilecek, güçlü, proaktif bir yapıya da kavuşabilecektir. Amatör ve profesyonel faaliyetleri içerisinde yer alan oldukça karmaşık ilişkiler ağı içersinde olan futbolun yapısal özelliği, Çağdaş yönetim yaklaşımlarına ilişkin bilgi ve bulgular futbol yönetiminde uygulana bilecek özellikleri de taşımaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte futbol yönetim anlayışlarının, çağdaş yönetim çerçevesinde mal ve hizmet üreten, rekabetçi, hızlı ve esnek hareket edebilen değişim ve dönüşümlere uyum sağlayan bir yapıya kavuşturulması mümkün görülmektedir.

Futbol sektöründe faaliyette bulunan firmaların rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla bilişim teknolojilerinin ve elektronik ticaret uygulamalarının sundukları olanaklardan  faydalanmaları gerekmektedir. Gelecekte firmalar internette tüketicinin isteklerine yönelik ve problemlerin en kısa sürede çözülmesini sağlayacak düzenlemelere gitmelidir. Bu doğrultuda, yararlanma düzeyinin artırabilmek için firmalar uygun stratejileri geliştirmeli ve uygun teknoloji yatırımlarında bulunmalıdırlar. Elektronik ticaret, tüketiciler için hizmeti kolaylaştıran bir araç olarak görülmeli,  küreselleşen dünyada ve rekabetçi ortamda önümüzdeki süreçte futbol sektöründeki kurum ve kuruluşların, ayakta kalabilmelerinin e-ticaret olduğunun gerçeğini bir an önce görmeli, bu yönde adımlar atmalı ve uygulamalıdır.

Özellike futbol ile ilgili kurum ve kuruluşlar ( federasyon, kulüp, şirket vb.) gelişen yeni teknolojlerden azami ölçüde faydalanarak,  e-devlet uygulamalarında olduğu gibi kurumsal yapıların idar ve mali olarak, dijital ortamlara taşımalı, kendien özgü bilgisayar veri tabanları oluşturulmalıdırlar, sportif olarak yapılan uygulamalar, antrenman programları, maç organizasyonları , bilgi teknoloüjilerinden yararlanılarak düzenlenmeli, ilgili kişi ve kurumlarla aynı anda paylaşılmalıdır , Kulüp tesisleri ve stadyumlar akıllı teknolojilerle donatılmalı, yirmi dört saat kontrol edilerek sistemler sürekli geliştirlerek aksaklıklar ve problemler anında iyileştirlmelidir. Türkiye Futbol Federasyonun başlatmış olduğu e-bilet uygulaması bir model olarak algılanmalı futbolla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar yapısal özelliklerin e-yönetim ilke ve kurallarına gore yeniden yapılandırmalıdır..

Önümüzdeki yıllarda bilgi teknolohjilerinin kullanımı her alanda artacağı düşünülerek futbolun tüm boyutları bu uygulamalara kısa zamanda uyum sağlamalıdırlar, web tabanlı spor yönetimi uygulamaları futbol kurumlarınca gözden geçirilerek bu alanda yeni yatırımlara kısa sürede yönelmelidirler. Çünkü bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler; kurumların e–yönetim uygulamalarını  günümüzde  m-yönetim ( mobil yönetim ) uygulamalarına dönüştürme çabası içerisindedirler.

Futbol ile ilgili kurum ve kuruluşlar  çok yakın bir zamanda e-futbol uygulamalarını m-futbol uygulamalarına dönüştürmek zorunda kalacaklardır.. Türkiye Futbol Federasyonu ve  Kulüpler e-bilet uygulamasını başlatığında,  bizler deplasmana Türk Hava Yollarındaki m-bilet (Mobil Bilet ) uygulamasıyla gidiyor olacağız.

 

 

Kaynaklar

 

 

1-       Akben, S. B., Subaşı, A., Kıymık, M. K. (2005).  Mühendislikte e-eğitim  uygulamasının getireceği sonuçlar, II. Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendislikleri Eğitimi Sempozyumu, Samsun, Sayfa: 5,,

 

2-        Çoban, B., Devecioğlu, S., Karakaya, Y. E. "E-commerce in sports sector". International Journal of Human Sciences, Vol 8, No 1 (2011)

 

3-       Dorukkaya, Ş. Türkiye’de Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi, Halka Açılması, Finansmanı ve Vergileme, Dünya Yayıncılık, ,1998

 

4-       Güleş, H. K., Bülbül, H., Çelebi, A. (2010). Küçük  ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde  elektronik ticaret uygulamaları, Erişim: http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/

 

5-       Kalaycı, C. (2008). Elektronik ticaret ve kobilere etkileri,  International Journal of Economic and Administrative Studies, Year:1 Volume:1 Number:1, Sayfa: 139-140.

 

6-        Kaplan, Y.  Bir Futbol Arkeolojisi Ve Felsefesi: Neo-Pagan Popüler Kültür Olarak Futbol, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi Kasım  2004,Yıl:5,Sayı:57

 

7-       Mestçi, A. (2005). Türkiye İnternet Raporu, Erişim: http://www.internethaftasi.org.tr/

 

8-       Yetim.A.A., Sporun Sosyal Görünümü,G.Ü, Bed.Eğt.Spor Bil., Cilt5, Sayı1, s.63-72, (2000).

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  7842  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43271065

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.