Evrensel Değil Yerel
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet GÜVENER Evrensel Değil Yerel

Evrensel Değil Yerel

imagesG9TOTK6B 

Ahmet Güvener- 1 Şubat 2015 Geçen yılın sonunda katıldığım Cumhuriyet gazetesinin yeni yıl partisinde bir genç muhabir arkadaş bana “Hocam yazılarınızı kimse anlamıyor, siz çok Avrupai yazıyorsunuz ” dedi. Aslında genç arkadaşın kastettiği, siz yerel konuları değil evrensel konuları yazıyorsunuz hususuydu.

 

Evet, tüm sporların kuralları evrensel olduğu gibi, yönetişim modelleri ve yönetim şekilleri de evrenseldir. Türkiye gerek futbolda gerekse diğer sporlarda maalesef nerede ise 80 yıldır evrensel olmayan, yerel Türkiye’ye özgün bir modelle yönetiliyor. Önceleri bu model ile iyi kötü işler yürürken, küreselleşen ve güçlünün daha güçlü zayıfın daha zayıf olduğu bu dünyada, bu “yerel” model ile sportif başarı beklemek sadece güzel bir hayaldir.

Ülke sporu 20. yüzyılın başında kurulan ve evrensel bir sivil toplum modeli olan İdman Cemiyetleri İttifakı tarafından yönetilirken, her şeyi merkezden “kamu” adına yönetmek isteyen, sivil topluma güvenmeyen Cumhuriyetçi görüş dönemine göre haklı sebepler ile 1936’da Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünü kurmuştur. Üstelik bu kurumu kurarken Nazi Almanya’sının faşist spor politikalarını yöneten Karl Diem’i de danışman olarak kullanmışlardır. İşte o gün bu gündür, nerede ise 80 yıldır koşullar değişmesine rağmen Türk sporunu adı zaman zaman değişse bile dünyada tam bir örneği olmayan yani ”evrensel değil yerel” bu kamu kurumu yönetmektedir.

1992’de özerkleştiği iddia edilen Türk futbolu ise Avrupa’da bir başka örneği olmayan bir kuruluş kanununa sahip özel hukuk ilkeleri ile yönetilen “yerel” bir kurumdur. Kamu, futbolun kontrolünün elinden gitmemesi için federasyonun fiili merkezi İstanbul’da olmasına rağmen “TFF’nun merkezi Ankara’dadır” ifadesini son kanuna ısrarla koydurmuştur. Kamu şu anda tüm maddi kaynaklarını kullanarak TFF ‘nu endirekt bir şekilde yönetmektedir. Yani TFF da, defalarca yazdığımız gibi “evrensel değil yerel” bir kurumdur.

İktidar her fırsatta eleştirdiği Kemalist yapının ne ilginçtir ki bu en eski yapılarından birine sımsıkı sarılmıştır. Vesayet rejiminin tüm özelliklerini taşıyan bu “yerel” yapıyı değiştirmek isteyen eski Genel Müdür Mehmet Atalay ne yazık ki, “bölücülüğe destek olur” korkusu salınarak bu fikrinden vaz geçirilmiştir.

Son Stadyum programında konuşmacılar stadyum zeminlerinden şikâyet ederlerken, bozuk zeminlerin nerede ise hepsinin Spor Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki stadyumlarda olduğuna dikkat çekmişlerdir. Bu “yerel” sistemde bir ilin stadyumun bakımının sorumluluğu da ne yazık ki merkezi hükümettedir. Bu yerel sistem içinde Spor İl Müdürlükleri doğrudan atama ile gelen ve doğrudan hesap verilebilirlikleri olmayan yapılardır. Çim bakımı işleminin evrensel boyutundan haberdar olmak için ne maddi imkânları ne de gerekli insan kaynakları vardır. İşte bu örnekte bile “evrensel olmayan yerel” yapının handikapları ortaya çıkmaktadır.

Gençlik ve Spor Müdürlüğüne 1990’lı yıllarda getirilen kadim dostum Prof. Dr. Gazanfer Doğu göreve gelir gelmez sağ olsun bana bu konudaki fikrimi sormuştu: Ona “GSGM’nü ilga et, teşkilatı lağvet belediyelere dağıt” demiştim. Şaşırmıştı. Şimdi çok sevdiğim Mehmet Baykan kardeşime de aynı öneride bulunacağım. Bir farkla, lağvedeceğin Spor GM yerine İngiltere’deki UK Sports gibi elit sporu destekleyen bir kamu kurumu yarat diyerek. Türk sporu evrensel bir yönetişim modeline kavuşmadan sporda ülkenin hak ettiği başarıları elde edemezsiniz.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  3599  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Güvener Çarşamba, 16 Ocak 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41841088

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.