Ulusal Kulüp Lisans Sistemi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Ulusal Kulüp Lisans Sistemi

Ulusal Kulüp Lisans Sistemi

Lisans

Sebahattin Devecioğlu- 21 Eylül 2016 Türkiye Futbol Federasyonu, 12.01.2011 tarihinde Ulusal Kulüp Lisans Sistemi Talimatı yayınlayarak, bu sistem kapsamında, en üst 3 ligde yer alan kulüpler UEFA sistemindeki gibi "Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler" üzerinden ulusal bazda denetlenerek, mali yapılarının uygunluğuna göre lisanslanması öngörülmektedir. (bknz:  http://www.tff.org/Resources/pdf) Bu kriterler kısaca ;

 

 

Sportif Kriterler:Kulüplerin, gençlerin sportif ve akademik eğitimine gerekli çabayı sarf etmesi ve bu amaçla yetkin teknik eğiticiler istihdam etmeleri, oyun alanı ve dışında fair-play'in yerleştirilmesi ile ilgililer (futbolcular, hakemler, teknik eğiticiler ve görevliler) arasında ortak anlayışın geliştirilmesi hedefine dönük kriterlerdir.

 

Altyapı Kriterleri: Ülkemiz ve Avrupa çapında donanım ve temizlik açısından, nitelik bakımından eşit standartta tesislere ulaşılması ve izleyicilerin güvenli, rahat yararlanmalarına elverişli, basın mensuplarının görevlerini düzenli ve uygun ortamlarda yerine getirebilecekleri statların ve futbolcuların yeteneklerini geliştirebilmelerine imkan tanıyacak eğitim tesislerini oluşturmak amacına dönük kriterlerdir.

 

Personele İlişkin ve İdari Kriterler:Kulüplerin artan ticari önem karşısında, belli bilgi birikimine sahip, iyi eğitimli, nitelikli profesyonelleri istihdam etmeleri, güvenlik açısından yetkin hizmetlerden yararlanmaları ve sportif başarı açısından da tüm takımların nitelikli teknik öğreticiler tarafından eğitilmeleri ve tıbbi destek görmeleri amacına dönük kriterlerdir.

 

Mali Kriterler:Kulüplerin ekonomik ve mali kapasiteleri ile şeffaflık ve kredibilitelerinin artırılması, yatırımcılara gerekli önemin verilmesinin yerleştirilmesi, ulusal ve uluslararası turnuvaların devamlılığının temini ve mali yönden fair-play'in yerleştirilmesi amaçlarına dönük kriterlerdir.

 

Hukuki Kriterler: Kulüplerin hukuki yapılarının ve işleyişlerinin ulusal ve futbola ilişkin mevzuat açısından gerekli noktaya taşımaları amacına dönük kriterler olarak belirlenmiştir.

 

Söz konusu sistemle kulüplerin gerekli eğitimi almış profesyonel kadrolarla çalışmaları, kulüplerin tüm genç takımlarını akademi ligleri seviyesine ulaştırmak ve liglerde elit oyuncuların yetişmesi ve kulüplerin UEFA standartlarında tesislere ve statlara sahip olmaları sağlanması hedeflenmektedir.

 

Ulusal Kulüp Lisans Sistemi'nin bir başka yeni getirisi ise kulüplerin denetim prosedürünü içeriyor. Buna göre, Türkiye Futbol Federasyonu bağımsız bir denetim şirketiyle anlaşarak lisans için başvuran kulüplerin mali dosyalarını uzmanlar ve anlaştığı şirket ile beraber incelemektedir. .

 

Ulusal Kulüp Sisteminin Türk Futboluna getireceği faydalar şöyle ifade edilmektedir.

 

“Mali kriterlerde yer alan kriterler uygulanarak kulüplerin, mali durumları ile ilgili daha dikkatli ve hassas davranmaları sağlanmakta, Kulüplerin transferlere ilişkin vadesi geçmiş borç bulundurmayarak, borçların seviyesinin kontrol altında tutulması sağlanmaktadır, UEFA kriterleri ile paralellik taşıyan ulusal kriterlere uyan kulüpler, UEFA lisansı için gereken kriterlere de daha kolay ulaşılacak, Tüm kulüplerin yıllık mali tablolarını sunmaları sayesinde, Türk Futbolunda mali şeffaflık adına büyük ve önemli adımların atılması sağlanacağı” hedeflenmektedir. 

 

Türkiye Futbol Federasyonu 31.03.2016 tarihinde; Kulüp Lisans Politika Beyanı (bknz:  http://www.tff.org) yayınlayarak ;Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sistemi ve Kulüp İzleme Süreci; Türk futbolunun Avrupa Standartlarına ulaşması amacının taşındığı vurgulanarak ; UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sistemi,(bknz: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/) sportif başarı sonucu UEFA kulüp müsabakalarına katılmaya hak kazanan ve bu müsabakalara katılmak isteyen kulüplerin zorunlu asgari şartı olarak; Sportif, Personel ve İdari, Hukuki, Altyapı ve Mali konulardaki kriterlere uyması gerektiğini ve ilgili lisansa sahip olması, dolayısıyla 54 üye federasyonun hepsinde ortak bir standardın olması şartını desteklemektedir.

 

TFF Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sisteminin hedeflerinde ;

 

“Futbolun standardını bütün yönleriyle geliştirmek, sürekli iyileştirmek ve her kulüp içerisinde gençlerin yetiştirilmesine ve korunmasına sürekli olarak öncelik vermek; Kulüplerin uygun yönetim ve organizasyon seviyesine sahip olmasını sağlamak;Seyircilere ve medyaya düzenlenmiş, konforlu ve güvenli stadyumlar temin etmek üzere kulüplerin sportif altyapısının adapte edilmesi; Kulüplerin ekonomik ve mali yapılarının güçlendirilmesi, izleme süreci ile şeffaflıklarının ve güvenilirliklerinin artırılması ve alacaklarının korunmasına gerekli önemin verilmesi;Bir sezon içindeki müsabakaların sürekliliğinin sağlanması; Finansal fair play'in devamlılığı; Kulüplerin sportif, altyapı, personel ve idari, hukuki ve mali kriterler açısından değerlendirilmesi konusundaki standartların Avrupa düzeyinde geliştirilmesinin gerçekleştirilmesi” yer almaktadır. 

 

Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Müdürlüğü, senede bir kez UEFA'nın görevlendirdiği SGS firması tarafından denetlenmektedir. Sistemin iyi bir şekilde işleyebilmesi adına kendi bünyesi içinde de bir iç denetimden geçmektedir. Yapılan bu iç denetimler, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sisteminin istenilen şekilde işleyebilmesi açısından çok önemli olduğu vurgulanmaktadır.

 

2016-2017 Sezonunda TFF Kulüp Lisans Kurulu, Ulusal Kulüp Lisans Sistemi kapsamında son değerlendirmelerde bulunarak; en üst 3 lig olan Spor Toto Süper Lig, TFF 1. Lig ve Spor Toto 2. Lig'deki kulüplerin yapmış olduğu başvuruları, Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterlere göre inceledi; Böylelikle, 2016-2017 sezonu Kulüp Lisans Süreci tamamlanmış olup, en üst 3 ligde yer alan kulüplerden 11' i UEFA, 49' u ULUSAL Lisans almış oldu : (bknz:  http://www.tff.org/default.aspx)

 

Türkiye Futbol Federasyonunun 2011 tarihinde, Ulusal Kulüp Lisans Sistemi Talimatını yayınlayarak, hayata geçirmesi, Türk Futbolu adına önemli bir aşamadır. Kulüplerin Ulusal Kulüp Lisans Sistemi çerçevesinde ; Sportif, Personel ve İdari, Hukuki, Altyapı ve Mali olarak disipline edilmesi, açısından önem arz etmektedir. Türk Spor Kulüpleri, Ulusal Kulüp Sisteminden başarı ile karne alması, onları bir sonraki aşama olan, UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sistemlerine hazırlıklı olarak, bu sistemlere dahil olmalarını sağlamaktır.

 

Fakat son tahlilde; Ulusal Kulüp Sistemine bir çok futbol kulübünün uyum sağlayamadığı, kağıt üzerinde tamamlanan işlemlerin pratikte gerçekleştirilemediği, Türk futbol kulüplerinin, özelliklede Anadolu kulüplerinin , Sportif, Personel ve İdari, Hukuki, Altyapı ve Mali olarak bir çok problemleri bulunmaktadır. Dolayısı ile bu kulüpler liglere katılmakta ve mücadele etmekte güçlük çekmektedirler. Ulusal Kulüp Sisteminden dolayı para cezası, puan silme, transfer yasağı gibi cezalar alarak, sisteme uyum sağlayamayan kulüpler kapanmaktadır.

 

Türk Futbolunun gelişmesi ve yaşatılması için, Spor kulüplerimizin, özellikle de Anadolu Kulüplerinin, Ulusal Kulüp Sistemine, UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Sistemlerine uyum sağlaması ve dahil edilmesi için ; Devlet, Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu, bu kapsamda önlemler tedbirler almalı, kulüplere kaynak aktarmalı, yönetimsel, uzman personel, ekonomik olarak destek olmalıdır.

 

Ulusal Kulüp Sistemi ile ilgili tüm talimat, dokümantasyon ve ilgili haberler TFF resmi web sitesinde Kulüp Lisans bölümünde yayınlanmaktadır. (bknz:  http://www.tff.org){jcomments on}

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4322  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44152808

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.